Kakšno klimo izbrati in kako poteka montaža klime?

Kurilna sezona se počasi zaključuje in v tem prehodnem obdobju bomo potrebovali vir gretja, ki nam bo priskočil na pomoč ob kakšnem deževnem ali preprosto samo hladnejšem dnevu. Že komaj pa čakamo poletni čas, ki se počasi, a vztrajno približuje, še posebej pa se veselimo dni, ko nam bo tako vroče, da si bomo zaželeli malo hladnega vetriča ali samo ohlajeno zavetje pred vročino. V obeh primerih nam lahko priskoči na pomoč klimatska naprava.

 

Med pripravami na poletje pa se marsikdo vpraša, kako poteka montaža klime in že načrtuje nakup, saj je bolje biti pripravljen vnaprej, kot loviti zadnje dni, ko nam pot že kaplja s čela, nastaja pa vse daljša vrsta v trgovinah za .

 

Pa poglejmo, kako se je najbolj smiselno lotiti nakupa klime in kako poteka montaža.

Kako izberemo pravo klimo?

 

Prvi podatek, ki ga potrebujemo je, koliko kvadratnih metrov želimo hladiti z našo novo klimo, saj se po moči zelo razlikujejo. Za stanovanja do 40 m2 je dovolj klimatska naprava do 2,5kW moči, za večje prostore, pa boste potrebovali močnejšo oziroma več klim v različnih prostorih.

 

Pomemben dejavnik je tudi poraba klime, varčnejše nam lahko privarčujejo kar nekaj denarja pri računu za elektriko. Hisense klime, ki uporabljajo 3D invertersko tehnologijo, so energijsko precej učinkovitejše in zmanjšajo letno porabo energije do kar 30 %.

 

Preveriti pa velja tudi vrsto filtra, ki ga ima klimatska naprava, saj osnovni bistveno ne vpliva na kakovost zraka, boljši filtri pa s plazemsko tehnologijo lahko iz zraka odstranijo tudi mikroskopsko majhne delce. Takšni filtri so na voljo pri kakovostnejših klimah, kot je na primer Mitsubishi.

Večji kot je prostor, močnejšo klimatsko napravo potrebujete.
Večji kot je prostor, močnejšo klimatsko napravo potrebujete.

Na kaj moramo biti še pozorni ob nakupu klime?

 

Klime, s katerimi se odločimo svoje prostore tudi ogrevati v prehodnih obdobjih, imajo drugačne zmožnosti glede kvadrature prostorov. Tovrstne klime potrebujejo še nekaj več moči, da lahko prostore tudi ogrevamo s klimo.

 

Pomembno pa je tudi, da izberemo klimo, ki nam nudi vse, kar potrebujemo – za zahtevnejšega uporabnika je nujna povezava z wifi, da lahko klimo po željah nastavljamo kar s telefonom, drugim je bolj pomembno, da klime ne pihajo in imajo nastavljive lopute.

 

Z nastavljivimi loputami lahko hkrati hladimo ali grejemo spodnji in zgornji prostor, če klimo namestimo na ustrezno mesto, da tako uravnava temperaturo npr. tudi v dodatni dvignjeni galeriji.

 

S posebno tehnologijo pa nas razveseljuje Mitsubishi, ki z infrardečim nadzorom temperature spremlja naše gibanje in s pomočjo loput zrak usmerja drugam.

 

Še več o tem, na kaj morate biti pozorni ob nakupu klimatske naprave, pa si lahko preberete na tej povezavi.

 

Klimatska naprava brez zunanje enote

 

Takšne klimatske naprave sicer obstajajo na trgu in se na prvo žogo slišijo preprostejše za montažo, ampak v resnici tudi za te potrebujemo vrtanje luknje in odvod zraka iz stanovanja, tako da neke posebne razlike sicer ne prinesejo, nam pa olajšajo delo toliko, da ne potrebujemo montaže zunanje enote. So pa tudi energetsko manj varčne.

Ste vedeli, da nekatere klimatske naprave omogočajo tudi ogrevanje prostora?
Ste vedeli, da nekatere klimatske naprave omogočajo tudi ogrevanje prostora?

Kako poteka montaža klime?

 

Montaža klime sicer ni tako zahtevna, vsekakor pa je kar nekaj specifik, na katere moramo biti pozorni, zato je bolje, da prepustimo delo profesionalcem. Montaža klime se deli na dva dela, najprej montiramo notranjo enoto in nato še zunanjo.

  1. Pred pozicioniranjem klime razmislimo tudi o zunanji enoti, saj ta ne sme biti preveč oddaljena od notranje. Za zunanjo enoto je smiselno, da jo namestimo na severno steno hiše, saj je tam praktično najmanj sončne svetlobe.

 

  1. Ko smo določili položaj klime, za notranjo enoto najprej montiramo nosilno ploščo in zvrtamo luknje za cevi. Luknjo vrtamo z naklonom, da bo kondenz lahko odtekal. Ko smo to naredili, zmontiramo klimo na ploščo.

 

  1. Pri zunanjem delu preverimo, ali je naša cev dovolj dolga, namestimo zunanjo enoto klime in ustrezno namestimo še vse pripadajoče cevi in električne žice. Zaradi vremenskih razmer cevi dobro zaščitimo, prav tako zaščitimo luknjo, ki smo jo naredili za cev.

 

  1. Preden klimo priključimo, poskrbimo še za odzračevanje in počakamo, da se naredi vakuum. Preden jo prvič zaženemo, še enkrat preverimo vse ventile in nato je klima pripravljena za uporabo.

 

Ob vsem tem pa se poraja vprašanje, koliko stane montaža klime. Odgovori so lahko zelo različni, cene pa se gibljejo od 200€ dalje, ampak naš najljubši odgovor je, da so montaže v Harvey Normanu že vključene v ceno klime in zato ni potrebno dodatno plačilo. Klimatske naprave z montažo si lahko ogledate na naši spletni strani.

 

Po tem je edino vaše delo to, da uživate v prijetno ohlajenem zraku in skrbite za pravilno čiščenje in vzdrževanje klime, kar bo njeno življenjsko dobo še močno podaljšalo.