Kako opremiti otroško sobo?

Otroška in mladinska soba predstavljata pomembno zatočišče v življenju vaših otrok in najstnikov. Pomembno je, da se otrok v sobi počuti varnega in da mu prostor vzbuja občutek domačnosti in ga spodbuja k razvoju. Seveda, na to vpliva tako pohištvo otroške spalnice kot tudi otroška posteljnina in dekoracija.

Preverite naše stilske nasvete, kjer boste lahko izvedeli, kako opremiti otroško spalnico za najbolj optimalen izkoristek prostora in stvaritev otroškega varnega zatočišča, ki je poleg vsega tudi estetsko opremljen del celotnega vašega doma.

 

Zakaj je otroška posteljnina pomembna pri opremi otroške spalnice?

Kot smo že dejali, je otroška soba pomemben del otrokovega življenja. To je prostor, v katerem prihaja do njegovega psihofizičnega razvoja. Tako kot v spalnici pa je tudi v otroški sobi središče prostora –  otroška postelja.

Otroška postelja je več kot samo ležišče. Je varno pribežališče, kamor se otrok zateče vsak večer v svet sanj in domišljije. Tako se lahko v samo enem trenutku otroška postelja preobrazi v najhitrejši dirkalni avto, velikansko vesoljsko raketo, čudovit princeskin grad ali neprebojno vitezovo trdnjavo. Za to, da otroška postelja opravi vse svoje zahtevne naloge – od uspavanja otroka v brezskrben sen, do transformiranja v vse oblike, ki jih ustvari otroška domišljija – pa je nujna tudi kakovostna in udobna otroška posteljnina.

 

Otroška posteljnina naj bo skladu z njegovimi interesi

 

Za otroško posteljnino ni pomembno samo, da je mehka, udobna in zračna, narejena iz kakovostnih materialov in preprosta za vzdrževanje, pač pa tudi, da je zabavna! Otroška posteljnina, ki bo opremljena z otrokovimi najljubšimi vzorci, barvami, motivi ali celo risanimi junaki, bo poskrbela, da se bodo otroci v sobi in postelji počutili domače in sproščeno. Vašemu otroku bo udobna postelja nudila dobro prespane noči. Seveda, poskrbite še, da bo tudi preostanek otroške sobe opremljen s podobnim motivom, barvo ali zgodbo. Tako bo vaš malček naravnost oboževal preživljanje časa v svojem pribežališču.

V naši ponudbi boste našli bogato izbiro otroške posteljnine v različnih barvah in vzorcih. Za vse ljubitelji živali smo poskrbeli za bogato ponudbo priljubljenih živalskih vzorcev, kot so levi, tigri, žirafe, zebre in druge afriške živali, pa tudi ribe, kiti, raki, morski psi, ptiči, čebelice, pikapolonice in gozdne živali. Nežne deklice naravnost obožujejo otroško posteljnino z motivi samoroga, princeske ali morske deklice, razigrani dečki pa najraje spijo v otroški posteljnini s športnimi motivi, super heroji, roboti ali dinozavri. Odkrijte bogato ponudbo kakovostnih otroških posteljnin v spletni trgovini Harvey Norman in popeljite svoje mlade nadobudneže v sanjski svet, kjer je vse mogoče!

 

Kaj pa pohištvo?

Seveda, je zelo pomembno tudi, za kakšno pohištvo se boste odločili ter kako ga boste postavili. Če se srečujete s prostorno stisko, vam svetujemo izbiro večnamenskega pohištvo, kot so:

  • podposteljni predalnik,
  • premična pisalna miza,
  • postelja z dodatnim izvlečnim ležiščem,
  • postelja z mostom ali
  • moderni pograd.

 

Moderni pograd v otroški sobi

 

Ko se odločate za postavitev izbranega pohištva, pa vam priporočamo, da najprej zelo dobro pregledate dimenzije prostora. Vaš cilj naj bo doseči naslednje:

  1. Otroško pisalno mizo postaviti pod okno ali ob okno, da otrok ob učenju dobi čim več naravne svetlobe.
  2. Če vam prostor omogoča, pohištvo postavite čim bolj ob stene, saj boste tako poskrbeli za odprto in zračno sobo, kjer bo možna tudi igra in druženje.

Za otroka je pomembno, da ima v sobi dovolj prostora za igro in gibanje, zato ne pretiravajte s količino pohištva. Velja pa omeniti, da je pomembno tudi, da sta delovni kotiček in igralni kotiček jasno ločena. Tako bo malček vedno vedel, kje je njegov prostor za igro in kje za delo.

 

Talne obloge v otroški sobi

Pri izbiri najbolj ustrezne talne obloge vam svetujemo, da izberete takšne, ki so:

  • najprej enostavne za vzdrževanje,
  • iz varnega materiala in
  • prijetne za vašega otroka.

Danes se najpogosteje srečujemo s kombinacijo parketa ali laminata ter preproge. Parket in laminat poskrbita za občutek domačnosti, ki ga pričara naravni material, kot je les, preproga pa za občutek topline in mehkobe. Poleg tega je preproga tudi odličen dekoracijski element, ki poživi otroško sobo. Ne pozabite na otrokove najljubše motive!

 

Kombinacija lesa in preproge za občutek domačnosti in topline

 

Izbira barv je pomembna

Če je vaš otrok že nekoliko večji, vam priporočamo, da tudi pri izbiri barv prisluhnite njihovim željam. Pravilna in ustrezna izbira barv namreč lahko deluje zelo stimulativno za njihov razvoj. V primeru, da se otrok ne more odločiti o končni barvi, mu lahko priporočite tople pastelne barve. Le-te so namreč zelo prijetne, razigrane, a ne preveč živahne. Pastelno zelena deluje sproščujoče, pomirjujoče in blaži stres. Dobrodošle pa so tudi pastelno rumena, oranžna, modra ali roza barva.

Dodaten namig: izogibajte se rdeči barvi, ki deluje preveč poživljajoče. Vaš malček se bo v rdeči sobi težko umiril in sprostil. Ravno tako vam svetujemo, da ne posegate po rjavi, sivi ali črni barvi.

 

Delovni in igralni kotiček

 

Pri opremljanju otroške in mladinske sobe uporabite celotno zakladnico vaše in otrokove domišljije. Nikar ne pozabite na skupno, tematsko, opremo v motivu, ki je otroku pri srcu. Seveda, se lahko odločite tudi za bolj nevtralen stil, če vaš malček trenutno ne kaže nobenega izrazitega navdušenja nad določenim motivom ali risanim junakom. Nevtralen stil opreme lahko v katerem koli trenutku popestrite z želenimi dodatki, če se pojavi želja in potreba. Veliko bo ste dosegli že z dekoracijskimi elementi, kot so zavese, nočna svetilka, otroška posteljnina, preproga in stenske nalepke. Celotno ponudbo otroških in mladinskih sob lahko najdete v naši spletni trgovini. Še več uporabnih idej pri opremljanju otroške sobe pa tukaj.