Kaj potrebujete za pravo kino izkušnjo na domačem kavču?

Obisk kinodvorane je svojevrstno doživetje. V času, kot je današnji, ko se lahko ogleda filma v kinu samo spominjamo, pa je odlična alternativa hišni kino. Z domačo različico si lahko v udobju svojega doma zagotovite pravo kinematografsko izkušnjo. Vi samo izberite film, mi pa bomo poskrbeli, da si boste z našimi nasveti lahko uredili najboljšo izvedbo domačega kina.

Kaj je hišni kino?

Hišni kino sodi v kategorijo zabavne elektronike, ki lahko vašo dnevno sobo v trenutku spremeni v kinodvorano. Današnji televizorji vam z AUX, Bluetooth, USB, digitalno optičnimi, digitalno koaksialnimi, HDMI, WI-FI, LAN vhodi in vhodom za slušalke namreč omogočajo možnost za priklop številnih naprav, tudi domačega kina.

Povežite svoj TV s setom za hišni kino in deležni boste izjemne avdiovizualne izkušnje, ki si je v svojem domu niste znali predstavljati. Set za hišni kino sestavlja več komponent, ki skupaj zagotavljajo visokokakovostno avdio doživetje.

Navadno je set sestavljen iz:

  • dveh enakih zvočnikov za predvajanje glasbe in posebnih učinkov, ki ju postavite levo in desno ob televizor,
  • središčnega zvočnika za dialoge in posebne učinke, ki gre pod televizor.
  • dveh enakih zadnjih zvočnikov, ki predvajata atmosferske in smerne učinke,
  • globokotonca za globoke tone, ki ga postavite v kot ali na stran.

Kako velik hišni kino je pravi zame?

Tako kot pri nakupu televizorja, kjer lahko izbirate med različnimi velikostmi, lahko tudi pri nakupu hišnega kina izbirate med večjimi in manjšimi različicami. Ko se boste podali na lov za pravo izbiro, boste hitro ugotovili, da imena izdelkov sestavljajo tudi številke. Najprej bo zapisano ime znamke, temu bodo sledile zaporedne številke kot na primer: 5.1.2.

V setu hišnega kina iz naše ponudbe z oznako 5.1.2 boste dobili »receiver« ali sprejemnik, štiri kompaktne satelitske zvočnike, sredinski zvočnik in aktivni globokotonec oz. »subwoofer«. Medtem ko je recimo hišni kino 5.2.2. večji in omogoča uporabo tudi v večjih prostorih. Pri nakupu tega kompleta boste dobili sprejemnik, 6 satelitskih zvočnikov, sredinski zvočnik in globokotonec.

Večja različica hišnega kina

Odločitev za manjšo različico se priporoča vsem, ki imajo mala stanovanja ali dnevno sobo, ki je povsem samostojen prostor s štirimi stenami. Če ima bivalni prostor združen s kuhinjo in jedilnico, potem boste potrebovali veliko izvedbo hišnega kina. Ta je edini, ki lahko zagotovi dovolj kakovosten zvok za večje dnevne sobe.

Postavitev mini kinodvorane pri vas doma

Kot smo že omenili, za oblikovanje domačega kina ne potrebujete nove televizije, razen, če le-ta ne omogoča priklopa sodobnih naprav. Ker je hišni kino neposredno vezan na TV sprejemnik, ga boste morali postaviti zraven.

Če imate televizor nameščen na prazno steno, bo montaža hišnega kina dokaj enostavna. V kolikor imate televizor na regalu, pa boste morali narediti dovolj prostora, kamor boste lahko postavili komponente.

Optimalna namestitev televizorja in hišnega kina

Dober vidni kot je ena izmed prednosti vseh novejših modelov televizorjev, ampak če imate možnost za poljubno postavitev, vam svetujemo, da se odločite za upoštevanje priporočil za optimalno postavitev.

  1. TV postavite v višino oči, kar je nekje od 90 do 115 cm od tal.
  2. Televizor oddaljite od kavča glede na velikost zaslona TV sprejemnika. Natančne mere najdete v spodnji tabeli.
Diagonala zaslona (cm/inch) Velikost prostora (m²) Velikost slike Optimalna razdalja (m)
126/50 22-35 16:9 4,4
109/43 19-27 16:9 3,9
94/37 14-22 16:9 3,2
63,5/25 9-13 16:9 2,3
51/20 6-9 16:9 1,7

3. Izogibajte se postavitvi televizije preblizu okna ali zrcalni postavitvi na okno. Če imate možnost postavite napravo pravokotno na vir svetlobe.

Optimalna postavitev hišnega kina

Optimalna postavitev hišnega kina

Sprednji zvočniki iz kompleta morajo biti enakomerno razporejeni okrog televizorja. Sprednja dva zvočnika, ki ju morate postaviti levo in desno od televizorja, naj bosta na enaki višini in enako oddaljena od ekrana. Centralni zvočnik namestite na središčno točko pod TV, da bo na enakomerni razdalji s stranskima. Pod njega pa postavite sprejemnik.

Zadnja zvočnika naj bosta na enaki višini in enakomerno oddaljena od poslušalca. Če imate možnost, vam svetujemo montažo na steno. Edini zvočnik, ki ga lahko postavite skoraj kamorkoli, je globokotonec. Postavite ga lahko na tla, v kot ali na stran, celo obrnete ga lahko proti steni, kar pomaga pri odbijanju nizkih frekvenc v prostor.

V naši ponudbi si lahko ogledate različne sete znamke ONKYO, ki ponuja ultimativno izkušnjo fleksibilnosti čistega zvoka. Glasbeni in filmski navdušenci boste končno lahko izkusili domače razvedrilo na novem nivoju. Naj vaša dnevna soba postane vaša najljubša kino dvorana!