Enostavne jedi, ki jih lahko pripravite v mikrovalovni pečici

Skoraj vsako sodobno gospodinjstvo ima danes v svoji kuhinji tudi mikrovalovno pečico. Res je, da so mnenja glede njene uporabe še vedno deljena. So jedi iz pečice zdrave? Ali se lahko jedi iz mikrovalovne pečice kosajo z gurmansko pripravljenim obrokom?

To boste morali presoditi sami, vsi pa se lahko strinjamo, da so mikrovalovne pečice zelo uporaben gospodinjski aparat, ki še posebej pride do izraza v majhnih stanovanjih z majhnimi kuhinjami.

 

Kaj vse zmore sodobna mikrovalovna pečica?

Glavna značilnost mikrovalovnih pečic je uporaba mikrovalov, ki s povečanjem trenja molekul vode v živilih zvišajo temperaturo hrane. Z napredkom tehnologije pa so jim dodali še številne druge nastavitve, ki se lahko uporabljajo za segrevanje, taljenje, pečenje, dušenje, kuhanje in celo cvrtje hrane. Spekter pripravljenih jedi iz pečice se je tako opazno povečal.

V osnovi je tako mikrovalovna pečica najprimernejša za hitro pogrevanje že pripravljenih jedi, vendar pa je v njej mogoče tudi v celoti pripraviti obrok.

Zelenjava, na primer, pri kuhanju v mikrovalovni pečici ostane bolj hrustljava in okusna, obenem pa ohrani več vitaminov kot pri tradicionalnem kuhanju. Spet druge jedi, na primer meso, je lažje pripraviti na tradicionalen način.

Mikrovalovno pečico lahko uporabimo tudi za pripravo hitrih sladic, kjer vse sestavine zmešamo kar v isti posodi, v kateri bomo sladico tudi spekli.

Današnje mikrovalovne pečice, ki so na trgu, se razlikujejo tudi po svoji zmogljivosti. Le-ta je odvisna od moči mikrovalov, ki jih uporablja pečica, in se razprostira od 500W do 1200 W.

V nižje zmogljivejših mikrovalovnih pečicah z močjo do 500 W se lahko hrana ob segrevanju nekoliko izsuši. Mikrovalovne pečice s srednjo zmogljivostjo (med 500 in 800 W) so primerne tudi za kuhanje in cvrtje, najširši spekter ponudbe pa zajemajo visoko zmogljivostne mikrovalovne pečice z močjo med 600 in 1200 W.

Zaradi posebnega načina delovanja mikrovalovne pečice pa je seveda treba upoštevati nekatera osnovna pravila rokovanja z mikrovalovko.

 

Kateri materiali so primerni za pripravo jedi iz pečice?

Za kuhanje in prpravo jedi iz pečice so primerni naslednji materiali:

  • steklo,
  • porcelan,
  • keramika in
  • posebna plastika, ki je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici.

 

Ne smemo pa uporabljati:

  • kovinskih posod,
  • posod iz nerjavečega jekla,
  • aluminijaste folije,
  • plastičnih posodic za enkratno uporabo (npr. jogurtovih lončkov),
  • stiropora ter
  • steklenih ali keramičnih posodic s kovinsko obrobo.

 

Jedi iz pečice so lahko okusne.

 

V primerni posodi boste v mikrovalovni pečici zlahka pripravili okusne slane in sladke jedi za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo. Z nekaj znanja lahko v mikrovalovni pečici zlahka pripravite skoraj vse jedi, vključno s krompirjem, testeninami, rižem, ribami in sladicami. Upoštevati pa morate, da bo čas priprave hrane bistveno krajši, kot bi bil na klasičnem štedilniku, ter da nekaterih živil enostavno ne moremo kuhati v mikrovalovni pečici.

 

Zakaj kuhati z mikrovalovno pečico?

Prvi razlog za kuhanje z mikrovalovko je zagotovo prihranek časa.

Drugi razlog je ta, da ima hrana, skuhana v mikrovalovni pečici, pogosto lepši videz, saj se bolje ohranijo barve in struktura ter tekstura živila. Vse skupaj pride najbolj do izraza pri zelenjavi: špinača ostane bolj zelena, cvetača bolj bela, korenje bolj oranžno in hrustljavo. Hrana se načeloma v mikrovalovni pečici tudi manj razkuha (razen v primeru, ko smo jed kuhali zelo dolgo).

In tretji razlog za pripravo obroka v mikrovalovni pečici je seveda izziv: poskusiti tudi nekaj drugačnega!

 

Kako kuhati z mikrovalovno pečico?

 

Mikrovalovna pečica Gorenje za slastne jedi iz pečice

 

V mikrovalovni pečici je mogoče kuhati na več načinov:

  1. Kuhamo lahko povsem brez vode. Gre za suho kuhanje, pri katerem zelenjavo kuhamo v plastični vrečki.
  2. Druga možnost je kuhanje z malo vode. Na ta način lahko pripravljamo krompir ali hrenovke.
  3. V običajni količini vode pa bomo kuhali testenine in riž.

Glede na izbrani način kuhanja v mikrovalovni pečici pa bodo različni tudi kulinarični rezultati: hrana, ki jo bomo skuhali brez vode, bo bolj gosta, bolj suha in hkrati bolj aromatična. Jed, ki ji bomo dodali večjo količino vode, pa bo bolj vodena.

V mikrovalovni pečici nikoli ne kuhamo trdo kuhanih jajc oziroma jajc z lupino, zmrznjenega mesa in olja. Pazljivi moramo biti tudi pri pogrevanju jedi, kot so krompir in gobe, saj mikrovalovka s pogrevanjem ne uniči vseh bakterij, tako kot to dosežemo s klasičnim pogrevanjem. Če vas zanima še, brez katerih drugih malih gospodinjskih aparatov v kuhinji ne gre, pa kliknite tukaj.

 

Okusne jedi, ki jih lahko pripravimo v mikrovalovni pečici

Mikrovalovna pečica omogoča hitro in preprosto pripravo presenetljivo raznolikih jedi in prigrizkov, kot so:

  • ocvrta slanina – bolj hrustljava in hitreje pripravljena kot v ponvi,
  • umešana jajca,
  • poširana jajca – bolj preprosto kot na klasičen način, uspejo vsakokrat,
  • praženi oreščki,
  • čips iz sladkega krompirja,
  • bananin kruh,
  • losos – sočen in rahel,
  • pečena koruza,
  • na pari kuhana zelenjava – preprosto, brez dodajanja vode, ohrani več vitaminov kot pri klasični pripravi,
  • polenta,
  • testenine s sirom,
  • rižote,
  • mesna štruca ipd.

Kosilo iz pečice še nikoli ni bilo tako enostavno in hitro!

 

RECEPT: Bela riba v vinski omaki iz mikrovalovne pečice

Ribe so še posebej okusne, če jih pripravimo v mikrovalovni pečici, priprava le-teh pa je z uporabo mikrovalovne pečice zelo hitra in preprosta.

 

Bela riba v vinski omaki

 

Sestavine:

  • fileji izbrane bele ribe (npr. osliča, kovača, brancina ali orade),
  • 1 čebula,
  • sok 1 limone,
  • peteršilj,
  • bazilika,
  • maslo,
  • pol kozarca belega vina,
  • sol,
  • poper.

Priprava:

  1. V majhnem pekaču zmešajte maslo, nasekljano čebulo in limonin sok.
  2. Dodajte peteršilj in baziliko in zmes postavite v mikrovalovno pečico za 40 sekund.
  3. Pripravljene fileje bele ribe položite v pekač, namažite z mešanico masla, čebule in bazilike ter prelijte z belim vinom. Ribo po okusu solite in poprajte.
  4. Pecite približno 3 minute oziroma tako dolgo, da riba postane mehka in jo zlahka prerežete z vilicami.

Dober tek!

 

Če smo vas prepričali in bi želeli tudi sami preizkusiti svoje kuharske sposobnosti ter pripraviti okusne jedi iz pečice, vas vabimo, da si ogledate našo celotno ponudbo mikrovalovnih pečic, kjer lahko izbirate med različnimi svetovno priznanimi proizvajalci. Za kakovost je poskrbljeno! Poskrbeli pa smo tudi za ugodne finančne pogoje in nakup na obroke.