5 razlogov, zakaj je OLED televizija prava izbira

Nova televizija v letu 2023 – kaj kupiti? Se tudi vi izgubljate v poplavi najrazličnejših oznak, pa ne veste, kaj pravzaprav pomenijo? Naj vam bodo v pomoč naslednje vrstice, kjer smo se še posebej osredotočili na OLED TV. Gre za vse bolj priljubljeno tehnologijo med televizorji, in to vsekakor ni naključje, saj gledalcu ponudi pravo kinematografsko izkušnjo.

 

Kaj je OLED televizija?

 

Kratica OLED pomeni organske svetleče diode (Organic Light-Emitting Diode). Vam to še vedno ne pove kaj dosti?

Če želimo pojasniti natančneje oz. da boste lahko razumeli, zakaj so OLED televizorji boljši od LED televizorjev, moramo najprej na hitro pogledati v zgodovino razvoja teh naprav.

Prav gotovo se še spomnite, ko se je televizija iz velikih kričečih škatel kar naenkrat prelevila v veliko bolj prefinjene tanke aparate. Za to sta zaslužni tako imenovani LCD- in LED-tehnologija. Pri obeh gre pravzaprav za isto stvar: slika na zaslonu se prikazuje s pomočjo tekočih kristalov, razlika med njima je le v načinu osvetlitve, ki je pri LED boljša. Danes so na trgu praktično že vsi LCD televizorji z LED osvetlitvijo.

Kaj pa OLED? Gre za povsem drugačno zasnovo zaslona. Njegov panel namreč sestavljajo drobcene točke, tako imenovane slikovne pike ali piksli, ki se individualno osvetljujejo. Pri ločljivosti 4K govorimo o kar 8,3 milijona takšnih slikovnih pik – ki so bodisi izklopljene bodisi vklopljene oz., če povemo drugače, ki prav vsaka zase oddaja svojo svetlobo!

 

5 razlogov ZA nakup

 

1.    Izjemno kontrastna slika

Kontrastno razmerje televizorja je razmerje med njegovimi najsvetlejšimi in najtemnejšimi točkami.

Zaslon televizorja OLED je, kot zdaj že veste, sestavljen iz množice individualnih slikovnih pik. Ko mora OLED televizija prikazati črno barvo, se posamezne slikovne pike popolnoma izklopijo (vrednost ravni črne je pri OLED TV tako enaka 0). To pa je razlog, da uporabnik uživa v res izjemno kontrastni sliki.

 

2.    Širši vidni koti

Kako najraje gledate televizijo? Na kavču, zleknjeni na postelji ali pogledujete proti njej med likanjem, morda izza jedilne mize na drugem koncu sobe? Dobra novica: tudi če televizijo spremljate iz nenavadnega položaja, boste z OLED TV še vedno dobili zelo kakovostno vizualno izkušnjo.

Televizorji OLED namreč ponujajo veliko širše vidne kote v primerjavi s TV sprejemniki s tehnologijo LED. Izguba barve in svetlosti bo z OLED TV tako minimalna, tudi če svojo najljubšo oddajo, serijo ali film gledate “iz čudnega kota”, kar je za sodobnega uporabnika s hitrim načinom življenja vsekakor pomembna lastnost.

Dolgi večeri so kot nalašč za družinski ogled filma. S pravo televizijo boste tudi, če boste sedeli na tleh, dobili pravo kinematografsko vzdušje.
Dolgi večeri so kot nalašč za družinski ogled filma. S pravo televizijo boste tudi, če boste sedeli na tleh, dobili pravo kinematografsko vzdušje.

 

3.    Manjša potrata elektrike

V času vsesplošnih podražitev smo na to postali še kako pozorni, kajne? In ja, vaša nova OLED televizija vam glede računa za elektriko ne bo posebej belila glave. Zakaj?

V primerjavi z LED-zasloni, ki jih “poganjajo” tekoči kristali, pri OLED TV ni osvetlitve “iz ozadja”, to pa pomeni večjo energetsko učinkovitost.

Povedano drugače: če se na vašem zaslonu predvaja nekaj z veliko črnimi slikovnimi pikami, te ostanejo preprosto izklopljene. Logična posledica? Manjša potrata energije. Seveda pa upoštevajte, da to lahko variira. Če boste, recimo, dolgo časa gledali zelo svetle slike, bo tudi poraba elektrike temu primerno višja.

Če poenostavimo, pa je OLED- vsekakor varčnejša različica svoje predhodnice LED-tehnologije.

 

4.    Prefinjen dizajn

Eleganten dizajn in sodoben videz prav tako govorita v prid OLED TV. Ko boste hodili po našem avdio-video oddelku, jih boste verjetno hitro prepoznali, saj so to najtanjši televizorji, ki so trenutno sploh prisotni na trgu.

Ker OLED televizija nimajo dodane komponente osvetlitve ozadja, je plošča debela le od 2,5 do 3 milimetre. Kljub temu pa je ohišje televizije kompaktno ter vsebuje zvočnike, procesor in druge pomembne komponente.

OLED TV boste že v trgovini prepoznali po njenem prefinjenem dizajnu – to so najtanjši televizorji, ki so trenutno na trgu.
OLED TV boste že v trgovini prepoznali po njenem prefinjenem dizajnu – to so najtanjši televizorji, ki so trenutno na trgu.

Mimogrede, ste že slišali za Samsnung The Frame? Gre za popolnoma nov koncept televizorja, ki v času, ko je izklopljen, prikazuje vam ljuba umetniška dela. Več o tem si preberite tukaj.

 

5.    Najkrajši odzivni čas

Odzivni čas pomeni trajanje, ki ga televizija potrebuje, da se vsaka posamezna slikovna pika izklopi ali izklopi, določi barvo in svetlost.

Pri LED tehnologiji je odzivni čas, kar se tiče spreminjanja jakosti svetlobie, že zelo kratek, potrebuje pa nekaj več časa za spreminjanje barv. Po drugi strani pa pri OLED TV to dvoje ni ločeno, saj vsaka točka (piksel) zase določa jakost svetlobe in barvo, zato se slika spreminja bistveno hitreje. Pravzaprav imajo OLED televizorji najkrajši odzivni čas med vsemi tehnologijami.

Zakaj je to pomembno? Predstavljajte si akcijski prizor v filmu, kjer se slike na zaslonu zelo hitro spreminjajo. To pomeni, da se mora vsaka slikovna pika hitro spremeniti iz enega stanja v drugega. Ker deluje vsaka zase, ji to tudi uspeva. Rezultat: kot gledalec boste uživali v izjemno ostri sliki – vsak trenutek filma.

 

Pomanjkljivosti: manjša dostopnost na trgu in nekoliko višja cena

 

Ker je OLED tehnologija dokaj nova, boste med pregledovanjem prodajnih polic lahko ugotovili, da je ponudba OLED televizorjev relativno majhna. Zagotovo te televizije še niso tako široko dostopne kot, denimo, LED TV.

Druga stvar, ki bi jo nemara lahko opazili in je tudi povezana s prej navedenim, je nekoliko višja cena OLED televizorjev. A naj vas potolažimo – z vse večjo priljubljenostjo te tehnologije med uporabniki se obe pomanjkljivosti postopoma že odpravljata.

V trgovinah Harvey Norman sodelujemo z vsemi najbolj priznanimi blagovnimi znamkami na področju avdio-video opreme. Zato smo prepričani, da vam lahko ponudimo televizor z vsemi lastnostmi, ki jih iščete – in to po prijazni ceni!

 

Pod črto: OLED TV je prava izbira!

 

Če se odločate, ali izbrati OLED ali LED televizor, ne oklevajte več. Odločite se za OLED! Ne glede na to, ali televizijo radi gledate samo ob večerih, ali pa ste velik športni navdušenec, morda gamer … z izbiro OLED TV v vsakem primeru ne boste zgrešili.

Še več vsebin o najsodobnejših avdio-video tehnologijah pa najdete tukaj: