Kaj izbrati – tablico ali mini prenosnik?

Danes, ko imamo že skoraj vsi pametne telefone, se še vedno pogosto izkaže, da ti kljub številnim funkcijam ne zadostujejo vsem našim potrebam. Telefon je namreč še vedno nekoliko premajhen, da bi z njim udobno brskali po spletu, brali e-knjige, pisali zapiske in podobno. Zato se pojavi potreba po večji napravi, z njo pa nova dilema: kaj je glede na naše potrebe boljša izbira – tablica ali mini prenosnik?

Mini prenosnik ponuja vse

Z odločitvijo za nakup mini prenosnega računalnika (t. i. netbooka) si boste zagotovili dovolj veliko prilagodljivost in hitrost naprave. Napravo pa boste lahko uporabljali tudi v poslovne namene. Mini prenosniki so za razliko od tablic opremljeni tudi s priročno tipkovnico, s pomočjo katere boste zlahka pisali sporočila, zabeležke ali daljša besedila. Prav za pisanje besedil bi na virtualni tipkovnici tablice zagotovo potrebovali veliko več časa in predvsem potrpljenja. Še nekaj drugih prednosti mini prenosnikov vam bomo pobližje predstavili v nadaljevanju.

HP mini laptop

Z nakupom mini prenosnika si torej olajšate pisanje vseh vrst besedil, pa tudi izmenjava podatkov in datotek je nekoliko preprostejša. Možna je uporaba USB-ključev, kar je še posebej priročno, če napravo uporabljate na slabši internetni povezavi ali brez nje. Prostora za shranjevanje imajo mini prenosniki v primerjavi s tablicami tudi do 10-krat več. Prenosniki zagotavljajo tako imenovano večopravilnost, tablice pa vam večinoma naenkrat omogočajo opravljanje zgolj enega opravila. Z odločitvijo za nakup mini prenosnika boste v primerjavi s tablico zagotovo nekaj prihranili.

Tablični računalnik kot preprostejša izbira

Tablični računalniki ali tablice so že nekaj časa pravi hit, predvsem med mladimi, ki želijo lahko in preprosto napravo za brskanje po spletu, uporabo aplikacij, igranje iger in pisanje zapiskov. Kljub temu pa dejstvo, da so zelo popularne, še ne pomeni, da so najprimernejša izbira. Treba je seveda upoštevati, da ima vsak posameznik drugačne, povsem specifične potrebe. Tablica je pravzaprav le nekoliko povečan telefon, kar pomeni, da za lastnike pametnih telefonov z velikim zaslonom tablica ne bo bistveno spremenila njihove uporabniške izkušnje.

Tablice pa so zelo različne: z diagonalo zaslona okrog 17,8 cm (7″), pa tudi večje. Lastniki večjih pametnih telefonov si zato izberite vsaj takšno, ki ima diagonalo zaslona najmanj 25,6 cm (10,1″). Večino tablic je mogoče s pomočjo dodatne tipkovnice za tablice spremeniti v napravo, ki je podobna mini prenosniku. Tako si olajšamo tipkanje, vendar pa nakup takšne tipkovnice pomeni dodaten strošek. Poleg tega pa ne vpliva na samo delovanje tablice, ki se bistveno razlikuje od mini prenosnika.

iPad PRO dodatna tipkovnica

Zagotovo imajo tablice tudi številne prednosti:

  • ker tablice običajno ne izklapljamo, je v vsakem trenutku pripravljena za uporabo, zato ponovno nalaganje sistema ni potrebno;
  • tudi do 10 ur jo lahko uporabljamo brez polnjenja baterije;
  • naprava je lažja, tanjša in posledično bolj mobilna;
  • s tablico lahko do interneta dostopate skoraj povsod.

Za vse, ki želite imeti predvsem dodatno napravo za hitro in preprosto rabo interneta, aplikacij in multimedijskih vsebin, je tablica povsem ustrezna rešitev.

Kaj pa hibridna naprava?

Tablični računalnik Lenovo MIIX 320

Hibridne naprave so kombinacije dveh ali več različnih naprav, ki imajo več različnih namenov uporabe. Torej za vse tiste, ki vas ni povsem prepričalo ne eno ne drugo, obstaja tudi tretja možnost. To je izbira sodobne hibridne naprave, ki kar najbolje združuje prednosti obeh v eni sami napravi. Ko kolebamo pri odločitvah, to najverjetneje pomeni, da si v bistvu želimo imeti eno samo napravo, ki bi lahko zadovoljila kar največ naših uporabniških potreb hkrati.

Na trgu je na voljo vedno več različic hibridnih naprav. Te omogočajo, da mini prenosnik hitro spremenite tablični računalnik. Njihova ključna prednost pa je, da se naprava prilagaja uporabniku in vsem njegovim potrebam. Kadar potrebujemo na poti napravo za prebiranje novic, igranje iger ali prebiranje e-knjig, lahko hibridno napravo uporabimo kot tablični računalnik, če pa smo se podali na službeno pot in napravo rabimo predvsem za pisanje besedil, potem nanjo preprosto pripnemo tipkovnico in že imamo s seboj funkcionalen in zmogljiv mini prenosnik.