7 nasvetov, kako najbolje izkoristiti letošnji črni petek

Črni petek je zadnji petek v novembru (letos je to 25. november) in slovi kot najboljši dan za nakupovanje v letu. Izvira iz 50. let prejšnjega stoletja, ko so trgovci v ZDA po zahvalnem dnevu začeli s pospešeno prodajo pred začetkom božične sezone. Ime črni petek se je menda prijelo, ker je bilo na ta dan na cestah zaradi gostega prometa, ko so ljudje hiteli nakupovat, vse ‘črno’.

Sčasoma se je ta običaj prijel tudi pri nas, zato je tukaj 7 nasvetov, da ga boste kar najbolje izkoristili.

 

1.    Naredite seznam želja.

Črni petek pride v času, ko so otroci že na polno zakorakali v novo šolsko leto, študentje pa so tudi že ugotovili, da bo za določena predavanja treba delati zapiske in seminarske naloge in zato potrebujejo zmogljiv računalnik.

Vprašajte se, kaj od računalniške opreme vam manjka, kaj morate zamenjati, ker ne deluje več. Morda potrebujete nov monitor za računalnik, novo tipkovnico? Ali morda kar namizni računalnik?

Večji nakupi, kot je denimo namizni računalni, se v času črnega petka še posebej izplačajo.

Večji nakupi, kot je denimo namizni računalni, se v času črnega petka še posebej izplačajo. 

Hkrati pa je črni petek tudi nadvse dobra priložnost za nakup dražjih izdelkov, kot je na primer električni skiro, ki postaja vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo za kratke mestne razdalje, še posebej za odrasle in študente. Tudi skiro za otroke je za črni petek lahko odličen nakup, da bo Božičku lažje pustiti darilo pod smrekico.

Katere so top 5 stvari, ki jih potrebujejo študenti za uspešno opravljene obveznosti, si lahko preberite tukaj.

 

2.    Izkoristite velike popuste že prej.

Čeprav je črni petek šele konec novembra, večina trgovcev z velikimi akcijami začne že prej. Tudi v trgovinah Harvey Norman se je nakupovalna vročica pravzaprav začela že konec oktobra.

Izjemno ugodne finančne ponudbe, možnost nakupa na obroke, pa izbor naših najbolj prodajanih izdelkov z močno znižanimi cenami … Vse to se pri nas dogaja že skozi ves november, klasične velike popuste pa bomo seveda zagotovili tudi na sam črni petek.

 

3.    Nakupujte prek spleta in se izognite gneči.

Za tiste, ki slabše prenašate gnečo v trgovinah (in na cesti), je dobra novica, da se je ponudba na spletu v zadnjih letih, ko nas je udarila še koronakriza, močno povečala.

Sploh ob večjih nakupih lahko računate tudi na brezplačno dostavo in številne druge ugodnosti – na našem oddelku kuhinj, denimo, vedno poskrbimo tudi za brezhibno montažo.

Električni skiroji postajajo vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo.
Električni skiroji postajajo vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo.

 

4.    Pobrskajte med ponudbo vaših najljubših blagovnih znamk.

In ko smo že ravno pri spletni trgovini – ta pri nas omogoča nakupovanje po blagovnih znamkah. V Harvey Normanu namreč prodajamo kakovostne izdelke praktično vseh vodilnih blagovnih znamk s področja posameznih oddelkov.

Na oddelku spalnic so to, denimo, elitne vzmetnice Tempur in Hilker. Med belo tehniko kraljuje Whirlpool, pri nas prav tako najdete priljubljene gospodinjske aparate KitchenAid in osebno nego Dyson. Tudi pri računalništvu in telefoniji vedno zagotavljamo najnovejše naprave, kot so Applovi in Samsungovi telefoni …

V času črnega petka, kar pravzaprav pomeni skozi ves november, bomo vsem tem izdelkom seveda znižali cene!

 

5.    Določite proračun.

Čeprav se to sliši precej enostavno, se je treba zavedati, da nas mamljive ponudbe lahko hitro zanesejo in prekoračimo limit, ki smo si ga postavili.

Zato je pomembno, da res dobro premislite, koliko denarja lahko odštejete za tovrstne nakupe in se tega potem tudi držite. Preden se dokončno odločite za nek nakup, se vprašajte:

  • Ali ta izdelek res potrebujem?
  • Ali si ga lahko privoščim?

V vsakem primeru po nakupu shranite račun, saj si v krajšem roku po nakupu še vedno lahko premislite in izdelek – seveda nepoškodovan in neuporabljen – konec koncev tudi vrnete.

 

6.    Uporabite plačilno kartico.

Da bo nakupovanje kar se da varno in enostavno, namesto gotovine raje uporabljate plačilne kartice. Na ta način boste imeli tudi boljši pregled nad vsemi stroški oziroma nakupi, ki jih boste opravili na črni petek.

Poleg tega kartice zavzamejo manj prostora v vaši denarnici in so nasploh enostavnejše za uporabo (ni preštevanja denarja na blagajni, ko so že tako ali tako vsi nervozni in se jim mudi). Seveda pa bodite tudi pri kartici pazljivi in odgovorni – v primeru izgube pa jo nemudoma prekličite.

Še ena prednost kartic: veliko ponudnikov nagrajuje svoje uporabnike za stalne nakupe, zanje pripravljajo različne promocije in možnost brezobrestnih nakupov.

Zdaj je prav tako pravi čas za nakup računalniških dodatkov, sploh v kombinaciji z digitalnimi boni.
Zdaj je prav tako pravi čas za nakup računalniških dodatkov, sploh v kombinaciji z digitalnimi boni.

 

7.    Najboljši čas za nakupovanje – zjutraj

Če se odločite, da se boste na črni petek podali na lov za popusti tudi v fizične trgovine, si je vredno zapomniti, kdaj je najboljši čas za obisk trgovin. Analize, ki so jih opravili nekateri največji nakupovalni centri po svetu, kažejo, da je to zgodaj zjutraj.

To je pravzaprav logična ugotovitev: najugodnejših ponudb in najbolj priljubljenih izdelkov zmanjka najhitreje. Največjo gnečo na črni petek v fizičnih trgovinah pa po teh istih analizah lahko pričakujete med 14. in 16. uro.

Če si urejate domačo pisarno, si na tej povezavi preberite nekaj nasvetov.

 

Bonus nasvet: česa ne početi na črni petek?

Za konec še opozorilo, česa ne početi na črni petek: ne zapravite več denarja, kot ga imate na razpolago, ne nasedajte najcenejšim ponudbam, ampak naj bo vedno vaše vodilo razmerje med kakovostjo in ceno, prav tako bodite pozorni, da vas razni ulični preprodajalci ne zavedejo s prodajo rabljenih ali ukradenih izdelkov (to se najpogosteje dogaja na področju tehnologije).

Upamo, da se v tem času srečamo v kateri od naših 5 poslovalnic Harvey Norman po Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Koper, Celje, Novo mesto) ali v naši spletni trgovini.

Uspešno in prijetno nakupovanje vam želimo!