Česa še niste vedeli o kavi

Kava, ena najbolj priljubljenih pijač na svetu, je za mnoge prva jutranja misel, brez katere se dan ne začne pravilo. Ste tudi vi del te velike družine kavopivcev? Ja, kava je medij, ki povezuje, združuje in navdihuje. Toda kaj poleg tega še veste o kavi? Da bi se lahko ob naslednji skodelici črne omame lahko pogovarjali ravno o njej, smo za vas poiskali pet zanimivih dejstev, ki jih o kavi do danes najbrž še niste vedeli.

1. Kava raste na drevesu

Preden pride kava do končnega uporabnika, gre čez približno 23 postopkov obdelave. Začetek verige pridelovanja kave predstavlja kavovec. Kavovec je tropsko drevo oziroma zimzelen grm, ki rodi rdeče, češnjam podobne plodove, znotraj katerih so skrita kavna zrna. Plodovi zorijo približno sedem mesecev, nato se jih obere in pripravi za nadaljnjo obdelavo.

Plantaža zimzelenih grmov in tropskih dreves kavovca

Kavovec za vzgojo potrebuje vročino in vlago, zato najbolje uspeva v tropskih območjih ob Ekvatorju. Kot je razvidno iz podatkov Eurostata, se tako največ kave pridela v Braziliji, Vietnamu in Kolumbiji, medtem ko jo v Evropi lahko le uvažamo, saj nimamo ustreznih pogojev za rast. Večina kavnih dreves oziroma grmov ima življenjsko dobo nekje 50 do 60 let, v optimalnih razmerah pa lahko kavovec živi tudi do 200 let. Poleg visoke starosti lahko rastlina doseže še zavidljivo višino, v nekaterih primerih celo do 15 metrov.

Danes obstaja na svetu približno osemdeset različnih vrst kavovca, med katerimi sta najštevilčnejši Coffea Canephora (Robusta) in Coffea Arabica (Arabica). Obe vrsti uspevata v pasu med Rakovim in Kozorogovim povratnikom, loči pa ju višinska lega, na kateri rasteta. Arabica uspeva na nadmorski višini od 2.000 do 2.500 metrov, medtem ko Robusta raste med 0 in 700 metri nadmorske višine.

kavkovec z rdečimi plodovi in kavna zrna

2. Kaj imajo skupnega kava in koze?

V resnici nič, ampak po eni od legend o odkritju kave, naj bi se imeli ravno kozam zahvaliti, da lahko danes uživamo v omamnem okusu tega aromatičnega napitka. Zgodba govori o pastirju iz Jemna, ki je opazil, da so njegove koze še posebej živahne in nespeče vsakič, ko so iz določenega grmovja zobale rdeče jagode. Pastir je svoje odkritje zaupal enemu od krajevnih menihov, ki je menil, da grm hudičevo delo in ga je zato požgal. Iz gorečega grma se je začel širiti prijeten vonj, ki je vzbudil zanimanje meniha. Na mestu pogorelega grma so ostala le rjava zrna, ki jih je menih pobral in prelil z vodo. Kmalu je ugotovil, da mu čudežni poparek pomaga pri bedenju med nočnimi molitvami, zato je pijačo delil tudi z ostalimi menihi. Tako je kava začela dobivati na svoji priljubljenosti, ki se je postopoma razširila tudi v druga kraljestva.

kava različnih pridelovalk za uvoz

3. Evropa med največjimi uvoznicami kave

Na Staro celino dobimo največje količine kave prek petih pristanišč: Antwerpen, Hamburg, Le Havre, Genova in Trst. Zato se ne gre čuditi, da se Evropa uvršča med največje uvoznice in porabnice kave v svetovnem merilu. Prav tako je leta 2015 Evropi pripadla čast, da je Mednarodna organizacija za kavo v okviru razstave Expo 2015 v Milanu razglasila 1. oktober za mednarodni dan kave. Del omenjene organizacije je tudi naša država, ki poleg 76 drugih svetovnih držav sodeluje pri proizvodnji, distribuciji in prodaji kave.

kavni aparat Illy X7.1 iperesspreso v treh bravnih odtenkih

4. S pitjem kave do boljšega zdravja

Na temo kave so bile opravljene že številne študije in raziskave, ki so pokazale, da ima pitje kave številne blagodejne učinke na človekovo zdravje. Redno uživanje kave dokazano pospešuje delovanje metabolizma in prispeva k dobremu delovanju prebave. Prav tako kava zmanjšuje tveganje za razvoj diabetesa tipa II ter Parkinsove bolezni. To pa še ni vse, ljudje, ki popijejo štiri ali več skodelic kave na dan, imajo do 80 odstotkov manj možnosti za pojav ciroze jeter, do 20 odstotkov zmanjšano možnost za razvoj depresije in 15 odstotkov manj verjetnosti, da bodo zboleli za rakom debelega črevesa.

Pitje kave ima dober vpliv tudi na številne možganske funkcije, povezane s spominom, zbranostjo in motivacijo. Med drugim je dokazano, da z vsako popito skodelico kave zmanjšate tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni. Ena od znanstvenih raziskav je celo pokazala, da kofein preventivno deluje tudi na ljudi, ki že kažejo prve znake demence.

Kavni aparat Illy X1 anniversary retro oblika rdeča barva

5. V Harvey Norman po Illy kavo

Da boste v objemu vašega doma lahko iz dneva v dan uživali izvrstno Arabica kavo, smo našo ponudbo kavnih izdelkov razširili z vrhunsko blagovno znamko Illy. Pri nas boste našli najmodernejše kavne aparate modernih in retro oblik, kavo v kapsulah, kavo v tabletah, mleto kavo, instant kavo ter kavo v zrnju. Kakšno skodelico Illy kave si boste privoščili, je seveda odvisno od vas, mi vam dajemo le garancijo, da bo ta popolna.

Kavni aparak Illy Y3.2 Iperesspreso v treh barvnih odtenkih