Kaj morate vedeti pred nakupom nove kuhinje?

Kuhinja je tisti prostor, brez katerega dom preprosto ne mora obstajati. Kuhinja je tisti prostor, ki vedno bolj dobiva na pomenu, kot ga je imela nekoč. Namenjena je kuhanju, pripravljanju in shranjevanju hrane, če je v njej tudi delovni in odlagalni pult ali jedilna miza, pa omogoča še obedovanje in druženje. Zato je pomembno, da se pred nakupom nove kuhinje dobro pripravite, saj le-ta predstavlja večjo časovno in finančno naložbo.

    1. Življenjski slog: moderna kuhinja ali tip podeželjske kuhinje?
    2. Postavitev
    3. Kuhinjski delovni trikotnik
    4. Mere prostora
    5. Napeljave
    6. Gospodinjski aparati
    7. Shranjevanje
    8. Finančni okvir

Želim novo kuhinjo, torej?

Preden se podate na lov za novo kuhinjo, je dobro, da doma preučite nekaj ključnih točk, ki bodo vam in prodajalcu v veliko pomoč pri samem nakupu. Za začetek si pripravite list papirja in svinčnik ter si vse ugotovitve sproti zapišite. Za lažjo orientacijo smo pripravili seznam stvari, ki jih je dobro premisliti.

 

Seznam ključnih stvari, ki jih razmislite pred nakupom nove kuhinje

Življenjski slog: moderna kuhinja ali tip podeželjske kuhinje?

Najprej opredelite, kakšen je vaš življenjski slog. Preračunajte, koliko časa na dan v povprečju preživite v kuhinji. Prav tako je pomembno, da veste, koliko članov vašega gospodinjstva bo kuhinjo aktivno uporabljalo.

Razmislite, kakšen stil kuhinje bi se najlepše ujel z ostalimi prostori v vašem stanovanju in koliko dela ste pripravljeni vložiti v vzdrževanje ter čiščenje.

Preden izberete stil kuhinje, razmislite, kakšne oblike in barve so vam všeč. Spadate v skupino ljubiteljev gladkih in modernih linij? So vam bolj všeč dekorativni vzorci ter naravni odtenki lesa?

Danes po priljubljenosti daleč najbolj prednjači moderna kuhinja, sledi rustikalna oziroma podeželjska kuhinja ter moderna kuhinja z otokom. Vse te pa lahko nato z izbiro barve stranic, oblike ročajev, materiala delovnega pulta in drugih dodatkov dokončno oblikujete po lastnem okusu.

 

Rustikalna ali podeželjska kuhinja je danes zelo zaželjen slog.

 

Pomembno je, da najdete odgovore na vsa zastavljena vprašanja, saj boste tako hitreje in lažje našli kuhinjo zase oziroma boste prodajalcu bolj jasno izrazili svoje želje in zahteve, le-ta pa vam bo lažje svetoval. Nekateri vidiki načrtovanja nove kuhinje so namreč zelo osebni za vas in vaše okoliščine, tako da se tej prvi fazi načrtovanja dobro posvetite.

V veliko pomoč vam bo tudi naše strokovno usposobljeno osebje, ki vam bo v vseh poslovalnicah Harvey Norman z veseljem priskočilo na pomoč pri iskanju odgovorov.

 

Postavitev

Morda največji in odločilni dejavnik pri oblikovanju vaše nove kuhinje je velikost in oblika prostora. Delate lahko samo s prostorom, ki ga imate na voljo, zato je pomembno, da ugotovite, kakšno kuhinjo imate in razmislite, kako jo najbolje oblikovati. Glavni načini razporeditev kuhinjskih elementov so:

  • enostenska,
  • galerijska, kjer sta si steni kuhinje nasproti,
  • L-oblika,
  • U-oblika in
  • L-oblika z otokom.

Glede na razpoložljiv prostor se odločite, katera je tista razporeditev kuhinje, ki pride za vas najbolj v poštev. Je za vas primerna kotna kuhinja, mogoče mansarda kuhinja? Imate prostor le za blok kuhinjo? Si želite kuhinjo z otokom na sredini?

Imate jedilnico? Je vaša jedilnica del kuhinje? Vedno bolj razširjen je namreč koncept odprtih prostorov. Novejša in moderna razporeditev prostorov tako združuje kuhinjo in jedilnico, kar pomeni, da je jedilnica na nek način postala žrtev sodobnega življenja. Mnogi od nas smo veliko bolj zadovoljni, če se lahko zberemo v veliki kuhinji, kjer kuhamo, jemo, se pogovarjamo in celo gledamo televizijo. To pa je pomembno imeti v mislih, ko se odločate za novo kuhinjo, saj mora slednja omogočati dovolj prostora tudi za vaše obedovanje in druženje.

 

Jedilnica je vedno bolj pogosto del kuhinje.

 

Imejte v mislih, da mora biti postavitev kuhinje v prvi vrsti funkcionalna. Razdalje in gibanje med posameznimi postajami naj bodo čim manjše in čim bolj tekoče. Več o tem pa v naslednji točki.

 

Kuhinjski delovni trikotnik

Kuhinjski delovni trikotnik je koristen vodič pri izbiri postavitve. Delovni trikotnik kuhinje je koncept, ki se uporablja za določanje učinkovitih kuhinjskih postavitev, ki so hkrati estetsko prijetne in funkcionalne. Primarne naloge v domači kuhinji se izvajajo med kuhalno ploščo, umivalnikom in hladilnikom. Te tri točke in namišljene črte med njimi sestavljajo tisto, kar strokovnjaki za kuhinje imenujejo delovni trikotnik. Ideja je, da ko so ti trije elementi blizu (vendar ne preblizu) drug drugemu, bo kuhinja enostavna in učinkovita za uporabo.

Za popolno, delujočo kuhinjo svetujemo, da načrtujete dejavnosti štedilnika/kuhalne plošče, hladilnika in pomivalnega korita v trikotniku, ki obsega skupno med 4 in 7,9 m.

 

Delovni trikotnik v kuhinji, ki zagotavlja enostavno in učinkovito uporabo kuhinje.

 

Še en dodatni nasvet pa je, da se izogibajte postavljanju hladilnika poleg pečice, saj lahko toplota iz pečice zmanjša učinkovitost hladilnika.

 

Mere prostora

Imeti morate tudi natančne mere prostora. Pomembne mere so dolžina, višina in globina. Mere so ključnega pomena za prodajalce, saj vam lahko na podlagi teh svetujejo in pripravijo 3D izris kuhinje. Le-ta bo veliko prispeval k boljši predstavi končnega videza vaše kuhinje, hkrati pa omogoča spremembe in popravke še preden se je prenova sploh začela.

Pri tem je potrebno upoštevati tudi pozicijo okna v prostoru, morebitne nosilne stene in druge elemente, katere ni možno spreminjati in prestavljati. Zavedati se je potrebno, da večina kuhinjskih inštalacij vsebuje neko obliko kompromisa: morda okno ni na idealnem delu prostora ali pa oblika prostora ni točno taka, kot bi si želeli. To so stvari, ki jih ni možno kaj dosti spreminjati, zato vam svetujemo, da jih sprejmete in svoje želje in zahteve prilagodite le-tem.

 

Novo kuhinjo prilagodite poziciji okna in drugim nepremičnim elementom prostora.

 

Napeljave

Pozicije priključkov za napeljave, kot so voda, elektrika, prezračevanje in ogrevanje, so pomembne v celotni sliki vaše nove kuhinje. Preden se lotite prenove se seznanite z lokacijami obstoječih priključkov in premislite, če vam tovrstna razporeditev ustreza ali ne.

V kolikor boste prepozno ugotovili, da se postavitev in priključki za inštalacije ne skladajo, boste morali razmisliti o potrebni spremembi lokacije priključkov, kar lahko povzroči precej nepotrebnih dodatnih stroškov in časovnih zamud.

Nikar ne pozabite na osvetlitev, ki jo želite v svoji prenovljeni kuhinji. Poleg tega da obstaja veliko različnih vrst svetil, je kuhinja hkrati eden tistih prostorov, kjer potrebujemo:

  • stropno svetilo, ki osvetljuje celoten prostor,
  • pomožno svetilo za boljšo osvetlitev ob kuhanju in pripravljanju hrane, ki je locirano v bližini delovne površine ter
  • dodatno svetilo med obedovanjem, ki je bolj umirjene narave in je locirano nad jedilno mizo.

 

V novi kuhinji premislite o različnih svetilih, ki bodo poskrbela za optimalno osvetlitev prostora.

 

Gospodinjski aparati

Pri načrtovanju kuhinje je pomembno, da opredelite tudi, katere in kakšne gospodinjske aparate želite imeti. Da boste pripravili ustrezen seznam bele tehnike, odgovorite na naslednja vprašanja:

  • Katero kuhališče želite? Se bolj nagibate k steklokeramiki, indukciji ali plinu?
  • Kakšno pečico potrebujete? Je to parna ali kombinirana pečica?
  • Želite pomivalni stroj ali boste lahko vso posodo pomili na roke?
  • Kateri hladilnik izbrati? Bi raje imeli vgradni ali prostostoječi hladilnik? Potrebujete zraven tudi zamrzovalnik?
  • Katere male gospodinjske aparate želite uporabljati in kje bo njihovo mesto? Želite ves čas dostopati do kavnega aparata ali morda namiznega mešalnika?

Pomembna odločitev je tudi izbira nape. Lepa kuhinja namreč izgubi nekaj svoje privlačnosti, če je prekrita z maščobo in diši po sinočnji večerji. Kuhinjsko prezračevanje je pomembno, saj se bori proti škodljivim učinkom maščobe in vodne pare na tkanine, preproge in materiale v vašem domu. Pri tem bo odločilno vlogo odigrala napa.

Glede na razporeditev nove kuhinje, lahko izbirate med več vrstami kuhinjskih nap, vse od klasične kuhinjske napde, vgradne integrirane ali pa izvlečne, dekorativne, kotne pa do viseče (otočne) nape.

Vrsta nape pogojuje tudi njeno montažo. Pravilna montaža je zelo pomembna za delovanje nape. Potrebno je slediti navodilom proizvajalca in upoštevati minimalno oddaljenost od kuhalne plošče. Zelo pomembno je tudi, da se napa namešča na osnovo (steno ali strop), iz suhomontažnega materiala (knaufa) ter da se jo primerno pritrdi, glede na težo nameščene nape.

Premisliti morate tudi o izbiri pomivalnega korita in vodne pipe. Ponudba korit je zelo velika, izbirate lahko namreč med koriti iz različnih materialov, npr. iz nerjavečega jekla, tradicionalne keramike, marmorja itd., in najrazličnejših oblik. Enako velja za vodne pipe.

Pripravili smo nekaj vprašanj, ki bodo pomagali pri odločitvi:

  1. Želite, da vaše korito sprejme vaš največji pladenj ali posodo?
  2. Ali bodo pomivalnemu koritu priloženi dodatki, kot so posode za cedilo, deske za rezanje in odtočne košare?
  3. Želite, da se pipe ujemajo z videzom vaših drugih naprav?
  4. Želite izvlečne pipe z razpršilnim nastavkom?
  5. So pipe, ki jih želite, združljive s pretokom vodnega tlaka?

Odgovori na zgornja vprašanja bodo hkrati prinesli tudi bolj jasno sliko o zadnji točki (finančni okvir).

 

Shranjevanje

Ko ste se enkrat odločili, kako boste uredili zunanjost nove kuhinje je čas, da se lotite načrtovanja notranjosti omaric in predalov.

Premislite, koliko hrane boste shranjevali in kje jo boste shranjevali, imate zanjo ločen prostor – shrambo, ali bodo kuhinjske omarice služile kot mesto shranjevanja. Pomembno je tudi, da ozavestite koliko imate posode in jedilnega pribora.

Današnje moderne kuhinje imajo že vrsto praktičnih rešitev za velik prihranek prostora in dobro organizacijo. Primeri praktičnih rešitev so:

  • kotne omarice z vrtljivim mehanizmom,
  • izvlečna omara s košaricami,
  • viseče omarice,
  • veliki predalniki in
  • stenske police.

Ena izmed novosti kuhinjskih dizajnov je tudi t.i. odprta shramba (ang. open pantry). Najbolj pogosta je v rustikalnih zasnovah kuhinj, saj s svojim lesenim ogrodjem vliva občutek domačnosti in topline.

 

Odprta shramba v obliki lesenih stenskih polic.

 

V nekaterih primerih je odprta shramba odlična tudi zato, ker lahko na ta način popolnoma izkoristite vsak kotiček kuhinje. Vogali so lahko težaven del kuhinj za učinkovito porabo prostora, saj je dostopnost do predmetov omejena. Ta problem lahko rešite s postavitvijo odprte shrambe v obliki polic, ki omogočajo tako boljšo dostopnost kot večjo preglednost in red.

 

Odprta shramba v kotu izboljša izkoristek prostora in naš dostop.

 

Finančni okvir

Prenova oziroma nakup nove kuhinje ni majhen finančni zalogaj, zato vam svetujemo, da si postavite nekakšen finančni okvir, znotraj katerega želite izpeljati svojo renovacijo.

Pri tem je pomembno, da upoštevate naslednje podatke:

  • velikost celotne kuhinje,
  • obseg prenove,
  • količina in cene gospodinjskih aparatov,
  • količina in cena dodatkov (jedilna miza, jedilni stoli, osvetlitev, …),
  • morebitna menjava talnih in stenskih oblog ter
  • morebitno končno pleskanje.

Dodaten nasvet je, da skupnemu znesku vseh stroškov dodate še 5 % za nepredvidene stroške, saj je nemogoče do potankosti načrtovati vse in hitro lahko pride do odstopanj. Le tako boste lahko postavili realen finančni okvir, brez neprijetnih presenečenj.

 

Celovita paleta storitev v Harvey Normanu

V vseh naših poslovalnicah Harvey Norman po Sloveniji vam pri nakupu nove kuhinje nudimo celo paleto storitev, in sicer:

  1. Strokovno svetovanje: glede na dimenzije vašega prostora in vaše želje vam bodo naši strokovno usposobljeni svetovalci ponudili optimalne, funkcionalne in seveda trendovske rešitve za vašo novo kuhinjo.
  2. Brezplačen 3D izris kuhinje: izris vam bo omogočal lažjo predstavo o najbolj optimalni postavitvi kuhinje v vaš prostor, veliko pa bo pripomogel tudi pri izbiri stila kuhinje, Nudimo vam tudi 3D izris v foto tehniki, Na brezplačen izris kuhinje se enostavno prijavite preko spletnega obrazca na naši spletni strani Harvey Norman.
  3. Izmera: na podlagi opravljenega 3D izrisa vam nudimo tudi natančno izmero prostora na domu.
  4. Dostava: za vse kuhinje, naročene v poslovalnicah Harvey Norman, vam nudimo zanesljiv in varen prevoz pohištva na vaš naslov. Termin dostave kuhinje lahko izberete sami.
  5. Vnos: poleg hitre dostave vam omogočamo tudi vnos kuhinjskega pohištva v vaš dom.
  6. Montaža: ker se zavedamo pomembnosti strokovno opravljene montaže, vam za kuhinjo, kupljeno pri nas, nudimo tudi strokovno montažo. Zagotavljamo montažo brez poškodb in brez napak, vi pa boste lahko brez skrbi.

 

Naša ponudba kuhinj

V naši ponudbi kuhinjskih blagovnih znamk boste našli le najboljše na tržišču.

Če prisegate na italijansko kakovost in dizajn, boste žareli ob odkrivanju bogate ponudbe Veneta Cucine kuhinj. Tisti, ki vam je bližje nemška tradicija oblikovanja, imate na voljo izbiro med navdušujočimi kuhinjami Schüller in blagovno znamko dKüchen. Naš nabor svetovno priznanih proizvajalcev dopolnjujeta še hrvaška blagovna znamka Sphera ter srbsko družinsko podjetje Jela. Najdete pa lahko tudi kuhinje domačega proizvajalca Gorenje.

Skupno vsem je, da gre za vrhunsko kakovost izdelkov in odlične materiale, ki bodo poskrbeli, da bo imela vaša kuhinja dolgo življenjsko dobo.

V kolikor se odločate za nakup nekoliko cenejše kuhinje z aparati, vam priporočamo ogled kuhinjskih blokov. Moderno oblikovanje blok kuhinj vam omogoča enostavno kuhanje in peko, saj imate vse na dosegu roke, prostor pa je zelo učinkovito izkoriščen. Izbirate lahko med različnimi velikostmi, materiali, barvami, stili in proizvajalci.

Pri nakupu kuhinje v poslovalnicah Harvey Norman bomo z vami od prvega do zadnjega koraka, skozi celotni proces pa vam zagotavljamo profesionalnost in zanesljivost.

Poleg ugodnih cen v ponudbi kuhinj vam nudimo tudi možnost nakupa kuhinje na obroke. Gre za varen in enostaven hitri kredit, s katerim bo prenova oziroma nakup nove kuhinje še lažja in hitreje dosegljiva.