Kako izbrati popolno vzmetnico?

Že ptički na veji čivkajo, da zdrav življenjski slog ni možen brez kvalitetnega spanca, ki skrbi za regeneracijo in obnovo celotnega telesa. Kvaliteten in globok spanec pogojuje našo psihofizično zdravje, kar pomeni, da vpliva tako na naše mentalno kot fizično počutje.

V splošnem velja, da prespimo kar tretjino svojega življenja. Jasno je torej, da moramo v tem primeru poskrbeti za zdravo spalno okolje. Vse preveč pogosto se danes namesto zagotavljanja zdravega in sproščujočega spalnega okolja, pojavljajo kratkoročni triki za učinkovito kratko spanje, prehranski dodatki za več energije in ne nazadnje neprestana povezanost z virtualnim svetom, ki nam pozno v noč krati nujno potreben počitek.

Resnica pa ostaja in narave ne gre prelisičiti: za zdravje in dobro počutje boste največ storili s kvalitetnim nočnim spancem. Za tega je torej, kot že omenjeno, potrebno zdravo spalno okolje, ki temelji predvsem na dobrem, skrbno izbranem in ustreznem ležišču. Vam nakup vzmetnice predstavlja izziv? Ne veste, katero vzmetnico izbrati?

 

Zakaj je izbira prave vzmetnice tako pomembna?

Ljudje se razlikujemo v mnogih lastnostih, spanje ni nobena izjema.

Popolnoma jasno je torej, da se naše potrebe pri izbiri vzmetnice močno razlikujejo. Nekateri si želijo mehke vzmetnice, drugi trše, tretji prisegajo na naravna polnila, četrti pa hrepenijo po spominski peni namesto klasičnega vzmetenja. Sestava posamezne vzmetnice namreč določa njene lastnosti.

Nakup prave vzmetnice je torej pomembna odločitev, saj:

1) z izbiro prave vzmetnice preprečujemo zdravstvene težave in kronične bolečine, ki se lahko pojavijo v vratu in hrbtenici;

2) z izbiro prave vzmetnice omogočamo hitrejšo in lažjo fizično ter mentalno regeneracijo telesa med spanjem;

3) z izbiro prave in kvalitetne vzmetnice investiramo v svojo prihodnost – kvalitetnejša vzmetnica nam zagotavlja dolgo življenjsko dobo izdelka, brez sprememb pri njeni obliki in podpori, ki jo zagotavlja telesu;

4) z izbiro ustrezne vzmetnice lahko preprečimo tudi smrčanje.

Da bo vaš nakup vzmetnice uspešen, smo se posvetovali z našimi strokovnjaki za spanje. Slednji se vsak dan srečujejo s kupci ležišč in jim svetujejo pri pravi izbiri, zato so se zdeli pravi naslov za tovrstno vprašanje.

Za začetek so nam zaupali nekaj presenetljivega: univerzalno, popolno ležišča, ki bi ustrezalo vsem, ne obstaja. Pri izbiri je potrebno biti izjemno selektiven ter preizkusiti čim večjo število vzmetnic. Le tako bo končna izbira vzmetnice zagotovo najustreznejša za vaše telo. Naši strokovnjaki svetujejo še, da si pred nakupom zastavite nekaj ključnih vprašanj!

 

Nakup vzmetnice je pomembna odločitev

 

5 vprašanj, ki si jih morate zastaviti pred nakupom vzmetnice

  1. Spite na hrbtu, boku ali trebuhu?

Vsem, ki spite na trebuhu, strokovnjaki priporočajo srednje trdo do mehko ležišče, ki nudi čvrsto oporo, obenem pa se s plastjo mehke pene dobro prilagodi vašemu telesu.

Tisti, ki spijo na hrbtu, naj si raje omislijo trše ležišče, ki med spanjem ohranja pravilno lego telesa.

Pa vsi, ki se med spanjem najraje naslanjate na bok? Omislite si ležišče iz spominske pene, ki se popolnoma prilagodi obliki, legi in teži vašega telesa ter preprečuje pritisk in obremenitev telesa.

 

  1. Imate težave s hrbtenico?

Ljudje dandanes večino svojih dni preživijo med sedenjem v pisarni, zato so težave s križem in hrbtenico, na žalost, postale povsem običajen pojav. Bolečine lahko občutno poslabša še spanje na slabem oziroma neprimernem ležišču, zato je pomembno, da ste ob nakupu pozorni na lastnosti vzmetnice, ki so prijazne vaši hrbtenici.

Po naših izkušnjah so ljudje z bolečinami v hrbtenici najbolj zadovoljni z vzmetnicami, ki imajo ortopedske lastnosti. Ležišča, izdelana iz spominske pene Tempur, po besedah enega od že zadovoljnih uporabnikov razkrivajo, »kako je občutiti počitek v nebesih«.

 

  1. Vas pestijo alergije?

Poleg težav s hrbtenico je danes vedno več ljudi občutljivih na pršice, bakterije in drobne delce prahu v zraku. Večina sodobno zasnovanih ležišč je tako obogatena z antibakterijskimi prevlekami, ki preprečujejo vdor zdravju škodljivih drobnih organizmov. Posebej občutljivim posameznikom, alergikom in otrokom, ki še nimajo povsem razvitih dihalnih poti, vsekakor priporočamo naprednejša ležišča z antialergijskimi lastnostmi.

Za dobro prezračenost in čisto spalno okolje pa poskrbi tudi vse prepogosto podcenjen posteljni element: kvalitetno in fleksibilno letveno dno, ki skrbi za nemoten pretok zraka.

 

  1. K počitku ležete sami ali v dvoje?

To je pomembno vprašanje za razumevanje vaših spalnih navad. Gre namreč za izjemno dobrodošel podatek pri svetovanju ob nakupu popolne vzmetnice.

Za spanje v dvoje je pomembno, da izberete ležišče s tako imenovanim več conskim žepkastim vzmetenjem. Gre za sistem posamezno posejanih vzmeti, ki preprečujejo prenos tresljajev med nočnim premetavanjem in omogočajo nemoten spanec tako vam kot vašemu partnerju.

Priporočamo tudi, da izberete ležišče, ki je uokvirjeno in okrepljeno z močno box strukturo, ki omogoča največji izkoristek spalne površine in preprečuje ugrezanje vzmetnice ob robovih.

 

  1. Se med spanjem pogosto potite?

Za ljudi, ki se med spanjem pogosto potijo, so najbolj primerna ležišča iz vrhunskih materialov, ki omogočajo prezračevanje za ohranjanje idealne temperature. Le-to zagotavlja, da nam je poleti prijetno hladno, pozimi pa toplo. Na tovrstnih vzmetnicah bo spanec kakovosten v vsakem letnem času.

Nekateri imajo še nekoliko bolj specifične potrebe. Obstajajo namreč tudi ljudje, ki imajo težave s prekomernim potenjem tudi v najhladnejših mesecih. Takšnim vedno priporočamo nakup ležišča z inovativno zasnovano hladilno spominsko peno, imenovano Visco gel, ki skrbi za vselej prijetno ohlajeno spalno okolje. Spominski peni so bile dodane hladilne kapsule. Material omogoča kroženje zraka, ki bo preprečeval potenje in zagotavljal udobje tudi tistim nazahtevnejšim kupcem.

Še več informacij o pravilni izbiri vzmetnice lahko najdete tudi v našem nakupovalnem vodiču.

 

Zagotovite si zdravo spalno okolje

Izbira prave vzmetnice je zelo pomembna za zagotavljanje pravega spalnega okolja, vendar ni pa to edini dejavnik, ki vpliva na naše spalno okolje. Zelo pomemben dejavnik dobrega spanca je tudi ustrezen vzglavnik, ki vašemu telesu nudi potrebno oporo pri spancu.  Za dober vzglavnik je značilno, da sprošča vratne mišice in ponuja mehko oporo glavi ter vratu, ki ju med spanjem ali počitkom samodejno spravi v pravi položaj.

Če želite izvedeti še več nasvetov in predlogov o tem, kako spalnico spremeniti v vašo oazo miru in sprostitve, preberite našo blog objavo.