Česa še niste vedeli o kavi

Kava, ena najbolj priljubljenih pijač na svetu, je za mnoge prva jutranja misel, brez katere se dan ne začne pravilo. Ste tudi vi del te velike družine kavopivcev?

Ja, kava je medij, ki povezuje, združuje in navdihuje. Toda kaj poleg tega še veste o kavi? Da bi se lahko ob naslednji skodelici črne omame lahko pogovarjali ravno o njej, smo za vas poiskali pet zanimivih dejstev, ki jih o kavi do danes najbrž še niste vedeli.

1. Kava raste na drevesu

Preden pride kava do končnega uporabnika, gre čez približno 23 postopkov obdelave. Začetek verige pridelovanja kave predstavlja kavovec. Kavovec je tropsko drevo oziroma zimzelen grm, ki rodi rdeče, češnjam podobne plodove, znotraj katerih so skrita kavna zrna. Plodovi zorijo približno sedem mesecev, nato se jih obere in pripravi za nadaljnjo obdelavo.

Kavovec za vzgojo potrebuje vročino in vlago, zato najbolje uspeva v tropskih območjih ob Ekvatorju. Kot je razvidno iz podatkov Eurostata, se tako največ kave pridela v Braziliji, Vietnamu in Kolumbiji, medtem ko jo v Evropi lahko le uvažamo, saj nimamo ustreznih pogojev za rast. Večina kavnih dreves oziroma grmov ima življenjsko dobo nekje 50 do 60 let, v optimalnih razmerah pa lahko kavovec živi tudi do 200 let. Poleg visoke starosti lahko rastlina doseže še zavidljivo višino, v nekaterih primerih celo do 15 metrov.

Danes obstaja na svetu približno osemdeset različnih vrst kavovca, med katerimi sta najštevilčnejši Coffea Canephora (Robusta) in Coffea Arabica (Arabica). Obe vrsti uspevata v pasu med Rakovim in Kozorogovim povratnikom, loči pa ju višinska lega, na kateri rasteta. Arabica uspeva na nadmorski višini od 2.000 do 2.500 metrov, medtem ko Robusta raste med 0 in 700 metri nadmorske višine.

 

Zrna kave, ki rastejo na drevesu.

2. Kaj imajo skupnega kava in koze?

V resnici nič, ampak po eni od legend o odkritju kave, naj bi se imeli ravno kozam zahvaliti, da lahko danes uživamo v omamnem okusu tega aromatičnega napitka.

Zgodba govori o pastirju iz Jemna, ki je opazil, da so njegove koze še posebej živahne in nespeče vsakič, ko so iz določenega grmovja zobale rdeče jagode. Pastir je svoje odkritje zaupal enemu od krajevnih menihov, ki je menil, da grm hudičevo delo in ga je zato požgal. Iz gorečega grma se je začel širiti prijeten vonj, ki je vzbudil zanimanje meniha. Na mestu pogorelega grma so ostala le rjava zrna, ki jih je menih pobral in prelil z vodo. Kmalu je ugotovil, da mu čudežni poparek pomaga pri bedenju med nočnimi molitvami, zato je pijačo delil tudi z ostalimi menihi. Tako je kava začela dobivati na svoji priljubljenosti, ki se je postopoma razširila tudi v druga kraljestva.

 

Pražena zrna kave.

3. Evropa med največjimi uvoznicami kave

Na Staro celino dobimo največje količine kave prek petih pristanišč: Antwerpen, Hamburg, Le Havre, Genova in Trst. Zato se ne gre čuditi, da se Evropa uvršča med največje uvoznice in porabnice kave v svetovnem merilu.

Leta 2015 je Evropi pripadla čast, da je Mednarodna organizacija za kavo v okviru razstave Expo 2015 v Milanu razglasila 1. oktober za mednarodni dan kave. Del omenjene organizacije je tudi naša država, ki poleg 76 drugih svetovnih držav sodeluje pri proizvodnji, distribuciji in prodaji kave.

 

Kava predstavlja velik del evropskega uvoza.

4. S pitjem kave do boljšega zdravja

Na temo kave so bile opravljene že številne študije in raziskave, ki so pokazale, da ima pitje kave številne blagodejne učinke na človekovo zdravje.

Redno uživanje kave dokazano pospešuje delovanje metabolizma in prispeva k dobremu delovanju prebave. Prav tako kava zmanjšuje tveganje za razvoj diabetesa tipa II ter Parkinsove bolezni. To pa še ni vse, ljudje, ki popijejo štiri ali več skodelic kave na dan, imajo do 80 odstotkov manj možnosti za pojav ciroze jeter, do 20 odstotkov zmanjšano možnost za razvoj depresije in 15 odstotkov manj verjetnosti, da bodo zboleli za rakom debelega črevesa.

 

Kava dobro vpliva na naše zdravje.

 

Pitje kave ima dober vpliv tudi na številne možganske funkcije, povezane s spominom, zbranostjo in motivacijo. Med drugim je dokazano, da z vsako popito skodelico kave zmanjšate tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni. Ena od znanstvenih raziskav je celo pokazala, da kofein preventivno deluje tudi na ljudi, ki že kažejo prve znake demence.

 

5. V Harvey Norman po kavo

Kavni aparati in dodatki za pripravo kave v naši ponudbi vam zagotavljajo pripravo vrhunskih domačih kavnih napitkov za vsak okus.

Pri nas lahko izbirate med aparati za pripravo kave vrhunskih proizvajalcev in si pripravljate napitke po svojem okusu. V naši široki ponudbi najdete aparate za pripravo espresso kavnih napitkov, kuhalnike turške kave, kafetiere in kavne avtomate na kapsule.

Opremite se lahko tudi s kakovostnim kavnim mlinčkom in založite z ustreznimi kavnimi kapsulami za omamno dišeča jutra.

Da boste v objemu vašega doma lahko iz dneva v dan uživali izvrstno Arabica kavo, smo našo ponudbo kavnih izdelkov razširili z vrhunsko blagovno znamko Illy. Pri nas boste našli najmodernejše kavne aparate modernih in retro oblik, s katerimi si lahko privoščite izvrsten espresso ali pa omamno kavo iz kapsul. Določeni kavni aparati imajo dodan tudi penilec mleka, ki bo poskrbel za pravi barista kapučino.

Tudi izbira kave pri nas je bogata: najdete lahko vse od kave v kapsulah do kave v tabletah, mlete kave, instant kave ter kave v zrnju.

Kakšno skodelico Illy kave si boste privoščili, je seveda odvisno od vas, mi pa vam zagotavljamo, da bo le-ta popolna.

 

Vrhunska kava v udobju vašega doma.

 

Sedaj, ko ste izvedeli, da kava raste na drevesu, da se moramo zahvaliti kozam za njeno odkritje, da je evropska celina ena izmed največjih uvoznic in porabnic kave, da je pitje kave dobro za vaše zdravje in kako bogato ponudbo kavnih apartov in kave imamo v Harvey Normanu, vas vabimo, da se o slednjem prepričate sami. Obiščite našo spletno trgovino ali pa nas obiščite v kateri izmed naših poslovalnic.

Če vas zanima, katere druge male gospodinjske aparate za lažje delo v kuhinji še priporočamo, kliknite tukaj.