Hladilniki za vsak dom in vsak žep – kaj izbrati?

Hladilniki so že desetletja nepogrešljiva naprava v vsaki kuhinji. V prvi vrsti jih imamo zato, da hranijo živila na primerni temperaturi ter tako ohranjajo njihovo svežino in jim podaljšujejo rok uporabe. Obstaja več vrst hladilnikov, med katerimi lahko izbirate glede na potrebe in želje vas oz. vaše družine.

V tem članku bomo predstavili različne oblike hladilnikov in njihovo specifično uporabnost.

 

Ameriški hladilniki – za (velike) družine in vse, ki radi gostite obiske

Ameriški hladilnik je velik in prostoren, njegova značilnost so dvojna vrata. Hladilni del je običajno nameščen na vrhu, medtem ko je zamrzovalnik na dnu ali ob strani.

Posebnost ameriškega hladilnika je njegova prostornost. Zaradi velikosti je ta naprava zelo primerna za družine oz. tiste, ki potrebujejo veliko prostora za shranjevanje hrane in pijače. V hladilnem delu je običajno več polic, ki so nastavljive po višini, in več predalov za sadje in zelenjavo. V zamrzovalniku so prav tako nameščene police in predali, ki omogočajo enostavno razvrščanje hrane in pijače.

Poleg tega imajo ameriški hladilniki običajno vgrajen tudi vodni filter, ki filtrira vodo iz pipe in omogoča hitro ter enostavno polnjenje vode za pitje ali pa za pripravo ledu. Nekateri modeli imajo vgrajen tudi avtomatski dozirnik ledu in vode.

Največja korist ameriškega hladilnika je zagotovo velika prostornost, zato je idealen za večje družine in za tiste, ki radi gostijo različne zabave. Poleg tega lahko uporaba vodnega filtra zmanjša stroške nakupa vode v plastenkah. Ameriški hladilnik je hkrati lahko tudi stilski dodatek za vašo kuhinjo, saj je na voljo v različnih barvah in dizajnih.

 

Prednosti ameriškega hladilnika:

  • Velika prostornost: največji med vsemi tipi hladilnikov, kar pomeni, da ima največ prostora za shranjevanje hrane in pijače.
  • Led in voda na dotik: pogosto tudi z vgrajenim filtrom za vodo, ki omogoča enostavno pitje hladne vode. Poleg tega imajo nekateri modeli tudi funkcijo za proizvodnjo ledu.
  • Ločen predel za zamrzovalnik: kar omogoča boljšo organizacijo in lažje dostopanje do zamrznjene hrane.
  • Napredne funkcije: kot je na primer pametno upravljanje, ki omogoča nadzor nad hladilnikom prek pametnega telefona.

 

Slabosti ameriškega hladilnika:

  • Visoka cena: nekoliko dražji od običajnih hladilnikov, ceno mu zvišuje velikost naprave in različne napredne funkcije.
  • Niso primerni za majhne kuhinje: zasedejo več prostora.

Vas zanima več o gospodinjskih aparatih za udobno življenje? Kliknite tukaj!

 

Prostostoječi hladilniki – za vsakogar

Prostostoječi hladilniki so najbolj razširjen tip hladilnikov, ki jih najdemo v domovih, pisarnah in drugih gospodinjskih prostorih. Gre za samostoječo napravo, ki se postavi na tla in je lahko vključena v kuhinjsko opremo ali pa stoji samostojno. Obstajajo različne velikosti, od manjših do velikih, odvisno od potreb vaše družine.

Velikost hladilnika je pomembna za družine, ki potrebujejo več prostora za hranjenje hrane. Veliki hladilniki imajo običajno veliko prostornino, vključno z večjimi policami in predali, kar omogoča boljši izkoristek prostora in organizacijo hrane. Manjši hladilniki so primerni za pare ali manjše družine, ki ne potrebujejo toliko prostora.

Prednosti prostostoječega hladilnika:

  • Je zelo enostaven za namestitev.
  • Ima običajno več prostora za shranjevanje hrane in pijače kot vgradni hladilniki.
  • Ima več predalov in polic za lažjo organizacijo hrane in pijače.
  • Je običajno cenejši od ameriških in vgradnih hladilnikov.

 

Slabosti prostostoječega hladilnika:

  • Lahko zavzame veliko prostora, kar je morda izziv za tiste z manjšimi kuhinjami ali omejenim prostorom za shranjevanje.
  • Lahko je manj privlačen za oko, saj se včasih ne ujema s kuhinjskim pohištvom ali dekorjem.
  • Lahko je manj energetsko učinkovit, kar lahko pomeni višje stroške porabe energije v daljšem časovnem obdobju.
  • Nekateri prostostoječi hladilniki lahko oddajajo več hrupa, kar lahko moti tiste, ki živijo v majhnih stanovanjih ali imajo odprte kuhinjske prostore.

 

Vgradni hladilniki – za kuhinje vseh velikosti

Kot že ime pove, se vgradni hladilniki vgradijo v kuhinjsko omaro, zato so popolnoma skriti pred očmi. Vgradni hladilniki so primerni predvsem za uporabo v kuhinjah z omejenim prostorom in za vse, ki želijo imeti čim bolj skladno kuhinjo brez vidnih naprav.

Vgradni hladilniki so priljubljena izbira med kupci, saj se lahko zlijejo z omaricami in drugimi kuhinjskimi elementi, kar zagotavlja eleganten videz.

Prednosti vgradnega hladilnika:

  • Skrije se za vrati omare, kar zagotavlja eleganten in minimalističen videz.
  • Prostor v kuhinji izkoristi bolj učinkovito, saj se popolnoma prilagodi omari.
  • Lahko se prilagodi različnim dimenzijam kuhinjskih omar in drugih elementov.
  • Ker je bolj izoliran, običajno deluje tišje kot ostale vrste hladilnikov.

 

Slabosti vgradnega hladilnika:

  • Običajno je dražji od prostostoječih hladilnikov.
  • Zaradi prilagodljivosti se lahko izbor modelov in velikosti zmanjša.
  • Zahteva strokovno montažo in vgradnjo v omaro, kar lahko poveča stroške nakupa.
  • Je nekoliko težje dostopen, saj ga je treba odpreti skupaj z vrati omare, kar lahko oteži hitro preverjanje zalog hrane ali pijače.

 

Pod črto

Vsaka zvrst hladilnika ima svoje prednosti in slabosti. V trgovinah Harvey Norman najdete vse tipe hladilnikov – za vsak dom in vsak žep. Če pa imate možnost in prostor, vam vsekakor še posebej priporočamo nakup ameriškega hladilnika, saj je opremljen z najnaprednejšimi funkcijami, ki so trenutno prisotne na trgu.

Ne le, da so občutno prostornejši od običajnih hladilnikov, ameriški hladilniki se, recimo, ponašajo še s samodejnim taljenjem odvečnega ledu in naprednejše možnosti za nastavitev temperature (na vsakem predelu hladilnika drugačno), kar olajša življenje in prihrani čas. Poleg tega je večina njih že zasnovana tudi z mislijo na energetsko učinkovitost – to pomeni nižje račune za elektriko in manjši ogljični odtis.

Ameriški hladilniki so zgrajeni z visoko kakovostnimi materiali in tehnologijo, ki zagotavlja zanesljivo in dolgoletno uporabo. Imajo sodoben videz in obliko ter so na voljo v različnih barvah.

Za še več informacij se obrnite na naše strokovno usposobljeno osebje, ki vam bo zagotovo znalo priporočiti pravo napravo – da dobite največ za svoj denar.