Gaming miške – kupite pravo in si priigrajte prednost pred nasprotniki

Gaming je zabava, ne glede na to, ali se s tem ukvarjate za hobi po šoli, nočno sprostitev po službi ali profesionalno več ur na dan. Kot veste, pa za igranje potrebujete več kot le dober računalnik. Tu so še gaming miške, na trgu je pestra izbira gaming slušalk in mikrofonov, piko na i dodajo osvetljene gaming tipkovnice.

Z izbiro pravih dodatkov se bo vaš prostor za igranje spremenil v pravo bojno postajo, poleg estetske vrednosti pa boste zaradi njih igrali tudi varneje in predvsem – učinkoviteje.

 

Gaming miške ne kupujte po priporočilu, temveč poiščite ustrezno zase

Ko odkljukate izbiro gaming računalnika in monitorja, naj bo vaš prvi naslednji korak – nakup . Morda si tega ne bi mislili na prvo žogo, a izkušeni igralci vedo, da se investicija v kvalitetno miško obrestuje, saj vam lahko (dobesedno) priigra pomembno prednost pred vašimi nasprotniki, ki imajo slabšo opremo. Z gaming miškami je igranje učinkoviteje.

Kljub temu ne kupujte na slepo ali po priporočilu prijatelja, temveč se za nakup odločite premišljeno in izberite izdelek, ki najbolj ustreza vam in vašemu stilu igranja. Pripravili smo kratek vodič, na kaj bodite pozorni ob nakupu, da boste na policah lažje našli gaming miško, ki je za vas najprimernejša.

 

Kakšen oprijem imate?

Ena od stvari, na katero bodite posebej pozorni ob nakupu gaming miške, je oprijem. Delimo jih v tri skupine.

 

     1. Palmast oprijem.

Je med ljudmi najbolj razširjen. Gre za oprijem, pri katerem prste v celoti položite na miško. Gaming miške s takšnim oprijemom so praviloma nekoliko širše, na trgu pa jih je veliko, saj jih ljudje uporabljajo tudi za vsakodnevna računalniška opravila. Posebej so primerna za igralce MMO iger, pri katerih veliko število igralcev sodeluje v istem navideznem svetu.

Palmast oprijem je med uporabniki najbolj razširjen.
Palmast oprijem je med uporabniki najbolj razširjen.

     2. Krempljast oprijem.

Pomeni, da se miške dotikate le s konicami prstov (kot bi grabili s kremplji). Ta vrsta gaming miške zahteva nekoliko močnejši oprijem in je primerna za igralce RTS iger, torej strateških iger, saj miško pogosto premikate čez celoten zaslon, pri tem pa se vaša roka dvigne. Hitrejši boste, če boste imeli na miški čim manj kontaktnih točk. Običajno so takšne gaming miške tanjše in krajše.

Krempljast oprijem je značilen za igralce strateških iger.
Krempljast oprijem je značilen za igralce strateških iger.

 

     3. Oprijem s prsti.

Ta vrsta gaming miške je zasnovana tako, da so konice sredinca, kazalca in palca v neposrednem stiku s primarnimi gumbi miške. Prsti nadzorujejo gibanje bolj kot vaša dlan. Takšna igralna miška je najbolj primerna za tekmovalne PFS igre, saj omogoča res hitre reakcije in gibe. So najkrajše in najlažje od vseh mišk.

Če se poslužujete oprijema s prsti, izbirajte med najkrajšimi in najlažjimi miškami.
Če se poslužujete oprijema s prsti, izbirajte med najkrajšimi in najlažjimi miškami.

Tri različne velikosti, tudi teža je pomembna

Obstajajo tri velikosti gaming mišk: majhna, standardna in velika. Izberite pravo glede na vaš oprijem in seveda tudi na velikost vaše dlani. Največ uporabnikom pa ustreza standardna velikost (tudi če imate, denimo, krempljast oprijem).

Kupci včasih ne upoštevajo teže gaming miške, čeprav je tudi ta pomembna. Dandanes so na trgu celo miške, ki uporabnikom omogočajo dodajanje ali odstranjevanje določenih komponent – glede na to, za kaj jo določen trenutek uporabljajo. Če je miška lahka, bo gibanje z njo bolj natančno.

 

Možnost nastavljivih gumbov

Nastavljivi gumbi na miški so pri gamingu lahko zelo dragoceni, sploh če ste navdušenec nad MMO igrami. Omogočajo vam namreč ustvarjanje različnih konfiguracij glede na igro, ki jo igrate. Pri tem vseeno imejte v mislih, da takšna nastavljivost gumbov ni dovoljena pri vseh igrah in prej seveda preverite pravila.

Ko najdete popolno gaming miško zase, pa samo še en nasvet: ne pozabite na dobro podlogo. V nasprotnem primeru se morate zavedati, da tudi najboljša gaming miška ne bo odigrala svoje vloge, kot bi jo morala.

Če ste začetnik med gamerji ali pa želite nadgraditi svojo opremo, preberite tudi, kako si urediti čisto pravi gamerski brlog.

Gaming slušalke in gaming mikrofon – ali raje slušalke z mikrofonom?

Nedvomno lahko na policah najdete ogromno takšnih in drugačnih slušalk, ki so vam všeč, vendar kolebate med izbiro: bi gledali na ceno, raje na kvaliteto oziroma kaj sploh odlikuje najboljše ? Pa poglejmo 5 funkcij, ki naj jih imajo vaše slušalke za najboljšo igralno izkušnjo.

 

     1. Kakovost zvoka.

Logično, da se vse začne pri tem, kajne? Vaše gaming slušalke bodo prenašale več kot le glasbo. Nizkofrekvenčni zvoki, visoki toni brez popačenja (gonilniki), občutljivost zvočnika in frekvenčni odziv so tisti parametri, ki določajo kakovost slušalk.

     2. Blokada zunanjega hrupa.

Odpravljanje šumov je tesno povezano s kakovostjo zvoka. Z naglavnimi gaming slušalkami ne boste zgrešili, saj tako najučinkoviteje zmanjšate zunanji hrup, to pa vas potopi v igro in pomaga pri koncentraciji.

 

Za najboljšo gamersko izkušnjo izberite prave gaming slušalke!
Za najboljšo gamersko izkušnjo izberite prave gaming slušalke!

     3. Povezava: žična ali brezžična?

Slednje so zagotovo bolj praktične, je pa treba povedati tudi, da je kakovost zvoka navadno nekoliko slabša kot pri žičnih slušalkah. Brezžične slušalke delujejo na baterije, to pomeni, da imejte v mislih tudi, da jih boste morali polniti. Pri žičnih slušalkah pa se priporoča, da je kabel dolg najmanj 1,25 metra za neovirano gibanje.

 

     4. Cena.

Ta zelo variira, na trgu najdete slušalke že za 5 pa vse do 600 evrov. Bodite preudarni – v kolikor boste pozorni na zgoraj naštete lastnosti, boste zagotovo našli optimalno izbiro med ceno in kakovostjo.

 

     5. Vgrajen mikrofon – da ali ne?

Večna dilema. Nekateri igralci prisegajo na ločeni komponenti, saj jih vgrajen mikrofon pri slušalkah moti, bodisi z uporabniškega bodisi z estetskega vidika. Nakup slušalk z mikrofonom bo sicer skoraj zagotovo cenejši. Ob nakupu se vprašajte še, ali boste gaming slušalke uporabljali še za kaj drugega, denimo za poslušanje ali miksanje glasbe. V tem primeru bi bilo morda bolje, da gaming mikrofon kupite posebej ali pa se odločite za slušalke s snemljivim mikrofonom.

Za še več uporabnih informacij o slušalkah pa si preberite naš mini vodič!

 

Vaša gaming tipkovnica naj bo mehanska. Zakaj?

V osnovi ločimo dva tipa tipkovnic – mehanske in membranske. Katere so boljše za gaming?

Membranske tipkovnice so običajne tipkovnice, ki so zgrajene iz samo ene površine (bodisi plastične bodisi silikonske). So enostavnejše in manj estetske, posledično pa tudi cenejše.

Gaming tipkovnice pa so največkrat mehanske. Pri njih ima vsaka tipka svoje lastno stikalo, celoten sistem pa je neodvisen od okoliških tipk, s čimer je tveganje, da bi kakšno od tipk pritisnili ponesreči, občutno manjše.

Glavna slabost mehanskih tipkovnic je sicer ta, da so praviloma glasnejše od membranskih, a s pravo izbiro stikal tudi to lahko premostite. Prodajalcu omenite, da želite tipkovnico z linearnimi stikali, boste pa za takšno tipkovnico morda odšteli kakšen evro več.

Za še več nasvetov so vam v trgovinah Harvey Norman na voljo naši izkušeni svetovalci, ki vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri vseh gaming dodatkov.