Kako izbrati nov mobilni telefon?

Mobilni telefon je danes postal podaljšek naše roke, ki nas spremlja vedno in povsod. Dan brez njega si težko predstavljamo. Na njem lahko brskamo po internetu, beremo maile, urejamo koledar, poslušamo glasbo, gledamo video vsebine in ustvarjamo večne spomine s pomočjo kamere. Spremlja nas v službi, avtu in tudi pri športnih aktivnostih.

Večopravilnost, ki jo mobilni telefoni ponujajo, je začela konkurirati celo tablicam in računalnikom. Vsak model mobilnega telefona prinese na trg nove napredne funkcije, toda kaj je tisto, na kar je resnično potrebno paziti pri nakupu novega mobilnega telefona?

    1. Za kakšen namen uporabljate svoj trenutni mobilni telefon?
    2. Koliko ste pripravljeni odšteti za nov mobilni telefon?
    3. Izbira operacijskega sistema
    4. Povezovanje mobilnega telefona
    5. Katere aplikacije želite uporabljati?
    6. Ali je notranji spomin na telefonu pomemben?
    7. Poskrbite za kakovost vaših najbolj dragocenih trenutkov v življenju
    8. Zaslon – ogledalo duše mobilnega telefona

9. Zmogljivost baterije

Varnostni nasveti pri polnjenju

 

Mobilni telefoni za vsakega uporabnika

Za kakšen namen uporabljate svoj trenutni mobilni telefon?

Prvo pravilo, ki ga je vredno upoštevati pri nakupu novega mobilnega telefona, pravi, da naštejte vse načine uporabe vaših rabljenih telefonov. Zakaj? Če vaš trenutni telefon uporabljate za klice in sporočila, potem ne potrebujete mobilnega telefona z najnovejšo tehnologijo za fotografiranje.

Jasno opredeljen namen rabe vam bo zelo olajšal odločitev in zožil vaš izbor.

 

Koliko ste pripravljeni odšteti za nov mobilni telefon?

Veliko vlogo pri nakupu novega mobilnega telefona igra tudi njegova cena.

Nekako velja pravilo, da več funkcij in naprednih tehnologij, ki jih telefon ponuja, višja bo njegova cena. Tako je danes za najnovejši telefon potrebno odšteti že več kot celo povprečno mesečno plačo.

Obstajajo pa tudi blagovne znamke mobilnih telefonov, ki združujejo kvaliteto in ugodnost. Med njimi se je v zadnjih letih najbolj utrdila kitajska blagovna znamka Xiaomi. Njihovi pametni telefoni so zasnovani na najnovejših tehnologijah, opremljeni s 5G hitrostjo ter z odličnimi kamerami, visokih ločljivosti, njihova cena pa je skoraj pol nižja od velikih mogotcev na področju telefonije, kot so Samsung in Apple.

Enako velja za mobilne telefone Oppo in Realme, ki s tehničnimi specifikacijami in lastnostmi svojih pametnih telefonov lahko konkurirata največjim imenom v svetu telefonije.

Preden se torej odločite za nakup novega mobilnega telefona premislite tudi o cenovnem rangu, znotraj katerega bi želeli opraviti nakup.

 

Izbira operacijskega sistema

Poznamo več mobilnih operacijskih sistemov. Uporabljamo jih na pametnih telefonih ter tablicah. Če se lotite primerjave mobilnih telefonov, bo prva večja razlika, na katero boste naleteli, operacijski sistem. Izbirate lahko med naslednjimi:

  • Android,
  • iOS in
  • Windows OS.

Android je najbolj priljubljen mobilni sistem. Temelji na linuxu in je odprtokoden, kar pomeni, da ga vsak proizvajalec lahko spreminja po svoje in doda svoje uporabniške vmesnike.

iOS deluje le na applovih napravah iPhone ter iPad.

Windows OS pa je zaprtokodni operacijski sistem, kar je tudi njegova največja pomanjkljivost.

Določiti najboljšega je nemogoče, saj ima vsak od naštetih svoje specifike, zaradi katerih se razlikuje od drugih dveh.

Trenutno obstaja v svetu največ mobilnih telefonov s sistemom Android, ki ga je leta 2007 na trg lansiral Google. Takoj za njim je Applov sistem iOS, ki ima kljub manjšemu razponu možne uporabe kar dobro zastopan delež uporabnikov (še posebej v ZDA). Najmanj uporabnikov ima sistem Windows OS, zato je pri razvijalcih aplikacij na zadnjem mestu. To pomeni, da boste najnovejše aplikacije vedno najprej našli na Androidu, iOS-u in šele nato na Windows OS.

 

Povezovanje mobilnega telefona

Več povezav vam bo mobilni telefon omogočal, več opravil boste lahko z njim postorili.

Za hiter prenos podatkov oz. brskanje po spletu izberite mobilni telefon z opcijo 5G. Z brezžičnim omrežjem boste vzpostavili povezavo le, če bo mobilni telefon nudil opcijo WiFi. Če ste veliko na poti in potrebujete navigacijo, potem poiščite mobilni telefon z GPS povezavo in tako boste lahko brezskrbno potovali okoli.

Bluetooth vam bo omogočil povezavo vašega telefona z drugimi brezžičnimi napravami, kot so slušalke, zvočniki, pametne ure, merilniki aktivnosti, računalniki in tablice.

V kolikor želite z mobilnim telefonom plačevati ter ga povezati z drugimi napravami, potem se odločite za takega s tehnologijo NFC.

Vsem, ki za svoje potrebe uporabljate dva mobilna telefona, svetujemo nakup DUAL SIM telefona. Slednji omogoča, da v enem telefonu uporabljate dve različni sim kartici.

Poseben premislek posvetiti tudi temu, katere naprave (in operacijske sisteme) že uporabljate. Če že imate naprimer Applov prenosnik MacBook ali pa kateri drug Applov izdelek, boste lahko veliko pridobili z nakupom še Applovega telefona. Poleg tega, da ste že vešči operacijskega sistema in načinov uporabe, boste lahko vse pametne naprave med seboj tudi povezovali. Telefon in računalnik bosta tako sinhronizirana med seboj vsakič, ko bosta skupaj v istem WiFi omrežju. Tudi galerija slik bo skupna, kar pomeni, da ne boste več rabili pranašati slike na računalnik in jih tam posebej shranjevati.

 

Povezovanje mobilnega telefona z ostalimi napravami

 

Katere aplikacije želite uporabljati?

Kupovanje telefona zaradi želje po uporabi določene aplikacije sicer odvsetujemo, saj, kot vidite, je to le ena od stvari, ki vam jo vaš nov mobilni telefon nudi. Vseeno pa priporočamo, da namenite nekaj premisleka tudi temu.

Preverite, katere aplikacije ste do sedaj že uporabljali na starem telefonu, in si sestavite seznam tistih, ki jih želite še naprej. Določene aplikacije so namreč eksluzivne za posamezne operacijske sisteme.

 

Ali je notranji spomin na telefonu pomemben?

Je, če boste na svoj telefon shranjevali večje število podatkov.

V primeru, da mobilni telefon uporabljate le za osnovna opravila, potem velikost notranjega spomina ni tako pomembna. Dovolj bo, če se boste odločili za kombinacijo 8 GB notranjega spomina in 1 GB delovnega pomnilnika.

Če ste povprečni uporabnik, ki svoj mobilni telefon uporablja tudi za fotografijo in aplikacije, potem potrebujete vsaj 32 GB notranjega spomina in 3 GB delovnega pomnilnika.

V kolikor pa želite imeti na mobilnem telefonu tudi igrice, glasbo in video posnetke, izberite mobilni telefon z notranjim spominom, ki je večji od 64 GB.

Na trgu obstaja tudi veliko modelov mobilnih telefonov, ki vam omogočajo naknadno povečanje prostora za shranjevanje s SD kartico. Na ta način si lahko zagotovite tudi desetkrat (ali več) več GB spomina, kot ga ima sam mobilni telefon.

 

Poskrbite za kakovost vaših najbolj dragocenih trenutkov v življenju

Da bi ovekovečili posebne priložnosti ali čisto vsakdanje trenutke v življenju, danes ne potrebujete več posebnega fotoaparata. Za čudovite posnetke lahko poskrbi kamera na hrbtnem delu mobilnega telefona.

 

Glavna kamera je na hrbtni strani telefona

 

Dobre fotografije bodo nastale, če boste imeli kamero, ki omogoča ločljivost najmanj 8 MP (slikovnih točk). Večjo ločljivost boste izbrali, boljša bo kakovost vaših posnetkov (tudi video!).

Nekateri proizvajalci imajo v ponudbi že kamere z ločljivostjo tudi 60 MP in več. Eden takih je Samsung, ki v svetovnem merilu prednjači s svojimi inovacijami na fotografskem področju.

V primeru, da želite nekoliko manjši pametni telefon, ki je bolj žepne velikosti, pa ima še vseeno vse funkcije pametnega telefona, je Applov iPhone SE prava izbira. Enojna kamera z ločjivostjo 12 MP na zadnji strani telefona bo omogočala kvalitetne fotografije in videe. Poleg tega je tudi njegova cena nekoliko bolj denarnici prijazna.

 

Kaj pa selfiji?

Danes imajo že skoraj vsi mobilni telefoni tudi vgrajeno kamero na sprednji strani, s katero lahko naredite lastne posnetke. Ločljivost posnetkov se razlikuje glede na model in proizvajalca mobilnega telefona, od 0,3 MP pa vse do 32 MP, ki jih ponuja Samsung Galaxy A52S.

Sprednja kamera pa ni potrebna samo za delanje selfijev, temveč se uporablja tudi za video klice, ki so v zadnjih letih vse bolj priljubljeni. Posledično je tudi vse več proizvajalcev mobilnih telefonov začelo posvečati več pozornosti sprednjim kameram. Marsikatere se tako danes lahko kosajo z zadnjimi, glavnimi kamerami po kakovosti fotografiranja.

 

Dobra sprednja kamera za selfije in video klice

 

Zaslon – ogledalo duše mobilnega telefona

Zaslon mobilnega telefona ima tri večje značajske lastnosti, ki jih je dobro proučiti, preden se odločite za nakup. To so:

  • ločljivost zaslona,
  • diagonala zaslona in
  • tehnologija zaslona.

 

Zakaj ravno ločljivost in diagonala?

Velikost zaslona (diagonala) je ključnega pomena. Izberite tisto velikost , ki bo ustrezala vašim potrebam pri uporabi telefona.

Za igre in večpredstavnost izberite večji zaslon, za komunikacijo in brskanje bo zadostoval tudi manjši zaslon. Izbirate lahko med naslednjimi diagonalami:

  • Manj kot 12,7 cm (5″)– bolj kompakten telefon za manj zahtevne uporabnike, ki telefona ne uporabljajo za ogled videoposnetkov. Idealna velikost za upravljanje z eno roko.
  • 12,7 cm (5″) do 13,9 cm (5,5″)– mobilni telefon, ki je še vedno praktičen za uporabo in primeren za igre ter ogled videoposnetkov.
  • 13,9 cm (5,5″) in več– mobilni telefon primeren za igre, večpredstavnostne funkcije (slike, video posnetki) in drugo delo.

Pri tem morate biti pozorni tudi na ločljivost zaslona.  Resda je navadno visoka ločljivost zadnje kamere povezana tudi z boljšo ločljivostjo zaslona, vendar je vedno vredno preveriti tudi to.

Če kupujete mobilni telefon z diagonalo, ki je večja od 5,5″ (13,9 cm), potem vam svetujemo, da poiščete model z ločljivostjo zaslona 1920 x 1080 (Full HD) ali več, v nasprotnem primeru bo slika zrnata. Pri manjših zaslonih od 5,5″ (13,9 cm) pa bo dovolj tudi HD ločljivost, ki nudi 1280 x 720 slikovnih točk. Najnovejši modeli pa ponujajo celo ločljivost 8k.

 

Zaslon je pomemben element mobilnega telefona

 

Tehnologija zaslona

Trenutno so najpogosteje uporabljene tehnologije pri zaslonih mobilnih telefonov: TFT LCD, LED, OLED in AMOLED.

Za osnovnega uporabnika je dovolj primeren TFT LCD zaslon. TFT stoji za tankoplastni tranzistor in se uporablja z LCD tehnologijo za izboljšanje kakovosti slike pri starejših tehnologijah.

Če sodite med tiste, ki svoj mobilni telefon uporabljajo tudi za igranje igric, potem je dobro, da izberete mobilni telefon z vsaj LED tehnologijo. LED (ang. light emitting diode) tehnologija označuje diodo, ki oddaja svetlobo in jo pogosto najdemo na domačih aparatih kot lučko stanja, npr. rdeča LED na izključenem televizijskem sprejemniku. LED zaslon vzame ta koncept in ga močno pomanjša ter združi zeleno, rdečo in modro lučko v neko skupino, pogosto v obliki trikotnika, ki tvori posamezni piksel zaslona. Naprednješa oblika LED tehnologije pa je OLED zaslon. OLED zasloni se lahko pohvalijo z izjemnimi vidnimi koti, saj se tudi pod zelo velikim kotom svetilnost in kvaliteta slike ne poslabšata. Poleg tega pa je slika prikazana z natančnejšimi in bolj naravnimi barvami.

Zaslon s tehnologijo AMOLED pa vam nudi izjemno hiter odzivni čas in manjšo porabo energije. AMOLED je kratica, ki označuje Aktivno matrično organsko diodo, ki oddaja svetlobo. Tovrstni zaslon je prvo razvilo podjetje Samsung in s tem poimenovanjem identificiralo določeno vrsto aktivno matrične OLED plošče. Telefoni z AMOLED zasloni imajo posledično vrhunsko kvaliteto sliko.

 

Zmogljivost baterije

Čeprav si vsi želimo, da bi baterija na mobilnem telefonu zdržala čim dlje, pa pri nakupu pogosto pozabimo pogledat, kakšna je njena zmogljivost.

Kapaciteta baterije je izražena v miliamperskih urah (mAh). Večja, kot je številka, več časa bo baterija zdržala. Če sodite med povprečne uporabnike, potem poiščite mobilni telefon s kapaciteto baterije vsaj 2500 mAh.

Z uporabo mobilnega telefona se pogosto pojavi poslabšanje baterijske kapacitete telefona. Do neke mere je to normalen pojav, seveda pa napačno polnjenje celoten postopek pohitri in tudi poslabša. Sami lahko s pravilnim rokovanjem in upoštevanjem določenih navodil mobilnemu telefonu podaljšamo njegovo prvotno baterijsko kapaciteto.

 

Varnostni nasveti pri polnjenju

Med postopkom polnjenja se pametni telefon in polnilnik lahko segrejeta.To je normalno. Še posebej, če telefon med polnjenjem uporabljate.

Da bi zagotovili pravilno in varno polnjenje naprave, pa upoštevajte naslednje varnostne nasvete:

  • Pri polnjenju z brezžičnimi polnilnimi postajami med pametnim telefonom in polnilno površino ne sme biti kovinskih ali magnetnih predmetov, kot so kovanci ali magnetne kartice. To lahko zmanjša zmogljivost polnjenja ali povzroči prevelik tok.
  • Uporabljajte samo originalne polnilnike, baterije, kable, adapterje, brezžične polnilne postaje ali USB-adapterje. Če uporabljate ponarejeno ali necertificirano opremo, lahko pride do resnih varnostnih tveganj in poškodb izdelka.
  • Poskrbite, da v adapter za polnjenje ne zaidejo tujki (pesek, prah itd.), saj zaradi korozije ali kratkega stika lahko pride do pregrevanja.
  • Pametni telefon iz varnostnih razlogov med polnjenjem odložite na negorljive površine (npr. okensko polico iz kamna, ploščice, keramične plošče itd.). Pametnega telefona ne polnite v času odsotnosti. Ko odidete od doma, postopek polnjenja prekinite.
  • Vlaga v ali na večnamenski vtičnici lahko med polnjenjem poškoduje pametni telefon. Če je večnamenski vhod vlažen, ga temeljito posušite oziroma pustite, da se pred polnjenjem pametnega telefona posuši.
  • Telefona ne polnite v vlažnem okolju, kot je kopalnica, saj kondenz lahko poškoduje vašo napravo.

Če se pametni telefon močno segreje brez opaznih zunanjih dejavnikov, ga izključite in nemudoma kontaktirajte proizvajalca.

Dodatke za telefone, kamor sodijo tudi kabli, adapterji in brezžične polnilne postaje, lahko najdete tudi v naši ponudbi.

 

Varno polnjenje podaljša prvotno baterijsko kapaciteto

 

Dober nakup je naložba za prihodnost, saj boste nov mobilni telefon uporabljali dalj časa in boste z njim zadovoljni.

Za nakup novega mobilnega telefona si vzemite čas in dobro razmislite o vseh lastnostih, ki smo vam jih našteli. V poplavi ponudbe in različnih zmogljivosti pametnih telefonov je včasih težko ugotoviti, kaj je tisto, kar ustreza vam in vašim potrebam. Telefoni se med seboj precej razlikujejo po svojih lastnostih, saj določena podjetja naprimer posvetijo več pozornosti razvijanju vrhusnko dovršenih kamer, druga pa posebni tehnologiji, ki zagotovi odlično igričarsko telefonu vsakemu uporabniku. Tako da ostanite zvesti sebi in svojim potrebam.

Pri tem upoštevajte, da višja cena ni vedno zagotovilo za kakovost, zato pred nakupom preverite tudi ponudbo cenejših mobilnih telefonov. Za lažjo odločitev pa preverite celotno izbiro mobilnih telefonov v prosti prodaji, ki jih najdete pri nas. Na našem blogu pa lahko najdete tudi najbolj priljubljene pametne telefone ta hip.