Kako vam lahko tehnologija pomaga pri skrbi za ustno votlino?

Z napredkom tehnologije se dviguje kvaliteta našega življenja. Tudi področje ustne higiene ni izjema, saj so tehnološki pripomočki določili nove standarde kakovostne oskrbe za ustno votlino. Kateri izdelek pa je pravi za vas: električna zobna ščetka, sonična zobna ščetka ali zobna prha?

V nadaljevanju vam predstavljamo različne tehnološke rešitve za skrb za ustno higieno, ki bodo pripomogle k sijočemu nasmehu in zdravim dlesnim.

Električna zobna ščetka

Skoraj vsi zobozdravniki danes že prisegajo na električne zobne ščetke. Razlog za to tiči predvsem v tem, da je dostopnost ergonomsko oblikovane glave električne zobne ščetke toliko večja od glave ročne ščetke. Vibracije in mikrovibracije glave so pri električnih verzijah tako hitre, da se ročno čiščenje zob s tem enostavno ne more primerjati. To so pokazale vrste raziskav, ki iz leta v leto primerjajo nove in stare vrste zobnih ščetk.

Poleg večje dostopnosti so električne zobne ščetke tudi:

  • bolj natančne pri čiščenju,
  • ves čas zagotavljajo isti pritisk na zobe,
  • nekatere pa so opremljene tudi s časovnim opomnikom, ki poskrbi, da je naše ščetkanje ravno prav dolgo (2 minuti).

Pritisk pri čiščenju se prilagodi ob stiku z dlesnimi, kar preprečuje vnetja in krvavitve ter obrabo zobne strukture.

Električna zobna ščetka je lična in priročna, hkrati pa dobro poskrbi za vaše zobe.

Sonična zobna ščetka

Kaj je sonična zobna ščetka in kako se razlikuje od električne? Zanjo ste gotovo že slišali, ni pa nujno, da tudi veste, kaj to je. Nič hudega, saj vam bomo v nadaljevanju vse razložili.

Gre namreč za podvrsto električne zobne ščetke, ki pa je ne poganja električni motor, pač pa elektromagneti. Le-ti omogočajo, da lahko sonična ščetka doseže še več gibov na minuto kot klasične zobne ščetke. Število vibracij ščetin se pri soničnih modelih giblje v območju našega sluha – od 200 do 400 Hz, kar pomeni izjemno učinkovitost čiščenja.

V naši spletni trgovini Harvey Norman lahko najdete široko ponudbo električnih zobnih ščetk, med drugim tudi soničnih, ki bodo skrbele za vrhunsko raven ustne higiene – vsak dan.

Električna zobna ščetka za otroke

Zobni karies je najpogostejša kronična bolezen otrok. Z navajanjem na ustrezno ustno higieno je vsekakor dobro začeti čimprej, ne glede na to ali otroka navajate na ščetkanje z ročnimi ali električnimi zobnimi ščetkami.

Otroška električna zobna ščetka sicer ne zagotavlja, da do razvoja zobnega kariesa pri otroku ne bo prišlo, je pa njena učinkovitost in dostopnost glave ravno tako neprimerljivo večja od ročne ščetke. Posledično se zmanjšajo možnosti za razvoj zobne gnilobe.

Zobozdravniki torej menijo, da so tudi otroške električne zobne ščetke boljša odločitev od ročnih. Pomembno pa je, da je otrok dovolj star, da je zmožen samostojnega rokovanja s tovrstnimi pripomočki.

Otroške zobne ščetke so preproste za uporabo, saj so:

  • lažje od tistih za odrasle,
  • imajo prilagojeno velikost glave ter
  • manjši ročaj.

Pogosto jih krasijo različni zabavni in otroški motivi, kot naprimer ščetka Oral-B Kids D100 z motivom risanke Frozen.

Zobna prha

Zobne prhe so ravno tako pripomočki, ki prispevajo k dobri in zdravi ustni higieni. S pomočjo zobnih prh se očistijo medzobne površine, kamor pogosto zaidejo ostanki hrane, ščetine zobnih ščetk pa teh predelov ne dosežejo.

Za odstranjevanje zobnih oblog uporabljajo prhe močan curek vode (od koder je prišla tudi ideja za ime – prha). Običajno omogočajo različne nastavitve intenzitete curka ter različne nastavke za čiščenje. Njihova učinkovitost kot samostojno sredstvo za odstranjevanje medzobnih oblog je nekoliko vprašljiva. Učinkovite so pri odstanjevanju večjih delcev, do manjših pa običajno ne prodrejo, zato je priporočljivo, da kombinirate njihovo uporabo z nitkanjem.

Zobne prhe so zelo priporočljive za tiste, ki imajo občutljive dlesni. S svojim neagresivnim vodnim tokom jih masirajo in preprečujejo vnetja.

Izkazalo se je tudi, da so zobne prhe zelo koristen pripomoček pri uporabi ortodontskih aparatov in protetičnih nadomestkov (npr. zobni mostiček), kjer je dostopnost s ščetko in nitko zelo omejena.

Katera zobna prha je prava za vas?

Pri izbiri zobne prhe je potrebno vedeti, kje in zakaj boste prho uporabljali.

Nekatere prhe so fiksne, kar pomeni, da zavzamejo določen prostor v kopalnici. Prha in rezervoar vode sta povezana s cevjo in omogočata močen curek vode, ki zagotavlja intenzivno čiščenje.

Druge prhe so prenosne in jih poganjajo baterije. Zaradi njihove mobilnosti so pogosto bolj praktične, vendar imajo nekoliko šibkejšo moč čiščenja. Tudi rezervoar vode je manjši in se hitreje izprazni.

Pri izbiri prhe bodite pozorni na nastavitve tlaka oziroma intenzitete curka vode. Več nastavitev nudi prha, lažje in boljše jo boste lahko prilagodili svojim potrebam. Ne pozabite preveriti še nastavke, ki so vključeni. Večina prh nudi sicer enake osnovne nastavke, nekatere pa vključujejo še ortodontski nastavek, nastavek za čiščenje jezika ali nastavek za globlje čiščenje paradontalnih žepkov.

Zobna prha je še posebej priročna za ljudi, ki nosijo zobni aparat

Ponudba izdelkov in tehnologije za nego ustne votline je na trgu izredno bogata. Na voljo so številni izdelki, kot je električna zobna ščetka za odrasle in otroke, sonična zobna ščetka, zobna prha in še mnogi drugi. Električna zobna ščetka je lahko tudi super ideja za darilo za vašega dragega. Še več idej pa lahko najdete na našem blogu.

V naši spletni trgovini Harvey Norman lahko najdete tako fiksne kot prenosne zobne prhe z različnimi nastavki. Preverite ponudbo in poskrbite za popolno ustno higieno in zdrave dlesni.