Greige: 50 odtenkov sive z bež

Ste že slišali za barvo greige? Če še niste, potem se zagotovo ne ukvarjate z notranjim oblikovanjem. To je namreč barva, ki je svet obnorela leta 2017. Greige barva je ljubezenski otrok dveh klasičnih barv, in sicer sive in bež barve, zato jo je oblikovalski svet preprosto poimenoval greige (v prevodu: sivobež). Je pa še danes ena izmed najbolj pogosto izbranih barv, ko pride do notranjega interiorja.

Barva greige je takoj po svojem odkritju zasedla prestol na Pinterestu, kjer še danes sedi visoko na barvni lestvici, vzljubile so jo tudi trgovine z notranjo opremo in kupci pohištva, zato lahko rečemo, da sta siva in bež še vedno popolna kombinacija za sodobno opremljen dom. Je klasika z razlogom! Zato vam bomo v nadaljevanju razkrili, kako in zakaj jo preprosto morate vključiti v svoj dom tudi sami.

 

Mehka posteljnina Diamond v greige barvi

 

Pantone narekuje barvne trende

Pantone je ameriško podjetje, ki ga je leta 1963 ustanovil Lawrence Herbert. Z njegovim inovativnim sistemom označevanja barv, kjer vsak odtenek nosi svojo številko, je svet grafičnega oblikovanja doživel pravo revolucijo. Nov barvni sistem je namreč oblikovalcem in tiskarjem omogočil, da so enak barvni odtenek lahko reproducirali po celem svetu.

Barvni sistem Pantone so kmalu zatem začeli uporabljati tudi v drugih industrijskih panogah. Tako je Pantone danes del digitalne tehnologije, tekstilne in barvne industrije, proizvodnje plastike, arhitekture ter notranjega oblikovanja. Od leta 2000 naprej pa ameriški Inštitut za barve vsako leto izbere tudi barvo leta.

Za leto 2021 je bila za barvo leta izbrana Ultimate Gray 17-5104 v kombinaciji z Illuminating 13-0647. Gre za odtenek sive v kombinaciji z rumeno. Ta zmagovalna barvna kombinacija pa dokazuje, kako močno je še vedno priljubljena greige barva. Pri zmagovalni barvni kombinaciji za leto 2021 gre namreč samo za bolj tople odtenke sivobež barve.

 

Regal za dnevno sobo Day Collection Alf Italia v greige barvi

 

Kako izgovoriti »greige«?

Preden spoznamo vse lastnosti greige barve, bomo najprej razrešili dilemo, kako se ime barve sploh izgovori. Za pomoč smo poiskali video, kjer boste izvedeli, kako se greige izgovori.

 

Od skodelice do sedežne garniture

Greige je elegantna in nevtralna barva hkrati. Zaradi svoje nevpadljivosti je prijetna na pogled ter nastopa precej organsko. Verjetno je zato postala tako priljubljena izbira za opremljanje doma v zadnjih letih.

Notranji oblikovalci in specialisti za barve mnenjo, da siva prispeva v greige sodobno sofisticiranost, medtem ko bež zastopa zemeljsko pristnost. Zemeljske barve in odtenki so nasplošno zelo v porastu v zadnjem času zaradi svoje pomirjajoče narave. Vedno bolj se ljudje trudimo namreč živeti povezani z naravo.

Danes lahko v barvi greige kupite skoraj vse za dom, od skodelice do sedežne garniture. Zaradi njene nevtralnosti je preprosta za kombiniranje in jo je mogoče vključiti v katerikoli prostor.

 

Jedilna miza Verde v greige barvi

 

10 razlogov: zakaj izbrati greige?

  1. Ker siva pogosto deluje hladno, bež pa je že nekoliko vpadljiva, nekaterim pa se zdi celo dolgočasna. Greige pa je ravno pravšnja kombinacija toplih tonov in elegantne nevtralnosti.
  2. Ker je idealna za ambiente, kjer prevladujejo črno-beli pohištveni elementi.
  3. Ker se dobro ujame z vsemi barvami in jo je zato mogoče enostavno vključiti tudi v pisane prostore.
  4. Ker je greige v visokem sijaju najboljša izbira za kuhinjo, ki ne bo »nikoli iz mode«.
  5. Ker je preproga v greige odtenku edina rešitev, ko ne veste, kakšno barvo izbrati. Ni presvetla, na kateri bi se poznal vsak madež, niti ni pretemna, katera bi optično pomanjšala prostor.
  6. Ker ustvari prijeten občutek udobja v prostoru.
  7. Ker pomirja, zato je še posebej primerna za spalnice.
  8. Ker v jedilnico vnese dobršno mero elegance, ki bi jo z drugo barvo dosegli veliko težje.
  9. Ker jo lahko brez težav uporabite tudi za bravo sten in zaves.
  10. Ker lahko dekoracijo v greige odtenku brez težav prestavljate iz prostora v prostor.

 

Sedežna garnitura Polipol Satellite v greige barvi

 

Kako vključiti greige v vsak prostor vašega doma?

Za vas smo zbrali nekaj najbolj priljubljenih načinov, kako lahko greige vključite v vaš dom.

  • Stene

Lahko se odločite in prepleskate stene v greige barvo. Ker se odlično dopolnjuje z vrsto različnih arhitekturnih in oblikovalskih stilov, bo lahko krasila tako stene otroške sobe kot spalnice ali dnevne sobe. Zagotavlja mehko ozadje za vsak prostor, katerega potem popestrite z izbiro pohištva.

 

  • Dekoracija

Izberite dekoracijo v greige barvi. To je še posebej priporočljivo za tiste, ki imate že kar precej barvito stanovanjsko opremo. V tem primeru lahko namreč dekoracija kaj hitro prenasiči prostore, vendar z greige dekoracijo ne morete zgrešiti.

 

  • Ploščice

Odločite se lahko tudi za greige ploščice, ki jih uporabite tako v kuhinji kot kopalnici. S tem bo vaš dom imel rdečo nit, ki pa bo tokrat greige barve.

 

  • Pohištvo

Vedno se lahko odločite tudi za nakup raznih pohištvenih kosov, ki bodo v greige barvi delovali elegantno in vašemu domu dodali občutek domačnosti ter topline. Izbirate lahko med greige kuhinjskimi elementi (omarice, pult), greige jedilnimi stoli in mizo, sedežno garnituro, dnevnim regalom, spalnico, kopalniškim pohištvom ter predsobo.

 

Sami presodite, kako hitro (ali počasi) se boste spustili v greige manijo. Pri tem vam bo zelo pomagal tudi portal Pinterest, kjer si lahko ogledate celo vrsto idej za bivanje v greige barvi. Izvedeli boste, kako jo uporabiti pri pleskanju in dekoraciji. Tam je tudi morje predlogov, kakšno greige pohištvo je moderno in kako ga najbolje umestiti v že opremljen dom.

Hkrati vas vabimo, da si ogledate tudi naš Pinterest profil, kjer boste našli mnogo navdihujočih zamisli za lepši dom in življenje. Podobne ideje za opremo vašega doma pa lahko najdete tudi na našem Instagram profilu, kjer vas zelo redno tudi obveščamo o vseh naših aktualnih akcijskih in posebnih ponudbah. Vse navdihujoče zamisli lahko najdete tudi v obliki nasvetov in predlogov, ki jih vestno zbiramo za vas na našem blogu. Da boste pomirjeni z izbiro celotnega pohištva za dnevno sobo, preberite naše nasvete.