Brezžične slušalke – ključ do uspešne vadbe

Brezžične slušalke so obvezen pripomoček, če ste si za novo leto zaobljubili, da na svoj urnik vnesete več redne telesne aktivnosti. Tudi profesionalni fitneserji, tekači, kolesarji in drugi športniki si svoje treninge radi popestrijo z glasbo. Katere slušalke so trenutno na trgu? Katere so najbolj primerne za posamezne športe? Kako vplivajo na športnike iz vidika motivacije, vztrajnosti in boljših rezultatov pri vadbi?

 

Lahki in udobni ušesni čepki

Zadnja stvar, ki si jo želite pri slušalkah, je občutek, da vam bodo padle iz ušes. Še hujše je, ko se vam zdi, kot da ste si z njimi obtežili glavo. Ne samo, da je to neprijetno, ampak seveda tudi slabo vpliva na trening. Ne morete se nenehno ustavljati in si popravljati ušesne čepke.

Zato bodite pozorni na težo in obliko vaših slušalk. Ohišje naj bo čim lažje in čim manjše. To velja predvsem za tekače na dolge proge, pohodnike, kolesarje in vse, pri katerih vadba poteka v daljših (tudi večurnih) časovnih sklopih.

Nekateri proizvajalci bluetooth slušalke že oblikujejo z mislijo na to, da nimamo vsi enako velikih ušesnih kanalov. Prav tako ni nujno, da je naše levo uho enako veliko kot desno. Zato omogočajo nakup po velikosti in za vsako uho posebej.

 

Odpornost proti vodi, prahu (in mrazu)

Jasno je, da se boste med intenzivnejšo vadbo spotili, zato je pomembno tudi, da si zagotovite slušalke, ki so vodoodporne. Na deklaraciji boste to lastnost slušalk našli kot tako imenovano kodo IP. Ta namreč razkriva oceno zaščite pred vdorom vode. Navadno gre za dvomestno številko (na primer IP 65).

Prva številka pomeni zaščito pred delci oziroma prahom, druga številka pa se nanaša na zaščito pred vodo. Priporočamo, da je prva številka najmanj 5, druga pa najmanj 4 (torej IP vsaj 54). V tem primeru bodo vaše brezžične slušalke zaščitene tako pred prahom, in če vas, na primer, med tekom ujame dež.

Slušalke s še višjo kodo IP pa so odporne tudi na mraz. Te so primerne predvsem za tiste, ki radi tečete na prostem tudi v hladnih obdobjih leta.

 

Zakaj brezžične slušalke?

Ker povezovalni kabel med slušalkami in vhodno napravo omejuje vašo svobodo gibanja. Prav tako ste zagotovo že doživeli, ko so se vam kabli slušalk v žepu hlač ali jakne grdo zavozlali. Tega gotovo ne želite reševati vsakič, ko pridete na fitnes ali se odpravite na tek.

Če se torej odločite za brezžične slušalke, vendarle bodite pozorni, da so slušalke dovolj kvalitetne in vam zagotavljajo brezhiben signal oziroma povezljivost. Vsak, ki je kdaj opravil trening, ve, kako pomembna je osredotočenost med vadbo, zato si prekinjanja zvoka in podobnih motečih dejavnikov zagotovo nočete privoščiti.

Osredotočenost med vadbo je ključnega pomena, zato naj bodo slušalke kakovostne.
Osredotočenost med vadbo je ključnega pomena, zato naj bodo slušalke kakovostne.

 

Glasba naj se prilagodi vadbi in ne obratno

Prednost slušalk s kablom pa je bržkone v tem, da pri njih z lahkoto zamenjate skladbo, če vam ta tisti trenutek ne odgovarja. Gumbi za upravljanje so namreč pritrjeni na tem kablu. V primeru, da se vseeno odločite za brezžične, pa slušalke še vedno lahko namestite v športni trak, ki vam tudi omogoča prostoročni nadzor nad svojo glasbo.

Sicer pa predvajanje, kar zadeva bluetooth slušalke, lahko nadzorujete tudi s pritiskom na posamezno slušalko. Na ta način lahko upravljate vsaj osnovne funkcije, kot so predvajaj, pavza in stop.

Obstaja pa še ena rešitev: glasbene aplikacije. Te so namreč odgovorile na težavo mnogih tekačev, ki so tarnali, da njihov tempo oziroma ritem teka ni vedno v skladu z določeno glasbo, ki jo poslušajo. Imejte v mislih, da se mora glasba prilagoditi vadbi in ne obratno. Aplikacije, kot sta Spotify in RockMyRun, tako že ponujata sezname predvajanja skladb, ki so ustvarjene z namenom, da med izvajanjem aktivnosti ne padete iz svojega ritma.

Približuje se valentinovo. Še nimate darila za svojega dragega? Pobrskajte med našimi predlogi.

 

Blokiranje zunanjega hrupa

Količina zmanjšanja hrupa, ki ga želite med vadbo, je zelo odvisna od tega, kje trenirate. Če v telovadnici dvigujete uteži, boste verjetno želeli povsem blokirati zunanji hrup. Če pa ste, denimo, na kolesu, je dobro, da blokirate zvok vetra, a hkrati še vedno slišite, če se vam približuje avtomobil.

Obstajata dve vrsti zmanjševanja hrupa v ušesnih čepkih: pasivna izolacija hrupa in aktivno odpravljanje hrupa (ANC). Če vaše slušalke blokirajo 26 decibelov hrupa, osebni avtomobil pa proizvede povprečno približno 72 decibelov, pomeni, da se boste še vedno dovolj zavedali vseh zvokov iz okolice.

Seveda pa velja, da ne glede na vrsto ušesnih čepkov, s katerimi telovadite, vedno bodite previdni, ko s slušalkami tečete ali kolesarite po prometni cesti ali v njeni bližini.

 

Življenjska doba baterije

Tudi če vaša vadba ne traja dlje kot 30 minut, je zadnja stvar, ki si jo želite, to, da se vam slušalke med treningom izklopijo, ker jim zmanjka baterije. Če nameravate preteči maraton, pa sploh potrebujete takšne, ki bodo zdržale – skupaj z vami.

Pred nakupom torej preverite, kakšna je življenjska doba baterije, pa tudi, koliko časa slušalke potrebujejo, da se ponovno napolnijo. Ob večini slušalk zdaj sicer že dobite tudi etui, v katerem se vaše slušalke avtomatsko napolnijo – kjerkoli na poti, tudi če v bližini nimate električnega polnilca.

Z etuijem lahko polnite slušalke tudi, ko ste na poti.
Z etuijem lahko polnite slušalke tudi, ko ste na poti.

 

In seveda – naj dobro zvenijo!

Nenazadnje pa je namen slušalk, da vam omogočijo uživanje v glasbi. Zato se na koncu vsekakor odločite za slušalke, ki dobro zvenijo! Poglejte ocene na spletu in bodite pozorni na tiste, ki jih uporabniki pohvalijo zaradi kakovosti zvoka.

Nekatere brezžične slušalke vam celo omogočajo prilagajanje zvoka glede na vaše potrebe in želje. Na primer, morda bi med tekom želeli okrepiti bas, med sprehodom po mestu pa preklopiti na zvok, ki daje poudarek izgovorjeni besedi.

 

Poleg slušalk potrebujete tudi dober zvočnik? Tukaj so opisani prenosni zvočniki, ki bodo srce vsake zabave.

Za še več uporabnih informacij pa preberite tudi naš mini vodič po slušalkah.