3 naprave za zdravo življenje: mešalnik, sokovnik in ožemalnik

Mešalnik – preprosta kuhinjska naprava, ki je v resnici več kot samo to. Je ključ do bolj zdravega načina življenja, kar pa je edina vstopnica za resnično zadovoljstvo slehernika.

Vsako jutro naše telo potrebuje osvežitev in energijo, s katero začnemo nov dan. Pomembno je zadovoljiti potrebe telesa po vodi, hranilih in vitaminih, saj nam bodo ti elementi pomagali ohranjati dobro počutje in učinkovitost skozi ves dan. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj kreativnih načinov, kako zadovoljiti te potrebe.

 

Kakršen mešalnik, takšen smoothie

Smoothieji so odličen način za zadovoljevanje jutranje potrebe po vodi, hranilih in vitaminih. Z mešalnikom lahko pripravite različne kombinacije svežega sadja, zelenjave, jogurta, mleka ali rastlinskih napitkov. Na ta način dobite okusen napitek, poln hranil in vitaminov.

Lahko poskusite različne recepte, kot so bananin smoothie s špinačo, jagodno-borovničev smoothie z mandljevim mlekom ali zeleni smoothie s kalejem in avokadom.

 

Na kaj biti pozoren pri nakupu mešalnika?

Pri nakupu mešalnika za smoothie bodite pozorni na spodaj navedene lastnosti.

·         Moč motorja

Izberite takšnega, ki je sposoben zmleti različne sestavine, kot so zamrznjeno sadje, zelenjava, oreščki itd. Priporočljivo je izbrati mešalnik z motorjem moči vsaj 500 vatov ali več.

·         Hitrosti in nastavitve

Smoothieji lahko zahtevajo različne stopnje mešanja, od grobo zdrobljenih do popolnoma gladkih. Možnost prilagajanja hitrosti in načina mešanja bo omogočila večjo prilagodljivost.

·         Velikost posode

Mešalniki za smoothie imajo različne velikosti posod, običajno od 0,5 do 2 litrov. Če nameravate pripravljati smoothije za več ljudi ali večje porcije hkrati, izberite mešalnik z večjo zmogljivostjo.

·         Vrsta rezil

Za smoothieje so najboljše možnosti močna in ostra rezila iz nerjavečega jekla. Prav tako je dobro izbrati mešalnik z več rezili, ki bodo zagotovila bolj enakomerno mešanje in zdrobljenost sestavin.

·         Enostavno čiščenje

Preverite, ali so posoda, pokrov in rezila enostavno snemljivi in primerni za pomivanje v pomivalnem stroju. To bo olajšalo čiščenje in vzdrževanje mešalnika.

·         Dodatne funkcije

Nekateri mešalniki imajo dodatne funkcije, kot so načini mešanja za določene vrste sestavin (npr. led, oreščki) ali programi za pripravo specifičnih receptov.

·         Kakovost in znamka

Izberite mešalnik uglednega proizvajalca z dobrimi ocenami uporabnikov. Mešalnik je dolgoročna investicija!

 

Sokovnik za dozo vitaminov in mineralov

Če imate sokovnik, je iztiskanje svežega soka odličen način za zadovoljitev jutranjih potreb telesa. Sveže iztisnjeni sokovi so bogati z vitamini, minerali in antioksidanti. Lahko iztisnete pomaranče, grenivke, jabolka, korenje, zeleno ali katerokoli drugo sadje in zelenjavo po vaši izbiri. Uživanje svežega soka vam bo pomagalo hidrirati telo, napolniti z energijo in dobiti potrebne hranilne snovi.

Na kaj biti pozoren pri nakupu sokovnika?

Pri nakupu sokovnika bodite pozorni na spodaj navedene lastnosti.

·         Vrsta sokovnika

Obstajajo različne vrste sokovnikov, kot so počasni in centrifugalni sokovniki. Počasni sokovniki ohranjajo več hranilnih snovi in encimov v sokovih ter omogočajo daljšo shranjevanje, medtem ko centrifugalni sokovniki delujejo hitreje, vendar ne ohranijo toliko hranilnih snovi. Odločitev je odvisna od vaših prioritet.

·         Moč in hitrost

Če se odločite za centrifugalni sokovnik, je dobro izbrati model z močnejšim motorjem, da bo sokovnik učinkovito obdeloval sestavine. Prav tako preverite, ali ima več hitrosti, saj vam bo to omogočilo prilagajanje hitrosti glede na vrsto sestavin.

·         Kvaliteta soka

Pomembno je preveriti, ali sokovnik dobro iztisne sok iz sestavin, saj želite maksimirati količino soka, ki ga dobite iz svojega sadja ali zelenjave. Preverite tudi, ali sokovnik dobro ločuje pulpo od soka, če želite imeti bolj gladke sokove.

·         Enostavnost čiščenja

Sokovniki lahko postanejo zapleteni za čiščenje, zato je dobro preveriti, ali so deli enostavno razstavljivi in ​​pralni. Če je postopek čiščenja preveč zapleten, se lahko hitro naveličate uporabe sokovnika.

·         Velikost in prostor

Razmislite o velikosti sokovnika in koliko prostora imate na voljo v kuhinji. Če imate omejen prostor, je dobro izbrati kompakten model, ki ga lahko enostavno shranite.

·         Znamka in servis

Preverite znamko sokovnika in si preberite ocene uporabnikov ter mnenja drugih kupcev. To vam bo dalo vpogled v zanesljivost, trajnost in učinkovitost izdelka.

 

Ožemalnik za ljubitelje agrumov

Če nimate sokovnika, lahko še vedno zadovoljite svojo potrebo po sveže iztisnjenem soku tako, da ožamete agrume, kot so pomaranče, grenivke, limone ali limete. Ožemanje agrumov je preprost postopek, ki ga lahko opravite ročno ali s pomočjo ožemalnikov. Svež agrumov sok je bogat z vitaminom C in drugimi hranili ter bo zagotovil osvežitev in vitaminski pospešek za vaše jutro.

 

Na kaj biti pozoren pri nakupu sokovnika?

Pri nakupu ožemalnika bodite pozorni na spodaj navedene lastnosti.

·         Vrsta ožemalnika

Centrifugalni ožemalniki so običajno hitri in primerni za mehko sadje in zelenjavo, medtem ko so mastični ožemalniki počasnejši, vendar učinkovitejši pri ekstrakciji soka iz trdega sadja, zelenjave, listnate zelenjave itd. Odločitev o vrsti ožemalnika je odvisna od vaših preferenc in potreb.

·         Moč motorja

Večja moč omogoča boljšo učinkovitost pri obdelavi trdih sestavin, kot so korenje, pesa ali jabolka. Višja moč motorja prav tako omogoča hitrejše delovanje ožemalnika.

·         Velikost in prostor

Pomembno je, da razmislite o velikosti ožemalnika in kako se bo prilegal v vašo kuhinjo. Če imate omejen prostor na pultu ali v shrambi, izberite ožemalnik, ki je kompakten in enostaven za shranjevanje.

·         Čiščenje

Preverite, kako enostavno je ožemalnik očistiti po uporabi. Če želite prihraniti čas in trud pri čiščenju, izberite ožemalnik, ki ima odstranljive dele, ki jih je mogoče pomiti v pomivalnem stroju.

·         Hitrost ožemanja

Ožemalniki imajo lahko različne hitrosti ožemanja. Če vam je pomembna hitrost priprave soka, poiščite ožemalnik z večjo hitrostjo vrtenja.

·         Kakovost soka

Preverite ocene in povratne informacije drugih uporabnikov glede kakovosti soka, ki ga ožemalnik proizvaja. Želite, da ožemalnik iztisne največ hranil iz sestavin in zagotovi okusen sok.

·         Dodatne funkcije

Nekateri ožemalniki imajo dodatne funkcije, kot so možnost izdelave sorbetov, možnost drobljenja ledu, različni nastavki za rezanje ali mešanje. Če so vam te funkcije pomembne, poiščite ožemalnik, ki ima te dodatke.

·         Garancija in servis

Preverite, ali proizvajalec ponuja zadostno garancijo na

 

Ne pozabite na pitje vode!

Poleg smoothiejev in sveže iztisnjenih sokov ne smemo pozabiti na enostavno, a ključno potrebo telesa po vodi. Pitje zadostne količine vode zjutraj bo pomagalo hidrirati telo, pospešiti presnovo in izboljšati prebavo. Priporoča se pitje vsaj enega kozarca vode takoj po prebujanju in nadaljnje pitje vode čez dan.

Zadovoljevanje jutranjih potreb telesa po vodi, hranilih in vitaminih je ključno za zdrav začetek dneva. Priprava smoothiejev z različnimi mešalniki, iztiskanje soka s sokovniki ali ožemanje agrumov so kreativni načini, kako zadovoljiti te potrebe. Ne glede na izbrano metodo, bodite pozorni na sveže sestavine in raznoliko kombinacijo sadja in zelenjave, da boste pridobili največ koristi za svoje telo. Ne pozabite tudi na zadosten vnos vode, saj je hidracija ključna za dobro počutje skozi ves dan.

 

Vas zanima še več?