Enostavne jedi, ki jih lahko pripravite v mikrovalovni pečici

Skoraj vsako sodobno gospodinjstvo ima danes v svoji kuhinji tudi mikrovalovno pečico. Res je, da so mnenja glede njene uporabe še vedno deljena. So jedi iz mikrovalovne pečice zdrave? Ali lahko z mikrovalovno pečico skuhamo odličen dnevni obrok, ki se lahko kosa z gurmansko večerjo?

Kaj vse zmore sodobna mikrovalovna pečica?

V osnovi je mikrovalovna pečica najprimernejša za hitro pogrevanje že pripravljenih jedi, vendar pa je v njej mogoče tudi v celoti pripraviti obrok. Zelenjava, na primer, pri kuhanju v mikrovalovni pečici ostane bolj hrustljava in okusna, obenem pa ohrani več vitaminov kot pri tradicionalnem kuhanju. Spet druge jedi, na primer meso, je lažje pripraviti na tradicionalen način. Mikrovalovno pečico lahko uporabimo tudi za pripravo hitrih sladic, kjer vse sestavine zmešamo kar v isti posodi, v kateri bomo sladico tudi spekli.

Zaradi posebnega načina delovanja mikrovalovne pečice pa je seveda treba upoštevati nekatera osnovna pravila rokovanja z mikrovalovko.

Za uporabo v mikrovalovki so primerni naslednji materiali:

  • steklo,
  • porcelan,
  • keramika in
  • plastika, primerna za uporabo v mikrovalovni pečici.

Mikrovalovna pečica za pogrevanje hrane

V mikrovalovki ne smemo uporabljati kovinskih posod, posod iz nerjavečega jekla, aluminijaste folije, plastičnih posodic za enkratno uporabo (npr. jogurtovih lončkov), stiropora ter steklenih ali keramičnih posodic s kovinsko obrobo.

V primerni posodi boste v mikrovalovni pečici zlahka pripravili okusne slane in sladke jedi za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo. Z nekaj znanja lahko v mikrovalovni pečici zlahka pripravite skoraj vse jedi, vključno s krompirjem, testeninami, rižem, ribami in sladicami. Upoštevati pa morate, da bo čas priprave hrane bistveno krajši, kot bi bil na klasičnem štedilniku, ter da nekaterih živil ne moremo kuhati v mikrovalovni pečici.

Zakaj kuhati z mikrovalovno pečico?

Prvi razlog za kuhanje z mikrovalovko je zagotovo prihranek časa. Drugi razlog je ta, da ima hrana, skuhana v mikrovalovni pečici, pogosto lepši videz, saj se bolje ohranijo struktura in barve. Slednje pride najbolj do izraza pri zelenjavi: špinača ostane bolj zelena, cvetača bolj bela, korenje bolj oranžno. Hrana se načeloma v mikrovalovni pečici tudi manj razkuha, zato je bolj hrustljava (razen v primeru, ko smo jed kuhali zelo dolgo). In tretji razlog za pripravo obroka v mikrovalovni pečici je seveda izziv: poskusiti tudi nekaj drugačnega!

Kako kuhati z mikrovalovno pečico?

Mikrovalovna pečica Gorenje

V mikrovalovni pečici je mogoče kuhati na več načinov: kuhamo lahko povsem brez vode. Gre za suho kuhanje, pri katerem zelenjavo kuhamo v plastični vrečki. Druga možnost je kuhanje z malo vode. Na ta način lahko pripravljamo krompir ali hrenovke. V običajni količini vode pa bomo kuhali testenine in riž.

Glede na izbrani način kuhanja v mikrovalovni pečici pa bodo različni tudi kulinarični rezultati: hrana, ki jo bomo skuhali brez vode, bo bolj gosta, bolj suha in hkrati bolj aromatična. Jed, ki ji bomo dodali večjo količino vode, pa bo bolj vodena.

V mikrovalovni pečici nikoli ne kuhamo trdo kuhanih jajc oziroma jajc z lupino, zmrznjenega mesa in olja. Pazljivi moramo biti tudi pri pogrevanju jedi, kot so krompir in gobe, saj mikrovalovka s pogrevanjem ne uniči vseh bakterij, tako kot to dosežemo s klasičnim pogrevanjem.

Okusne jedi, ki jih lahko pripravimo v mikrovalovni pečici

Mikrovalovna pečica omogoča hitro in preprosto pripravo presenetljivo raznolikih jedi in prigrizkov, kot so:

  • ocvrta slanina – bolj hrustljava in hitreje pripravljena kot v ponvi,
  • umešana jajca,
  • poširana jajca – bolj preprosto kot na klasičen način, uspejo vsakokrat,
  • praženi oreščki,
  • čips iz sladkega krompirja,
  • bananin kruh,
  • losos – sočen in rahel,
  • pečena koruza,
  • na pari kuhana zelenjava – preprosto, brez dodajanja vode, ohrani več vitaminov kot pri klasični pripravi,
  • polenta,
  • testenine s sirom,
  • rižote,
  • mesna štruca ipd.

 

RECEPT: Bela riba v vinski omaki iz mikrovalovne pečice

Ribe so še posebej okusne, če jih pripravimo v mikrovalovni pečici, priprava pa je zelo hitra in enostavna.

Bela riba v vinski omaki

Sestavine:

  • fileji izbrane bele ribe (npr. osliča, kovača, brancina ali orade),
  • 1 čebula,
  • sok 1 limone,
  • peteršilj,
  • bazilika,
  • maslo,
  • pol kozarca belega vina,
  • sol,
  • poper.

Priprava:

  1. V majhnem pekaču zmešajte maslo, nasekljano čebulo in limonin sok.
  2. Dodajte peteršilj in baziliko in zmes postavite v mikrovalovno pečico za 40 sekund.
  3. Pripravljene fileje bele ribe položite v pekač, namažite z mešanico masla, čebule in bazilike ter prelijte z belim vinom. Ribo po okusu solite in poprajte.
  4. Pecite približno 3 minute oziroma tako dolgo, da riba postane mehka in jo zlahka prerežete z vilicami.

Dober tek!