Kako izbrati pravi prenosnik?

Sedaj smo že dobro zakorakali v novo leto, vi pa še vedno uporabljate stari prenosnik, ki je počasen in vam povzroča sive lase? Čas je, da izberete novega. Se sprašujete, kaj izbrati? Ker vemo, da je ponudba ogromna, izbira pa zato toliko bolj težka, smo se odločili, da vam predstavimo nekaj ključnih poudarkov, ki vam bodo olajšali pot do novega prenosnika.

  1. Določite namen uporabe
  2. Uskladite svoje potrebe in finančne zmožnosti
  3. Spoznajte različne skupine prenosnikov
  4. Izberite pravo velikost diagonale zaslona
  5. Je ločljivost zaslona pomembna?
  6. Izberite tip procesorja glede na namen porabe prenosnika
  7. Kateri delovni pomnilnik je pravi za vas?
  8. Ugotovite, koliko podatkov boste želeli shraniti
  9. Zakaj je kakovostna tipkovnica tako pomembna?
  10. Poiščite baterijo, ki bo vzdržala vse vaše naloge
  11. Dodatni priključki
  12. Je kvaliteta kamere pomembne?
  1. Določite namen uporabe

Uporabniki prenosnikov se danes delijo v različne starostne skupine, skupine interesov in potreb. Medtem ko jih eni uporabljajo za pisarniško delo, jih imajo drugi za domače potrebe, tretji za igre, spet četrti pa za grafično in oblikovalsko delo.

Namen uporabe se torej razlikuje od posameznika do posameznika, tako pa se razlikujejo tudi prenosniki sami. Ti omogočajo vse, kar ponujajo veliki namizni računalnik, le da so poleg tega še prenosljivi. So pa posamezni prenosniki bolj primerni za določeno delo kot drugi, zato je pomembno, da določite svoj namen uporabe.

Prva stvar, ki jo morate pred nakupom razjasniti, je torej namen uporabe prenosnika. Najbolje bo, da na list papirja napišete, čemu vse bo prenosnik namenjen, nato pa v spodnji tabeli poiščite, v kateri razred sodijo vaše želje in potrebe.

VRSTA RABE NAMEN RABE KRAJ RABE
osnovna brskanje po spletu, socialna omrežja, e-pošta, pisanje besedil doma
povprečna brskanje po spletu, socialna omrežja, e-pošta, ogled filmov, občasno igranje iger, pisanje in urejanje dokumentov v programih Word, Excel, PowerPoint doma, pisarna
zahtevna brskanje po spletu, socialna omrežja, e-pošta, ogled filmov, igranje naprednih iger, grafična obdelava slik, multimedijska produkcija, urejanje in ustvarjanje dokumentov v različnih programih uporaba doma, v pisarni in na poti

Če boste vaš prenosnik v večini uporabljali za igranje naprednih iger, potem vam priporočamo, da preverite 5 najboljših gaming prenosnikov ta hip. Morda med njimi najdete prav svojega bodočega igričarskega spremljevalca.

 

Prenosnik Lenovo Yoga Modern PC za uporabo povsod

 

  1. Uskladite svoje potrebe in finančne zmožnosti

Ko boste vedeli, kateremu namenu bo služil vaš novi prenosnik, potem si določite še cenovni okvir, ki jasno naznanja, koliko ste pripravljeni zanj odšteti. Pri tem vam svetujemo, da si vzamete tudi nekaj manevrskega prostora in določite predvsem zgornjo mejo okvirja.

Cene prenosnikov se razlikujejo, glede na to, kaj vse vam nudijo in omogočajo. V grobem pa jih je mogoče razdeliti v tri cenovne razrede: nižji, srednji in visoki.

Če potrebujete prenosnik za domačo rabo, potem verjetno ne kupujte tistega iz višjega cenovnega razreda za zahtevne uporabnike. Tak nakup bi bil popolnoma nesmiseln, četudi vam vaš proračun to omogoča, saj večine funkcij in komponent sploh ne boste rabili.

Še enkrat primite v roke list papirja, na katerega ste na začetku napisali vrsto, namen in kraj rabe svojega novega prenosnika ter to upoštevajte pri izbiri cenovnega razreda.

 

Prenosnik Asus Zenbook v modri barvi tudi za zahtevnejšo rabo

  1. Spoznajte različne skupine prenosnikov

Prenosniki se po namenu uporabe in ceni ločijo tudi po velikosti, teži ter zmogljivosti. Glede na slednje jih lahko razdelimo na 5 večjih skupin.

  • Prenosniki za vsakdanjo rabo so prenosniki nizkega in srednjega razreda, primerni predvsem za tiste, ki jih boste uporabljali doma ali v pisarni.
  • Naslednja skupina so multimedijski prenosniki. Ti so namenjeni predvsem povprečnim uporabnikom, ki želijo od prenosnika, da jim poleg osnovnih nalog omogoča tudi ogled filma, poslušanje glasbe in občasno igranje iger.
  • Izjemno lahki, tanki in enostavno prenosljivi so ultrabook prenosniki. Namenjeni so vsem, ki svoj prenosnik redno nosijo s seboj, na njem opravljajo zahtevne naloge in potrebujejo zmogljivo baterijo.
  • Potem so tu še gamerski prenosniki, namenjeni vsem, ki si življenja brez najsodobnejših iger na morejo predstavljati. Te prenosnike odlikujejo najmočnejše komponente na trgu, kot so izjemno zmogljiv procesor, velika količina RAM-a, dobra grafična kartica in veliko priključkov.
  • Za vse, ki pa jim sodoben življenjski tempo narekuje ritem delovnega dne, so najbolj primerni Modern PC™ prenosniki. Gre za prenosnike z novo generacijo Intel Core procesorjev, vstavljene imajo SSD diske, baterijo, ki zdrži cel dan, zaslon na dotik in operacijski sistem Windows 10.

Glede na zgoraj naštete skupine sedaj ponovno pretehtajte, kateri od teh prenosnikov bi bil primeren za vas in vaše potrebe.

 

Prenosnik Lenovo Yoga je odličen pripomoček za študij in delo

  1. Izberite pravo velikost diagonale zaslona

Velikost diagonale zaslona je v največji meri povezana s prenosljivostjo. Večji zaslon pomeni večjo težo in posledično težje prenašanje.

Za vse, ki opravljajo svoje delo pretežno na terenu, so najbolj primerni prenosniki z diagonalo zaslona 13″ ali manj. Taki prenosniki tehtajo nekje 1 kilogram in so zato izjemno priročni. Kot zelo priročna rešitev na terenu lahko izkaže tudi tablica. Vsekakor pa je odločitev, tablica ali prenosnik, v celoti vaša. Več o razlikah med tablico in prenosnikom, si lahko preberete tukaj.

Prenosnike z diagonalo od 14″ do 15″ se priporoča povprečnim uporabnikom, ki bodo delali na prenosniku doma, ali v pisarni, občasno pa ga bodo vzeli s seboj na daljši izlet.

Diagonale zaslonov, ki so večje od 17″, so primerne samo za gamerje in tiste, ki potrebujejo prenosnik za profesionalno rabo (recimo za multimedijsko ali oblikovalsko delo).

 

  1. Je ločljivost zaslona pomembna?

Je, sploh če boste za prenosnikom preživeli več ur na dan. Večja ločljivost nudi bolj ostro in lepšo sliko, a obenem porabi več energije.

Najboljše razmerje med kakovostjo slike in porabo energije trenutno predstavlja ločljivost 1920 x 1080 slikovnih pik oziroma Full HD. Seveda pa obstajajo tudi druge vrste ločljivosti, tako manjše kot večje. Preverite, katere je najbolj primerna za vas.

Ločljivost zaslonov na prenosnikih:

  • 1366 x 768 ali HD je še vedno najpogosteje uporabljena ločljivost v klasičnih prenosnikih, ki omogoča povprečno uporabo.
  • 1600 x 900 ali HD+ je ločljivost, ki ponuja normalen ogled filmov in igranje iger.
  • 1920 x 1080 ali Full HD je, kot rečeno, optimalna ločljivost glede na sliko in porabo energije.
  • 2304 x 1440, 2560 x 1600, 2880 x 1800 ali Retina je ločljivost, ki jo imajo le prenosniki Apple. Zaradi izjemne gostote slikovnih pik je ostrina slike izjemna.
  • 2560 x 1440, 3200 x 1800 ali QHD+ in QHD je ločljivost, ki se lahko primerja z Retino. Primerna je za vse, ki se ukvarjajo s fotografijo, grafiko ali videom.
  • 3840 X 2160 ali 4K ločljivost pa je primerna za najzahtevnejše uporabnike. Teh prenosnikov ni veliko na trgu, poleg tega pa zaradi izjemne ločljivosti sodijo v najvišji cenovni razred.

 

Modern PC HP Spectre X360 je primeren za uporabo povsod

 

  1. Izberite tip procesorja glede na namen uporabe prenosnika

Pri izbiri tipa procesorja imejte v mislih, zakaj kupujete računalnik! Vrnite se torej nazaj na prvo točko naših nasvetov in imejte v mislih svoj namen uporabe pri presojanju o tipu procesroja.

Procesor (možgani prenosnika) je tisti, ki poganja vse potrebne delovne naloge na prenosniku. Večja moč procesorja zagotavlja, da bo prenosnik kos kompleksnejšim programom, a bo zato porabil več energije, vas pa bo stal več denarja.

Izbirate lahko med naslednjimi tipi procesorjev:

  • Procesorja Intel Caleron in procesor AMD serije E: najdete ju v prenosnikih nižjega cenovnega razreda. Primerna sta za osnovne uporabnike.
  • Procesor Intel Atom: ta procesor ima enake lastnosti kot zgornja dva, le da je energetsko bolj varčen.
  • Procesor Intel Core m: nekoliko zmogljivejši procesor od prej omenjenih, ki se ne pregreva in zato ob sebi ne potrebuje hladilnega ventilatorja.
  • Procesorja Intel Core i3 in AMD serije A: po zmogljivosti sta ta dva procesorja približno enaka. Razlika je le v tem, da je AMD serije A manj pogost.
  • Procesor Intel Core i5: nudi najboljše razmerje med ceno in delovanjem. Poleg manjšega brata i3 je to najbolj razširjen procesor v prenosnikih.
  • Procesor Intel Core i7: zelo zmogljiv procesor, ki je namenjen zelo zahtevnim izzivom. Uporabniku omogoča hitro odzivnost in večjo produktivnost.
  • Procesor Intel Core i9: najnovejši in najzmogljivejši procesor, s katerim bo vaš prenosnik kos popolnoma vsem delovnim nalogam.

Torej višja, kot je številka (serije in kategorije), bolj zmogljiv je običajno sam procesor.

 

  1. Kateri delovni pomnilnik je pravi za vas?

Bralno-pisalni oziroma delovni pomnilnik, poznan tudi pod imenom RAM, skrbi za hitrost delovanja programov na prenosniku.

Prenosniku omogoča izvajanje več opravil hkrati, merimo pa ga v gigabajtih. Več RAM-a omogoča sočasno delovanje več aplikacijam hkrati, medtem ko sistemu omogoča dostop do več podatkov. Več RAM-a, kot ima prenosnik boljšo večopravilnost in preklapljanje med programi omogoča.

Večina današnjih prenosnikov ima 8 GB RAM-a, osnovni modeli 4 GB, najboljši pa 16 ali celo 32 GB. O prenosnikih, ki presegajo 16 GB, bi morali razmišljati v primeru, da boste urejali velike video posnetke ali foto datoteke ali pa boste prenosnik uporabljali predvsem za gaming. Najnovejše igre zahtevajo namreč najmanj 8 GB, še raje pa 16 GB, kar pomeni, da bo igra izkoristila ves delovni spomin prenosnika. Za gladko delovanje in preklapljanje med programi je bolje, da imate še nekaj rezerve. To še posebej velja za tiste, ki želite ob igranju iger še brskati po spletu, poslušati glasbo ali istočasno uporabljati kakšne druge aplikacije.

  1. Ugotovite, koliko podatkov boste želeli shraniti

Disk je shramba vašega računalnika, zato se morate tudi pri tem odločiti za takšnega, ki najbolj ustreza vašim zahtevam.

Trdi diski ali HDD diski nudijo več prostora, a so bolj počasni, glasnejši in večji, medtem ko so SSD diski hitrejši in tišji, a z manjšo kapaciteto prostora in višjo ceno.

Večina prenosnikov je opremljena s trdimi diski SSD, ki so od vrtečega trdega diska (HDD) hitrejši tudi do desetkrat. Za nezahtevnega uporabnika je dovolj SSD s 256 GB prostora, ki nudi dovolj veliko shrambo za vse vaše fotografije, glasbo in preko 10 filmov visoke ločljivost.

Prenosniki srednjega in višjega cenovnega razreda so običajno opremljeni s 512 GB diskom SDD, nekateri večopravilni prenosniki pa ponujajo ločen HDD, ki je rezerviran za večje datoteke.

Sicer pa lahko vedno, kar velja tudi za RAM, prenosniku nadgradite ali izberete hitri zunanji disk USB.

 

Prenosnik Lenovo Yoga 910 v srebrni barvi je izjemno lahek in tanek

 

  1. Zakaj je kakovostna tipkovnica tako pomembna?

Če boste za prenosnikom dnevno preživeli več ur, potem si priskrbite prenosnik z udobno tipkovnico.

Pomembno je, da so tipke na dotik hitro odzivne in osvetljene, sploh v primeru, da delate v temnejših prostorih.

Toliko pozornosti, kot jo boste posvetili tipkam, bo deležna tudi sledilna ploščica, zato se prepričajte, da je njena velikost optimalna, njena odzivnost pa ravno pravšnja.

 

  1. Poiščite baterijo, ki bo vzdržala vse vaše naloge

Pri prenosnikih je vzdržljivost baterije izjemnega pomena, sploh če gre za delo na terenu. Vedeti pa morate, da na trajanje baterije vpliva več dejavnikov, ki smo jih omenjali tudi v prejšnjih točkah, kot so recimo svetlost in ločljivost zaslona, vaša opravila in prenašanje datotek prek spleta ipd.

Življenjsko dobo baterije boste našli izraženo v vatnih (Wh) ali miliamperskih urah (mAh). Večja, kot bo številka, več časa do vaš prenosnik deloval brez dodatnega polnjenja. V tej prvini so absolutni prvaki prenosniki tipa ultrabook, ki na račun majhnosti in zmogljivega procesorja brez napajanja zdržijo tudi 10 ur in več. To velja tudi za številne prenosnike višjega cenovnega razreda.

 

Modern PC HP Spectre X360 je primeren za celo družino

 

11. Dodatni priključki

Ni samoumevno, da imajo prenosniki vse priključke, ki jih potrebujete ali ste jih vajeni. Žal, marsikdo pri nakupu  prenosnika to lastnost spregleda.

Vsak prenosnik ima različno število in vrste vhodov, nekateri ultrabook prenosniki pa vhodov USB sploh nimajo. Zato se pred nakupom vprašajte, katere priključke oziroma vhode potrebujete – USB, Thunderbolt, čitalec kartic, 3.5 mm vhod z slušalke itd. V nasprotnem primeru se boste morali posluževati razširitvenih priključkov.

Še dodaten nasvet: če iščete delovni prenosnik, preverite, ali ima možnost priklopa na priklopno delovno postajo (docking station). Priklopne delovne postaje za prenosne računalnike so namenjene premostitvi vrzeli med prenosljivostjo in stacionarnim prostorom za delo. S priklopno postajo lahko dobite najboljše iz obeh svetov s sistemom, ki omogoča, da vaš prenosnik deluje za oba namena.

Če boste prenosnik uporabljali vsakodnevno, potem je dobro razmisliti tudi o nakupu dodatne opreme. Ta lahko osnovne uporabniške funkcije vašega prenosnika nadgradi in razširi. Tu preverite, kaj od dodatne opreme potrebujete!

 

12. Je kvaliteta kamere pomembna?

Do neke mere, zagotovo. Vsi prenosniki imajo namreč vgrajeno kamero, se pa le-te zelo razlikujejo po kvaliteti.

Logično razmišljanje je, da višje kvalitete je vgrajena kamera, dražji je prenosnik. Edina razlika v primerjavi z ostalimi komoponentami je, da je to nekoliko manj pomemben element kot recimo procesor ali pa ločljivost zaslona.

Kamere se uporabljajo predvsem za video klice in sestanke. Torej, če vam je pomembno, da je ločljivost prenosa video klica dobra, potem morate izbrati prenosnik z visoko-kvalitetnimi vgrajenimi kamerami.

 

Za konec pa še nekaj hitrih in uporabnih nasvetov, ki ne potrebujejo dodatne razlage.

  • Namenska grafična kartica je primerna za zahtevnejše uporabnike.
  • Ne, DVD pogona ne potrebujete več, njegov čas je minil.
  • Kupite prenosnik s prednaloženim operacijskim sistemom, saj ga boste sicer morali dodatno kupiti.

 

Ob nakupu prenosnika pa ne pozabite na njegovo zaščito. Varnost pred virusi je ključnega pomena za brezhibno delovanje, zato si tukaj preberite, kako vaš novi prenosnik obvarovati virusov. Vaš novi prenosnik pa lahko dodatno zaščitite tudi s pravilno izbiro torbe, ki olajša vsakodnevni transport prenosnika in lahko v najslabšem primeru celo prepreči katastrofo!