Depilacija ali epilacija? Poznate razliko?

Poletje in čas dopustov sta tu. Čas pa je tudi za poletno garderobo, kopalke in gladko kožo. Vsaka predstavnica nežnejšega spola se z nezaželenimi dlačicami spopada na svoj način.

Nekaterim je ljuba depilacija, drugim epilacija. Toda ali veste, kakšna je sploh razlika med omenjenima postopkoma odstranjevanja dlačic? Marsikdo namreč zamenjuje depilacijo z epilacijo, zato smo se odločili, da vam v spodnjem zapisu pojasnimo razliko med njima in predstavimo nekaj najbolj pogosto izbranih postopkov depiliranja in epiliranja kože.

 

Depilacija odstrani le dlačice nad površino kože

Morda mislite, da gre za šalo, vendar depilacija v pravem pomenu besede označuje le metode odstranjevanja dlačic nad površino kože. Pogovorno pa smo temu istemu pojmu dodali tudi druge pomene, kot je denimo voskanje. Med najbolj izvajane depilacijske tehnike sodita ročno britje z britvico, električne naprave za britje in depilacijska krema.

Kaj pa so pozitivne in kaj negativne plati depilacije? Pa poglejmo.

Razlogi ZA in PROTI depilaciji:

  • ZA: Britje in odstranjevanje z depilacijsko kremo sta popolnoma neboleča postopka.
  • ZA: Depilacija je hiter postopek, ki ga lahko opravite tudi med jutranjo prho.
  • ZA: Enkratni strošek nakupa britvice ali depilacijske kreme je veliko nižji od nakupa epilatorja. Vendar pa se zgodba na dolgi rok obrne, kar je hkrati tudi razlog PROTI depilacijskim postopkom.
  • PROTI: Ker korenine dlačic ostanejo pod površino kože, občutek gladke kože navadno traja le do 4 dni.
  • PROTI: Za ohranjanje svilnato gladke kože je postopek depilacije potrebno pogosto ponavljati.
  • PROTI: Med britjem lahko pride do ureznin, z uporabo depilacijske kreme pa tvegate vnetja kože in rdečico.
  • PROTI: Kot že omenjeno, je na dolgi rok strošek kupovanja novih britvic, rezil in depilacijske kreme večji kot pri uporabi epilacijskih sredstev.

 

Depilacija, ki to ni

Kot smo že omenili, se pri nas beseda depilacija redno uporablja tudi za vse vrste odstranjevanja dlak z voskom. Takšen postopek navadno traja dlje in je bolj boleč, saj odstrani tudi korenine dlačic pod površino kože. Po definiciji pa je tak postopek, ki odstrani celotno dlako s korenino vred, torej pravzaprav epilacija.

 

Epilacija z laserskim odstranjevalcem dlačic Braun

 

Epilacija za trajnejše rezultate

Ker se pri epilaciji odstranijo tudi korenine dlačic, ostane koža gladka veliko dlje kot pri depilaciji. Za ponovno rast potrebujejo dlačice nekje do štiri tedne, kar pomeni, da boste približno toliko časa lahko uživale v brezskrbnosti. Prav tako so dlake, ki zrastejo po epilaciji tanjše, svetlejše in manj številčne. Čez čas naj bi se torej z uporabo epilacijskih postopkov zmanjšalo tudi število novih dlačic.

Poleg že omenjenega voskanja poznamo še druge načine epilacije, in sicer:

  • Odstranjevanje dlačic s pinceto, ki je zelo zamuden in boleč postopek. Običajno ga uporabljamo na manjših površinah, kot so na primer obrvi, dlačice nad zgornjo ustnico ipd.
  • Uporaba epilatorja. Epilator je naprava, polna majhnih pincet, ki s pomočjo pogona pulijo dlačice.
  • IPL laserski odstranjevalec dlačic, ki deluje na osnovi intenzivne pulzirajoče svetlobe in cilja na dlačice neposredno ob korenu, s čimer prekine rastni cikel dlak.

Laserski odstranjevalec Philips Lumea

 

Ena od večjih prednosti epilacije je zagotovo to, da jo lahko izvajate same v udobju svojega doma. Poleg tega lahko pozabite na kakršnekoli težave, saj je uporaba epilatorjev ter laserskih odstranjevalcev dlačic popolnoma varna in enostavna. Poleg gladke in svilnate kože, se bo s časom pojavljalo tudi manj dlačic.

Prednosti epilacije je še, da dolžina dlačic ni pomembna pri odločanju o terminu naslednjega postopka epilacije. Epilator in IPL laserski odstranjevalec dlačic lahko odstrani tudi zelo kratke dlačice. Pozor: to ne velja za voskanje!

Večina epilatorjev omogoča suho in mokro uporabo, kar je izredno priročno in še dodatno pohitri celoten postopek.

Večino laserskih odstranjevalcev dlačic je zasnovanih le za uporabo po telesu (bikini predel, pazduhe, noge), v naši spletni trgovini Harvey Norman pa imamo na voljo tudi epilatorje, ki so primerni za uporabo na obrazu. Nekateri imajo osnovnemu epilatorskemu nastavku dodano še posebno rezilo, s katerim se lahko lotite nadležnih obraznih dlačic.  

 

Priprava kože na epilacijo

Dobro je, da kožo pripravite na postopek epilacije, tako bo odstranjevanje dlačic še bolj učinkovito in hkrati manj boleče. Spodaj lahko najdete nekaj nasvetov.

  • Ne hitite, saj pri tem tvegate, da koža ne bo povsem gladka.
  • Epilator držite mirno ter pod kotom 90 stopinj. Pazite, da ga ne pritiskate premočno ob kožo.
  • Med epiliranjem kožo napnite, da se dlačice enakomerno postavijo pokonci.
  • Vedno epilirajte v nasprotni smeri rasti dlak.
  • Pred epiliranjem kožo navlažite pod prho. Če pa se odločate za suho epilacijo, pazite, da je v tem primeru koža popolnoma suha in na njej ni ostankov kreme ali drugih negovalnih sredstev.
  • Najboljši čas za epilacijo je zvečer. Ponoči se bo namreč koža lahko pomirila.
  • Ne pozabite tudi na nego po epilaciji!

 

Vedno voljna in gladka koža

Se želite skozi celo poletje počutiti dobro v svoji koži? Ne želite čakati na naslednji obisk kozmetičnega salona? Bi si želeli odpraviti dlačice v udobju svojega doma in brez dodatnih stroškov?

Potem preverite našo izjemno ponudbo epilatorjev priznanih blagovnih znamk. Pri nas najdete tako epilatorje Braun, Philips in Remington kot tudi IPL laserske odstranjevalce dlačic. Gladko kožo pa si pri nas lahko privoščite že za 29,90 €! Doživite poletje pripravljene in naj vas nič ne ustavi!

Če vas zanimajo še drugi načini, kako do gladke kože, pa preberite naslednjo blog objavo.