Ali veste, zakaj za pusta jemo krofe?

Prihaja pust in z njim obdobje rajanja, veseljačenja, pustnih mask ter norčij. Tradicija praznovanja pusta je tesno povezana s poganskimi časi. Naši predniki so menili, da bodo s preoblačenjem v živali in različna bajeslovna bitja vplivali na menjavo letnih časov. Pust naj bi bil ločnica med zasneženo zimo in prihodom pomladi, ki se začne z debelim četrtkom in končna na pepelnično sredo. Nekateri se pusta veselijo vsak dan posebej, nekateri se odločijo le za enodnevno praznovanje. Mi vas v preoblačenje ne bomo prepričevali, svetujemo pa vam, da se poveselite vsaj s pustnimi krofi.

Zakaj za pusta jemo krofe?

Kot rečeno, pustni običaj izvira iz starodavnih časov, ko so ljudje z obiljem hrane želeli vplivati na rodovitnost zemlje pred začetkom pomladi. Verjeli so, da bo polna miza dobrot privabila polno letino, prav tako so v tem času morale biti site tudi živali in duhovi. To naj bi zagotovilo, da pri hiši skozi celo leto ne bodo lačni. Hkrati pa je bilo to neke vrste priprava na 40-dnevni post, ki je sledil pokopu pusta.

Od kod izvirajo krofi?

Natančnega odgovora na to vprašanje še danes ne vemo. Vemo pa, da so k nam prišli z Dunaja v prvi polovici 19. stoletja. Prav te naj bi iznašala nesrečno zaljubljena kuharica, ki naj bi testo za kruh namesto v pečici spekla na vročem maslu. Ime za krofe iz nemške besede »Krapfen«, zato jim še danes marsikje na Štajerskem rečejo krapi.

Recept: PUSTNI KROFI

Čas priprave: 120 min

Količina: 24 krofov

Pustni krofi sestavine za peko

Sestavine

Masa za krofe:

  • 1 kg fine bele gladke moke (lahko tudi pol gladke in pol ostre)
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 5 dl toplega mleka
  • 6 žlic stopljenega ohlajenega masla
  • 6 rumenjakov
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 8 žlic sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 2 žlici ruma

Nadev: marelična marmelada

Posip: 4 žlice sladkorja v prahu za posip

Postopek

1. V večjo skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. V jamico nato nadrobimo kvas, prilijemo malo toplega mleka in dodamo žlico sladkorja. Sestavine v jamici premešamo z vilicami in pustimo počivati 10 minut, da kvas vzhaja. Moko okoli jamice posolimo. Medtem v dve skledi ločimo rumenjake in beljake. Za pripravo krofov bomo uporabili rumenjake, zato v  skledo z rumenjaki dodamo preostanek sladkorja, vaniljev sladkor in limonin sok. Te sestavine zmešamo skupaj s pomočjo kuhinjskega robota v gladko, gostejšo maso, ki ji nato dodamo še rum.

2. V jamico s kvasom dodamo stopljeno maslo in vlijemo še malo toplega mleka ter damo maso mešati na najnižji stopnji hitrosti kuhinjskega robota. V skledo nato vlijemo še rumenjakovo zmes in postopoma mešamo dalje. Ko se testo zgosti, prilijemo še malo toplega mleka. Mešamo toliko časa, dokler ne dobimo mehko in voljno testo, ki se ne oprijemlje metlic ter sklede. Testo vzamemo iz sklede in naredimo hlebček. Posujemo ga z moko, pokrijemo s toplo krpo in ga pustimo, da v skledi vzhaja 60 minut.

pustni-kfori-razvaljano-testo

3. Nato na pomokano delovno površino položimo vzhajano testo. Tega moramo gnesti 5 minut, medtem mu dodajamo moko. Testo nato razvaljamo na debelino 2 centimetrov. Z modelčkom nato izrežemo kroge, ki jih zlagamo na pomokan prt. Krofi morajo biti med seboj v takem razmiku, da se med vzhajanjem ne dotikajo, saj jih bomo sicer poškodovali med prenosom v olje. Hlebčke testa vzhajamo 15 do 20 minut. Vmes jih obrnemo, da vzhajajo še na drugi strani.

4. Malce pred koncem vzhajanja predhodno segrejemo cvrtnik. Krofe z lopatko previdno dvignemo in jih z vzhajano stranjo položimo v olje. Cvremo dokler ne porjavijo (približno 4 minute), nato jih obrnemo na drugo stran in znova počakamo, da porjavijo (cvremo še 4 minute).

Pustni krofi posipani s sladkorjem v prahu

5. Ocvrte krofe iz cvrtnika položimo na večji pladenj, obložen s papirnatimi brisačami, da se krofi odcedijo. Ohlajene krofe napolnimo z marmelado in jih posujemo s sladkorjem v prahu.

Pa dober tek!