Kaj je Smart TV in kakšne funkcionalnosti ima?

Pametne naprave so postale del našega vsakdana, zato ni nič nenavadnega, da poleg pametnih telefonov, tablic in računalnikov danes gledamo tudi pametne televizije. Smart TV ali pametna televizija je naprava, ki poleg vseh običajnih funkcionalnosti televizije (kot sta gledanje TV-programa in posnetih vsebin) omogoča še številne druge funkcije povezljivosti – internetno povezavo in uporabo aplikacij ter povezovanje z drugimi napravami.

Ali je Smart TV pametna odločitev?

Samsung Smart TV

Večina tv sprejemnikov, ki prihajajo na trg v zadnjih letih, je pametnih televizij, zato o nakupu televizije brez Smart TV sistema niti ni smiselno razmišljati, saj njegove številne funkcionalnosti zgolj razširijo naše možnosti uporabe naprave. Dejstvo je, da uporabniki od svoje televizije danes pričakujemo več kot zgolj sprejem televizijskega signala. Pametne televizije so odgovor na pričakovanja sodobnih uporabnikov, ki želimo neposredno na televiziji pretakati video posnetke, poslušati glasbene postaje, dostopati do družbenih omrežij, brskati po spletu, uporabljati različne aplikacije, igrati igre in televizijo povezati tudi z drugimi pametnimi napravami. Smart TV omogoča vse to, brez HDMI-kablov. Vse, kar potrebujemo, je WiFi-povezava.

Kako deluje Smart TV?

Smasung QLED Smart TV

Pametne televizije imajo brezžično (lahko pa tudi žično) povezavo s spletom, zato so v uporabniškem smislu zelo podobne pametnim telefonom in tablicam, saj imajo večinoma podobne funkcionalnosti, le na veliko, veliko večjem zaslonu. Omogočajo neposreden dostop do informacij in zabavnih vsebin, obenem pa spremljajo in si zapomnijo celo vaše uporabniške navade – tako vas celo opomnijo na nove dele vaših najljubših serij!

Smart TV je spremenil način, kako gledamo in uporabljamo televizijo, pri čemer postajamo bistveno manj odvisni od televizijskega programa, temveč vsebine vse bolj izbiramo in gledamo na zahtevo, vmes pa poslušamo glasbo, brskamo za aktualnimi novicami, pregledamo vremensko napoved ali igramo igrice, ne da bi sploh prižgali računalnik.

Philips OLED Smart TV

Večina pametnih televizij v grobem torej omogoča:

  • brezžično povezavo s telefonom ali tablico,
  • upravljanje s pomočjo telefona/tablice,
  • zrcaljenje slike s televizije na druge naprave in obratno,
  • uporabo različnih aplikacij in dostop do multimedijskih vsebin na spletu (YouTube, Netflix, AmazonVideo ipd.),
  • ogled internetne televizije,
  • igranje iger,
  • brskanje po spletu …

V naštetih vidikih so si podobne vse pametne televizije, ne glede na to, katerega proizvajalca izberete. Seveda pa obstaja tudi nekaj razlik.

V spodnjem video posnetku si lahko ogledate, kako lahko Smart TV povežete z vašim pametnim telefonom:

Kakšne so razlike med pametnimi televizijami?

Philips Smart TV

Vse pametne televizije imajo podobne lastnosti, vendar pa se lahko precej razlikujejo glede na operacijski sistem in uporabniški vmesnik, zato je lahko zelo različna tudi uporabniška izkušnja, torej način uporabe pametne televizije in dostopa do interaktivnih vsebin. Kljub temu lahko rečemo, da je nabor funkcionalnosti pri vseh podoben, zato nas pri izbiri ponavadi vodi to, kateri od operacijskih sistemov nam je najbolj blizu in kaj določena znamka televiziji kot taki ponuja.

Vrste operacijskih sistemov Smart TV

Kot smo že omenili, obstaja več vrst operacijskih sistemov in uporabniških vmesnikovAndroid TV (Sony, Philips), WebOS (LG), Tizen (Samsung), myHomeScreen (Panasonic), VIDAA U (Hisense) in Linux (Finlux, Sony, Philips idr.) so eni izmed njih. Android TV velja za enega izmed najbolj enostavnih in uporabnikom prijaznih sistemov. Za zdaj ima tudi največji nabor aplikacij, vendar konkurenti ne zaostajajo veliko. Na koncu je odločitev v rokah uporabnika, ki izbere tisti sistem, ki mu je najbolj simpatičen – navaditi se je mogoče vsakega.

Kakšne pa so pomanjkljivosti pametnih televizij?

Smart TV Hisense

Tako kot vse pametne naprave imajo tudi pametne televizije določene pomanjkljivosti, vezane predvsem na njihovo delovanje. Čeprav sistem v osnovi omogoča veliko funkcij, pa vse na vseh televizijah (glede na njihovo zmogljivost) seveda ne delujejo enako. Zato je pomembno, da pri izbiri televizije upoštevamo vse možne in želene rabe, ki jih kot uporabniki od sprejemnika zahtevamo in temu prilagodimo tudi zmogljivost televizije. Tako kot druge pametne naprave imajo lahko tudi pametne televizije težave pri zaganjanju določenih aplikacij, so počasne in tudi zmrznejo, če nimajo ustrezne »moči« (tj. procesorja). Če nakup televizije sam po sebi še ni bil dovolj zapleten, nas čaka tudi razmislek o procesorjih in operacijskih sistemih.

A v zameno za to dobimo neskončno veliko zabave v eni sami napravi. Je sploh še kakšen razlog, da bi se premaknili s kavča, razen po prigrizke in pijačo? Za konec lahko z gotovostjo rečemo, da je nakup pametne televizije vsekakor pametna odločitev! Preverite našo ponudbo.