7 nasvetov, da bo vaš delovni kotiček popoln

Nakup prave miške, podloge za miško, ergonomskega pisarniškega stola, tipkovnice in monitorja je v resnici investicija v vaše zdravje. Naše telo namreč ni prilagojeno sodobnemu načinu življenja – če večino svojega delovnega časa presedite za računalnikom, je nujno, da pri tem uporabljate kvalitetno opremo. V nasprotnem primeru to privede do sprva manjših bolečin, ki pa lahko napredujejo v dolgotrajne težave in celo resne bolezni.

Kako si urediti delovni kotiček, da se boste v njem počutili varno in udobno?

 

1. Investirajte v ergonomski pisarniški stol.

Usedite se za svojo mizo v pisarni. Če ste naslonjeni nazaj – ste s spodnjim in srednjim delom hrbta pritisnjeni na stol ali so med naslonjalom in hrbtenico vrzeli? Ergonomski pisarniški stoli podpirajo naravno vaše hrbtenice, pri slabo oblikovanih stolih pa imate občutek, kot bi sedeli na hlodu ob trdi steni.

 

Počutje na delovnem mestu je še pomembno, zato poskrbite, da bo tam varno in udobno.
Počutje na delovnem mestu je še pomembno, zato poskrbite, da bo tam varno in udobno.

 

Če za računalnikom presedite več ur dnevno, nikar ne razmišljajte o običajnem stolu. Če gre za kratkotrajnejše delo, pa morda lahko uporabite tudi takšnega, vendar si oporo zagotovite vsaj z dodatno blazino za ledveno oporo in sedežno blazino. To vas bo spodbudilo k pravilnemu sedenju – s hrbtom morate biti v čim večji meri naslonjeni nazaj. Nikakor pa ne sedite na robu stola.

Preverite ponudbo kvalitetnih pisarniških stolov v trgovinah Harvey Norman.

 

2. Miza naj omogoča nastavljivo višino.

Strokovnjaki za ergonomijo že dlje časa opozarjajo, da bi morali vsaj občasno sedeče delo zamenjati – za delo v stoje. Takrat namreč, kot pravijo, možgani drugače funkcionirajo, so bolj aktivni in so dalj časa koncentrirani na nalogo. Tudi metabolizem naj bi deloval bolje, kar pomeni manjšo možnost za nastanek diabetesa ter drugih bolezni srca in ožilja. A če bi želeli delati v stoje, potrebujete mizo, ki vam omogoča nastavljivo višino.

Pravilna drža narekuje, da morajo biti vaše roke in zapestja, ko tipkate po tipkovnici, vzporedno s tlemi. Če ste nižje rasti in sedite za običajno mizo bo položaj vaših rok obrnjen navzgor, kar ni optimalno. Obstajata sicer še dve rešitvi: pod mizo namestite poseben predal za tipkovnico ali pa stol dvignite višje (če gre). Pri tem se prepričajte, da imate stopala nog še vedno v celoti na tleh.

Primere kvalitetnih pisalnih miz najdete tukaj.

Primere kvalitetnih miz najdete tukaj.

 

3. Tipkovnica – premišljeno oblikovana in tiha.

Tu je še ena preizkus: dlani položite na tipkovnico, kot da boste tipkali. Zdaj jih premaknite narazen, tako da so roke v širini ramen. Jih imate še vedno na tipkovnici? Na žalost je večina tipkovnic oblikovanih tako, da so dlani med uporabo potisnjene navznoter, vaša ramena pa posledično zgrbljena.

Ergonomske tipkovnice so deljene in vam omogočajo, da roke pri tipkanju bolj razmaknete. Poleg tega nudijo tudi dobro oporo za zapestje. Na trgu boste našli tipkovnice brez številske ploščice, njihov namen pa je, da miško lahko potegnete bližje k sebi in roke ne silite v iztegnjen položaj.

Dobra tipkovnica je tišja in ima boljšo odzivnost tipk. Manjša sila, ki jo potrebujete za pritisk, rezultira v manj napetosti v prstih in zapestjih. Če upoštevamo, da tipkovnico uporabljate 8-10 ur dnevno, se konec dneva lahko pozna vsak najmanjši detajl.

 

4. Ergonomske miške se prilegajo roki, ne pozabite na podlogo!

Uporaba ponavljajočih se gibov na sledilni ploščici vašega prenosnika ali običajni miški lahko – enako kot tipkanje – povzroči bolečine v rokah in zapestjih. Zato bodite pri nakupu miške pozorni, da je udobna za oprijem in lahka za premikanje.

 

Ergonomske miške preprečujejo bolečine v zapestjih.
Ergonomske miške preprečujejo bolečine v zapestjih.

 

Bolečine ne boste preprečili le z izbiro prave miške, temveč tudi s kvalitetno podlogo za miško. Z njo bo vaša roka v bolj pravilnem položaju in rob mize vas bo manj motil. Najboljše ergonomske podloge za miško so oblikovane z blazino za zapestje.

Kaj pa, če delate od doma? Tukaj je še nekaj nasvetov, kako opremiti svojo domačo pisarno.

 

5. Monitor od sebe odmaknite za dolžino svoje roke.

Če svoje oči želite zaščititi pred preveliko obremenitvijo in utrujenostjo, se prepričajte, da je vaš monitor kvaliteten in tudi pravilno umeščen v prostor. Pravilo je, da brezhibno vidite na ekran, ne da bi pri tem morali bodisi stegovati bodisi upogniti vrat. Zaslon postavite tako, da z očmi naravnost gledate približno od 5 do 7 centimetrov pod vrh zaslona, monitor pa naj bo od vas odmaknjen za približno dolžino vaše roke.

 

6. Poskrbite za dobro osvetlitev.

Oči boste učinkovito zaščitili predvsem s pravo osvetlitvijo vašega delovnega mesta. Izobilje naravne svetlobe je idealna rešitev, saj to ne poskrbi le za dober vid, temveč tudi za dobro počutje in energijo. Če pa te možnosti nimate in delate v pisarni brez oken ali pretežno ponoči, potem bodite pozorni, da glavnina umetne svetlobe prihaja od zgoraj, torej s stropa. Luči iz drugih kotov bodo motile vašo osredotočenost.

 

7. Vaš delovni kotiček popestrite s sobno rastlino ali dišavo.

Priznajmo, na delovnem mestu doživimo kar nekaj stresa, kar pa lahko povzroči, da se vaše mišice napnejo. To dodatno oteži delo in posledično povzroči še večji stres. Zato v svoj delovni kotiček umestite predmete, ki vam bodo pomagali pri sproščanju.

Lahko so to naglavne slušalke, s katerimi boste odpravili nezaželen hrup ali preglasili nadležne zvoke. Nekaterim so všeč sobne rastline, ki prinesejo pridih narave na vašo mizo. Difuzor eteričnih olj pa odišavi vaš prostor in poskrbi, da se boste počutili mirnejše ali bolj budne.

 

V pisarno umestite tudi predmete, ki bodo poskrbeli, da se boste lažje sprostili med napornim delovnikom.
V pisarno umestite tudi predmete, ki bodo poskrbeli, da se boste lažje sprostili med napornim delovnikom.

 

Bonus nasvet: Vsako uro ali dve si privoščite ‘mikro odmor’.

Ob vsem tem pa ne pozabite še na eno pomembno stvar: dobrega počutja ne bo, če se ne boste tudi na delovnem mestu občasno malo razmigali. Dobra novica je, da glede tega obstaja precej preprosta strategija.

Imenuje se ‘mikro odmor’. Gre za 5-minutno prekinitev dela, ki si jo privoščite vsako uro ali dve. ‘Mikro odmore’ izkoristite tudi za razgibavanje telesa. Strokovnjaki priporočajo predvsem raztezanje prsnih mišic, vsaj dvakrat po 30 sekund, s katerim boste najbolj razbremenili ramena in zgornji del hrbta. Če ne drugega, pa se lahko vsaj sprehodite po podjetju in se vmes osvežite še s kozarcem vode.

Ne le udobje v pisarni, seveda je pomembno tudi udobje doma. Nasvete za ureditev domačega avdio-video zabavnega centra najdete tukaj.