Kako v spalnici ustvariti sproščeno vzdušje?

Spalnica je prostor, kjer si vsako noč nabiramo novih moči za naslednji dan. V spalnici snujemo sanje, kujemo načrte in si privoščimo počitek, ko je to potrebno. Počitek oziroma spanec je pogoj za človekovo mentalno in fizično zdravje. Seveda, mora biti spanec kakovosten, kar pomeni, da je regeneracijski in relaksacijski za celotno telo. Le tako se boste zbujali spočiti in pripravljeni na soočenja z novimi izzivi. Ker je spalnica torej v prvi vrsti namenjena sproščanju, je pomembno, da jo oblikujemo kot prostor dobrega počutja, kjer lahko pozabimo skrbi in se popolnoma odpočijemo.

Kakovosten spanec dandanes ni samoumeven, je pa zagotovo dosegljiv. Nanj vpliva vrsto različnih dejavnikov, vse od načina prehranjevanja, količine telesne aktivnosti, uživanje kofeina in alkohola, stres, uporaba pametnih naprav in na koncu koncev tudi naše spalno okolje, v katerega se vračamo vsak večer. Za najbolj optimalno spalno okolje smo pripravili 8 ključnih nasvetov, s pomočjo katerih boste lahko spalnico preobrazili v pravo oazo miru in ustvarili sproščeno spalno okolje.

 

Posteljni okvir oblazinjen z rožnatim vzorcem

 

1. Izberite pomirjujoče barve

Pri izbiri barv je pomembno, da se odločite za sproščujoče tone. Izberete lahko tako nežne kot tudi nekoliko močnejše odtenke barv, poskrbite le, da se ob izbrani barvi dobro počutite.

Posegajte po barvah, ki vas pomirjajo in ne vzbujajo negativnih čustev. Barve, ki delujejo pomirjajoče in nas navdušujejo s pozitivno energijo so predvsem:

  • rožnati odtenki,
  • nevtralni, bež odtenki,
  • hladni zeleni in modri toni ter
  • rjavi in zemeljski toni.

Najprej določite barvo sten, šele potem se lotite izbire barv pohištva, dodatkov in posteljnine. V Harvey Normanu vam ponujamo široko paleto spalničnega pohištva in vsega ostalega, kar potrebuje vaša spalnica, v čudovitih barvnih različicah, med katerimi boste zagotovo našli pravo zase.

 

Spalnica bela barva z omaro in posteljo

 

2. Nočno omarico opremite s pisalom in beležko

Saj veste, da prenosni računalnik in pametni telefon ne sodita v spalnico, kajne? Raje si opravila, ki jih imate v planu naslednji dan ali teden, zapišite v beležnico. Zakaj? Tako se boste izognili oddajanju modre svetlobe in sevanju elektronskih naprav med nočnim počitkom, hkrati pa boste točno vedeli, kaj ste načrtovali prejšnji dan. Različne študije so tudi pokazale, da ljudje, ki v spalničnem prostoru nimajo elektronskih naprav, spijo bolje, bolj trdno in brez prekinitev.

 

3. Poslovite se od nespečnosti

Najverjetneje se vam je že pripetilo, da vas je kakšno noč mučila nespečnost, saj je nespečnost najpogostejša oblika motenj spanja. Z njo se srečuje približno tretjina vsega svetovnega prebivalstva.

V primeru, če vas še kdaj obišče ta neprijetna nočna težava, imamo za vas rešitev. Ko boste opazili, da se že nekaj časa trudite zaspati, vzemite v roke beležko in vanjo zapišite prav vse misli ter skrbi, ki vam rojijo po glavi. Na ta način boste lahko umirili misli in lažje zaspali.

K lažjemu uspavanju bo pripomogla tudi aromaterapija. V difuzor nakapljajte nekaj svojega najljubšega eteričnega olja, vonj katerega vas bo pomiril. Predlagamo predvsem eterično olje sivke, kamilice ali vrtnice.

 

Vzmetnica bela barva in kraljevska višina

 

4. Investirajte v dobro vzmetnico

Pri skrbi za zdrav, globok in kakovosten spanec, ne smete zanemariti izbire ustreznega tipa vzmetnice. Ustrezna izbira vzmetnice zagotavlja, da se ponoči ne zbujamo in da se na njej počutimo udobno, naše telo pa dobiva podporo in oporo, ki jo potrebuje. Na slednje vpliva tako glavni sestavni del, iz katerega je ležišče narejeno (žepkasto vzmetenje, bonell vzmetenje, spominska pena idr.) kot tudi preostali materiali, ki sestavljajo polnilo ležišča in njeno površino.

Izbira materialov in njihove kombinacije določajo tudi samo trdoto vzmetnice, ki je osebna preferenca vsakega posameznika.

Harvey Norman ponuja različne blagovne znamke svetovno priznanih proizvajalcev vzmetnic, med katerimi boste zagotovo našli pravo za vas. Na voljo so mehke, srednje trde in trde vzmetnice različnih dimenzij, materialov, vzmetenj in višin.

Oglasite se v eni izmed poslovalnic in se posvetujte z našimi strokovnjaki za spanje, katera je prava za vas.

 

Pisalna miza bela barva

 

5. Udoben bralni kotiček

Branje je ravno tako odlična strategija za sprostitev. Poleg tega branje preprečuje večerno poseganje po pametnih napravah, ki oddajajo modro svetlobo. Slednja namreč vpliva na naše hormonsko stanje in nas lahko še dodatno prebudi.

Če se pred spanjem radi sproščate z branjem, potem vam svetujemo, da si v spalnici omislite udoben bralni kotiček. Opremite ga v stilu celotne spalnice in poskrbite, da bo založen z vašimi najljubšimi knjigami in revijami.

 

6. Izberite pravi vzglavnik

Zelo pomembna je tudi pravilna izbira vzglavnika. Za dober vzglavnik je značilno, da sprošča vratne mišice in ponuja mehko oporo glavi ter vratu, ki ju med spanjem ali počitkom samodejno spravi v pravi položaj. Najboljši vzglavniki bodo poskrbeli tudi za to, da boste med počivanjem imeli pravilen pretok krvi in kisika do možganov.

Med bolj priljubljenimi vrstami vzglavnikov so tisti, ki so narejeni iz spominske pene ali lateksa. Zanje je namreč značilno, da zaradi svoje luknjaste strukture nudijo odlično zračenje. Posledično je omogočen pretok vlage in zraka, kar pomeni, da se ne boste prekomerno potili, hkrati pa to preprečuje zadrževanje neprijetnih vonjav in razmnoževanje mikrobov v vašem vzglavniku. To je še posebej koristno za vaša dihala. Nos in usta se med spanjem nahajata na vzglavniku in sta zelo  izpostavljena morebitnim pršicam in bakterijam, ki se rade naselijo v hišnem tekstilu, tudi v vzglavnikih.

 

Urbana oaza z dekorativnim zelenjem

 

7. Ustvarite kotiček za urbano oazo

Dokazano je, da ima zelenje blagodejen vpliv na naše počutje. Ker je spalnica navadno prostor, ki nima toliko svetlobe kot dnevni prostori, vam priporočamo, da si ogledate našo ponudbo dekorativnih umetnih rastlin. Umetne rastline ne zahtevajo posebnih svetlobnih pogojev, prav tako pa ne potrebujejo dodatne nege in zalivanja, zato so prav za spalnico odlična izbira.

 

Posteljnina bela roza barva in teksture

 

8. Razkošje mehke posteljnine

Je sploh kaj boljšega kot končati dan v objemu mehke posteljnine? Izberite vam ljubo barvo, vzorec in material, nato pa vse skupaj dopolnite z izbranimi dekorativnimi blazinami, odejo in pregrinjalom na posteljo.

V naši spletni trgovini boste našli bogato ponudbo posteljnin v različnih barvah, vzorcih in materialih.

Če načrtujete večjo preobrazbe vaše spalnice, pa vam svetujemo, da si preberete našo blog objavo Spalnica – oaza miru in sprostitve, kjer boste našli še več uporabnih nasvetov.