5 stvari za uspešen študij: ključen je zmogljiv prenosni računalnik

Prenosni računalnik je tako rekoč že postal nujna oprema vsakega študenta. Pripravili smo kratek vodič med prenosniki – upoštevajoč, da študentje običajno ne morejo seči prav globoko v žep.

Kaj od računalniške opreme je ob začetku novega študijskega leta še pametno imeti? Tukaj je 5 stvari, s katerimi bodo obveznosti v predavalnicah in izven njih bržkone lažje in bolj uspešno opravljene.

 

1. Prenosni računalnik: ugodna cena, a ne na račun kvalitete

Na trgu je malo morje prenosnikov – najcenejše dobite že za manj kot 400 evrov, za bolj zmogljive lahko odštejete tudi več tisočakov. Kaj torej izbrati?

Za večino študentov zadošča standardni prenosni računalnik. Izjema so tisti študenti, ki so se vpisali na bolj specifične smeri, kot je, denimo, oblikovanje. V teh primerih je investicija v zmogljivejšo napravo (z boljšim zaslonom, grafično kartico itd.) vsekakor na mestu. Naš nasvet zanje: o primernih prenosnikih se pozanimajte pri študentih višjih letnikov na vaši fakulteti.

Za vse ostale pa velja, da se ob nakupu prenosnika osredotočite (le) na 4 bistvene točke.

  • Odpornost in prenosljivost:

Za hitenje med predavalnicami potrebujete prenosni računalnik, ki je odporen na (blažje) udarce. Zato izbirajte med prenosniki z močnejše zasnovanim ohišjem. Hkrati naj bo naprava dovolj tanka in lahka, da jo boste brez težav pospravili v torbo ali nahrbtnik.

  • Kvalitetna (snemljiva) tipkovnica:

Delanje zapiskov je ena primarnih nalog študentov. Razmislite, ali vam zategadelj bolj ustrezajo naprave z elektronskim pisalom in zaslonom na dotik. Na trgu lahko najdete tudi tako imenovane hibridne prenosnike, ki imajo snemljive tipkovnice ter se po potrebi prelevijo v pametne tablice.

Če se boste odločili za klasični prenosni računalnik, v vsakem primeru bodite pozorni na tipkovnico – naj bo kvalitetna, saj si med hitrim tipkanjem res ne želite majavih plastičnih tipk.

  • Vzdržljiva baterija:

Ko izbirate med prenosniki, se obvezno prepričajte tudi o vzdržljivosti baterije. Čim daljša je njena življenjska doba, tem bolje je. Potrebujete namreč napravo, ki bo nemoteno (brez polnjenja) lahko delovala cel dan.

  • Ugodna cena:

Za pisanje zapiskov in esejev, pošiljanje e-pošte in brskanje po spletu ne potrebujete nadstandardne opreme, vseeno pa zaradi same hitrosti delovanja računalnika svetujemo procesor z oznako i5. Naš nasvet je tudi, da je prenosni računalnik opremljen z vsaj  8 GB RAM-a.

Dobra novica je, da vse našteto že vsebujejo praktično vsi standardni prenosniki, torej tudi tisti iz nižjih cenovnih razredov. Še boljša pa – jesen je tudi obdobje velikih popustov. Prihaja črni petek, ki je kot nalašč za tovrstne nakupe!

Na naši spletni strani smo za vas pripravili tudi poseben kviz: prek vaših odgovorov vam bo naš procinljivi algoritem navrgel optimalno izbiro prenosnikov – glede na vašo rabo računalnika.

V trgovinah Harvey Norman lahko izbirate med HP prenosniki ter seveda tudi prenosniki drugih priznanih blagovnih znamk, kot so Lenovo, Asus, Apple, Dell, Acer, Microsoft in drugi.

Izkoristite popuste, ki jih prinaša črni petek! Združite to še z digitalnim bonom in prenosnik lahko dobite po zares ugodni ceni.
Izkoristite popuste, ki jih prinaša črni petek! Združite to še z digitalnim bonom in prenosnik lahko dobite po zares ugodni ceni.

Če svoj prenosni računalnik ne boste uporabljali le za študij, ampak tudi za, denimo, igranje videoiger, pa je pametno investirati v zmogljivejši prenosnik. Tukaj preberite, zakaj.

 

2. Zunanji disk in zakaj ga potrebujete

Zunanji disk (tudi trdi disk) je naprava, ki se uporablja za varnostno kopiranje računalnikov oziroma služi kot prenosna rešitev za shranjevanje. Njegova prednost je, da je lahek, prenosljiv in zelo preprost za uporabo – z drugimi napravami se povezuje prek USB-ja.

In zakaj ga potrebujete? Ker na svojem prenosniku nimate neomejeno prostora in ker je varnostno kopiranje nujno. Če ste še tako pazljivi, vam prenosni računalnik lahko pade na tla, se po njem kaj polije ali se zgodi nepričakovana okvara.

Nekateri za varnostno kopiranje podatkov uporabljajo oblak, ki pa ima določene pomanjkljivosti. Novodobni hekerji so žal vse bolj iznajdljivi, konec koncev pa se z neke naprave, kjer ste uporabljali oblak, lahko samo pozabite odjaviti. Poleg tega ta storitev ni brezplačna.

Še ena prednost zunanjega diska: ni odvisen od povezave s spletom.

 

3. Torba za prenosnik ali raje nahrbtnik za prenosnik?

Poleg prenosnika in zunanjega diska boste potrebovali tudi prostor, kamor boste vse stvari pospravili in bodo tam, medtem ko jih boste nosili naokoli, tudi primerno zaščitene.

Če s sabo raje vzamete kakšno stvar več kot manj, bo nahrbtnik za prenosnik morda bolj prava izbira kot torba.
Če s sabo raje vzamete kakšno stvar več kot manj, bo nahrbtnik za prenosnik morda bolj prava izbira kot torba.

Opciji sta dve: torba za prenosnik ali nahrbtnik za prenosnik. Tako torba kot nahrbtnik imata svoje prednosti in slabosti, za lažjo izbiro pa si odgovorite na sledeča vprašanja.

  • Kaj vam je bolj všeč, kakšen je vaš stil?

Nekateri obožujejo torbe zaradi poenostavljenega dizajna in uporabe. Preprosto si jo je namestiti čez rame in nato tudi lažje pospraviti v predal, saj običajno zasedejo manj prostora. Spet drugi prisegajo na nahrbtnik, saj je v njem praviloma več prostora, sploh če ste nagnjeni k temu, da s sabo raje vzamete kakšno stvar več kot manj.

  • Kaj bo za vas bolj priročno, kakšen transport uporabljate?

Odločitev sklenite tudi na podlagi tega, kako daleč je od kraja, kjer prebivate, do vaše fakultete. Če se na predavanja odpravite z avtomobilom, je torba lahko dobra izbira, če pa se veliko vozite s kolesom ali uporabljate javni prevoz, bo nahrbtnik morda bolj praktična izbira.

 

4. Stojalo za prenosnik zagotavlja bolj pravilno držo

Stojalo za prenosnik je razmeroma poceni kos opreme z velikim doprinosom. Še posebej bi to zagovarjali strokovnjaki za ergonomijo, saj boste na ta način izboljšali svojo držo med dolgotrajno uporabo prenosnika. Brez uporabe stojala morate med tipkanjem in gledanjem na zaslon glavo namreč prisiljeno usmeriti navzdol, s čimer obremenite hrbtenico in vrat. Na dolgi rok to prinaša negativne učinke – bolečine in celo resne poškodbe.

Stojalo za prenosnik je razmeroma poceni investicija, za katero vam bo najbolj hvaležna vaša hrbtenica.
Stojalo za prenosnik je razmeroma poceni investicija, za katero vam bo najbolj hvaležna vaša hrbtenica.

 

5.    Brezžična miška za bolj praktično uporabo

Za konec pa še en kos dodaten opreme, ki je sicer skorajda že samoumeven. Majhna in lahko prenosna brezžična miška, kakopak. Z njo se izognete nepotrebnim kablom, ki bi se zapletali v torbi oziroma nahrbtniku ali na vaši mizi. Poleg tega brezžično miško lahko uporabljate ločeno od sprejemne naprave, kar pomeni, da lahko upravljate računalnik tudi, ko se nahajate na drugem koncu prostora – kar vam lahko pride prav predvsem, ko boste imeli predstavitev naloge ali izdelka pred profesorji in kolegi.

Vsi ljubitelji videoiger pa si tukaj lahko preberete še vse o najbolj priljubljenih gaming dodatkih.