Kako pravilno shranjujemo vino?

Končno je napočil trenutek v dnevu, ko si lahko odprete buteljko svojega najljubšega vina in si privoščite kozarec ali dva. Kaj pa potem? Kako shraniti odprto buteljko vina, da le-to ne bi izgubilo vseh svojih arom in okusa? Če ste se tudi vi že vprašali to vprašanje, potem ste prišli na pravo mesto. V nadaljevanju vam bomo namreč razkrili vse skrivnosti pravilnega shranjevanja vina, da se boste lahko vinskim užitkom predajali vse do zadnje kaplje v steklenici.

 

Uživanje v najljubšem vinu

 

Idealne razmere za shranjevanje vina

Idealne razmere za shranjevanje vina so močno odvisne od prevladujoče vlažnosti, izpostavljenosti sončni svetlobi in morebitnih temperaturnih nihanj.

Prostor, kjer skladiščite vino naj bi bilo ravno prav vlažno in hladno ter razmeroma temno. Pomanjkanje vlage lahko plutovinast zamašek izsuši, obilica vlage pa povzroči nastajanje plesni. Če je prostor preveč ohlajen, lahko vino zamrzne in izgubi določene atribute, ki ne prenašajo mrzlih temperatur. S tem vino izgubi svoje lastnosti, ki ga delajo unikatnega in kakovostnega. Če je v pretoplem prostoru, pa toplota lahko pospeši proces staranja. Ob preveliki izpostavljenosti sončni svetlobi in dodatnemu kisiku pa se spremeni okus vina.

Torej, če poenostavimo, pravilno shranjevanje vina je zelo pomembno, če želite ohraniti vse njegove posebnosti in vrhunski okus. Zagotavljati najbolj optimalne razmere za shranjevanje vina pa, kot vidimo, ni tako enostavno.

 

Različne temperature vin

Za najboljše okušanje različnih vrt vin je pomembna njihova temperatura, ki se razlikuje od vrste do vrste. Priporočene temperature so:

  • Peneča vina: 6-8 °C
  • Sveža bela in rosé vina: 8-12°C
  • Sladka, desertna in oranžna vina: 12-14°C
  • Lahka rdeča in alkoholizirana vina (porto, madeira, šeri): 14-16°C
  • Preostala rdeča vina: 16-20°C.

Pravilna temperatura ob okušanju je pomembna, saj se le tako razkrijejo vse plasti in globine okusa vina.

 

Oranžno vino je potrebno hraniti pri temperaturi 12-14 stopinj C.

 

Kako dolgo zdrži odprto vino?

Ko ste buteljko vina enkrat odprli, jo hranite na temperaturi 10-13°C. Priporočljiva je uporaba vakuumskih zamaškov, da preprečimo vdor dodatne količine kisika v steklenico, ki, kot smo že omenili, lahko hitro spremeni okus vina.

Rok trajanja odprtega vina v hladilniku se nekoliko razlikuje glede na posamezno vrsto vina.

  • Peneča vina morate porabiti v roku 1-3 dni,
  • bela in lahka rdeča vina v roku 3-5 dni,
  • aromatična bela vina in rosé v roku 7 dni,
  • preostala rdeča vina v roku 1 meseca.

 

»Pokvarjeno« vino

Ali se vino lahko pokvari? Kaj to pravzaprav pomeni?

Vino se po pretečenem roku odprtja ne pokvari, pač pa izgubi svežino in pitnost. Izpostavljenost kisiku in mikroorganizmom pomeni, da vino oksidira in spremeni svoj okus.

Spremeni se tudi izgled oziroma barva vina. Rdeča vina postanejo nekoliko bolj rjava, bela vina pa postanejo oranžno-rjave barve. Pretečeno vino je zelo pogosto tudi bolj motno.

 

Vinske vitrine

Vse zgoraj opisane idealne razmere za shranjevanje vina najdemo v vinski kleti, kjer skladiščijo vina že stoletja. Danes nima vsak možnosti svoje kleti preurediti v vinsko različico, zato vas z veseljem obveščamo, da lahko v vrhunskem vinu uživate tudi brez vinske kleti. Rešitev za to so vinske vitrine.

Vinske vitrine ustvarijo idealno okolje, v katerih boste lahko brez skrbi shranjevali svoje buteljke vina. V njih lahko shranjujete zaprta vina, ki so še v postopku staranja, in odprta vina, v katerih uživate z vsakim novim požirkom. Velika prednost vinskih vitrin je, da nudijo več različnih temperaturnih con. To pomeni, da boste svojo zbirko različnih vin lahko hranili na enem mestu.

Ker obstajajo različne vinske vitrine, si je pred nakupom potrebno odgovoriti na nekaj vprašanj. Eno izmed najbolj ključnih je zagotovo kje boste imeli vinsko vitrino. Slednja namreč potrebuje dovolj zraka, da lahko zagotavlja optimalno delovanje in zagotavljanje ustrezne temperature hlajenja.

Ločimo 3 tipe vitrin, in sicer:

1.      Samostoječe vinske vitrine

Samostoječe enote naj imajo vsaj 10 do 15 centimetrov okoli bokov in zadaj ter ne smejo biti popolnoma zaprte od zgoraj. Če ne omogočite zadostnega kroženja zraka, lahko pride do težav s kompresorjem ali izparilnikom.

2.      Podpultno vgradne vinske vitrine

Podpultno vgradne enote ne smejo imeti zaprte rešetke oziroma podstavka, zato jih je treba pred vgradnjo obdelati. Manjše enote, kot sta 15 cm in 30 cm široka modela, zahtevajo vsaj 0,5 cm okoli strani in zadaj.

 

Podpultna vinska vitrina

 

3.      Popolno vgradne vinske vitrine

Popolnoma vgradne enote zahtevajo dobro prezračevanje, da hladen zrak lahko doseže čisto zadnji del enote. Da bi zrak lahko dobro krožil, je priporočljivo na zadnji strani prostora omare vgraditi majhen ventilator.

 

Već temperaturnih con v vinski vitrini omogoča hrambo različnih vin

 

V primeru nepravilne montaže vinske vitrine bo aparat povzročal tudi kar veliko hrupa ob zaganjanju. Nekaj hrupa je normalno tako kot pri običajnem hladilniku. Če pa je hrup zelo glasen in pogost, je to lahko pokazatelj, da vinske vitrine ne doseže zadostna količina zraka.

Tako kot vse ostale izdelke lahko tudi vinsko vitrino izberete s precej dodatki. Možnost LED osvetljave, digitalni prikaz temperature, senzorji, alarmi, ključavnice in še kaj drugega. Medtem ko je nekaj dodatkov skoraj nujnih, so tudi nekateri, ki le dvignejo ceno izdelku in ne predstavljajo bistvenega pomena. Več dodatkov kot bo imela vaša vitrina, dražja bo in tudi to je potrebno imeti v mislih ob nakupu.

 

Vinske vitrine omogočajo idealne razmere za shranjevanje vina

 

V naši spletni trgovini Harvey Norman boste našli široko ponudbo vinskih vitrin, ki bodo pripomogle k shranjevanju vaših zaprtih in odprtih vin. Še naprej uživajte v kakovostnih in izbranih okusih vaših najljubših buteljk brez skrbi!

Če vas zanima, katere gospodinjske aparate še priporočamo za komfortno in lažje življenje, pa preberite to blog objavo.