Kako izbrati popolno vzmetnico?

Zdi se, da kvaliteten spanec in sodobni življenjski slog nimata dosti skupnega. Stara modrost pravi, da tretjino življenja prespimo in da si moramo zato zagotoviti zdravo spalno okolje. Danes so staro pravilo zamenjali triki za učinkovito kratko spanje, prehranski dodatki za več energije in ne nazadnje neprestana povezanost z virtualnim svetom, ki nam pozno v noč krati nujno potrebni počitek.

Resnica pa ostaja: narave ne gre prelisičiti, za zdravje in dobro počutje boste največ storili s kvalitetnim nočnim spancem. Za tega je potrebno zdravo spalno okolje, ki temelji predvsem na dobrem, skrbno izbranem ležišču. Vam izbira slednjega predstavlja izziv, s katerim se nimate časa soočiti?

Posvetovali smo se z našimi strokovnjaki za spanje, ki se vsak dan srečujejo s kupci ležišč in jim svetujejo pri pravi izbiri. Za začetek so nam zaupali nekaj presenetljivega: univerzalno popolnega ležišča, ki bi ustrezal vsem, ni. Zato svetujejo, da si pred nakupom zastavite nekaj ključnih vprašanj!

5 vprašanj, ki si jih morate zastaviti pred nakupom vzmetnice

1. Spite na hrbtu, boku ali trebuhu?

Vsem, ki spite na trebuhu, strokovnjaki priporočajo srednje trdo do mehko ležišče, ki nudi čvrsto oporo, obenem pa se s plastjo mehke pene dobro prilagodi vašemu telesu. Tisti, ki spijo na hrbtu, naj si raje omislijo trše ležišče, ki med spanjem ohranja pravilno lego telesa. Pa vsi, ki se med spanjem najraje naslanjate na bok? Omislite si ležišče s spominsko peno, ki se popolnoma prilagodi obliki, legi in teži vašega telesa ter preprečuje pritisk in obremenitev telesa.

2. Imate težave s hrbtenico?

Ljudje dandanes večino svojih dni preživijo med sedenjem v pisarni, zato so težave s križem in hrbtenico postale povsem običajen pojav. Bolečine lahko občutno poslabša spanje na slabem ležišču, zato je pomembno, da ste ob nakupu pozorni na lastnosti vzmetnice, ki so prijazne vaši hrbtenici. Po naših izkušnjah so ljudje z bolečinami v hrbtenici najbolj zadovoljni z ortopedskimi ležišči oziroma ležišči s polnilom ekskluzivne spominske TEMPUR pene, ki po besedah enega od zanesenih zadovoljnih uporabnikov razkriva, »kako je občutiti počitek v nebesih«.

3. Vas pestijo alergije?

Poleg težav s hrbtenico nas je dandanes večina občutljiva na pršice, bakterije in drobne delce prahu v zraku. Večina sodobno zasnovanih ležišč je tako obogatena z antibakterijskimi prevlekami, ki preprečujejo vdor zdravju škodljivih drobnih organizmov. Posebej občutljivim posameznikom, alergikom in otrokom, ki še nimajo povsem razvitih dihalnih poti, vsekakor priporočamo naprednejša ležišča z antialergijskimi lastnostmi. Za dobro prezračenost in čisto spalno okolje pa poskrbi tudi vse prepogosto podcenjen posteljni element: kvalitetno in fleksibilno letveno dno, ki skrbi za nemoten pretok zraka.

4. K počitku ležete sami ali v dvoje?

Svetovalci vam tega vprašanja ne zastavljajo, ker bi jih zanimale intimne podrobnosti vaših spalnih navad. Gre za izjemno dobrodošel podatek pri svetovanju ob nakupu popolnega ležišča. Za spanje v dvoje si obvezno omislite ležišče s tako imenovanim več conskim žepkastim vzmetenjem. Gre za sistem posamezno posejanih vzmeti, ki preprečujejo prenos tresljajev med nočnim premetavanjem in omogočajo nemoten spanec tako vam kot vašemu partnerju. Priporočamo tudi, da izberete ležišče, okvirjeno in okrepljeno z močno box strukturo, ki omogoča največji izkoristek spalne površine in preprečuje ugrezanje vzmetnice ob robovih.

5. Se med spanjem pogosto potite?

Priljubljena ležišča iz vrhunskih materialov in prezračevanjem za ohranjanje idealne temperature zagotavljajo, da nam je poleti prijetno hladno, pozimi pa toplo, kajne? Večinoma je res tako, a nekateri imajo bolj specifične potrebe. Obstajajo namreč ljudje, ki imajo težave s prekomernim potenjem tudi v najhladnejših mesecih. Takšnim vedno priporočamo nakup ležišča z inovativno zasnovano gel peno, ki skrbi za vselej prijetno ohlajeno spalno okolje.