5 razlik med navadnimi in gaming prenosniki: kateri je pravi za vas?

Gamin prenosniki so idealna rešitev, če bi radi združili prijetno s koristnim in iščete računalnik, ki bi vam služil tako za delo, kot igranje najljubših iger. Težko prislužen denar seveda želite kar najbolje investirati, zato vam v nadaljevanju predstavljamo pet ključnih razlik med navadnimi in gaming prenosniki.

 

1. Gaming prenosniki so zmogljivejši.

Najpomembnejša razlika med obema tipoma prenosnikov je zmogljivost. Gaming prenosniki so namreč zasnovani za opravljanje zahtevnejših nalog, medtem ko so navadni izdelani za vsakodnevna opravila, kot so brskanje po spletu, obdelava besedil, gledanje videoposnetkov, ustvarjanje predstavitev itd.

Gaming računalniki vsebujejo namenske grafične kartice, hitre procesorje, več pomnilnika RAM, kar pomeni, da vam bo sistem deloval bolje, računalnik bo tudi bolj odziven. Igralni prenosniki se prav tako ponašajo z naprednimi hladilnimi mehanizmi. Pri nekaterih napravah so zato ventilatorji lahko precej glasni in, če ste bolj občutljive sorte, celo malce moteči.

Po drugi strani pa imajo običajni prenosniki povprečno zmogljivo strojno opremo, ki je izdelana z mislijo na učinkovitost in ne na zmogljivost.

Visokozmogljiva strojna oprema gaming prenosnikom omogoča nemoteno dolgotrajnejše delovanje brez kakršnihkoli prekinitev. Takšne računalnike uporabljajo tudi za grafično oblikovanje. Poleg tega imajo pogosto osupljivo zasnovo ohišja, ki je všeč predvsem igralcem iger. Na drugi strani je zasnova ohišja pri običajnih prenosnikih preprosta, da ustreza poklicnemu okolju.

 

2. Gaming prenosniki so večji, težji in dražji.

Ker so torej gaming prenosniki v bistvu izboljšane različice običajnih prenosnikov, so seveda tudi večji in težji. Če nameravate svoj igralni prenosnik pogosto nositi s seboj, imejte v mislih, da boste zanj potrebovali tudi primerno torbo ali nahrbtnik.

Nekateri gaming prenosniki so zaradi svoje teže in velikosti preveč okorni, da bi jih uporabljali v naročju. Zaradi svoje oblike tako delujejo bolj robustno in manj ženstveno.

 

Če ste svoj računalnik vajeni uporabljati v naročju, raje posezite po navadnem prenosniku.
Če ste svoj računalnik vajeni uporabljati v naročju, raje posezite po navadnem prenosniku.

Pri izbiri prenosnika so kupci pozorni tudi na velikost zaslona. Prenosni računalniki s 13-palčnim zaslonom imajo bistveno prednost za tiste, ki veliko potujejo in morajo svoje opremo vsakodnevno nositi s seboj.

Najbolj običajna velikost, ko gre za prenosnike, je sicer 15 palcev, ki pa še ne zadošča velikosti gaming prenosnikov. Ti so največkrat 17-palčni. Takšna velikost zaslona pa po drugi strani omogoča boljšo ločljivost, kar je pri igranju vsekakor ena od ključnih komponent.

Običajni prenosni računalniki so zaradi vsega naštetega, razumljivo, cenejši. Če razmišljate o gaming prenosniku je zato smiselno preveriti morebitna znižanja, tudi v trgovinah Harvey Norman smo vam pripravili kar nekaj akcijskih ponudb. Gaming prenosnike in vso ostalo opremo smo zbrali na enem mestu. Preverite akcijske ponudbe.

 

3. Pri gaming prenosnikih se baterija izprazni hitreje.

Zahtevnejše komponente v računalniku močno vplivajo na to, kako hitro se pri prenosniku izprazni baterija. To pomeni, da boste svoj gaming prenosnik seveda morali polniti pogosteje kot običajnega.

Pri navadnih prenosnikih baterija zdrži dlje, ker ti vsebujejo procesorje z omejeno močjo in ne potrebujejo namenske grafične kartice. Pri gaming prenosnikih dodatne moči bateriji vzamejo še hladilni mehanizmi (kot so dodatni ventilatorji), osvetljene gaming tipkovnice in LED luči na ohišjih.

Prenosnik, ki ga boste uporabljali za igranje iger (ali druge zahtevnejše naloge), boste tako lahko uporabljali do največ 2 uri, ne da bi ga priklopili na električno omrežje. Vtičnica mora biti tako vedno nekje pri roki.

 

4. Življenjska doba gaming prenosnikov je daljša.

Kako dolgo zdrži bodisi gaming bodisi navadni prenosnik je seveda predvsem odvisno od tega, kako ga uporabljate in koliko ste pri tem skrbni in vestni.

 Poudariti pa je treba, da če za opravljanje zahtevnih nalog (kot je igranje iger) uporabljate manj zmogljiv, torej navadni prenosnik, ki prvotno temu ni namenjen, lahko pričakujete, da se bo njegova življenjska doba znatno skrajšala.

To se največkrat zgodi, ko igralci na svoj običajni prenosnik naložijo igre, ki zahtevajo bolj zmogljiv procesor in namensko grafično kartico. Na koncu to pripelje do okvare opreme, ob čemer pa seveda trpi denarnica.

Gaming prenosnik po drugi strani lahko uporabljate tako za igranje kot za vsakodnevna opravila, ne da bi pri tem bistveno vplivali na njegovo življenjsko dobo. Strojna oprema gaming računalnikov, vključno s hladilnim sistemom, je namreč že v zasnovi prilagojena zahtevnejšim opravilom.

 Izkušeni igralci se pogosto ob nakupu boljšega računalnika odločijo, da svoj stari gaming računalnik nato uporabljajo za vsakodnevna opravila. Zmogljivost za le-ta je namreč tudi po nekaj letih igranja še vedno dobra.

 

5. Gaming tipkovnice so običajno osvetljene.

Osvetljene tipkovnice pri navadnih prenosnikih so pravzaprav redkost, saj uporabnikom niti ne koristijo. Po drugi strani pa igralci iger potrebujejo gaming tipkovnice, ker igre najraje igrajo v slabo osvetljenem okolju. Osvetljene tipkovnice igralcem tako pomagajo najti in pritisniti prave tipke, ne da bi morali umakniti pogled z zaslona. Osvetlitev ozadja v tipkovnicah je sicer mogoče tudi izklopiti, če ta ni potrebna in želite podaljšati življenjsko dobo baterije.

Nekatere gaming tipkovnice omogočajo programirljive makro tipke. Gre za možnost ustvarjanja bližnjic, da z le eno tipko naredite neko dejanje, ki sicer zahteva več klikov ali pritiskov. Tem tipkam se lahko nastavi tudi unikatna barvna osvetlitev, da jih med igranjem lažje najdete.

 

Igralci obožujejo igranje v slabo osvetljenih prostorih, zato je osvetlitev tipkovnice še kako pomembna.
Igralci obožujejo igranje v slabo osvetljenih prostorih, zato je osvetlitev tipkovnice še kako pomembna.

 

Pomembna je tudi vrsta stikal, ki jih je proizvajalec uporabil pri izdelavi bodisi navadne bodisi gaming tipkovnice. Pri slednjih je namreč pomembno, da je odzivni čas od pritiska na tipkovnici do realizacije na ekranu čim krajši.

Nekatere tipkovnice pri navadnih prenosnikih imajo namreč vgrajena stikala, ki se slabše odzivajo, če večkrat pritisnete na isto tipko. To pa za gaming ni primerno, sploh če veljate za bolj strastnega igralca, ki silovito tolče po tipkovnici.

 

Primerjava ključnih lastnosti navadnih in gaming prenosnikov

Za še nekoliko boljšo preglednost smo vam pripravili tudi primerjalno tabelo ključnih lastnosti navadnih in gaming prenosnikov.

 

Gaming prenosnik Navadni prenosnik
Procesor visoko zmogljiv standardni, zasnovan za lažja opravila
Pomnilnik RAM med 8 in 16 GB med 4 in 8 GB
Grafična kartica namenska integrirana
Hladilni sitem napredni, z vgrajenimi dodatnimi ventilatorji običajno je vgrajen samo en ventilator
Tipkovnica osvetljena, s stikali, ki premorejo visoko občutljivost na vsak pritisk običajna, s stikali, ki so primerni zgolj za običajno tipkanje
Število vhodov dovolj vhodov za številno dodatno opremo manj vhodov – za priključitev osnovne opreme
Prenosljivost težji zelo lahek
Zaslon večji, visoka ločljivost manjši, slabša ločljivost
Zvočniki močnejši standardni
Baterija do dve uri ob stalni uporabi do šest ur ob stalni uporabi
Življenjska doba daljša krajša
Cena od cca 1000 evrov naprej od cca 400 evrov naprej

 

Glavna razlika med gaming in navadnimi prenosniki je v njihovi strojni opremi. Običajni prenosni računalniki so izdelani z mislijo na energetsko učinkovitost in ne na zmogljivost. So cenejši, lažji in imajo boljšo življenjsko dobo baterije kot igralni prenosniki.

Vendar – če boste svoj navadni prenosnik uporabljali za igranje, bo to hitro privedlo do okvare strojne opreme, stroški pa se bodo hitro nakopičili. Če že vnaprej veste, da boste svoj prenosnik uporabljali za igranje, se vam vsekakor splača investirati v za to zasnovan, torej gaming prenosnik.

Ne pozabite pa niti na to, da je za gaming zelo pomembna izbira prave miške in monitorja. Zato preberite še naše namige: