Kako izbrati pravo velikost televizorja?

Kako izbrati pravi TV-sprejemnik, ki nam bo služil vrsto let? Kako pomembna je izbira prave velikosti? Kaj je prava TV diagonala? Zagotovo ste se tudi vi že spraševali vse to, ko ste kupovali nov televizor. Nakup novega televizorja je lahko namreč presenetljivo zahteven izziv. Dodatno ga lahko oteži še dejstvo, da se na trgu srečujemo z vedno bolj bogato ponudbo.

V naši ponudbi najdete televizije vseh vodilnih proizvajalcev, različnih velikosti, tehničnih značilnosti in seveda različnih cen. Poleg ugodne cene je pri nakupu televizije treba upoštevati še druge dejavnike. Televizor je namreč ena izmed tistih naprav, ki je ne kupujemo vedno znova vsakih nekaj let. Zato je smiselno, da pred nakupom temeljito razmislimo, kakšno televizijo potrebujemo.

Zelo pomembna je tudi izbira velikosti televizorja. V nadaljevanju vam bomo pojasnili, zakaj in na kaj morate biti ob nakupu pozorni.

 

Zakaj je TV diagonala pomembna pri izbiri televizorja?

Za vse televizorje velja, da imajo priporočeno razdaljo in kot gledanja, ki ju je dobro upoštevati pri nameščanju televizorja v svoj dom.

Najboljšo in najbolj realistično izkušnjo gledanja zagotavlja televizor, ki zavzema 40 stopinj vašega vidnega polja. To razdaljo vidnega polja lahko izračunamo, če poznamo velikost zaslona oziroma diagonalo televizorja.

Da boste našli pravo veliko televizorja zase, si odgovorite na naslednji dve vprašanji:

  1. Kje bo postavljena televizija, ko jo bomo gledali? Bomo TV-sprejemnik postavili na omarico, bo pritrjen na steno (z nosilcem ali z nosilno roko) ali na stensko polico? Mogoče na TV omarico? Če niste prepričani, katero odločitev izbrati, si lahko nekaj več o tem preberete na našem blogu.

 

Televizor Samsung na steni

 

2. Kakšna bo razdalja med zaslonom in uporabnikom? Natančno moramo oceniti tudi razdaljo, s katere bomo največkrat gledali televizijo.

 

Razdalja gledalec - televizija

S pomočjo teh dveh odgovorov lahko mnogo lažje ocenimo, kako velik televizor potrebujemo, oziroma katera TV diagonala je primerna za nas

Opozoriti pa vas moramo tudi na eno najpogostejših napak pri nakupu televizije! Diagonala zaslona ne predstavlja končne velikosti televizije, saj je treba upoštevati tudi rob ob zaslonu. Hitro se lahko pripeti, da bo nova televizija prevelika za že obstoječo omaro ali polico, zato nikar ne spreglejte tudi tega podatka pri izbiri svojega novega televizorja.

 

Enostavna formula za izračun prave velikosti televizije

 

Razdalja televizor - sedežna garnitura v dnevni sobi

 

Pri zaslonu je seveda pomembna tudi ločljivost, ki vpliva na odločitev o velikosti zaslona. Načeloma velja, da se z večjo diagonalo povečuje tudi ločljivost televizorja.

Kakšna naj bo velikost diagonale televizije z ločljivostjo Full HD najlažje izračunamo po sledeči enačbi. Najprej izmerimo razdaljo med televizijo in sedežno garnituro; to razdaljo pa pomnožimo s 25. Dobimo rezultat v palcih, ki ga pretvorimo v nam bolj domače centimetre (1 palec je 2,54 cm). Če je razdalja med televizijo in sedežno garnituro npr. 2 metra, je za nas primeren zaslon v velikosti 50 palcev (127 cm).

 

Televizor v dnevni sobi na omarici

 

Vendar pozor! Pri televizijah z ločljivostjo 4K je pretvornik drugačen. Razdaljo med sedežno garnituro in televizijo je treba pomnožiti z 39. V tem primeru je pri dvometrski razdalji primeren zaslon, velikosti 78 palcev (198 cm).

Vsekakor so se velikosti zaslonov v zadnjih letih izredno povečale, hkrati pa je neprimerno napredovala tudi tehnologija, ki nam omogoča kristalno čisto ločljivost.

Pri nakupu nove televizije naj ne bo odločilnega pomena zgolj velikost. Treba je upoštevati še druge tehnične značilnosti, ki si jih lahko za vsak posamezni model ogledate na naši spletni strani.

 

Namen nakupa televizorja

Prav gotovo je pri izbiri velikosti televizije pomembna tudi namembnost televizije.

Če bomo televizijo uporabljali za občasno gledanje televizijskih programov v običajni kakovosti, lahko brez skrbi izberemo tudi televizijo z manjšo diagonalo zaslona. Če pa imamo možnost sprejemati signal višje kakovosti, se je vsekakor priporočljivo odločiti za televizijo z večjo diagonalo. To še posebej velja, če smo filmski navdušenci in imamo v svojem domu celo nameščen sistem za hišni kino.

 

Televizor v spalnici

 

Na nekatere dejavnike pri odločitvi za velikost televizije kot gledalci nimamo nobenega vpliva. Eden izmed njih je kakovost predvajanega vira. Nekateri televizijski programi se namreč še vedno predvajajo v ločljivosti 576p, kar pomeni, da bo tak signal tudi na velikem zaslonu in z majhne razdalje videti precej kockast.

Se pa tudi izvajalci televizijskih programov vedno bolj trudijo svojim uporabnikom zagotavljati tudi visokoločljivostne programe, pri katerih naprednejši televizorji zagotovo pridejo do izraza.

 

Zaključimo lahko, da so pri odločitvi o velikosti televizije odločilnega pomena naslednji dejavniki:

  • kakovost vhodnega signala: če je kakovost slaba, je na velikem zaslonu slika kockasta;
  • oddaljenost televizije od gledalca: če sedimo preblizu, je slika kockasta, če pa sedimo predaleč, se izgubijo podrobnosti; v majhen prostor tudi ne smemo postaviti prevelike televizije;
  • namen uporabe: kako pogosto bomo televizijo uporabljali za prave filmske večere, prenose športnih dogodkov ali igranje igric? Za vse zahtevnejše uporabnike sta namreč smiselna nakup večjega zaslona in odločitev za višjo ločljivost.

Če boste upoštevali zgoraj naštete nasvete, boste zagotovo izbrali pravo velikost televizorja zase. V primeru, da nismo odgovorili na vse vaša vprašanja, pa vas vabimo, da nas obiščete v naših poslovalnicah, kjer vam bo naše strokovno usposobljeno osebje z veseljem pomagalo.