Gospodinjski aparati za udobno življenje

Če bi želeli pripraviti seznam aparatov, brez katerih si ne predstavljate svojega trenutnega življenja, koliko časa bi ga sestavljali? Preden odgovorite na to vprašanje, si zamislite svoj tipičen dan. Vas je zjutraj zbudila budilka? Ste odprli hladilnik in ven vzeli mleko in jajca? Se je ogrevanje ali klimatska naprava že vklopila, da bi vam bilo prijetno toplo oziroma hladno? So bile obleke, ki ste jih nadeli, sveže oprane in posušene?

Hiter tempo sodobnega življenja narekuje veliko izzivov in negotovosti, ki se porajajo na dnevni ravni. V koraku s tem pa je tudi tehnološki razvoj, ki nam vse tovrstne izzive in zagate olajša. Gospodinjski aparati niso pri tem nobena izjema. Napredek tehnologije in njene široke dostopnosti po vsem svetu ter številni (naključni) izumi so privedli do razvoja raznolikih naprav, ki nam olajšajo vsakodnevno življenje.

Predstavili vam bomo 8 gospodinjskih aparatov, katere danes smatrate za nekoliko samoumevne, vendar boste po prebiranju te blog objave hitro spet zelo hvaležni zanje. Naše življenje brez njih bi bilo namreč precej drugačno in manj udobno. Opisali bomo tudi nekaj zanimivosti posameznih gospodinjskih aparatov in predstavili dodatne nasvete za njihovo uporabo.

 1. Hladilnik
 2. Zamrzovalnik
 3. Pralni stroj
 4. Sušilni stroj
 5. Klimatska naprava
 6. Pečica
 7. Kuhalna plošča
 8. Pomivalni stroj

 

1.      Hladilnik

Ko se boste naslednjič sredi noči odpravili po kos pite ali ostanek večerje v hladilnik, pomislite, kako bi izgledalo življenje brez tega velikega ohlajenega aparata. Vsak dan bi morali hoditi v trgovino in vedno kupiti le toliko hrane in pijače, kolikor bi jo v tistem dnevu porabili. V nasprotnem primeru bi se namreč vsa živila pokvarila in izgubila svojo svežino. Veliko osnovnih živil, kot so jajca, mleko, sir, meso in maslo, bi morali kupiti v zelo natančnih količinah, da bi lahko zagotovili njihovo obstojnost ob uporabi.

Oče sodobnega hladilnika, kot ga poznamo danes, je Carl von Linden. Razvil je postopek, ki je plin spremenil v tekočino. Ta postopek je imel zanimiv stranski učinek, in sicer je absorbiral toploto. Hladilniki namreč delujejo tako, da uporabljajo sistem tuljav, napolnjenih s hladilno tekočino, preko katerih hladilna tekočina potuje po delih hladilnika in živilom odvzema toploto.

Posledica razvoja zgoraj opisanega postopka je bila izgradnja hladilnika. Prvi hladilnik je bil izdelan leta 1911. Po letu 1920 pa se je začel masovni razmah proizvodnje hladilnikov. Kmalu je bil hladilniku dodan še majhen zamrzovalnik.

 

Hladilnik skrbi za sveža in ohlajena živila

 

2.      Zamrzovalnik

Zamrzovalniki gredo z roko v roki s hladilniki, zato naj vas ne preseneča tudi njun hkratni razvoj. Še vedno najbolj pogosta izbira kupcev pri nakupu hladilnika je prostostoječ hladilnik z dodanim zamrzovalnim predelom oziroma ameriški hladilnik z zamrzovalnikom. V primeru, da pripravljate in shranjujete veliko ozimnice, pa vam svetujemo, da se odločite še za ločeno zamrzovalno omaro ali skrinjo z veliko prostornino.

Tovrstni gospodinjski aparati omogočajo hrambo velike količine različnih živil, kot so različne vrste mesa, zelenjave, sadja, pripravljenih jedi in še veliko več, kar je odlična rešitev za velike družine.

 

Zamrzovanje hrane je priročna rešitev

 

Ste se kdaj vprašali, katera živila pa ne sodijo v zamrzovalnik? Nekaj živil, ki ne sodi v zamrzovalnik, lahko najdete na seznamu:

 • jajca (v zamrzovalniku se lahko shranjuje le beljake),
 • paradižnikova mezga,
 • mehki siri,
 • kuhane testenine in riž,
 • ocvrta hrana.

Pri hrambi živil v zamrzovalniku je pomembno tudi, da se zavedate, kako dolgo je določeno živilo lahko v zamrzovalniku. Informacije o tem smo za vas zbrali v spodnji tabeli.

 

Živilo Čas
Zelenjava in sadje 8-12 mesecev
Ribe do 7 mesecev
Surovo mleto meso 3-4 mesece
Surovi zrezki, kotleti in pečenka do 12 mesecev
Hrenovke, klobase in slanina 1-2 meseca
Kruh in pečena živila do 3 mesece
Enolončnice in kuhana govedina do 3 mesece

 

Ob zamrzovanju hrane je priporočljivo tudi, da vsako živilo posebej označite z datumom. Tako boste lahko točno vedeli, če je kateremu izmed njih že potekel rok veljavnosti. Če še niste, je sedaj pravi trenutek, da odprete svoj zamrzovalnik in preverite, kaj vse se skriva notri.

 

3.      Pralni stroj

Naslednji gospodinjski aparat, brez katerega bi bilo naše življenje veliko težje, je pralni stroj. Ko so se naši predniki odločili, da bodo nosili oblačila, so morali razviti tudi način za njihovo čiščenje. Skozi zgodovino človeštva so se te načini zelo spreminjali, skupno vsem pa je bilo, da je šlo za dolgo in naporno ročno delo.

Leta 1908 je Alva J. Fisher predstavil prvi sodobni pralni stroj. Bil je prvi pralni stroj z lektričnim motorjem in se je imenoval Thor.

Sodobni pralni stroji za čiščenje oblačil uporabljajo sistem z dvema bobnom. Notranji boben drži oblačila blizu mešalnika, zunanji boben pa vodo v stroju. Ko je cikel pranja končan, se notranji boben vrti in odvaja vodo skozi stotine lukenj. Med zadnjimi obrati centrifuge se lahko notranji boben pralnega stroja vrti tudi s hitrostjo do 130 km/h.

Za čiščenje oblačil ni več potrebnih fizičnih naporov, ta čas pa lahko namenimo drugim opravkom in druženju z najbližjimi. Hitro je jasno, zakaj je življenje brez pralnega stroja preprosto nepredstavljivo.

 

Pralni stroj privarčuje veliko našega časa in napora.

 

4.      Sušilni stroj

Podobno velja tudi za sušilni stroj, ki je postal nepogrešljiv spremljevalec v številnih sodobnih gospodinjstvih. V primerjavi s klasičnim sušenjem perila na zraku ponuja veliko prednosti, med katerimi prevladujejo predvsem prihranek časa in denarja, ohranjanje prvotne kakovosti oblačil in blagodejen vpliv na dihalne težave.

Zima je čas, ko sušenje perila zaradi nizkih temperatur in sovpadajočih vremenskih razmer zunaj ni mogoče. To pa ni edini razlog, zakaj je sušilni stroj v zimskem času nujen gospodinjski pomočnik v vsakem domu. Ne samo, da sušenje opranega perila na stojalu terja svoj prostor in je večkrat v napoto, ampak lahko povzroči tudi različne zdravstvene težave. Med sušenjem na stojalu se v stanovanju sprosti od 2 do 2,5 litra vlage, kar zna vplivati na razvoj različnih dihalnih bolezni in alergij. Nevarnost za razvoj bolezni pa se še poveča, če pri pranju perila uporabljate mehčalec. Tisti, ki pa že trpijo zaradi različnih dihalnih bolezni ali alergij, pa s sušenjem v zaprtem prostoru tvegajo poslabšanje zdravstvenih težav, saj večja količina vlage v prostoru ugodno vpliva na razvoj pršic in plesni. Vendar pa zima ni edini letni čas, ko je sušilni stroj v domačem gospodinjstvu skoraj nujen. Le spomnite se, kolikokrat vas je presenetila poletna nevihta, ravno ko ste zunaj izobesili perilo.

Vsak lastnik sušilnega stroja je zagotovo najbolj navdušen nad dejstvom, da je perilo po končanem sušenju prijetno mehko in minimalno zmečkano. Tako vam večino stvari, ki jih posušite v sušilnem stroju, sploh ni potrebno likati. Nekateri sušilni stroji imajo celo poseben program, ki omogoča enostavnejše likanje oz. manj zmečkano perilo.

Sušilni stroj nam podari tudi dodaten čas. Čas, ki smo ga prej namenjali za obešanje perila, poleg tega nam ni potrebno čakati cel dan, da se perilo posuši, in nenazadnje tudi čas, ki smo ga morali prej nameniti likanju.

 

Sušilni stroj ohranja oblačila negovana.

 

5.      Klimatska naprava

Sredi poletnega vročinskega vala klimatska naprava hitro postane naša najboljša prijateljica. Pred izumom klimatske naprave je bilo prijetno in udobno počutje v v ročem vremenu pravi izziv. Vse dotedanje rešitve, kot so talni in stropni ventilator zraka, hlajenje s hladno pijačo in sladoledom ter skrivanje v senci, so bile namreč le kratkoročne rešitve.

Dolgoročno rešitev in pot do udobnega življenja tudi v vročih poletnih dneh je predstavil Willis Carrier, ki je prvi izumil metodo hlajenja zraka v zaprtih prostorih. Obljuba o domu z nadzorovano temperaturo je bila zelo privlačna za cel svet.

Leta 1902 je bila Carrierjeva prva klimatska naprava zgrajena za hlajenje tiskarne in odstranitev vlage, ki nastane med postopkom tiskanja. Potem ko je leta 1906 pridobil patent za svoj dizajn, je Carrier začel prodajati svoje klimatske naprave za komercialne namene. Leta 1928 pa je izdal svojo prvo klimatsko napravo za hlajenje doma, imenovano Weathermaker.

 

Klimatska naprava poskrbi za udobno življenje v vročih poletnih dnevih

 

Če vaš dom ali počitniška hiša še nima klimatske naprave, vam svetujemo, da si najprej preberete našo blog objavo, da boste na nakup klime ustrezno pripravljeni. Poleg tega je pomembno pravilno in redno vzdrževanje klimatske naprave. Več informacij o tem lahko najdete tukaj.

 

6.      Pečica

Si predstavljate življenje brez pečice in vseh gurmanskih poslastic, ki jih pripravite v njej? Prepričani smo, da ne, in prav je tako.

Življenje, kjer pečico nadomešča opekač kruha, lahko sicer deluje, vendar je daleč od idealnega. Nekateri nadomestilo za pečico iščejo v žaru, vendar je tudi ta rešitev primerna le za določena živila in jedi. Verjetno si namreč ne predstavljate speči torte na žaru, kajne?

Kljub zgodnjemu razvoju plinske pečice, so se električne pečice začele pojavljati šele okoli leta 1890. Konkurenca plinskim pečicam pa so postale šele v 20. letih 20. stoletja. V vmesnem času se je zgodilo veliko njihovih izboljšav, kar je prispevalo k temu, da so kmalu postale glavna zvezda na trgu pečic.

Visokokakovostna pečica lahko resnično pripomore k boljšemu in lažjemu življenju. Danes so samostojne vgradne pečice pomemben element vsake kuhinje in priljubljena izbira, saj omogočajo poljubno vgradnjo, celo neodvisno od kuhalne plošče. V sodobnih kuhinjah je pečica tako lahko nameščena na poljubni višini, ki je najbolj priročna za uporabnika. Zato ni nujno, da boste v takšni kuhinji pečico našli pod kuhalno ploščo, kot so to v kuhinjah nekoč imele naše babice.

Da bo peka jedi v pečici taka, kot mora biti, pa si preberite še naše nasvete za čiščenje vgradne pečice.

 

7.      Kuhalna plošča

Je kuhinja brez kuhalne plošče sploh kuhinja? Odgovor je ne.

Za pripravo hrane je namreč neka oblika kuhalne plošče nujno potrebna. Obstaja veliko različnih vrst kuhalnih plošč. Izbirate lahko med:

 • plinsko kuhalno ploščo,
 • električno kuhalno ploščo (steklokeramična in indukcijska) ali
 • kombiniranim štedilnikom.

 

Električna kuhalna plošča

Klasična električna kuhališča imajo iz litine izdelane grelne plošče, ki so vgrajene v nerjavečo kuhalno ploščo. Poznamo več vrst električnih grelnih plošč. Lahko so navadne ali avtomatske. Slednje imajo na sredini plošče kovinsko tipalo, s katerim avtomatsko vzdržujejo nastavljeno temperaturo. Potem so tu še hitrogrelne, ki jih prepoznamo po značilnem rdečem krogu, narisanem na sredini grelne plošče in zagotavljajo, da se grelna plošča bistveno hitreje segreje v primerjavi z navadno grelno ploščo.

 

Steklokeramična kuhalna plošča

Med električna kuhališča spadajo tudi sodobne steklokeramične plošče, ki so za približno 20 odstotkov bolj varčne od klasičnih električnih kuhalnih plošč.

Za steklokeramično ploščo je značilno, da se grelno telo nahaja nekaj milimetrov pod steklokeramično površino. Steklokeramika je odporna na udarce in odrgnine, kuhalna površina pa je ravna. Slednje omogoča preprosto kuhanje in čiščenje, po tem ko se kuhalna površina ohladi do določene temperature.

Steklokeramične plošče omogočajo tudi senzorsko upravljanje: gre za elektronsko upravljanje z dotikom prsta na kuhalni plošči. Na ta način lahko določamo moč gretja izbranega kuhališča. Za manjša stanovanja z manjšimi kuhinjami je na trgu na voljo steklokeramična plošča, širine 45 cm, s tremi kuhališči, pod katero je mogoče montirati tudi vgradno pečico, širine 45 cm.

 

Indukcijska kuhalna plošča

Najsodobnejša oblika električnega kuhališča je indukcijska kuhalna plošča. Indukcijsko kuhališče je na prvi pogled videti povsem enako kot običajna steklokeramična plošča, vendar pa je njegovo delovanje povsem drugačno. Indukcija deluje na načelu magnetnega polja, ki ga preko magnetne tuljave na posodo inducira električni tok.

Elektroprevodna posoda (posebna posoda za indukcijo iz elektroprevodne kovine) se ob dotiku plošče neposredno segreje, kuhalna površina pod njo pa ostane hladna. Tudi ko je kuhalno območje na plošči večje od dna posode, bo ostal preostali del območja hladen in posledično tudi varen za dotikanje. Takoj, ko posodo odstranimo s kuhališča, kuhalna plošča samodejno preide v stanje pripravljenosti. Indukcijska plošča torej preneha delovati takoj, ko z njene površine odstranimo posodo.

Indukcijska kuhališča postajajo v zadnjih letih vse bolj priljubljena. Med vsemi kuhalnimi ploščami ravno indukcijska kuhalna plošča najhitreje segreje hrano v posodi, pri tem pa porabi najmanj energije. Ker se kuhalna površina nikoli ne segreje močno, se po pomoti razlita vsebina ne prime na kuhalno ploščo.

Poleg tega pa pametna tehnologija indukcijske plošče zagotavlja, da plošča samodejno zaznava tudi vsebino v posodi: če vsebina izhlapi ali se olje v posodi pregreje, bo toplotni senzor samodejno prepoznal težavo in se bo indukcijska plošča izključila. Ta tehnologija uvršča indukcijo med najbolj varne kuhinjske pripomočke nasploh. Še več o primerjavi med indukcijsko in steklokeramično kuhalno ploščo pa lahko najdete tukaj.

Indukcijska kuhališča veljajo za zelo varčna, saj porabijo do 40 % manj energije kot navadna plinska kuhališča.

 

Električna kuhalna plošča

 

Plinska kuhalna plošča

Plinska kuhalna plošča deluje na plin in je namenjena kuhanju na odprtem plamenu.

Na trgu lahko izbirate med dvema vrstama plinskih kuhalnikov. Pri enih so plinski gorilniki nameščeni na nerjavečo ploščo, pri drugih pa so plinski gorilniki nameščeni na steklokeramično površino. Ker ima kuhanje na plinu kar nekaj slabosti, se v zadnjem času manj kot 20 % gospodinjstev odloča za nakup plinskega kuhalnika.

Slabost kuhanja na plinu je, da moč plina nastavljamo po občutku, zato nam jedi pogosto skipijo.

Plin pri izgorevanju porablja kisik in kondenzira vlago, to pa neugodno vpliva na naše bivalno okolje. Tudi kuhinjska posoda se zaradi neposrednega stika z odprtim plamenom bolj in hitreje zamaže, neredko se tudi deformira, zato jo je treba pogosteje menjati. Slednje predstavlja dodaten strošek.

Prav tako se s plinom v zrak dvigajo maščobni delci, ki se primejo lesenih delov kuhinje in njihovo čiščenje ni nič kaj enostavno.

 

Kombinirani štedilnik

Če vaša kuhinja ne dovoljuje vgradnje posameznih naprav za kuho in peko, potem bo kombinirani štedilnik najbolj ustrezna in cenovno najprimernejša odločitev.

Kombinirani štedilniki vam omogočajo:

 • kuhanje na plinu in/ali elektriki in hkratno peko v pečici,
 • so samostoječi,
 • združujejo dva kuhinjska aparata, brez katerih ni prave kuhinje: kuhalno ploščo in pečico ter
 • predstavljajo zelo dober izkoristek prostora.

Kuhanje in prirpava hrane je s pomočjo pečice in kuhalne plošče možna. Kako pa najlažje očistimo posodo, ki je nastala ob pripravi jedi? S pomivalnim strojem, seveda.

 

8.      Pomivalni stroj

Življenje brez pomivalnega stroja je vsekakor mogoče. Veliko gospodinjstev namreč danes še vedno vztraja pri ročnem pomivanju posode. V nadaljevanju pa vam bomo predstavili, zakaj je nakup pomivalnega stroja boljša izbira.

Ročno pomivanje posode je časovno zelo zamudno opravilo, še posebej, kadar je govora o velikih družinah ali pa obiskih. Poleg tega je tudi zelo potratno opravilo. Ste vedeli, da med ročnim pranjem lahko porabimo do kar 75 L vode, medtem ko pomivalni stroj za enako količino oprane porabi le 15 L?

Povrhu vsega se je tudi iz zdravstvenih razlogov bolje posluževati pomivalnega stroja. Med ročnim pomivanjem posode je namreč drža telesa v zelo vprašljivem položaju, zato osebe pogosto omenjajo bolečine v križu in hrbtenici med daljšim pomivanjem posode na roke.

Pomivalni stroj je gospodinjski aparat, ki je resnično olajšal življenje vseh, ki ga uporabljajo.

 

Pomivalni stroj je varčnejša in enostavnejša izbira pomivanja posode

 

Razvoj tehnologije je v veliko pogledih olajšal naša življenja in jih naredil udobnejša. Razvoj gospodinjskih aparatov pa pogosto predstavlja tudi bolj varčno in ekološko odločitev. Tako da, dobro premislite o nakupu vseh osmih gospodinjskih aparatov, če le-ti še niso del vašega doma. Bogato ponudbo bele tehnike boste našli tudi v naši spletni trgovini Harvey Norman in vseh poslovalnicah po Sloveniji.