Dodatna oprema za prenosnik

Dodatki za prenosnike so tista oprema, ki vsakodnevno ustrezno dopolnjuje vse osnovne uporabniške funkcije vašega prenosnika, tablice ali telefona.

Brez dodatne opreme si dandanes sploh ne zamišljamo več uporabe prenosnikov, saj pričakovanja uporabnikov zagotovo presegajo osnovne zmogljivosti in funkcije temeljnih naprav. Z izbranimi dodatki pa lahko zadostijo željam in potrebam vseh, tudi najbolj zahtevnih uporabnikov.

Za vas smo pripravili krajši pregled dodatne opreme, ki bo izboljšala vašo uporabniško izkušnjo na prenosnikih.

 

Brezžična miška ali brezžična Bluetooth miška

 

Brezžična miška Logitech MX Master 2s

 

Da vas nikoli več ne bo v slabo voljo spravljal prekratek ali prepleten miškin kabel, izberite brezžično miško. Z njo boste lahko neovirano delali kjerkoli, brez zapletanja in zatikanja kabla, ne glede na prostor, ki ga imate na voljo.

Brezžično miško lahko zaradi posebne tehnologije uporabljate praktično na katerikoli površini, le-ta pa odlično dopolnjuje vaš izbrani prenosni ali tablični računalnik. Ker je udobna in hkrati izjemno lahka, je primerna tudi za potovanje.

Klasična brezžična miška za priklop potrebuje USB-sprejemnik, medtem ko Bluetooth miška za svoje delovanje uporablja Bluetooth tehnologijo, zato USB-sprejemnik ni več potreben. Uporabljate jo lahko na katerikoli napravi, ki podpira tehnologijo Bluetooth, potrebujete le še varčno baterijo.

Domet brezžičnega signala je nekje do 10 metrov. Določeni modeli so primerni za levičarje in desničarje. Optična Bluetooth miška ima vgrajen še optični senzor s tehnologijo, ki ji zagotavlja visoko natančnost in hiter odziv.

 

 

Podloga za miško

V primeru, da ste s svojo računalniško miško na kabel zadovoljni, pa vseeno razmislite o njeni podlogi. Še tako dobra miška namreč ne bo zadostila vašim pričakovanjem brez prave podloge. Če občutljive teflonske noge vlačimo po mizi ali drugi inferiorni podlagi, se njena odzivnost občutno zmanjša.

Poznamo tri kategorije podlog za miške glede na tip, in sicer:

  1. tekstilne podloge– na zgornji strani tekstil, ki zagotavlja počasno do srednje hitro drsenje miške, na spodnji strani pa je guma. Slednja je debeline od enega do šestih milimetrov, ki skriva neravne površine.
  2. plastične podloge– kot ime pove so sestavljene iz hitro drseče zgornje površine in spodnje strani iz gume ali samolepilnih materialov.
  3. vse druge – najdemo lahko zelo različne podloge iz eksotičnih materialov in z dodatnimi lastnostnmi. Tako obstajajo kovinske, steklene, lesene in plutovinaste podloge, dva-v-ena podloge, ki imajo na eni strani hitro, na drugi počasno površino, podloge z RGB osvetlitvijo in še več.

Izberete lahko tudi podlogo za miško z naslonom, ki nudi večjo podporo in udobje ob uporabi. Vaše zapestje je v bolj naravnem položaju, kar ustvarja minimalni pritisk na roko in dlan.

 

Zunanji disk

Zunanji disk je dodatna pomnilniška enota, ki je namenjena shranjevanju večjih datotek, kot so filmi, slike, glasba in druge multimedijske datoteke.

Za vse, ki na svojem računalniku hranite pomembne podatke, je zunanji disk nepogrešljiva komponenta za ustvarjanje varnostnih kopij vaših dokumentov. Če uporabljate prenosni računalnik z manjšim SSD-diskom, lahko zunanji disk predstavlja nepogrešljivo razširitev prostora za shranjevanje.

 

Zunanji trdi disk Seagate Backup Plus Slim 1TB

 

Zunanji diski so različnih zmogljivosti, kakšnega boste izbrali, pa je odvisno predvsem od vaših potreb. USB-priklop omogoča zelo enostaven in relativno hiter prenos podatkov.

Zunanji diski različnih proizvajalcev so na voljo v številnih različnih izvedbah, med drugim v takšni, kjer gumijasto ohišje varuje napravo pred udarci, vodo in prahom. Več o tem, kateri disk izbrati, lahko najdete tukaj.

 

Slušalke

Slušalke so predvsem za uporabnike, ki napravo uporabljajo za predvajanje multimedijskih vsebin ali pa jo pogosto uporabljajo v bližini drugih uporabnikov, nepogrešljivi del dodatne opreme za računalnike.

Slušalke je mogoče uporabljati žično ali brezžično (z Bluetooth tehnologijo). Bluetooth povezava omogoča popolno svobodo gibanja, tako v povezavi s tablico, z računalnikom kot s pametnim telefonom.

Slušalke imajo vgrajeno baterijo, pri nekoliko boljših modelih jih lahko z enim samim polnjenjem uporabljate približno 6-8 ur. Kadar je baterija prazna, lahko slušalke priklopite tudi na AUX-kabel.

 

Slušalke Sony MDR-100AAP

 

Vse kakovostne slušalke imajo vgrajen mikrofon ter tipke za nadzor glasnosti predvajanja. Brezžične slušalke vam omogočajo povezavo preko Bluetooth tehnologije na vaš telefon, računalnik ali tablico. Kadar tega ne želite, si lahko poljubno glasbo predvajate tudi neposredno iz slušalk, če ste kupili takšne, ki imajo tudi režo za mikro SD-kartico, na katero lahko naložite svojo glasbo. Za pristaše poslušanja radijskih programov so na trgu na voljo tudi slušalke, ki imajo vgrajen FM-radijski sprejemnik.

 

Polnilec za prenosnik

Polnilec za prenosnik mora zagotavljati zaščito pred prepolnjenjem, nadtokovno zaščito in temperaturno zaščito. Kakovostni univerzalni polnilci za potrebe vašega prenosnega računalnika različnih proizvajalcev so dostopni po konkurenčnih cenah.

 

Priklopna delovna postaja

Priklopna delovna postaja je vsestransko uporabna, saj lahko z njeno pomočjo s svojim računalnikom preprosto in učinkovito povežete številne dodatne naprave, kot na primer USB-priključke, video- in druge naprave, slušalke, zvočnike in druge dodatke. Še posebej primerna je za tablice in manjše prenosnike, ki praviloma sploh nimajo vseh potrebnih priključkov ali pa je teh premalo za vse potrebe.

 

Kdaj in zakaj potrebujete adapter?

Adapter boste potrebovali v primeru, da določeni priključki izbranih naprav niso združljivi. Da se izognete težavam zaradi nezdružljivosti dodatne in osnovne naprave, lahko izbirate med številnimi vrstami adapterjev, s pomočjo katerih zlahka poljubno prilagajate svoj prenosni računalnik številnim drugim napravam. Na primer: zagotovite si lahko adapter, ki preprosto pretvarja USB C v USB 3-0 priključek.

Apple adapter

Apple adapter omogoča povezavo vaše Apple naprave z večino drugih naprav, ki imajo 30-pin priključek. Apple adapter je z MacBookom združljiv adapter, ki omogoča hitro in učinkovito polnjenje tako doma kot tudi na poti. Primeren pa je tudi za vse druge naprave, ki se napajajo prek priključka USB-C s standardno napetostjo 5 V.

 

Adapter Apple Lightning VGA

 

 

 

Brezžični adapter

Izredno hitra brezžična USB-mrežna kartica vaš računalnik poveže v brezžično omrežje tudi preko specialnega Dual Band načina. Dual Band hitrosti so primerne za video pretakanje, spletne igre in internetne klice.

 

Če si želite vrhunske uporabniške izkušnje na vašem prenosniku, ki bo tako lahko zadovoljil vse vaše želje in pričakovanja, vam svetujemo, da se podate v nakup dodatne opreme zanj. Dodatki za prenosnike so cenovno ugodni, vi pa si boste olajšali marsikatero delo. Zelo pomemben dodatek za prenosnik pa je še torba, ki ga bo zaščitila pred morebitnimi nesrečami in poškodbami. Več o tem na našem blogu.