Navdušenje nad ocvrto hrano je v družbi prisotna že vrsto generacij, ne glede na to, o kateri kulturi in kulinariki je govora. Vsak narod ima namreč nekaj svojih ocvrtih specialitet, h katerim se z veseljem in navdušenjem vračamo iz dneva v dan. Kljub različnim okusom in sestavinam pa je vsem skupna posebna tekstura ter hrustljavost, ki obdaja ocvrto hrano.
Zakaj izbrati cvrtnik?
Postopek cvrtja je primerna toplotna obdelava hrane za široko izbiro živil – od krompirja, mesa, zelenjave in sadja ter celo za pripravo sladic. Izum cvrtnika je tako omogočil svež pogled na proces cvrtja hrane in za marsikaterega kuharja postopek cvrtja močno poenostavil. Z izbiro cvrtnika bo hrana enakomerno ocvrta z vseh strani, rokovanje z njim pa je preprosto.
Različne vrste cvrtnikov
Obstaja kar nekaj različnih vrst cvrtnikov. V domače kuharske namene pa je priporočljivo, da izbirate med:
- električnim cvrtnikom na olje ali
- električnim cvrtnikom na zrak.
Električni cvrtnik na olje
Pri tovrstnem cvrtniku gre za klasično in najbolj razširjeno cvrtje v maščobi. Olje je segreto na visoko temperaturo s pomočjo električne energije.
Pred nakupom tovrstnega cvrtnika moramo biti pozorni na prostornino cvrtnika, saj bomo le tako lahko zagotovili pripravo take količine hrane, kot smo si jo zamislili. Prostornina (v litrih) izraža količino olja, ki ga bomo potrebovali pri pripravi jedi. Pri prostornini do 1,5 l, lahko pripravimo količino za približno 4 osebe. Do 3 l za približno 6 do 8 oseb, nad 4 l pa za približno 8 do 10 ljudi. Seveda, se podatki nekoliko razlikujejo glede na vrsto jedi, ki jo pripravljamo. Priporočljivo količino olja moramo pazljivo upoštevati, saj lahko v nasprotnem primeru ob cvrtju živil olje prekipi.
Sestavni element tega malega gospodinjskega aparata je tudi košara, s pomočjo katere živilo postavimo v vroče olje in ga iz njega varno vzamemo.
Pomembno: večja je prostornina in zmogljivost cvrtnika, več energije aparat porabi. Če želite privarčevati pri strošku energije in kuhate za štiričlansko družino, vam svetujemo, da se odločite za cvrtnik manjših prostornin (do 1,5 l).
Glavne prednosti in slabosti
Glavna prednost cvrtnika na olje je kakovostno cvrtje in odličen okus ter hrustljavost hrane.
Največjia slabost električnega cvrtnika na olje pa je njegovo čiščenje, ki je precej zahtevno. Priporočamo, da izberete cvrtnik, ki ima odstranljivo posodo za olje ali odprtino za izpust olja, ki bo olajšala ta korak. Poleg tega je cvrtje živil v maščobi zelo nezdravo, saj gre za nasičene maščobe, ki imajo slabe učinke na naše zdravje.
Električni cvrtnik na zrak
Ravno zaradi svojih škodljivih posledic na zdravje je tehnologija stopila korak naprej in razvila električni cvrtnik na zrak. Slednji ne potrebuje maščobe za pripravo ocvrte hrane, pač pa uporablja toploto zraka za kuhanje podobno cvrtju. Vroč zrak, ki se nabira v posodi cvrtnika, hitro kroži in doseže zelo visoke temperature, ki pravzaprav omogočajo kuhanje. Ta mehanizem odpravlja vlago v hrani. Rezultat? Hrustljava hrana.
Tudi tak cvrtnik ima različne zmogljivosti, ko pride do prostornine. Je pa košara pri nekaterih modelih razdeljena na več različnih prekatov, kar pomeni, da lahko v njih pripravljate več različnih živil hkrati.
Glavne prednosti in slabosti
Glavna prednost cvrtnika na zrak je zagotovo dejstvo, da predstavlja bolj zdravo alternativo klasičnemu cvrtju v maščobi. Ker pri uporabi ne potrebujete olja, je tudi njegovo čiščenje in vzdrževanje bolj preprosto.
Največja pomanjkljivost pa je nekoliko slabše »ocvrta« hrana, kar se izraža predvsem v pomanjkanju hrustljavosti in drugačnem okusu. Poleg tega električni cvrtnik na zrak porabi več energije in je cenovno nekoliko dražji od klasičnega cvrtnika.
Recept: ocvrte falafel kroglice
Pripravite okusne falafel kroglice in jih ocvrite s pomočjo cvrtnika na zraku. Dodajte jim še nekaj sveže solate, naribanega korenja, narezano kumaro, svež paradižnik, tzatziki omako in potešite svoje orientalske okuse.
Sestavine:
- 1 konzerva čičerike; odcejena, izplaknjena in dobro osušena,
- 1/4 srednje bele čebule, grobo nasekljane,
- 2 žlici svežega sesekljanega peteršilja,
- 1 1/2 žlice moke za večnamensko uporabo (v primeru občutljivosti na gluten ahko uporabite tudi čičerikino moko ali drugo alternativo),
- 2 1/2 žličke limoninega soka,
- 1/2 žličke česna v prahu,
- 1/2 žličke mlete kumine,
- 1/4 žličke paprike,
- 1 čajna žlička soli.
V sekljalnik stresite dobro osušeno čičeriko, čebulo, peteršilj, moko, limonin sok, česen v prahu, kumino, papriko in sol. Vse skupaj dobro sesekljajtedokler ne ustvarite grobe zmesi. Ko zmes stisnete skupaj, se mora držati skupaj.
Od zmesi odtrgajte manjši kos in ga z rokami oblikujte v manjše krogle. Kroglice nekoliko sploščite, da nastanejo manjši polpetki.
Cvrtnik nastavite na 180 °C. Falafle poškropite z oljem v obliki pršila in jih položite v cvrtnik. Kroglice cvrite približno 10 minut, dokler ne postanejo zlato rjave. Vmes jih obrnite. Pripravljene so, ko so zlato rjave in na zunaj hrustljave.
V naši ponudbi lahko najdete tako klasične cvrtnike kot cvrtnike na zrak. Olajšajte si delo in še naprej uživajte v pripravi ocvrte hrane. Če pa vas zanima, katere male gospodinjske aparate še priporočamo za lažje in preprestojše življenje, pa kliknite tukaj. To je še posebej pomembno, če se pripravljate na prenovo ali menjavo kuhinje. Zakaj je temu tako, lahko izveste v naši blog objavi.