9 znakov, da je čas za menjavo vzmetnice

Vzmetnice so zelo pomemben del naših življenj, saj močno vplivajo na kakovost spanca, posledično pa na naše splošno dobro počutje.

Ste v zadnjem času preverili, v kakšnem stanju je vaša vzmetnica? Če ne, je zdaj morda pravi čas za to. Tukaj je 9 znakov, ki vam povedo, da je čas za menjavo vzmetnice.

 

1.    Vaša vzmetnica je stara več kot 8 let.

Najprej se je treba vprašati, koliko časa že spimo na isti vzmetnici. A kaj, ko se večina ljudi niti ne spomni, kdaj je nazadnje opravila takšen nakup. Zato priporočamo, da na etiketo vzmetnice vselej zabeležite datum nakupa.

Splošno pravilo sicer je, da je vzmetnice treba zamenjati vsakih 7 do 10 let. To vas bo morda presenetilo, saj nekateri proizvajalci vzmetnic ponujajo tudi 20-letne garancije na svoje izdelke. A zavedati se morate, da garancije navadno pokrivajo le popravila določenih delov vzmetnice, denimo vzmeti, ne pa tudi povešanja materiala ali obrabo zgornje plasti, čeprav to zmanjšuje kvaliteto vašega spanca.

 

2.    Ko se zbudite, se ne počutite spočiti.

Če se dobro naspite, se morate zbuditi sveži in spočiti. Če ugotavljate, da temu ni tako in ste čez dan utrujeni in zaspani (pa sicer nimate drugih motenj spanja, kot je recimo apneja), potem je to morda posledica slabe vzmetnice.

Na slabi vzmetnice se veliko premetavate, tako pa vaše telo dela »nadure«, išče udoben položaj za spanje – ta pa ne obstaja.

 

3.    Ko vstanete, vas mučijo bolečine.

Stare vzmetnice postopoma izgubijo sposobnost zagotavljanja ustrezne podpore. Spimo skoraj dobesedno na vzmeteh, kar ustvarja točke pritiska na različnih predelih. Sploh na sredini vzmetnice, kjer je najtežji del telesa, se material velikokrat povesi.

Posledica so lahko hude bolečine v vratu, ramenih in hrbtu. Če te kasneje čez dan običajno izginejo ali se vsaj zmanjšajo, je to bržkone znak, da je čas za menjavo vzmetnice.

 

4.    Druge postelje se vam zdijo bolj udobne.

Če opažate, da vam je, ko med počitnicami, denimo, spite v hotelu ali apartmaju, bolj udobno kot doma, ali pa posteljo pogosto zamenjate za kavč v dnevni sobi, je to znak za alarm.

Vaša vzmetnica vam mora zagotavljati 100-odstotno podporo in udobje, le tako se boste med spanjem zares sprostili in omogočili vašemu telesu, da se primerno regenerira.

Več različnih študij je potrdilo, da se razlog za nespečnost pogosto skriva prav v neudobni vzmetnici.
Več različnih študij je potrdilo, da se razlog za nespečnost pogosto skriva prav v neudobni vzmetnici.

 

5.    Vaša vzmetnica škripa.

Na zmožnost vzmetnice, da zagotavlja kvaliteten spanec, lahko močno vpliva tisto, kar je pod njo. Če menite, da je vaša vzmetnica v razmeroma dobrem stanju, kljub temu pa nekaj ni v redu, preverite podlago – letveno dno in/ali posteljni okvir.

Zlomljene in obrabljene vzmeti seveda vplivajo na udobje ter na podporo in obliko vzmetnice. Okvir, ki nima sredinske podpore, pa je lahko razlog, da se je material na vzmetnici po sredini povesil.

 

6.    Vzmetnica je vidno povešena.

Povešenost vzmetnice lahko nastane, ko se vzmeti bodisi zlomijo bodisi izgubijo na prožnosti. Priznani ortopedi so v nedavni študiji ugotovili, da če je sredina vzmetnice povešana že za manj kot 4 centimetre, to lahko vodi v resne poškodbe hrbtenice.

Če je povešenost vaše vzmetnice vidno opazna, ne odlašajte z nakupom!

Preberite tudi naš mini vodič, kako izbrati popolno vzmetnico.

 

7.    Ko se uležete, imate občutek, kot da ste v viseči mreži.

Ko se uležete v posteljo, nikakor ne smete imeti občutka, kot da ste v viseči mreži. Če je tako, ima vaša vzmetnica po vsej verjetnosti zmehčano jedro. Izbirajte vzmetnice s kvalitetno spominsko peno, ki obdržijo čvrstost in obliko veliko dlje kot tiste z običajno poliuretansko peno.

 

8.    Imate težave z alergijami.

Pršice so eden glavnih povzročiteljev alergij, zadržujejo pa se prav v vzmetnicah in posteljnini. Najbolj odporne na pršice so vzmetnice iz spominske pene.

Slaba novica je, da pršice rade prezimujejo in se razmnožujejo v plasti iz bombažne klobučevine, ki pa jo najdemo v večini vzmetnic. Pomaga uporaba kvalitetnih rjuh ter pogosto pranje in menjava posteljnine in vzglavnikov.

Vse, česar še niste vedeli o vzglavnikih, si lahko preberete tukaj.

 

9.    Vaša telesna teža se je močno spremenila.

Telesna teža pri človeku pogosto niha – ali se zredimo ali pa shujšamo. Sploh če ste pred kratkim prestali operacijo, morda nosečnost, se lotili diete ipd. Tudi če je vzmetnica še vedno v spodobnem stanju, se je to, kar vas je podpiralo ali vam je bilo udobno pred 5 leti, zdaj morda spremenilo.

Obstaja sicer začasna rešitev – nadvložek, ki je cenovno ugodnejši in z njim lahko premostite vmesno obdobje do nakupa nove vzmetnice.

Zazibajte se v kvaliteten spanec!
Zazibajte se v kvaliteten spanec!

 

Pod črto: investicija v kvalitetno vzmetnico je investicija v vaše zdravje

V trgovinah Harvey Norman smo ponosni, da sodelujemo z res vsemi najbolj priznanimi svetovnimi blagovnimi znamkami na področju vzmetnic in zagotavljamo vam, da smo pravi naslov, če ste se prepoznali v zgoraj opisanih točkah ter je vzmetnica pristala na vašem prioritetnem seznamu načrtovanih nakupov.

Nudimo garancijo na proizvode, na zalogi pa imamo več kot 3000 vzmetnic! V naših poslovalnicah po Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Koper, Novo mesto in Celje) boste našli največ razstavljenih vzmetnic na enem mestu. Prav tako se lahko pohvalimo, da so vzmetnice iz naše ponudbe prva izbira prestižnih hotelov po svetu.

Vas zanimajo tudi praktični nasveti, kako v vaši spalnici ustvariti sproščeno vzdušje? Najdete jih tukaj.