Kako izbrati najboljši prenosnik za domačo uporabo?

Se sprašujete, kako izbrati najboljši prenosnik za domačo uporabo? Brez skrbi, niste sami!

Nakup prenosnika je velika odločitev, ki pa je še toliko težja, če ne vemo veliko o njihovem delovanju. Na trgu je namreč na voljo ogromno različnih modelov, ki se razlikujejo po funkcijah, prav tako pa jih ločuje visok cenovni razpon. Poleg vaših razpoložljivih sredstev bo na odločitev vplivala tudi zahtevnost dela ali namen uporabe, ki je zelo edinstven vsakemu posamezniku. Zato smo za vas pripravili pregled najpomembnejših značilnosti, ki so vam lahko v pomoč pri nakupu prenosnika.

 

Nakup prenosnika za domačo uporabo

Pred nakupom prenosnika si odgovorite na naslednja vprašanja. Odgovori na zastavljena vprašanja bodo pripomogli k pravi izbiri prenosnika.

 

ZA KAJ BOM UPORABLJAL PRENOSNIK?

Sprašujete se torej po namenu uporabe prenosnika.

Namen uporabe se razlikuje od posameznika do posameznika, tako pa se razlikujejo tudi prenosniki sami. Ti omogočajo vse, kar ponujajo veliki namizni računalnik, le da so poleg tega še prenosljivi. So pa posamezni prenosniki bolj primerni za določeno delo kot drugi, zato je pomembno, da določite svoj namen uporabe.

Uporabniki danes prenosnike najpogosteje uporabljajo za pisarniško delo, za brskanje po spletu, branje novic, igranje igric ali grafično in oblikovalsko delo.

V času pandemije pa se je zelo razširila tudi uporaba v šolske oziroma študijske namene. Pri tem ima lahkojo lahko pomembno vlogo avdio in video funkcije prenosnika, ki morajo omogočati kvalitetno vgrajeno kamero ter dober zvok.

 

KAKŠNO VELIKOST ZASLONA POTREBUJEM?

Ne obstaja najboljša velikost zaslona prenosnika. Velikost zaslona je namreč odvisna od vaše uporabe, pričakovanj in želja.

Prenosniki so navadno razdeljeni v kategorije glede na diagonalno velikost zaslona v inčih. Za ljubitelje igric, oblikovalce in tiste, ki se ukvarjajo z video montažo, priporočamo nakup 17-inčnih prenosnikov, ki ponujajo največjo velikost zaslona. Za tiste, ki cenite možnost enostavnega prenašanja ter uporabo prenosnika kjerkoli in kadarkoli, so boljša izbira modeli z manjšimi (15- ali celo 13-inčnimi) zasloni.

Prenosnik za domačo uporabo je običajno precej stacionaren, tako da je poseganje po večjih velikostih zaslona smiselno, če vam bodo prednosti le-tega dobro služile.

 

KAJ PA LOČLJIVOST ZASLONA?

Ločljivost zaslona nam pove, kako natančno lahko razločimo detajle slik in videov.

Za tiste, ki boste prenosnik uporabljali samo za branje novic, hitro brskanje po internetu in tipkanje v Wordu ali Excelu, ločljivost ni tako pomembna. Za vse druge pa je ločljivost zaslona pomemben dejavnik.

V tem primeru vas vljudno vabimo na ogled prenosnikov v eno izmed naših poslovalnic, kjer boste lahko na lastne oči preverili razliko med različnimi ločljivostmi in se odločili, kako to vpliva na vaš nakup.

 

NOTRANJOST IN HITROST?

Ko se odločite, kaj pričakujete od zunanjosti svojega prenosnika, je čas, da preidemo k bistvu – notranjosti.

Pri tem je izjemnega pomena velikost delovnega pomnilnika RAM. Za normalno vsakodnevno uporabo v domačem okolju izberite vsaj 8 GB. Ta velikost delovnega spomina bo omogočala hitro in odzivno preklapljanje med programi, povečala pa se bo tudi večopravilnost vašega prenosnika.

 

KATERI OPERACIJSKI SISTEM JE NAJBOLJŠI ZAME?

Na zahtevnost uporabe bistveno vpliva tudi operacijski sistem.

Če imate težave z učenjem novih računalniških vrlin, vam predlagamo, da izberete računalnik z operacijskim sistemom, ki ste ga že osvojili. Za veliko večino uporabnikov je to Windows. Za tiste, ki potrebujete nekaj drugačnega ali lastnike Apple pametnih telefonov, pa so odlična izbira prenosniki Macbook, ki vam bodo omogočili sinhronizacijo vseh Applovih naprav.

 

KAKŠNE SO MOJE FINANČNE ZMOŽNOSTI?

Določiti si morate še cenovni okvir, ki jasno naznanja, koliko ste pripravljeni zanj odšteti. Pri tem vam svetujemo, da si vzamete tudi nekaj manevrskega prostora in določite predvsem zgornjo mejo okvirja.

Cene prenosnikov se razlikujejo, glede na to, kaj vse vam nudijo in omogočajo. V grobem pa jih je mogoče razdeliti v tri cenovne razrede: nižji, srednji in visoki.

Če potrebujete prenosnik za domačo uporabo, potem verjetno ne kupujte tistega iz višjega cenovnega razreda za zahtevne uporabnike. Tak nakup bi bil popolnoma nesmiseln, četudi vam vaš proračun to omogoča, saj večine funkcij in komponent sploh ne boste rabili. Če pa potrebujete visoko-zmogljivi prenosnik za domačo uporabo, z najkvalitetnejšimi komponentami, pa boste morali poseči po tistih iz višjega cenovnega razreda.

 

LJUBITELJI IGRIC ALI NAVDUŠENI POPOTNIKI – prenosniki za vsak okus

 

Gaming prenosnik za domačo uporabo

 

Ena od zelo priljubljenih vrst domače uporabe je tudi igranje igric. Za vse ljubitelje igric smo v Harvey Normanu pripravili posebno izbrano ponudbo t. i. gaming prenosnikov.

Za igranje naprednih računalniških iger večina igričarjev prisega na zmogljiv namizni gaming računalnik. A dandanes lahko primerljivo zmogljivost računalniških komponent najdemo tudi v obliki prenosnika.

Gaming prenosniki so osredotočeni na učinkovitost, hitro odzivnost in optimalno delovanje iger z visoko resolucijo. Odlikujejo jih vrhunske grafične kartice, zmogljiv procesor in velika pomnilniška kapaciteta, ki omogočajo igranje najzahtevnejših iger kjerkoli in kadarkoli. V primerjavi s klasičnimi prenosniki, ki lahko zagotovijo optimalno delovanje le pri osnovni uporabi, kot sta brskanje po spletu in pisanje besedil, gaming prenosniki zlahka poganjajo tudi zelo zahtevne računalniške igre ter zahtevne programe za obdelavo slik, vektorsko risanje in 3D oblikovanje.
Gaming prenosnik vsebuje vse potrebne komponente za optimalno učinkovitost in ekonomičnost obenem, hkrati pa ga od klasičnih prenosnikov ločijo tudi drzen dizajn, žive barve in barvna osvetlitev tipkovnice, ki že na prvi pogled povedo, da se pod njegovim ohišjem skriva prava računalniška pošast.

Za nekatere druge pa je najbolj pomembna lastnost – prenosljivost. Če želite prenosnik, ki ga boste enostavno vzeli na dopust, srečanja ali poslovne sestanke, je najboljša izbira ultrabook prenosnik. Slednji so izjemno tanki in lahki ter nudijo odlično razmerje med ceno in kakovostjo.

 

Ultrabook prenosnik za domačo uporabo

 

Vsekakor velja, da so tehnične lastnosti prenosnika zelo pomembne in so tiste, ki naredijo prenosnik primeren za vašo uporabo. Naj pa vas tehnični podatki ne prestrašijo, saj si lahko na naši spletni strani ogledate prav vse podrobnosti o posameznih modelih prenosnikov v naši ponudbi. Za strokovno pomoč, razlago ali nasvet pri nakupu pa smo vam vedno na voljo tudi v naših poslovalnicah. 

Da boste na nakup res dobro pripravljeni pa preberite še katere so najpogostejše napake ob nakupu prenosnika.