Kako pravilno namestiti televizor?

Obstaja veliko načinov, kako najbolje namestiti televizor. To je odvisno od vaših potreb in želja ter od prostora, v katerem želite svoj TV namestiti. V nadaljevanju bomo opisali in predstavili različne možnosti montaže ter vas opozorili, na kaj morate biti pri izbiri pozorni.

Stenski nosilec za TV

Eno od možnosti za namestitev televizorja predstavlja stenski nosilec za TV. Gre za zelo elegantno in priročno rešitev, saj bo vaš televizor nameščen v zraku, kar pomeni, da boste pridobili veliko prostora.

Stenski nosilec za TV omogoča namestitev, pri kateri se televizor prilagodi našemu območju gledanja.

Višina za namestitev stenskega nosilca

Pri nameščanju televizorja s pomočjo nosilca za TV morate biti pozorni predvsem na višino, na kateri bo televizor primeren za udobno gledanje. Po priporočilih specialistov naj bo TV nameščen v ravni črti med območjem gledanja in steno, kjer se nahaja.

Držite se višine, iz katere boste TV gledali, nosilec za TV pa posledično namestite v višini oči. To pomeni, da montaža televizorja nad kaminom ali knjižno polico ne bo najboljša izbira.

Velikost zaslona

Naslednji pomemben kriterij pri namestitvi televizorja je velikost zaslona. Razdalja do televizorja in diagonala naprave morata biti v posebej določenem razmerju, ki igra pomembno vlogo pri zagotavljanju udobja med gledanjem televizorja. Večja kot je velikost zaslona, ​​dlje naj bo enota nameščena od sedalnega dela in višje od tal.

Televizor v spalnici

Če se odločate za namestitev televizorja v spalnici, potem bo nosilec za TV nameščen nekoliko višje kot v dnevnem prostoru, saj boste televizor gledali predvsem v ležečem položaju. V tem primeru naj bo stenski nosilec za TV nameščen znotraj vidnega polja, v katerem vaša glava udobno in sproščeno počiva.

Televizor bo v spalnici nameščen nekoliko višje od tal zaradi ležečega gledanja.

 

Kateri nosilec za TV izbrati?

Izbirate lahko med različnimi nosilci, in sicer:

  1. Fiksni nosilec za TV: primeren za televizorje, ki jih ni potrebno premikati in zadostuje, da so ves čas na isti točki. Primeren tudi za velike naprave.
  2. Nagibni nosilec za TV: primeren za televizorje, ki se bodo premikali. To pomeni, da se bo položaj gledanja televizorja spreminjal.
  3. Izvlečni nosilec za TV: primeren za televizorje, pri katerih ne želimo regulirati le nagiba, temveč tudi razdaljo od stene. Izvlečni ali konzolni nosilec je super rešitev za namestitev televizorja na vogal stene.

Pri izbiri nosilca za televizor je pomembno, da izberete takega, ki navaja VESA (Video Electronics Standards Association) standard. VESA standard namreč razkriva, kakšne so dimenzije držala za pritrditev televizije. Te dimenzije lahko najdete na hrbtni strani televizorja ali pa v navodilih za uporabo. Dimenzije lahko pomerite tudi sami, če podatka ne najdete.

  • Primer: VESA 400 x 300 pomeni, da je razdalja med vodoravnimi točkami za pritrditev nosilca 400 mm, med navpičnimi pa 300 mm.

Še en praktičen nasvet pri nameščanju televizorja je, da poskrbite, da je v bližini nameščena vtičnica za napravo. Slednja naj od televizorja ne bo oddaljena več kot 50 cm. Tako boste poskrbeli tudi za estetsko zadovoljstvo pri nameščanju televizorja in se izognili nepotrebnemu prepletanju žic in kablov.

 

TV omarica

Precej bolj preprosta in pogosta rešitev za namestitev televizorja je TV omarica. Le-to lahko kupite kot samostojen kos pohištva ali pa kot sestavni del dnevnega regala.

Največja prednost, ki jo nudi TV regal, je predvsem funkcionalnost. Omarico oziroma regal lahko uporabite za odlaganje dekoracijskih in drugih elementov ter za skladiščenje poljubnih potrebščin, hkrati pa je uporabna za skrivanje žic in kablov.

TV omarica, ki omogoča odlaganje ter shranjevanje stvari.

Če gre za samostojen kos pohištva, potem običajno lahko izbiramo med različnimi dimenzijami omarice. To pomeni, da jo lahko prilagodimo našim zahtevam in potrebam ter izberemo ustrezno višino omarice za najbolj optimalno gledanje televizorja.

Kadar je TV omarica že sestavni del dnevnega regala pa je zagotavljanje ustrezne višine za optimalno gledanje televizije nekoliko težje. Dnevni regal je tisto pohištvo, ki ga pri vstopu v dnevni prostor najprej opazimo. Posledično se zanj odločamo predvsem na podlagi njegovega videza in uporabnosti, poudarek pa ni na višini TV regala.

Če se odločate za nakup novega dnevnega regala, vam svetujemo, da poskrbite tudi za pravilno višino TV omarice. Le tako bo vaše gledanje televizorja sproščujoče in udobno, kot mora biti.

Pri namestitvi televizorja lahko torej izbirate med fiksnim, nagibnim in izvlečnim stenskim nosilcem ter TV omarico, bodisi kot samostojen kos pohištva bodisi kot sestavni del dnevnega regala. Vse opisane rešitve nameščanja predstavljajo super izbiro, če ste pri tem pozorni tudi na zagotavljanje najbolj optimalnih razmer za udobno gledanje televizorja.