Kaj morate vedeti pred nakupom klimatske naprave?

Poletni meseci poleg obilice sonca prinesejo tudi občuten dvig temperatur. Za lažje premagovanje vročih dni je klimatska naprava idealna rešitev. Ta poskrbi za prijetno, nižjo temperaturo v prostoru in naredi bivanje prijetnejše. Vendar pa klimatske naprave ne poskrbijo zgolj za hlajenje, omogočajo tudi gretje ter razvlaževanje in čiščenje zraka. Kaj je zraven funkcij še pomembno pri nakupu klimatske naprave, pa preberite v spodnjem zapisu.

Kdaj je pravi čas za nakup klimatske naprave?

Zagotovo boste klimatsko napravo najbolj rabili poleti, vendar to ne pomeni, da se morate tudi za njen nakup odločiti takrat. Pravi čas za nakup klime je čas pred poletjem. S tem si boste zagotovili dovolj časa za pregled ponudbe in montažo klimatske naprave. Med poletjem je skoraj nemogoče dobiti prostega monterja, zato sta najbolj primerna meseca za nakup klimatske naprave april in maj.

Osnovne razlike med klimatskimi napravami

Pri hitrem pregledu ponudbe klimatskih naprav, bi mogoče rekli, da se le-te razlikujejo samo po blagovni znamki in ceni. Toda to sta le dva parametra, ki pri samem nakupu nista bistvenega pomena. Veliko bolj pomembna je kakovost obdelave zraka, ki je odvisna od filtra v klimatski napravi. Poleg osnovnega filtra imajo danes mnoge klime vgrajene tudi druge filtre:

  • aktivni filter – odstranjuje neželene vonjave in dim,
  • elektrostatični filter – skupaj z aktivnim filtrom odstrani tudi zelo majhne delce prahu (celo cvetni prah), vpija dim in neželene vonjave,
  • ionizator – skupaj z aktivnim in elektrostatičnim filtrom poskrbi za najboljšo kakovost zraka.

Druga stvar, ki jo je potrebno vedeti pred nakupom klimatske naprave, je poraba električne energije. Ta je v prvi vrsti odvisna od moči klimatske naprave, nanjo pa vplivajo tudi lega in velikost prostora, zunanje temperature, vlažnost zraka in želena temperatura v prostoru.

Dodatno pozornost pa velja nameniti še glasnosti delovanja klime. Tu imamo v mislih predvsem enoto, ki je nameščena zunaj prostora. Preveč hrupa bi utegnilo zmotiti sosede, sploh če živite v bloku.

Vrste klimatskih naprav

Klimatska naprava zunanja enota split sistem

Najbolj razširjeni klimatski sistem, je split sistem. Take klime so sestavljene iz dveh ločenih enot – notranje in zunanje. Ta sistem omogoča visok razpon moči in dodatkov ter je zato najbolj ekonomičen. Po enakem principu kot split sistem deluje tudi multi split sistem, vendar ima ta na eno zunanjo enoto priključenih več notranjih enot.

Veliko povpraševanja je tudi po inverter klimatskih napravah, ki prilagajajo moč delovanja potrebi in tudi ogrevajo. Stroški ogrevanja z inverter klimatsko napravo so lahko nižji za več kot polovico, poleg tega pa veljajo med vsemi klimatskimi napravami za najtišje.

Posebnost: Lani se je na tržišču pojavil tudi Wind Free sistem, ki zagotavlja idealne pogoje z ohranjanjem udobne sobne temperature. Sistem za hlajenje uporablja Wind-Free™ tehnologijo, ki nežno širi hladen zrak skozi 21.000 mikro zračnih lukenj in tako preprečuje pihanje.

Poznamo pa tudi prenosne klimatske naprave, ki jih lahko postavimo kamorkoli, kjer imamo zagotovljen odvod toplega zraka na prosto (pri oknu, odprtini v steni …). Posebej za prikolice in avtodome so oblikovane strešne klimatske naprave, ki hladijo in ogrevajo že pri minimalni porabi in minimalnem zagonskem toku.

Stroški klimatske naprave po nakupu

Z nakupom klimatske naprave pridejo tudi stroški delovanja in vzdrževanja. Kot smo že omenili je poraba električne energije odvisna od več dejavnikov. Ampak v splošnem nekako velja, da boste za 3 do 4 ure hlajenja z najučinkovitejšo napravo v zmernem pasu odšteli približno 45 evrov. Stroški šibkejše uporabe pa bodo za približno tretjino manjši.

Vendar morate vedeti, da to velja le v primeru, da razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ne presega 7 stopinj Celzija. Večja bo razlika v temperaturi, večji bodo stroški. Vsaka dodatna stopinja razlike namreč poveča porabo za 3 do 4 odstotke.

Vzdrževanje klimatske naprave pooblaščen serviser

Prav tako je med izdatke, ki sledijo po nakupu klime potrebno prišteti tudi letni pregled pri pooblaščenem serviserju. Ta bo izmeril spremembe v tlaku, dopolnil hladilno tekočino in preveril, če naprava pušča. Vendar pa morate pred tem sami poskrbeti za redno vzdrževanje klimatske naprave. Sploh poleti je priporočljivo, da čistite filtre na 14 dni.

Vprašanja, na katere morate odgovoriti pred odhodom v trgovino

  1. Za katero vrsto objekta kupujete klimatsko napravo? Je to poslovni prostor, stanovanje, hiša?
  2. Kakšna je velikost prostora, kamor želite namestiti klimatsko napravo?
  3. Kakšna je izolacija tega prostora?
  4. Kakšna je lega prostora?
  5. Koliko oken in vrat je v prostoru? Koliko so velika?
  6. Koliko oseb se bo zadrževalo v prostoru?

Brezplačen ogled in svetovanje

V vseh naših poslovalnicah Harvey Norman po Sloveniji in na naši spletni strani se lahko naročite na brezplačen ogled objekta in strokovno svetovanje še pred nakupom klimatske naprave. Na podlagi ogleda vam bodo naši strokovnjaki svetovali, katera klimatska naprava je najprimernejša za vaš prostor in o primernem mestu montaže. Zagotovite si svoj termin že danes in se hladite z nami!