Kako izbrati nov mobilni telefon?

Danes si dan brez mobilnega telefona težko predstavljamo. Postal je podaljšek naše roke, ki nas spremlja vedno in povsod. Na njem lahko brskamo po internetu, beremo maile, urejamo koledar, poslušamo glasbo, gledamo video vsebine in ustvarjamo večne spomine s pomočjo kamere. Spremlja nas v službi, avtu in tudi pri športnih aktivnostih. Večopravilnost, ki jo mobilni telefoni ponujajo, je začela konkurirati celo tablicam in računalnikom. Vsak model mobilnega telefona prinese na trg nove napredne funkcije, toda kaj je tisto, na kar je resnično potrebno paziti pri nakupu novega mobilnega telefona?

Za kakšen namen uporabljate svoj trenutni mobilni telefon?

Prvo pravilo, ki ga je vredno upoštevati pri nakupu novega mobilnega telefona, pravi, da naštejte vse načine uporabe vaših rabljenih telefonov. Zakaj? Če vaš trenutni telefon uporabljate za klice in sporočila, potem ne potrebujete mobilnega telefona z najnovejšo tehnologijo za fotografiranje. Jasno opredeljen namen rabe vam bo zelo olajšal odločitev in zožil vaš izbor.

Mobilni telefon za poslovno rabo

Izbira operacijskega sistema

Če se lotite primerjave mobilnih telefonov, bo prva večja razlika, na katero boste naleteli, operacijski sistem. Izbirate lahko med naslednjimi:

  • Android,
  • iOS in
  • Windows OS.

Določiti najboljšega je nemogoče, saj ima vsak od naštetih svoje specifike, zaradi katerih se razlikuje od drugih dveh. Trenutno obstaja v svetu največ mobilnih telefonov s sistemom Android, ki ga je leta 2007 na trg lansiral Google. Takoj za njim je Applov sistem iOS, ki ga je mogoče, kot je sklepati že iz imena, uporabljati le na iPhonih. Najmanj uporabnikov ima sistem Windows OS, zato je pri razvijalcih aplikacij na zadnjem mestu. To pomeni, da boste najnovejše aplikacije vedno najprej našli na Androidu, iOS-u in šele nato na Windows OS. Kot zanimivost naj dodamo še to, da se je na lestvici najboljših mobilnih telefonov 2016 znašlo največ tistih s sistemom Android.

Ali je notranji spomin na telefonu pomemben?

Je, če boste na svoj telefon shranjevali večje število podatkov. V primeru, da mobilni telefon uporabljate le za osnovna opravila, potem velikost notranjega spomina ni tako pomembna. Dovolj bo, če se boste odločili za kombinacijo 8 GB notranjega spomina in 1 GB delovnega pomnilnika. Če ste povprečni uporabnik, ki svoj mobilni telefon uporablja tudi za fotografijo in aplikacije, potem potrebujete vsaj 32 GB notranjega spomina in 3 GB delovnega pomnilnika. V kolikor pa želite imeti na mobilnem telefonu tudi igrice, glasbo in video posnetke, izberite mobilni telefon z notranjim spominom, ki je večji od 64 GB. Na trgu obstaja tudi veliko modelov mobilnih telefonov, ki vam omogočajo naknadno povečanje prostora za shranjevanje s SD kartico. Na ta način si lahko zagotovite tudi desetkrat (ali več) več GB spomina, kot ga ima sam mobilni telefon.

Mobilni telefon lahko povežete z različnimi drugimi napravami

Povezovanje mobilnega telefona

Več povezav vam bo mobilni telefon omogočal, več opravil boste lahko z njim postorili. Za hiter prenos podatkov oz. brskanje po spletu izberite mobilni telefon z opcijo LTE/4G. Z brezžičnim omrežjem boste vzpostavili povezavo le, če bo mobilni telefon nudil opcijo WiFi. Če ste veliko na poti in potrebujete navigacijo, potem poiščite mobilni telefon z GPS povezavo in tako boste lahko brezskrbno potovali okoli. Bluetooth vam bo omogočil povezavo vašega telefona z drugimi brezžičnimi napravami, kot so slušalke, zvočniki, pametne ure, merilniki aktivnosti, računalniki in tablice. V kolikor želite z mobilnim telefonom plačevati ter ga povezati z drugimi napravami, potem se odločite za takega s tehnologijo NFC. Vsem, ki za svoje potrebe uporabljate dva mobilna telefona, svetujemo nakup DUAL SIM telefona. Slednji omogoča, da v enem telefonu uporabljate dve različni sim kartici.

Dobra ločljivost hrbtne kamere poskrbi za kakovostne fotografije

Poskrbite za kakovost vaših najbolj dragocenih trenutkov v življenju

Da bi ovekovečili posebne priložnosti ali čisto vsakdanje trenutke v življenju, danes ne potrebujete več posebnega fotoaparata. Za čudovite posnetke lahko poskrbi kamera na hrbtnem delu mobilnega telefona. Dobre fotografije bodo nastale, če boste imeli kamero, ki omogoča ločljivost najmanj 8 MP (slikovnih točk). Večjo ločljivost boste izbrali, boljša bo kakovost vaših posnetkov (tudi video!). Nekateri proizvajalci imajo v ponudbi že kamere z ločljivostjo tudi do 20 MP. Eden takih je Huawei, ki v svetovnem merilu prednjači s svojimi inovacijami na fotografskem področju. V primeru, da si želite svoj mobilni telefon uporabljati tudi ponoči, vam svetujemo, da izberete Samsung Galaxy S8 ali S8+. Z glavno kamero, ki ima 12 MP si lahko zagotovite natančne fotografije ne glede na to, v katerem delu dneva jih boste posneli. V spodnjem video posnetku pa si lahko ogledate tudi druge prednosti teh dveh mobilnih telefonov.

Kaj pa selfiji?

Danes imajo že skoraj vsi mobilni telefoni tudi vgrajeno kamero na sprednji strani, s katero lahko naredite lastne posnetke. Ločljivost posnetkov se razlikuje glede na model in proizvajalca mobilnega telefona, od 0,3 MP pa vse do 16 MP, ki jih ponuja Samsung Galaxy A5 (2017).

Selfie stick in mobilni telefon sta obvezna oprema za potovanja

Zaslon – ogledalo duše mobilnega telefona

Zaslon mobilnega telefona ima tri večje značajske lastnosti, ki jih je dobro proučiti, preden se odločite za nakup. To so:

  • ločljivost zaslona,
  • diagonala zaslona in
  • tehnologija zaslona.

Zakaj ravno ločljivost in diagonala?

Resda je navadno visoka ločljivost zadnje kamere povezana tudi z boljšo ločljivostjo zaslona, vendar je vedno vredno preveriti tudi to. Če kupujete mobilni telefon z diagonalo, ki je večja od 5,5″ (13,9 cm), potem vam svetujemo, da poiščete model z ločljivostjo zaslona 1920 x 1080 (Full HD) ali več, v nasprotnem primeru bo slika zrnata. Pri manjših zaslonih od 5,5″ (13,9 cm) pa bo dovolj tudi HD ločljivost, ki nudi 1280 x 720 slikovnih točk. Najnovejši modeli pa ponujajo celo ločljivost 4k.

Tehnologija zaslona

Trenutno so najpogosteje uporabljene tehnologije pri zaslonih mobilnih telefonov: LCD, LED, OLED, AMOLED in TFT. Za osnovnega uporabnika je dovolj primeren LCD ali TFT zaslon. Če sodite med tiste, ki svoj mobilni telefon uporabljajo tudi za igranje igric, potem je dobro, da izberete mobilni telefon z LED tehnologijo. V kolikor vam je pomembno, da se slika ne spremeni tudi pod kotom do 45 stopinj, je za vas pravi zaslon s tehnologijo OLED. Zaslon s tehnologijo AMOLED pa vam nudi izjemno hiter odzivni čas in manjšo porabo energije.

Zmogiljva baterija na moilnem telefonu pomeni zagotavlja več ur uporabe

Zmogljivost baterije

Čeprav si vsi želimo, da bi baterija na mobilnem telefonu zdržala čim dlje, pa pri nakupu pogosto pozabimo pogledat, kakšna je njena zmogljivost. Kapaciteta baterije je izražena v miliamperskih urah (mAh). Večja, kot je številka, več časa bo baterija zdržala. Če sodite med povprečne uporabnike, potem poiščite mobilni telefon s kapaciteto baterije vsaj 2500 mAh.

Nakup mobilnega telefona je naložba za prihodnost

Za nakup novega mobilnega telefona si vzemite čas in dobro razmislite o vseh lastnostih, ki smo vam jih našteli. Dober nakup je naložba za prihodnost, saj boste nov mobilni telefon uporabljali dalj časa. Pri tem upoštevajte, da višja cena ni vedno zagotovilo za kakovost, zato pred nakupom preverite tudi ponudbo poceni mobilnih telefonov. Za lažjo odločitev pa preverite celotno izbiro mobilnih telefonov v prosti prodaji, ki jih najdete pri nas.