6 nasvetov, če se izgubljate v poplavi gaming monitorjev

Gaming monitorji: kako najti pravega, ko pa je izbire na trgu toliko?

Gamerje včasih primerjajo z avtomobilskimi navdušenci: vedno želijo dobiti najboljše dele, jih prilagoditi svojim željam, nato pa se prepustiti užitku. In izkušeni igralci videoiger vedo, da tudi najboljša grafična kartica in procesor ne bosta prišla do izraza brez pravega ekrana za računalnik.

 

1. Gaming monitorji naj bodo usklajeni z grafično kartico.

Prva stvar, ki jo morate vedeti, če kupujete monitor za računalnik, je, kakšno ločljivost želite. Ta pa je neločljivo povezana z grafično kartico. Na primer, nakup zelo dobrega monitorja z ločljivostjo 4K ni smiseln, če vaša grafična kartica podpira samo ločljivost 1080p. Torej, uskladite obe komponenti.

 

Ločljivost 1080P

Gre za standardne monitorje z ločljivostjo 1920 × 1080 slikovnih pik. Njihova prednost je, da so cenovno najugodnejši in da jih je mogoče dobiti tako rekoč povsod, saj so med uporabniki najbolj razširjeni.

 

Ločljivost 1440P:

So nekoliko boljši monitorji z ločljivostjo 2560 × 1440 slikovnih pik. So ‘lepa sredina’ med standardnimi (1080P) in vrhunskimi (4K) gaming monitorji. Med gamerji je ta vrsta monitorjev zelo priljubljena, saj v primerjavi s 1080p ekrani premorejo že res občutno boljšo sliko, vseeno pa so cenovno dostopnejši.

 

Ločljivost 4K:

Vrhunske monitorje 4K označujemo tudi s kratico UHD – ultra-visoka ločljivost. Ponuja štirikratno število slikovnih pik kot 1080P in sicer 3860 × 2160 slikovnih pik. Kot že omenjeno, za optimalno delovanje takšnega monitorja potrebujete tudi ustrezno grafično kartico.

 

Ločljivost 8K:

Na trgu so tudi že gaming monitorji z ločljivostjo 8K, vendar so redki in dragi. Zahtevnejši gamerji navadno posegajo po monitorjih z ločljivostjo do 4K.

Če ste začetnik ali posodabljate svojo opremo, si lahko preberete tudi naš vodič za nakup gaming računalnika.

 

2. Slika na vašem monitorju naj se osvežuje in odziva čim hitreje.

Pri gamingu sta bolj kot pri vsakodnevni rabi pomembna hitrost osveževanja in odzivni čas. Ko boste iskali svoj gaming monitor, prodajalcu omenite, da želite takšnega s hitrostjo osveževanja s frekvenco najmanj 60 hZ, še raje pa 120 ali 144 hZ. Najosnovnejši monitorji imajo sicer frekvenco osveževanja 30 hZ, najboljši pa do 360 hZ.

Na splošno je pri višjih frekvencah osveževanja gibanje v igri videti bolj tekoče, slika se odziva in izgleda boljše, kar je gamerjem tudi ena ključnih lastnosti monitorja za računalnik.

Poleg hitrosti osveževanja je pomemben dejavnik tudi odzivni čas. Ta narekuje, kako hitro mora monitor na ravni slikovnih pik preklopiti iz ene barve v drugo. Manjše število je tukaj boljše: standardni monitorji imajo odzivni čas 5 ali 4 milisekunde, kar je sicer sprejemljivo, čeprav je za gaming najbolj optimalen odzivni čas 1 milisekunda (ali včasih celo manj).

 

3. Pri velikosti monitorja za računalnik se lahko osredotočite le na svoje želje.

Velikost zaslona za gaming je pravzaprav stvar vaših osebnih preferenc. Upoštevati morate le to, da so velikost zaslona, ​​ločljivost in gostota slikovnih pik povezani. Torej, če si lahko privoščite monitor z ločljivostjo do največ 1080P, to upoštevajte tudi, ko se odločate o dolžini diagonale.

Na splošno pa bo vsak sodoben monitor z diagonalo med 24 in 32 palcev (61 in 80 cm) povsem primeren za gaming.

Urejate svoj gamerski brlog? Tukaj najdete vse, kar poleg računalnika in monitorja še potrebujete za najboljšo igralno izkušnjo!

 

4. Visok dinamični razpon – gaming monitorji za zahtevnejše.

Če ste med tistimi, ki se odločate za nakup nadstandardnega monitorja z ultra-visoko ločljivostjo 4K, potem obvezno razmislite tudi o visoko dinamičnem razponu (HDR). Če si ga seveda lahko privoščite – takšni gaming monitorji imajo namreč kar visoko ceno. Kaj sploh omogoča HDR? Veliko, veliko širši razpon barvnih odtenkov, kar posledično pomeni veliko, veliko boljšo sliko.

Proizvajalci pa včasih zamolčijo, da je delovanje HDR odvisno od nivoja svetlosti zaslona. Če ima ekran za računalnik HDR osvetlitev manjšo od 1000 nit, je funkcija HDR pravzaprav nična. Zato bodite pozorni na obe komponenti! Pričakujte pa, da boste za monitorje, ki imajo nad 1000 nit LED-osvetlitev zaslona, plačali več.

 

5. Vrsta plošče pri ekranu za računalnik: kako pomembne so vam močne barve?

Obstajata dve glavni vrsti plošč, ki se uporabljata za gaming monitorje: ​​TN in IPS plošče. Obe sta primerni, zato se odločite za tisto, ki vam bolj leži.

 

Razlika med TN in IPS ploščo je v moči barv, ki jih bo imel vaš monitor.
Razlika med TN in IPS ploščo je v moči barv, ki jih bo imel vaš monitor.

 

Plošče TN imajo običajno boljše odzivne čase, pomembnost le-teh smo že obdelali pod točko 2. Po drugi strani pa imajo ožji vidni kot, kar pomeni, da če bo vaš monitor, recimo, nekoliko nagnjen, bo morda težje opaziti podrobnosti na ekranu, zlasti v bolj temačnih prizorih.

Plošče TN imajo tudi bolj “izpran” videz, kjer barve ne izstopajo tako kot na zaslonu IPS. Kljub temu se nekateri gamerji raje odločajo za to vrsto plošč, saj so jim odzivni časi prioriteta.

Plošča IPS pa po drugi strani nudi vizualno poslastico, vendar z njo ne dobite najboljšega odzivnega časa (1 milisekunda kot pri TN). Vsaj običajno ne. V zadnjem času se sicer na trgu že pojavljajo tudi zasloni IPS z odzivnim časom 1 milisekunda, a jih je težko dobiti in so navadno tudi precej dražji.

 

6. Ukrivljeni gaming monitorji so privlačni, vendar naj imajo druge lastnosti prednost.

Pri standardnih zaslonih je razmerje stranic večinoma 16:9. Če pa se navdušujete nad ukrivljenimi zasloni pa je razmerje stranic drugačno, največkrat 21:9. Ta vrsta zaslonov je zaradi privlačnega izgleda med gamerji vse bolj priljubljena, imejte pa v mislih, da boste potrebovali nekaj časa, da se vaše oči navadijo na tak zaslon in ga sprejmejo za naravnega.

 

Svojstvena oblika ukrivljenih monitorjev sliki da globino.
Svojstvena oblika ukrivljenih monitorjev sliki da globino.

 

Ko boste iskali med policami, boste prodajalcu morali povedati, kakšen R naj ima vaš monitor za računalnik. Številka R pove, kakšen krog bi se oblikoval, če bi upoštevali polmer monitorja. Torej: monitor 1000R bi oblikoval krog s polmerom 1000 mm oziroma 1 meter.

Nad ukrivljenimi monitorji se še posebej navdušujejo gamerji, ki igrajo avtomobilske igre ali se navdušujejo nad simulatorji letenja.

 Ob tem sicer poudarimo, da naj bo ukrivljena oblika med zadnjimi na seznamu lastnosti, ko kupujete nov ekran. Najprej se posvetite ostalim ključnim lastnostim, kot so ločljivost zaslona, hitrost osveževanja in HDR. Posebna oblika zaslona je luksuz in ne nekaj kar zares potrebujete, zato zanj plačajte, če si to lahko privoščite.

Za še več nasvetov so vam v trgovinah Harvey Norman na voljo naši prijazni in izkušeni svetovalci. Obiščite nas in ne pozabite – pri nas lahko unovčite tudi svoj digitalni bon!