Aparat za sladoled – za najboljši domači sladoled!

Poletje že kar dobro trka na vrata, mi pa pospešeno iščemo načine za ohladitev in osvežitev. Sladoled je zagotovo eden izmed nepogrešljivih spremljevalcev vročih poletnih dni. Zakaj pa se ne bi lotili priprave sladoleda kar doma? Nič se namreč ne prileže bolj kot ravno prav sladkan sladoled iz vašega najljubšega sadnega, čokoladnega ali sadno-čokoladnega okusa s poljubnimi dodatki. Vse, kar potrebujete, je aparat za sladoled in nekaj domišljije.

 

Za sladoled ne potrebujete slaščičarske diplome

Za pripravo okusnega domačega sladoleda ne potrebujete veliko sestavin, niti ne strokovnega znanja. Potrebno je le malo domišljije in aparat za sladoled. Nikar pa ne pozabite: vaja dela mojstra! Večkrat, kot boste pripravili sladoled, bolj bo kremast in boljšega okusa bo. Igrajte se z okusi in preizkušajte nove stvari.

Osnova sladoleda je najpogosteje pripravljena iz:

 • mleka,
 • sladke smetane in
 • sladkorja.

Nato lahko zmesi dodajate druge razne sestavine, ki bodo določile okus sladoledu. Namesto sladke smetane lahko uporabite tudi jogurt, grški jogurt, kislo mleko, pinjenec, kislo smetano ali celo skuto. Nekateri menijo, da je za pravi sladoled nujno dodati tudi jajca, ki pripomorejo h kremasti in bogati teksturi sladoleda. Še vseeno pa niso obvezna, tako da lahko sami presodite, ali jih boste dodali k osnovi ali ne.

 

Aparat za sladoled

Domači sladoled bo najhitreje in najlažje pripravljen z uporabo aparata za sladoled, ki zmes enakomerno in neprekinjeno meša. Poleg tega zmes hkrati tudi hladi, kar pomeni, da bo sladoled zamrznil v manj kot eni uri. Seveda, se uporaba aparata za sladoled nekoliko razlikuje od modela do modela, vendar brez skrbi! Vsakemu modelu so namreč dodana tudi navodila za uporabo. Če boste zvesto sledili postopku iz navodil, boste hitro postali vešči uporabe aparata.

Z uporabo aparata za sladoled se boste izognili zamudnemu ročnemu mešanju. Slednje je potrebno, če želimo doseči kremasto strukturo zmesi in se znebiti kristalov. Priprava sladoleda brez aparata torej zahteva, da sladoled med zmrzovanjem na pol ure vzamete ven iz zmrzovalnika in ga temeljito premešate z metlico ali električnim mešalnikom. Ravno tako je pomembno, da posode za sladoled pred postavitvijo v skrinjo ne napolnite do vrha, saj se med ohlajanjem prostornina zmesi povečuje.

Obstajata dve vrsti aparata za sladoled:

 1. Aparat za sladoled brez kompresorja

Tovrstni aparat je primeren kot družinski kuhinjski pripomoček za občasno pripravo manjših količin sladoleda. Posodo, v kateri se pripravlja sladoled, je potrebno predhodno ohladiti in sladoled po pripravi še dodatno zamrzniti v zmrzovalniku.

 1. Aparat za sladoled s kompresorjem

Aparat za sladoled s kompresorjem je primeren za profesionalno in domačo rabo. Kompresor omogoča, da se sladoledna zmes hkrati meša in hladi. Tovrsten aparat omogoča najhitrejšo in najpreprostejšo pripravo sladoleda, tudi v večjih količinah.

Ob pravilno izbranih dodatkih pa boste z aparatom za sladoled lahko ustvarjali tudi druge okusne sladice. Z nekaterimi modeli je možno pripraviti tudi lahek sadni sorbet ali zamrznjen jogurt (ang. froyo). Če bo vaš model imel tudi časovnik, boste imeli možnost samodejnega izklopa. Poskrbite še za žlice, merice, lopatke in servirne sklede – za lažje in hitrejše serviranje vaše poslastice.

 

Aparat za sladoled s kompresorjem hkrati hladi in meša zmes

 

Recept: vanilijev sladoled s poljubnimi dodatki

Za vas smo pripravili preprost recept za okusen vanilijev sladoled, kateremu lahko dodajate poljubne dodatne sestavine in obogatite ter izpopolnite njegov okus po svojih željah. Za pripravo recepta potrebujete spodaj naštete sestavine ter aparat za sladoled. Slednji bo, kot že omenjeno, poskrbel za hitrejšo in lažjo pripravo.

Sestavine:

 • 200 ml sladke smetane
 • 200 ml mleka
 • ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta, lahko uporabite tudi 1 vanilijev strok ali 1 čajno žličko vanilijeve paste
 • 40 g vanilijevega sladkorja
 • 40 g navadnega sladkorja.

 

Preprost vanilijev sladoled, kateremu lahko dodate poljubne dodatke

 

Postopek priprave:

Obe vrsti sladkorja in vanilijev ekstrakt zmešamo skupaj. Mleko in smetano zmešamo v kozici in pristavimo na štedilnik. Tekočo zmes pripeljemo tik do točke vretja, potem pa del mešanice med rednim mešanjem dodamo zmesi iz sladkorja in vanilijevega ekstrakta. Nato to zmes dodamo preostanku zmesi iz mleka in smetane in še naprej dobro mešamo.

Vse skupaj pristavimo na štedilnik in na srednjem ognju mešamo dokler se krema ne zgosti. Krema naj bo tako gosta, da se obdrži na žlici. Nikakor pa ne sme krema zavreti, saj se bo v nasprotnem primeru pokvarila.

Ko se krema zgosti, jo prelijemo v drugo posodo in pokrijemo s folijo za živila. Krema se mora namreč ohladiti, zato jo postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri. Ko se prepričamo, da je krema popolnoma ohlajena, jo vlijemo v aparat za sladoled, kjer naj se sladoledna zmes meša in hladi 25-30 minut. Zmesi lahko dodate poljubne dodatke, kot so:

 • med,
 • ekstrakt sivke,
 • piškote,
 • koščke sadja,
 • zelišča in drugo.

Po končanem mešanju je sladoled pripravljen! Višek lahko shranimo v zmrzovalnik za poznejši čas.

Dodaten namig: preden sladoled postrežemo, vam svetujemo, da ga za nekaj minut postavimo na zrak, saj ga bomo tako lažje oblikovali v estetske kepice.

 

Poletna osvežitev zagotovljena!

 

V naši spletni trgovini lahko izbirate med ledomati in aparati za sladoled, ki bodo poskrbeli za sveže in ohlajene poletne dni! Preverite še, katere druge male gospodinjske aparate potrebujete v kuhinji za lažje življenje.