50 odtenkov sive z bež

Spoznajte barvo, ki je obnorela svet! Ni ravno siva niti ni bež, zato jo je oblikovalski svet preprosto poimenoval greige (v prevodu: sivobež). Nova barva je svoj prestol zasedla na Pinterestu, vzljubile so jo tudi trgovine z notranjo opremo in kupci pohištva, zato lahko rečemo, da sta siva in bež popolna kombinacija za sodobno opremljen dom.

Mehka posteljnina Diamond v greige barvi

Pantone narekuje barvne trende

Pantone je ameriško podjetje, ki ga je leta 1963 ustanovil Lawrence Herbert. Z njegovim inovativnim sistemom označevanja barv, kjer vsak odtenek nosi svojo številko, je svet grafičnega oblikovanja doživel pravo revolucijo. Nov barvni sistem je namreč oblikovalcem in tiskarjem omogočil, da so enak barvni odtenek lahko reproducirali po celem svetu. Barvni sistem Pantone so kmalu zatem začeli uporabljati tudi v drugih industrijskih panogah. Tako je Pantone danes del digitalne tehnologije, tekstilne in barvne industrije, proizvodnje plastike, arhitekture ter notranjega oblikovanja. Od leta 2000 naprej pa ameriški Inštitut za barve vsako leto izbere tudi barvo leta. Letos je po mnenju strokovnjakov ta naziv pripadel barvi zelenja, ki v angleščini sliši na ime greenery in nosi številko 15-0343. Mi se z njihovim izborom ravno ne moremo strinjati, saj na tisoče pripetih slik po Pinterestu kaže večjo priljubljenost sivobež barve.

Regal za dnevno sobo Day Collection Alf Italia v greige barvi

Kako izgovoriti »greige«?

Preden spoznamo vse lastnosti greige barve, bomo najprej razrešili dilemo, kako se ime barve sploh izgovori. Za pomoč smo poiskali video, kjer boste izvedeli, kako se greige izgovori.

Od skodelice do sedežne garniture

Greige je elegantna in nevtralna barva hkrati. Zaradi svoje nevpadljivosti je prijetna na pogled ter nastopa precej organsko. Notranji oblikovalci in specialisti za barve mnenjo, da siva prispeva v greige sodobno sofisticiranost, medtem ko bež zastopa zemeljsko pristnost. Danes lahko v greige kupite skoraj vse za dom, od skodelice do sedežne garniture. Zaradi njene nevtralnosti je preprosta za kombiniranje in jo je mogoče vključiti v katerikoli prostor.

Jedilna miza Verde v greige barvi

10 razlogov: zakaj izbrati greige?

  1. Ker siva pogosto deluje hladno, bež pa je že nekoliko vpadljiva. Greige pa je ravno pravšnja kombinacija toplih tonov in elegantne nevtralnosti.
  2. Ker je idealna za ambiente, kjer prevladujejo črno-beli pohištveni elementi.
  3. Ker se dobro ujame z vsemi barvami in jo je zato mogoče enostavno vključiti tudi v pisane prostore.
  4. Ker je greige v visokem sijaju najboljša izbira za kuhinjo, ki ne bo »nikoli iz mode«.
  5. Ker je preproga v greige odtenku edina rešitev, ko ne veste, kakšno barvo izbrati.
  6. Ker ustvari prijeten občutek udobja v prostoru.
  7. Ker pomirja, zato je še posebej primerna za spalnice.
  8. Ker v jedilnico vnese dobršno mero elegance, ki bi jo z drugo barvo dosegli veliko težje.
  9. Ker jo lahko brez težav uporabite tudi za bravo sten in zaves.
  10. Ker lahko dekoracijo v greige odtenku brez težav prestavljate iz prostora v prostor.

Sedežna garnitura Polipol Satellite v greige barvi

Na Pinterestu si lahko ogledate celo vrsto idej za bivanje v greige barvi. Izvedeli boste, kako jo uporabiti pri pleskanju in dekoraciji. Tam je tudi morje predlogov, kakšno greige pohištvo je moderno in kako ga najbolje umestiti v že opremljen dom. Hkrati pa vas vabimo, da si ogledate tudi naš Pinterest profil, kjer boste našli mnogo navdihujočih zamisli za lepši dom in življenje.