10 nasvetov za učinkovito spomladansko čiščenje doma

Pomlad poleg višjih temperatur vsako leto poskrbi tudi za novo prebujanje narave. Da bi lahko pomladno svežino občutili tudi znotraj vašega doma, smo pripravili 10 koristnih nasvetov za spomladansko čiščenje. Preberite, kako lahko s preprostimi koraki počistite staro in naredite prostor za novo. Čas je za veliko čistilno akcijo!

 

  1. Za čiščenje si vzemite čas

Prvo pravilo, ki ga je potrebno upoštevati, preden zavihate rokave: za čiščenje se odločite takrat, ko imate čas. Vsak impulzivni začetek z željo po čimprejšnjem koncu se ne bo končal dobro. Zato je pred spomladanskim čiščenjem priporočljivo, da naredite načrt, koliko ur ali dni mu boste namenili.

V veliko pomoč vam bo, če si na list papirja zapišete vse prostore, ki jih želite očistiti. Lahko greste tudi še bolj globoko v detajle in napišete, kaj v posameznem prostoru želite očistiti. Mogoče želite le pobrisati prah, posesati in pospraviti stvari na svoje mesto, morda pa želite narediti temeljito čistilno akcijo in se prebiti čez vse stvari, ki se kopičijo v omarah, narediti selekcijo in se znebiti vse odvečne krame. V obeh primerih je pomembno, da veste, česa se lotevate in kaj lahko pričakujete.

 

  1. Čistite le en prostor naenkrat

Pri tako obsežnem projektu, kot je spomladansko čiščenje doma, je pomembno, da se ga lotite sistematično – prostor za prostorom. Kakšno zaporedje prostorov boste izbrali, je popolnoma vaša odločitev. Lahko začnete s čiščenjem najbližjega prostora pri vhodnih vratih in nadaljujete po ostalih prostorih v smeri urnega kazalca.

Namig: najprej počistite prostor, ki ga uporabljate najmanj, nazadnje pa prostor, ki ga uporabljate najbolj pogosto. Tako boste poskrbeli, da bo prvi prostor tudi po končanem pospravljanju še vedno v čistem stanju.

 

  1. Pripravite vse potrebno za čiščenje

Preden začnete s čiščenjem, si pripravite vse potrebno. V prostoru, kjer boste začeli, na enem mestu zberite čistila, sesalec, krpe in čistilec za okna. Tako boste prihranili kar nekaj časa in nepotrebnih korakov.

Posebej priročni za čiščenje od stropa do tal so baterijski sesalniki Dyson, katere lahko z menjavo nastavka preprosto spremenite v ročne sesalce.

 

  1. Poslovite se od stvari, ki jih ne uporabljate

Najprej se lotite pospravljanja omar in polic. Stvarem, ki jih že dolgo ne uporabljate več, se raje odpovejte. Dobro ohranjene stvari lahko prodate ali podarite, tiste, ki menite, da so za v smeti, pa vrzite proč. Med pregledovanjem stvari je ključno, da razmislite tudi o novi organizaciji omar ter polic.

Namig: Tiste stvari, ki jih ne rabite pogosto, pospravite na višje in težje dostopne police. Stvari, ki jih uporabljate dnevno, pa je dobro imeti vedno na dosegu roke.

 

  1. Potek čiščenja posameznega prostora

Ko boste začeli s pospravljanjem prvega prostora, pazite, da boste le-tega začeli čistiti pri vrhu. Najprej posesajte stropne pajčevine, obrišite prah s polic in omar, nato pa posesajte in pomijte tla. Prav tako je pomembno, da se čiščenja sobe lotite v kotu sobe, ki je najbolj oddaljen od vhoda. V tem zaporedju nato očistite tudi preostale prostore.

 

Čistilec oken Vileda Windomatic za enostavno pomivanje

 

  1. Ne pozabite na okna in vrata!

Ker zimski čas zaradi temperatur in vremenskih razmer ni najbolj primeren za čiščenje oken, je pomladni dvig temperatur idealen za to opravilo. Najprej s čistilcem oken pomijte okenske šipe, vendar ne pozabite, da je poleg teh potrebno očistiti tudi okenske okvirje in police. Poleg tega ne pozabite na čiščenje vrat. Še posebej veliko prstnih odtisov se nabere okoli kljuke, zato temu delu posvetite nekoliko več pozornosti.

 

Seslanik Bosch BGS05A22 za vrhunske rezultate sesanja

 

  1. Posesajte tudi bolj odročne kote in težje dostopne dele

Vaš dom verjetno redno sesate, a vseeno ostajajo deli, ki jim pri vsakdanjem sesanju ne posvečate posebne pozornosti. Zato je spomladansko čiščenje idealna priložnost, da posesate tudi prostor pod posteljo in sedežno garnituro ter prostore pod omaricami. Seveda pa bo to opravilo veliko lažje, če boste to počeli s zmogljivim sesalnikom. Oglejte si našo izjemno ponudbo sesalnikov priznanih proizvajalcev.

 

Vzmetnica Seally Classic vrhunsko udobje

 

  1. Poskrbite za dobro spanje

Spomladansko čiščenje je kot nalašč tudi za čiščenje in zračenje vzmetnice. Svetujemo vam, da vzmetnico najprej v celoti posesate, nato pa jo obrnite na drugo ležalno stran. S tem boste poskrbeli za večjo svežino in bolj zdravo spalno okolje. Če je vaša vzmetnica stara že več kot 7 let, vam svetujemo, da jo zamenjate. V naši spletni trgovini boste zagotovo našli pravo vzmetnico za brezskrben spanec.

 

  1. Poskrbite za čistočo nebivalnih prostorov

V projekt spomladanskega čiščenja vključite tudi nebivalne prostore, kot so klet, garaža, balkon in podstrešje. Pri tem pa razmislite, ali se vam lastništvo stvari, ki jih že dlje časa samo skladiščite, zares splača ali je morda čas, da se jim odrečete in naredite prostor za nove predmete.

 

  1. Vzdržujte red in čistočo

Ko boste enkrat zaključili s pospravljanjem, je ključnega pomena, da na tedenski ravni ohranjate ustvarjeni red in čistočo. Tako si boste zagotovili, da bo naslednje veliko generalno čiščenje tajalo krajši čas, prihranili pa si boste tudi marsikateri siv las.

Preden se lotite dela, ne pozabite, z dobro organizacijo boste prihranili veliko časa in energije. Predvsem pa uživajte v pomladni svežini, ki jo bo s seboj prinesla velika čistilna akcija!