Kaj izbrati – tablico ali mini prenosnik?

Danes, ko imamo že skoraj vsi pametne telefone, se še vedno pogosto izkaže, da le-ti kljub številnim funkcijam ne zadostujejo vsem našim potrebam. Telefon je namreč še vedno nekoliko premajhen, da bi z njim udobno brskali po spletu, brali e-knjige, pisali zapiske in podobno.

Zato se pojavi potreba po večji napravi, z njo pa nova dilema: kaj je glede na naše potrebe boljša izbira – tablica ali mini prenosnik?

 

Mini prenosnik ponuja vse

Z odločitvijo za nakup mini prenosnega računalnika (t. i. netbooka) si boste zagotovili dovolj veliko prilagodljivost in hitrost naprave. Napravo pa boste lahko uporabljali tudi v poslovne namene.

Mini prenosnik je za razliko od tablice opremljen tudi s priročno tipkovnico, s pomočjo katere boste zlahka pisali sporočila, zabeležke ali daljša besedila. Prav za pisanje besedil bi na virtualni tipkovnici tablice zagotovo potrebovali veliko več časa in predvsem potrpljenja. Še nekaj drugih prednosti mini prenosnikov pa vam bomo pobližje predstavili v nadaljevanju.

 

HP mini laptop

Z nakupom mini prenosnika si torej olajšate pisanje vseh vrst besedil, pa tudi izmenjava podatkov in datotek je nekoliko preprostejša.

Možna je uporaba USB-ključev, kar je še posebej priročno, če napravo uporabljate na slabši internetni povezavi ali brez nje. Prostora za shranjevanje imajo mini prenosniki v primerjavi s tablicami tudi do 10-krat več. Prenosniki zagotavljajo tudi tako imenovano večopravilnost, tablice pa vam večinoma naenkrat omogočajo opravljanje zgolj enega opravila.

Z odločitvijo za nakup mini prenosnika boste v primerjavi s tablico zagotovo kar nekaj pridobili.

 

Tablični računalnik kot preprostejša izbira

Tablični računalniki ali tablice so že nekaj časa pravi hit, predvsem med mladimi, ki želijo lahko in preprosto napravo za brskanje po spletu, uporabo aplikacij, igranje iger in pisanje zapiskov.

Kljub temu pa dejstvo, da so zelo popularne, še ne pomeni, da so najprimernejša izbira. Treba je seveda upoštevati, da ima vsak posameznik drugačne, zelo specifične potrebe.

Tablica je namreč po svojih funkcijah bližje pametnemu telefonu kot prenosniku in ima le nekoliko večji zaslon. To pomeni, da za lastnike pametnih telefonov z velikim zaslonom tablica ne bo bistveno spremenila njihove uporabniške izkušnje.

Tablice se razlikujejo med seboj po velikosti zaslona. Poznamo take z diagonalo zaslona okrog 17,8 cm (7″) pa tudi večje. Lastnikom večjih pametnih telefonov tako svetujemo, da si izberite takšno, ki ima diagonalo zaslona najmanj 25,6 cm (10,1″).

Večino tablic je mogoče s pomočjo dodatne tipkovnice za tablice spremeniti v napravo, ki je podobna mini prenosniku. Tako si olajšamo tipkanje, vendar pa nakup takšne tipkovnice pomeni dodaten strošek. Poleg tega pa ne vpliva na samo delovanje tablice in njene funkcije, ki se bistveno razlikujejo od mini prenosnika.

 

iPad PRO dodatna tipkovnica

Zagotovo imajo tablice tudi številne prednosti:

  • ker jih običajno ne izklapljamo, so v vsakem trenutku pripravljena za uporabo, zato ponovno nalaganje sistema ni potrebno;
  • uporabljamo jih lahko tudi do 10 ur, brez polnjenja baterije;
  • naprave so lažje, tanjše in posledično mobilnejše;
  • z njimi lahko do interneta dostopate skoraj povsod.

Za vse, ki želite imeti predvsem dodatno napravo za hitro in preprosto rabo interneta, aplikacij in multimedijskih vsebin, je tablica povsem ustrezna rešitev.

Za lažjo in bolj pregledno primerjavo smo vse glavne značilnosti obeh naprav strnili v spodno tabelo:

 

Tablični računalnik Mini prenosnik
Baterija cca. 7-10 ur brez polnjenja cca. 5-7 ur brez polnjenja
Mobilnost naprave lažja (cca. 800g) in tanjša težji (cca. 1500g)
Shranjevanje podatkov od 16 do 64 GB cca. 250 GB
Delovanje ena aplikacija naenkrat večopravilnost
Programska oprema operacijski sistem operacijski sistem, pisarniški programi
Vhodi in priključki USB-C, HDMI (nekatere) več USB vhodov, HDMI, SD kartica, VGA (nekateri)

 

Kaj pa hibridna naprava?

Tablični računalnik Lenovo MIIX 320

 

Hibridne naprave so kombinacije dveh ali več različnih naprav, ki imajo več različnih namenov uporabe. Torej za vse tiste, ki vas ni povsem prepričalo ne eno ne drugo, obstaja tudi tretja možnost – nekakšna srednja pot. To je izbira sodobne hibridne naprave, ki kar najbolje združuje prednosti tablic in mini prenosnikov v eni sami napravi. Kolebanje pri odločitvi namreč pomeni, da nismo najbolj zadovoljni ne z eno ne z drugo možnostjo. V idealnem svetu bi imeli eno samo napravo, ki bi lahko zadovoljila kar največ naših uporabniških potreb naenkrat. S hibridno napravo je to mogoče!

Na trgu je na voljo vedno več različic hibridnih naprav. Te omogočajo, da mini prenosnik hitro spremenitev tablični računalnik, kadar to potrebujete.

Njihova ključna prednost je, da se naprava prilagaja uporabniku in vsem njegovim potrebam. Kadar smo na poti in potrebujemo lahko in mobilno napravo za prebiranje novic, igranje iger ali prebiranje e-knjig, lahko hibridno napravo spremenimo v tablični računalnik, če pa smo se podali na službeno pot in napravo rabimo predvsem za pisanje besedil in opravljanje drugega pisarniškega dela, potem nanjo preprosto pripnemo tipkovnico in že imamo s seboj funkcionalen in zmogljiv mini prenosnik. Da bo vaša naprava primerno zaščitena pred vsemi morebitnimi fizičnimi poškodbami pa preberite to blog objavo. Seveda, je pomembna tudi zaščita naprave pred virusi. Nasvete in predloge zanjo pa najdete tukaj.

Odličen primer hibridnih naprav so naprave iz družine Microsoft Surface. Gre za ultra tanke, a vseeno neverjetno zmogljive naprave, ki se lahko pohvalijo z živahnim zaslonom na dotik ter najnovejšo Microsoft programsko opremo. Zaradi svoje oblike in lahkotnosti so naprave idealne za potovanja. Podprte so tudi z najnovejšo Microsoft programsko opremo, vključno z operacijskim sistemom Windows 10. V naši spletni trgovini pa lahko najdete tudi Microsoft Surface dodatke, ki so s svojim elegantnim dizajnom odličen dodatek k hibridni napravi. 04