Gaming računalniki – srce vsakega gamerskega brloga

Le kdo v svojem domu ne bi imel vsaj enega kotička, namenjenega izključno zabavi? Ste ob tem še velik gaming navdušenec, pa se izgubljate med široko ponudbo opreme, kot so gaming računalniki, miza, stol, tipkovnice? Tu je nekaj nasvetov, kako si urediti čisto pravi gamerski brlog, ki vam ga bo vsaj potihoma zavidal tudi vaš najboljši prijatelj.

 

Večna dilema: gaming računalnik ali prenosnik?

Gaming računalniki so navadno cenejši od prenosnikov in praviloma bolj zmogljivi. Pri ceni sicer morate upoštevati, da boste nekaj evrov odšteli še za dodatno opremo, za koliko le-te pa je seveda odvisno od tega, kakšne želje imate.

Gaming računalniki hkrati omogočajo nadgradnjo opreme, na trgu pa je zanje na voljo vrhunska ponudba različnih igralnih komponent. A morate vzeti v zakup, da ga boste lahko uporabljali samo v dotičnem prostoru in za namen igranja.

Če potrebujete računalnik, ki bi vam služil tudi za delo, bo bolj smiseln nakup gaming prenosnika. Ti so tudi po kakovosti v zadnjem času postali zelo konkurenčni gaming računalnikom. Večina gaming prenosnikov ima vgrajene vrhunske grafične procesorje in pomnilnik, ki omogočajo hitro shranjevanje – zato so odlični tako za gaming, kot za delo.

Prenosni računalnik je prav tako bolj priročen, če doma nimate veliko prostora, saj ga zlahka pospravite v predal ali na polico. Zanj se odločite, če ste manj zahteven igralec in želje po nadgradnji opreme niti nimate. Navsezadnje, če ne nameravate izkoristiti prednosti namiznega računalnika, zakaj bi ga sploh izbrali?

Pod črto: čeprav gaming računalniki zagotavljajo vrhunsko zmogljivost, to ne pomeni, da so nujno pravi za vas. V trgovinah Harvey Norman lahko najdete široko ponudbo tako namiznih kot prenosnih računalnikov, pred nakupom pa se seveda lahko posvetujete tudi z našimi izkušenimi svetovalci, ki vam bodo znali povedati, kateri tip računalnika bo za vas optimalna izbira.

V našem blogu pa preverite top 5 iger, ki jih bodo veseli gamerski navdušenci!

 

Če ne boste izkoristili prednosti namiznega računalnika, premislite, ali ni gaming prenosnik nemara boljša izbira.

Gaming miza – 4 razlogi, zakaj jo potrebujete

Morda se sprašujete, ali je nakup gaming mize sploh potreben, če pa bi namesto nje lahko uporabljali kar običajno pisarniško mizo. A pravi gaming navdušenci vedo, da obstajajo pomembne razlike med obema tipoma miz.

1. Velikost. Je pomembna, da. Ob nakupu gaming mize imejte v mislih, koliko prostora potrebujete, da boste nanjo lahko namestili vso svojo igralno opremo, vključno z monitorjem, tipkovnico, miško in krmilnikom.

2. Shranjevanje. Gaming mize so oblikovane že z mislijo na to, da boste vso opremo priročno pospravili v vgrajene predale in police. Zaradi tega pa bo celoten prostor deloval čist in organiziran.

3. Kabli. Dobra gaming miza je zasnovana tako, da vas kabli ne bodo motili pri igranju. To je pomembno tako zaradi estetike kot varnosti.

4. Udobje. Morda se bo igranje kdaj pa kdaj zavleklo pozno v noč, zato mora biti gaming miza udobna tudi ob dolgotrajnejši uporabi. Pri nakupu zato upoštevajte, da ima miza oblazinjen naslon za zapestje in nastavljivo višino.

 

Z izbiro prave mize bo vaš gamerski brlog izgledal čist in urejen.

Kako izbrati popoln gaming stol?

Tudi pri izbiri gaming stola se odločajte premišljeno. Dober ergonomski dizajn naj bo pri tem vodilo. Stol naj bo seveda zadostno oblazinjen, za pravilno držo pa naj omogoča različne nastavitve višine. Če ste nagnjeni k temu, da se v stolu hitro zleknete, kupite stol z dodatnimi blazinami na ledvenem predelu. Pomembna sta tudi nastavljiva naslona za roki in udobni vzglavnik. Kljub naštetemu pa vam bo popoln gaming stol omogočil, da se po potrebi lahko obrnete in poležete.

Če bo vaš moški brlog manj prostoren, nikar ne izberite prevelikega stola. Na trgu so tudi gaming stoli, ki jih je mogoče zložiti in pospraviti v omaro, ko niso v uporabi. Če pa imate prostora dovolj in si lahko privoščite večji stol, bodite pozorni na funkcionalnost – dobri gaming stoli vam lahko služijo tudi za pisarniško delo ali, denimo, gledanje televizije.

Seveda ne pozabite niti na to, zakaj ga boste v prvi vrsti uporabljali – vaš gaming stol naj bo združljiv z igralnimi sistemi, ki ste jih kupili. Za najboljšo izkušnjo izberite stol z vgrajenimi zvočniki, funkcijami vibriranja in možnostjo povezave prek Bluethootha.

 

Gaming tipkovnice odločajo o zmagovalcih

V digitalni areni se bitka med zmagovalcem in poražencem lahko obrne v delčku sekunde in odzivni čas od pritiska na tipkovnici do realizacije na ekranu je še kako pomemben. Ne glede na to, ali ste profesionalni ali ljubiteljski igralec, ne želite izgubljati, drži? Zato se nakup prave gaming tipkovnice vsekakor obrestuje.

 

Gaming tipkovnice niso le izjemno pomembne za igranje, ampak s svetlobnimi učinki poskrbijo tudi za nekaj mističnosti v prostoru.

 

Ena največjih razlik med običajnimi in gaming tipkovnicami je vrsta in kakovost stikal na tipkovnici, ki jih proizvajalec uporabi pri izdelavi. Delimo jih v tri skupine:

Taktilna stikala : so posebej občutljiva na dotik, zato vas ne rabi skrbeti, da vsak vaš pritisk na tipko ne bi bil registriran.

Linearna stikala: če so vam ljubše tipkovnice, ki so tišje, hkrati pa so zanesljive in zaznajo že zelo nežen pritisk na tipko, bo to prava izbira za vas.

Klikasta stikala: so morda še najmanj primerna za gaming, sploh če veljate za nekoliko bolj divjega igralca. Ta stikala se namreč slabše odzivajo, če večkrat pritisnete na isto tipko.

Tudi pri nakupu tipkovnice naj bo ergonomična oblika pomembna – dobro počutje med igranjem naj bo vselej na prvem mestu.

Ni zanemarljivo, da na trgu že najdete gaming tipkovnice, ki omogočajo programirljive makro tipke. Gre za možnost ustvarjanja bližnjic, da z le eno tipko naredite neko dejanje, ki sicer zahteva več klikov ali pritiskov.

Pri vseh gaming dodatkih pa seveda velja, da morajo biti združljivi z vašimi obstoječimi igralnimi napravami. Združljivost gaming tipkovnic na trgu je različna, zato se pred nakupom posvetujte o vseh lastnostih izdelka ter se tako izognite morebitnemu razočaranju ob priklapljanju in nameščanju novih naprav in posledično finančni izgubi.

V trgovinah Harvey Norman so vam na voljo naši izkušeni svetovalci, ki vam bodo z veseljem prisluhnili in vam pomagali, da bo vaša izbira gaming opreme zares optimalna.