Kako izbrati pravo velikost televizorja?

Nakup novega televizorja je lahko presenetljivo zahteven izziv. Oteži ga lahko tudi dejstvo, da se na trgu srečamo z bogato ponudbo. Kje začeti in kako izbrati pravi TV-sprejemnik, ki nam bo služil vrsto let? V naši ponudbi najdete televizije vseh vodilnih proizvajalcev, različnih velikosti, tehničnih značilnosti in seveda različnih cen. Poleg ugodne cene je pri nakupu televizije treba upoštevati še druge dejavnike. Televizor je namreč ena izmed tistih naprav, ki je ne kupujemo vedno znova vsakih nekaj let. Zato je smiselno, da pred nakupom temeljito razmislimo, kakšno televizijo potrebujemo.

Pri vprašanju, kako izbrati pravo velikost televizije, si lahko pomagamo z dvema podatkoma oziroma odgovoroma:

1. Kje bo postavljena televizija, ko jo bomo gledali? Bomo TV-sprejemnik postavili na omarico, bo pritrjen na steno (z nosilcem ali z nosilno roko) ali na stensko polico?

Televizor Samsung na steni

2. Kakšna bo razdalja med zaslonom in uporabnikom? Natančno moramo oceniti tudi razdaljo, s katere bomo največkrat gledali televizijo.

Razdalja gledalec - televizija

S pomočjo teh dveh odgovorov lahko mnogo lažje ocenimo, kako velik televizor potrebujemo, oziroma koliko meri največja/najmanjša diagonala zaslona, ki je še primerna za nas. Opozoriti pa vas moramo tudi na eno najpogostejših napak pri nakupu televizije! Diagonala zaslona ne predstavlja končne velikosti televizije, saj je treba upoštevati tudi rob ob zaslonu. Hitro se lahko pripeti, da bo nova televizija prevelika za že obstoječo omaro ali polico.

Enostavna formula za izračun prave velikosti televizije

Razdalja televizor - sedežna garnitura v dnevni sobi

Pri zaslonu je pomembna tudi ločljivost, ki vpliva na odločitev o velikosti zaslona. Kakšna naj bo velikost diagonale televizije z ločljivostjo Full HD najlažje izračunamo po sledeči enačbi. Najprej izmerimo razdaljo med televizijo in sedežno garnituro; to razdaljo pa pomnožimo s 25. Dobimo rezultat v palcih, ki ga pretvorimo v nam bolj domače centimetre (1 palec je 2,54 cm). Če je razdalja med televizijo in sedežno garnituro npr. 2 metra, je za nas primeren zaslon v velikosti 50 palcev (127 cm).

Televizor v dnevni sobi na omarici

Pri televizijah z ločljivostjo 4K je pretvornik drugačen. Razdaljo med sedežno garnituro in televizijo je treba pomnožiti z 39. V tem primeru je pri dvometrski razdalji primeren zaslon, velikosti 78 palcev (198 cm). Vsekakor so se velikosti zaslonov v zadnjih letih izredno povečale, hkrati pa je neprimerno napredovala tudi tehnologija, ki nam omogoča kristalno čisto ločljivost.

Pri nakupu nove televizije naj ne bo odločilnega pomena zgolj velikost. Treba je upoštevati še druge tehnične značilnosti, ki si jih lahko za vsak posamezni model ogledate na naši spletni strani.

Namen nakupa televizorja

Prav gotovo je pri izbiri velikosti televizije pomembna tudi namembnost televizije. Če bomo televizijo uporabljali za občasno gledanje televizijskih programov v običajni kakovosti, lahko brez skrbi izberemo tudi televizijo z manjšo diagonalo zaslona. Če pa imamo možnost sprejemati signal višje kakovosti, se je vsekakor priporočljivo odločiti za televizijo z večjo diagonalo.

Televizor v spalnici

Na nekatere dejavnike pri odločitvi za velikost televizije kot gledalci nimamo nobenega vpliva. Eden izmed njih je kakovost predvajanega vira. Nekateri televizijski programi se še vedno predvajajo v ločljivosti 576p, kar pomeni, da bo tak signal tudi na velikem zaslonu in z majhne razdalje videti precej kockast.

Zaključimo lahko, da so pri odločitvi o velikosti televizije odločilnega pomena naslednji dejavniki:

  • kakovost vhodnega signala: če je kakovost slaba, je na velikem zaslonu slika kockasta;
  • oddaljenost televizije od gledalca: če sedimo preblizu, je slika kockasta, če pa sedimo predaleč, se izgubijo podrobnosti; v majhen prostor tudi ne smemo postaviti prevelike televizije;
  • namen uporabe: kako pogosto bomo televizijo uporabljali za prave filmske večere, prenose športnih dogodkov ali igranje igric? Za vse zahtevnejše uporabnike sta namreč smiselna nakup večjega zaslona in odločitev za višjo ločljivost.