Kako izbrati pravi prenosnik?

Bliža se začetek novega šolskega in študijskega leta oziroma čas, ko marsikdo razmišlja o nakupu novega prenosnika. Ker vemo, da je ponudba ogromna, izbira pa zato toliko bolj težka, smo se odločili, da vam predstavimo 10 korakov, ki vam bodo olajšali pot do novega prenosnika.

1. Določite namen uporabe

Uporabniki prenosnikov se danes delijo v različne starostne skupine, skupine interesov in potreb. Medtem ko jih eni uporabljajo za pisarniško delo, jih imajo drugi za domače potrebe, tretji za igre. Namen uporabe se torej razlikuje od posameznika do posameznika, tako pa se razlikujejo tudi prenosniki samo. Ti omogočajo vse, kar ponujajo veliki namizni računalnik, le da so poleg tega še prenosljivi.

Prva stvar, ki jo morate pred nakupom razjasniti, je namen uporabe prenosnika. Najbolje bo, da na list papirja napišete, čemu vse bo prenosnik namenjen, nato pa v spodnji tabeli poiščite, v kateri razred sodijo vaše želje in potrebe.

VRSTA RABE NAMEN RABE KRAJ RABE
osnovna brskanje po spletu, socialna omrežja, e-pošta, pisanje besedil doma
povprečna brskanje po spletu, socialna omrežja, e-pošta, ogled filmov, občasno igranje iger, pisanje in urejanje dokumentov v programih Word, Excel, PowerPoint doma, pisarna
zahtevna brskanje po spletu, socialna omrežja, e-pošta, ogled filmov, igranje naprednih iger, grafična obdelava slik, multimedijska produkcija, urejanje in ustvarjanje dokumentov v različnih programih uporaba doma, v pisarni in na poti

Če boste vaš prenosnik v večini uporabljali za igranje naprednih iger, potem vam priporočamo, da preverite 5 najboljših gaming prenosnikov ta hip. Morda med njimi najdete prav svojega bodočega igričarskega spremljevalca.

Prenosnik Lenovo Yoga Modern PC za uporabo povsod

2. Uskladite svoje potrebe in finančne zmožnosti

Ko boste vedeli, za kakšen namen bo služil vaš novi prenosnik, potem si določite še znesek, koliko ste pripravljeni največ odšteti zanj. Cene prenosnikov se razlikujejo, glede na to, kaj vse vam nudijo in omogočajo. V grobem pa jih je mogoče razdeliti v tri cenovne razrede: nižji, srednji in visoki. Če potrebujete prenosnik za domačo rabo, potem verjetno ne kupujte tistega iz višjega cenovnega razreda za zahtevne uporabnike. Tak nakup bi bil popolnoma nesmiseln, četudi vam vaš proračun to omogoča, saj večine funkcij in komponent sploh ne boste rabili.

Prenosnik Asus Zenbook v modri barvi tudi za zahtevnejšo rabo

3. Spoznajte različne skupine prenosnikov

Prenosniki se po namenu uporabe in ceni ločijo tudi po velikosti, teži ter zmogljivosti. Glede na slednje jih lahko razdelimo 5 večjih skupin.

Prenosniki za vsakdanjo rabo so prenosniki nizkega in srednjega razreda, primerni predvsem za tiste, ki jih boste uporabljali doma ali v pisarni. Naslednja skupina so multimedijski prenosniki. Ti so namenjeni predvsem povprečnim uporabnikom, ki želijo od prenosnika, da jim poleg osnovnih nalog omogoča tudi ogled filma, poslušanje glasbe in občasno igranje iger. Izjemno lahki, tanki in enostavno prenosljivi so ultrabook prenosniki. Namenjeni so vsem, ki svoj prenosnik redno nosijo s seboj, na njem opravljajo zahtevne naloge in potrebujejo zmogljivo baterijo. Potem so tu še gamerski prenosniki, namenjeni vsem, ki si življenja brez najsodobnejših iger na morejo predstavljati. Te prenosnike odlikujejo najmočnejše komponente na trgu, kot so izjemno zmogljiv procesor, velika količina RAM-a, dobra grafična kartica in veliko priključkov. Za vse, ki pa jim sodoben življenjski tempo narekuje ritem delovnega dne, so najbolj primerni Modern PC prenosniki. Gre za prenosnike z novo generacijo Intel Core procesorjev, vstavljene imajo SSD diske, baterijo, ki zdrži cel dan, zaslon na dotik in operacijski sistem Windows 10.

Prenosnik Lenovo Yoga je odličen pripomoček za študij in delo

4. Izberite pravo velikost diagonale zaslona

Velikost diagonale zaslona je v največji meri povezana s prenosljivostjo. Večji zaslon pomeni večjo težo in posledično težje prenašanje. Za vse, ki opravljajo svoje delo pretežno na terenu, so najbolj primerni prenosniki z diagonalo zaslona 13″ ali manj. Taki prenosniki tehtajo nekje 1 kilogram in so zato izjemno priročni. Kot zelo priročna rešitev na terenu lahko izkaže tudi tablica. Vsekakor pa je odločitev, tablica ali prenosnik, v celoti vaša. Več o razlikah med tablico in prenosnikom, si lahko preberete tukaj.

Prenosnike z diagonalo od 14″ do 15″ se priporoča povprečnim uporabnikom, ki bodo delali na prenosniku doma, ali v pisarni, občasno pa ga bodo vzeli s seboj na daljši izlet. Diagonale zaslonov, ki so večje od 17″, so primerne samo za gamerje in tiste, ki potrebujejo prenosnik za profesionalno rabo (recimo za multimedijo).

5. Je ločljivost zaslona pomembna?

Je, sploh če boste za prenosnikom preživeli več ur na dan. Večja ločljivost nudi bolj ostro in lepšo sliko, a obenem porabi več energije. Najboljše razmerje med kakovostjo slike in porabo energije trenutno predstavlja ločljivost 1920 x 1080 slikovnih pik oziroma Full HD. Seveda pa obstajajo tudi druge vrste ločljivosti, tako manjše kot večje. Preverite, katere je najbolj primerna za vas.

Ločljivost zaslonov na prenosnikih:

 • 1366 x 768 ali HD je še vedno najpogosteje uporabljena ločljivost v klasičnih prenosnikih, ki omogoča povprečno uporabo.
 • 1600 x 900 ali HD+ je ločljivost, ki ponuja normalen ogled filmov in igranje iger.
 • 1920 x 1080 ali Full HD je, kot rečeno, optimalna ločljivost glede na sliko in porabo energije.
 • 2304 x 1440, 2560 x 1600, 2880 x 1800 ali Retina je ločljivost, ki jo imajo le prenosniki Apple. Zaradi izjemne gostote slikovnih pik je ostrina slike izjemna.
 • 2560 x 1440, 3200 x 1800 ali QHD+ in QHD je ločljivost, ki se lahko primerja z Retino. Primerna je za vse, ki se ukvarjajo s fotografijo, grafiko ali videom.

Modern PC HP Spectre X360 je primeren za uporabo povsod

6. Izberite tip procesorja glede na namen uporabe prenosnika

Pri izbiri tipa procesorja imejte v mislih, zakaj kupujete računalnik! Procesor (možgani prenosnika) je tisti, ki poganja vse potrebne delovne naloge na prenosniku. Večja moč procesorja zagotavlja, da bo prenosnik kos kompleksnejšim programom, a bo zato porabil več energije, vas pa bo stal več denarja.

 • Procesorja Intel Caleron in procesor AMD serije E: najdete ju v prenosnikih nižjega cenovnega razreda. Primerna sta za osnovne uporabnike.
 • Procesor Intel Atom: ta procesor ima enake lastnosti kot zgornja dva, le da je energetsko bolj varčen.
 • Procesor Intel Core m: nekoliko zmogljivejši procesor od prej omenjenih, ki se ne pregreva in zato ob sebi ne potrebuje hladilnega ventilatorja.
 • Procesorja Intel Core i3 in AMD serije A: po zmogljivosti sta ta dva procesorja približno enaka. Razlika je le v tem, da je AMD serije A manj pogost.
 • Procesor Intel Core i5: nudi najboljše razmerje med ceno in delovanjem. Poleg manjšega brata i3 je to najbolj razširjen procesor v prenosnikih.
 • Procesor Intel Core i7: najbolj zmogljiv procesor, ki je namenjen najzahtevnejšim izzivom. Uporabniku omogoča hitro odzivnost in večjo produktivnost.

Kateri delovni pomnilnik je pravi za vas?

Delovni pomnilnik, poznan tudi pod imenom RAM, skrbi za hitrost delovanja programov na prenosniku. Več RAM-a omogoča sočasno delovanje več aplikacijam hkrati, medtem ko sistemu omogoča dostop do več podatkov. Več RAM-a, kot ima prenosnik boljšo večopravilnost in preklapljanje med programi omogoča. Za dobro delovanje sistema vam priporočamo, da izberete delovni pomnilnik, ki ima 4 GB ali več. Zahtevnejšim uporabnikom pa svetujemo, da dodajo še kak dodaten GB.

8. Ugotovite, koliko podatkov boste želeli shraniti

Disk je shramba vašega računalnika, zato se odločite za takšnega, ki najbolj ustreza vašim zahtevam. Trdi diski ali HDD diski nudijo več prostora, a so bolj počasni, glasnejši in večji, medtem ko so SSD diski hitrejši in tišji, a z manjšo kapaciteto prostora in višjo ceno. Če boste želeli na vaš prenosnik shraniti vse mogoče vrste podatkov, od filmov, glasbe in družinskih slik, potem izberite trdi disk. Če pa sta vam pomembnejša hiter zagon in delovanje prenosnika, potem se odločite za SSD.

Prenosnik Lenovo Yoga 910 v srebrni barvi je izjemno lahek in tanek

9. Zakaj je kakovostna tipkovnica tako pomembna?

Če boste za prenosnikom dnevno preživeli več ur, potem si priskrbite prenosnik z udobno tipkovnico. Pomembno je tudi, da so tipke na dotik hitro odzivne in osvetljene, sploh v primeru, da delate v temnejših prostorih. Toliko pozornosti, kot jo boste posvetili tipkam, bo deležna tudi sledilna ploščica, zato se prepričajte, da je njena velikost optimalna, njena odzivnost pa ravno pravšnja.

10. Poiščite baterijo, ki bo vzdržala vse vaše naloge

Pri prenosnikih je vzdržljivost baterije izjemnega pomena, sploh če gre za delo na terenu. Vedeti pa morate, da na trajanje baterije vpliva več dejavnikov, kot so recimo svetlost in ločljivost zaslona, vaša opravila in prenašanje datotek prek spleta. Življenjsko dobo baterije boste našli izraženo v vatnih (Wh) ali miliamperskih urah (mAh). Večja, kot bo številka, več časa do vaš prenosnik deloval brez dodatnega polnjenja. Baterija ultrabook-a z velikostjo zaslona 13,3″ zdrži nekje med 44 in 50 vatnimi urami.

Če boste prenosnik uporabljali vsakodnevno, potem je dobro razmisliti tudi o nakupu dodatne opreme. Ta lahko osnovne uporabniške funkcije vašega prenosnika nadgradi in razširi. Tu preverite, kaj od dodatne opreme potrebujete!

Za konec pa še nekaj hitrih in uporabnih nasvetov, ki ne potrebujejo dodatne razlage.

 • Namenska grafična kartica je primerna za zahtevnejše uporabnike.
 • Ne, DVD pogona ne potrebujete več, njegov čas je minil.
 • Priporočljivo je, da ima prenosnik HDMI izhod, 2 do 3 vtičnice USB 3.0 in čitalec spominskih kartic.
 • Kupite prenosnik s prednaloženim operacijskim sistemom, saj ga boste sicer morali dodatno kupiti.

 

Modern PC HP Spectre X360 je primeren za celo družino

Ob nakupu prenosnika pa ne pozabite na njegovo zaščito. Varnost pred virusi je ključnega pomena za brezhibno delovanje, zato si tukaj preberite, kako vaš novi prenosnik obvarovati virusov. Vaš novi prenosnik pa lahko dodatno zaščitite tudi s pravilno izbiro torbe, ki lahko v najslabšem primeru prepreči celo katastrofo!