Kakšen stil kuhinje izbrati?

De gustibus non est disputandum pravi latinski pregovor oz. »o okusih se ne razpravlja«. Vas je navdušila kuhinja z otokom, ki je v zadnjem času postala pravi kuhinjski trend, in se sprašujete, če je to prava izbira za vašo novo kuhinjo? Pri opremljanju kuhinje je najbolj pomembno, da se boste v njej počutili domače. Kuhinja je več kot zgolj prostor za pripravo hrane, je tudi mesto druženja in ustvarjanja. Večina posameznikov, parov in družin namreč preživi v kuhinji precejšen del dneva.

Vaš okus, vaše želje in prostor, ki ga imate na razpolago naj bodo osnovno vodilo pri izbiri stila vaše nove kuhinje. Mej pravzaprav ni, saj imamo na voljo ogromno ponudbo najrazličnejših kuhinj.

Elegantni, moderni kuhinjski stil, francoski podeželski utrip, ki je močno prisoten v rustikalni kuhinji, kuhinja z otokom, industrijska kuhinja in še več. Obstaja toliko možnosti, da je potrebno svojo odločitev dobro premisliti, poleg tega je prenova kuhinje velika finančna in časovna naložba.

Pri izbiri stila ali teme za svojo kuhinjo je treba upoštevati tudi dejstvo, ali prenavljate kuhinjo, ki je del vašega doma, ali gre za nepremičnino, ki je del prodaje oziroma oddaje. To bo med drugim vplivalo tudi na proračun.

Izbiro novega kuhinjskega stila je potrebno dobro premisliti.

 

Kaj vpliva na izbiro stila kuhinje?

Na izbiro kuhinje ključno vplivata velikost in oblika kuhinjskega prostora. Zavedati se moramo, da preveliki elementi v majhnem prostoru ovirajo naše gibanje. Če želite optično povečati majhen prostor, izberite svetle kuhinjske elemente s sijajem, ki bodo prostor odprli in optično povečali. Za občutek veličasnosti v kuhinji poskrbijo stekleni dodatki in ogledala. Če v vašo kuhinjo sije neposredna sončna svetloba, so najboljša izbira elementi z mat zaključnim slojem.

Kuhinjske elemente razporedite tako, da bo kuhanje potekalo kar se da enostavno. Če želite imeti elemente na obeh straneh kuhinje, naredite vmes vsaj od 90 do 110 centimetrov razmika. To je minimalen razmik, ki še omogoča nemoteno gibanje po kuhinji.

Obstaja tudi klasična razporeditev kuhinjskih elementov in bele tehnike, ki v sredino kuhinjskega pulta postavlja štedilnik, na levo hladilnik, na desno stran pa pomivalno korito.

Pri opremi kuhinje je seveda pomembna tudi razsvetljava. Kuhinjski pult naravnost pod okensko polico je najboljša izbira, saj okno nudi naravno svetlobo. V nasprotnem primeru je treba pod kuhinjske elemente namestiti zadostno število luči.

V zadnjih letih je izjemno popularna kuhinja z otokom. Vendar pa so te primerne zgolj za večje prostore, zato se v majhni kuhinji otoku vsekakor izognite.

 

Imate težave pri izbiri stila kuhinje? Naj vam bo v pomoč 3D-izris!

Preden se odločite za izris kuhinje, morate nujno izmeriti prostor, v katerem boste imeli novo kuhinjo. Prav tako je pomembna lokacija napeljav in priključkov. Nato se preko spleta ali osebno naročite na izris kuhinje. Termin je pomemben zaradi razporeditve časa naših strokovnjakov, da vas z morebitnim čakanjem ne bi spravili v slabo voljo.

Skupaj s svetovalcem lahko razpravljate o možnih postavitvah kuhinje v prostoru. Omogočamo vam 3D-izris kuhinje, ki vam bo pomagal pri boljši vizualizaciji nove kuhinje. Po odločitvi za določeno kuhinjo vam nudimo tudi dodatno izmero vašega prostora.

 

Kuhinje za vsak okus

V poslovalnicah Harvey Norman vam nudimo bogato izbiro kuhinj različnih cenovnih razredov. Na naši spletni strani  si lahko ogledate našo raznoliko ponudbo tudi po proizvajalcih.

Nudimo vam različne stile kuhinje:

  1. Moderna kuhinja:

Pri moderni kuhinjski zasnovi običajno govorimo o elegantnem stilu z ravnimi linijami in modernim ter golim kuhinjskim pultom. Gre za priljubljen stil, saj omogoča pametne in preproste rešitve. Običajno se uporablja gladke površine, kot sta nerjaveče jeklo ali les.

 

Moderne kuhinje z ravnimi linijami in elegantnim videzom.

 

2.  Kuhinja z otokom:

Slednja je postala zelo pogosto rabljen stil predvsem zaradi prehoda k večjim kuhinjam v prostorih odprtega tipa.

Kuhinjski otoki so zelo prilagodljivi, potrebujete pa zanj velik prostor. Otoki so lahko:

  • dolgi in tanki,
  • tečejo vzporedno z delovnim območjem,
  • čedni in okrogli v kompaktnem prostoru ali
  • široki in prostorni.

Možnosti za kuhinjski otok je toliko, kolikor je idej za kuhinjo.

Poleg lepega videza pa pripomorejo tudi k zadostni količini prostora za shranjevanje ter delovnega prostora in olajšajo dostopnost do vseh polic in kotičkov.

Kuhinja z otokom je zelo pogosta izbira.

 

3. Klasična kuhinja:

Klasična kuhinja s pridihom modernega je vselej idealna kombinacija. Združuje občutek domačnosti in moderni dizajn, kar bo naredilo ta prostor primeren tako za druženje kot tudi kuhanje in uživanje v hrani.

Naravni barvni odtenki in kvalitetni materiali vas bodo hitro prepričali sami po sebi, če pa jim dodate še najsodobnejšo in moderno kuhinjsko tehnologijo, bo kuhinja postala točno to, kar želite – klasična kuhinja s pridihom modernega.

 

Klasična kuhinja združuje vse elemente topline in domačnosti s pridihom modernega.

 

4. Rustikalna kuhinja:

Že z vstopom v prostor rustikalne kuhinje boste začutili pristno domačnost in toplino. Mehke oblike, naravni barvni odtenki, tradicionalno oblikovani vzorci in ščepec spomina na preteklost je ujetega v podeželskem stilu kuhinje. Če je nekdaj veljajo, da se rustikalna kuhinja lahko ujame le v podobno opremljen dom, naj vam zaupamo, da se jih danes lahko kombinira tudi v sodobno opremljene ambiente.

 

Rustikalne kuhinje se podajo tudi v moderno opremljen dom.

 

5. Brezročajna kuhinja:

Kuhinja brez ročajev ne pozna kompromisov. S svojim enostavnim oblikovanjem poudarja svoje bistvene elemente. Gladke in urejene linije pustijo vtis urejenosti in harmonije. Brezročajna kuhinja poudarja sodoben življenjski stil lastnika, ki je vedno v koraku s trendi in sledi najnovejšim tehnološkim inovacijam.

 

Brezročajne kuhinje izžarevajo eleganco in harmonijo.

 

Za vsako kuhinjo, kupljeno pri nas, vam omogočamo tudi zanesljiv in varen prevoz do vašega doma. Omogočamo pa vam tudi strokovno montažo. Ne pozabite! Izbira stila kuhinje bo vplivala tudi na celosten izgled vašega stanovanja, zato izberite preudarno in premišljeno.

Poleg izbire stila kuhinje, pa morate biti pozorni še na precej drugih stvari preden se odločite za nakup. Več o tem, izveste na našem blogu.