Kako zaščititi računalnik pred virusi?

Vedno več našega sveta se seli na splet. Posledica razmaha digitalizacije pa je, da je vedno več naših zelo osebnih podatkov na spletu. K temu je veliko prispevala tudi pandemija covida-19, saj so se z njenim razmahom digitalizirali še številni drugi procesi in področja. Na splet se tako seli tudi kriminal.

Kibernetski napadi so danes že zelo pogost dogodek, ki pa je sila neprijeten.  Za kibernetski napad velja vsak poskus razkritja, spreminjanja, onemogočanja, uničenja, kraje ali pridobitve nepooblaščenega dostopa do sredstva ali njegove nedovoljene uporabe. Zato so države začele dajati velik poudarek na razvoj kibernetske varnosti. Slednja je dobila tudi svoj mesec – oktober je tako v mnogih državah mesec ozaveščanja o kibernetski varnosti.

Nastaja tudi vedno več zakonodajnih dokumentov (strategij, aktov in direktiv), ki določajo jasna pravila in naloge vseh držav in posameznikov za obvarovanje pred kibernetskimi napadi ter tudi kazni za tovrstne zločine.

 

Kako se izogniti kibernetskemu napadu?

Spletni goljufi natančno nastavijo svoje vabe, pri tem pa izkoriščajo predvsem človeško ranljivost. Pogosto igrajo in računajo na človeško radovednost, željo po zaslužku, željo po ljubezni, strast, strah, nepozornost in drugo.

Poslužujejo se različnih izsiljevalskih virusov, ki se ob kliku na povezavo namestijo na vaš računalnik. Vsi vaši podatki, ki jih hranite na računalniku, postanejo ogroženi.

 

ABC virusnih okužb na internetu

 • VIRUS: Škodljiv računalniški program, ki se lahko samodejno kopira in okuži računalnik.
 • WORM: Zlonamerni računalniški program, ki pošilja svoje kopije na druge računalnike preko mreže.
 • SPYWARE: Zlonamerna programska oprema, ki zbira podatke o ljudeh brez njihove vednosti.
 • ADWARE: Programska oprema, ki samodejno predvaja, prikazuje ali prenaša oglase na računalniku.
 • TROJAN HORSE: Uničevalni program, ki se pretvarja za koristno aplikacijo. Ko enkrat je nameščen, z lahkoto škoduje računalniku in celo ukrade vaše podatke.
 • KRIPTO VIRUS: Ena izmed novosti v kibernetskem svetu pa je kripto virus, ki je nastal z razmahom kriptovalut. Gre za nevarna obliko virusa, ki šifrira in zaklene datoteke v vašem računalniku, v zameno za dostop do njih pa zahteva plačilo globe.

 

Preventivni ukrepi za zaščito:

Obstajajo določeni ukrepi in postopki, ki vas lahko zaščitijo pred virusi in kibernetskimi napadi. Če jih boste upoštevali, so možnosti, da se hekerji dokopljejo do vaših podatkov zelo majhne.

 • Namestite uradno Microsoftovo posodobitev, ki zakrpa ranljivost preko katere so izvedeni napadi.
 • Če uporabljate sistem OS, ga redno posodabljajte. OS omogoča tudi, da med nastavitvami izberete možnost za redno avtomatsko posodabljanje.
 • Poskrbite, da so varnostne rešitve nameščene in omogočene na vseh napravah v omrežju.
 • Če uporabljate varnostni program, poskrbite, da vsebuje in da ima omogočeno delovanje tehnologije za proaktivno zaznavo vseh morebitnih groženj za sistem.
 • Skrbite, da je vaš varnostni program vedno posodobljen z najnovejšo različico.
 • Povežite se s ponudnikom, ki omogoča storitve obveščanja o grožnjah (angl. threat intelligence). Ta bo v pomoč pri napovedovanju prihodnjih napadov.
 • Ne uporabljajte odprtih Wi-Fi povezav, ker lahko tako hekerji hitreje pridejo do vaših podatkov.
 • Zaščitite svoje naprave z zapletenimi gesli in jih redno (na 3-4 tedne) menjajte. Gesla naj bodo kompleksna in sestavljena iz velikih ter malih črk, številk ter drugih znakov.
 • Uporabljajte dodatne načine avtentikacije s pomočjo telefona.
 • Na računalnik namestite protipožarni zid, ki blokira viruse in hekerje ter upočasni vdor v računalniški sistem.
 • Na svoj računalnik ne nalagajte programske opreme brez licence oziroma programske opreme, katere izvora ne poznate.
 • Bodite previdni pri odpiranju elektronske pošte s priponkami od nepoznanih pošiljateljev.
 • Vedno naredite varnostno kopijo svojih datotek.
 • Ob spletnem nakupovanju kupujte le v preverjenih spletnih trgovinah.
 • Bodite previdni, katere informacije delite preko spleta.
 • Starši se poslužujte različnih programov, ki omogočajo nadzor nad otrokovo uporabo spleta ter omejijo čas, ki ga preživi na spletu. Programi filtrijajo vsebino in mu onemogočijo dostop do neprimerne ter sledijo njegovi aktivnosti na spletu.
 • Premislite, preden kliknete! To še zlasti velja za spletne strani, ki omogočajo dostop do piratskih materialov. Na povezave klikajte previdno in se pri tem trudite držati splošnega dejstva: »Če je predobro, da bi bilo res, potem običajno ni res«. Z drugimi besedami, zavedajte se svoje človeške ranljivosti.

 

Kaj pa priporočajo IT strokovnjaki iz Harvey Normana?

Vsi se strinjajo, da varnost na spletu lahko izboljšate z ustrezno zaščito.

Antivirusni program Kaspersky Lab vam omogoča ustrezno zaščito med spletnim brskanjem, digitalno komunikacijo in spletnim nakupovanjem. Prav tako nemudoma blokira vsako nevarno vedenje, ohranja varnost vaših aplikacij in datotek, varuje vašo zasebnost na spletu, nudi ustrezno zaščito gesel in identitete ter varnostno kopira osebne podatke. Ker gre za uradno licenciran program, mu lahko brez skrbi zaupate. Kot dodatno zanimivost naj omenimo, da Kaspersky Lab samo v enem letu lahko obrani več kot 800 milijonov spletnih napadov, kar priča o njegovi izjemni učinkovitosti. In še to: ker tehnologija Kaspersky Lab zaščite deluje »v ozadju«, bo vaš računalnik brez težav kos vsemu, za kar ga boste uporabljali.

Zaščito (eno licenco) lahko uporabljate tako na osebnem računalniku kot tudi na tabličnem računalniku in pametnem telefonu. Program se samodejno posodablja in nadgradi, tako da boste vedno uporabljali zadnjo verzijo programa. Ob morebitni zaznavi nevarnosti dobite varnostna obvestila, obvesti pa vas tudi v primeru vklopa spletne kamere, ki je v preteklosti že predstavljala hekersko vstopno točko.

Vedno nas lahko obiščete tudi v naših poslovalnicah in se z IT strokovnjaki posvetujete o še drugih načinih kibernetske varnosti. Če pa vas zanima, kako zaščititi svoj prenosik pred fizičnimi poškodbami, pa preberite naše razloge, zakaj je potrebna torba za prenosnik.

Pa varno in previdno klikanje!