Kateri sesalnik izbrati: baterijski, robotski ali klasični?

Iskanje najboljšega sesalca med vsemi sesalniki na trgu je praktično nemogoče. Ponudba sesalnikov namreč obsega različne oblike in tipe sesalcev, razlikujejo pa se tudi po načinu sesanja. Svoj dom boste z lahkoto ohranjali urejen in čist, le odločiti se morate, ali boste to počeli z robotskim, baterijskim ali klasičnim sesalnikom.

Izbira tipa sesalca

Prvo, kar morate opredeliti pred nakupom novega sesalnika, je vrsta uporabe oz. za kakšen namen ga boste uporabljali. Če nameravate sesati samo tla, potem je smiselno razmisliti o nakupu robotskega sesalnika, ki bo to počel namesto vas. Imate veliko stopnic in težje dostopnih mest, kamor se morate prebiti z uporabo podaljška? V takem primeru bo prava odločitev nakup baterijskega sesalnika. Za čiščenje vseh vrst talnih površin, materialov in prostorov, pa bo optimalna izbira klasičnega sesalnika z ali brez vrečke.

Klasični sesalnik Philips FC9928 09 UPL brez vrečke ležeč na tleh

Baterijski sesalnik

Baterijski sesalniki delujejo brez napajalnega kabla, kar vam omogoča bolj svobodno in hitrejše premikanje po prostoru. Prav tako so ti pokončni sesalniki izjemno lahki in zato tudi okretnejši za čiščenje vseh vrst talnih površin. Priročna višina akumulatorskih sesalnikov pa je razlog, da se lahko za vedno poslovite od bolečin v križu zaradi nepotrebnega sklanjanja. Z njim boste zlahka dosegli mesta pod posteljo in omaro. Hvaležni pa mu boste tudi za najbolj enostavno čiščenje stopnic, kar se ga izkusili v življenju. 

Določeni brezžični sesalniki zagotavljajo tudi več različnih načinov čiščenja v enem. Prav čiščenje 3v1 omogočajo določeni modeli baterijskih sesalnikov Philips, ki ima poleg sistema za sesanje vgrajen tudi sistem za mokro čiščenje in ročno sesanje. Sicer pa boste skoraj vsak baterijski sesalnik lahko v manj kot minuti spremenili v manjši ročni sesalnik, s katerim boste z lahkoto posesali raztresena živila na kuhinjskem pultu, sledi radirke na otroški pisalni mizi ali notranjost avtomobila.

Baterijski sesalnik Dyson V10 Absolute ročni način

Pri baterijskih sesalnikih je doseg uporabe omejen na čas trajanja baterije. Nekateri modeli imajo čas delovanja možen tudi do 1 ure, drugi manj. Ko se baterija sprazni, morate postaviti sesalnik na postajo in počakati vse dokler se ponovno ne napolni. Poleg omejenega časa za uporabo pa ste pri pokončnih sesalnikih omejeni tudi s prostornino posode za zbiranje umazanije, ki je navadno manjša od enega litra.

Najbolj prodajano: Dyson sesalec prednjači v priljubljenosti med ostalimi znamkami baterijskih sesalnikov. Zagotovo k temu pripomore dejstvo, da so pri Dysonu pionirji razvoja baterijskih sesalnikov, ki jih odlikuje napredna tehnologija, zmogljivost motorja, čas delovanja in globinska moč čiščenja.

Cenovni rang: Cene baterijskih sesalcev se začnejo pri 100 evrih za osnovne modele. Za najnovejšega in najbolj zmogljivega pa boste morali odšteti med 500 in 600 evrov. 

Robotski sesalnik

Za vsakodnevno čista tla in preproge bo, medtem ko ste vi v službi ali po opravkih, poskrbel robotski sesalnik. Velika večina robotskih sesalcev deluje na osnovi navigacijskega sistema, ki poskrbi za učinkovito čiščenje vseh vrst talnih površin, tudi težje dostopnih mest. Ko je čiščenje zaključeno, se robot samodejno priklopi na polnilno postajo, kjer se polni do naslednjega čiščenja. Novejši modeli robotskih sesalnikov celo omogočajo, da njihovo delovanje preko WiFi spremljate na vašem pametnemu telefonu. 

Med najnovejšimi pridobitvami na trgu pa so robotski pomivalci tal. Ti so neke vrste alternativa dobro poznanim vodnim sesalcem in jih bodo veseli vsi, ki jim pomivanje tal predstavlja prevelik izziv. Poleg mokrega načina čiščenja tal, vam tovrstni pomivalci nudijo tudi suho brisanje, ki je posebej priročno za lesene talne površine. Takšen mokro suhi sesalnik se je med strankami izkazal za najbolj zaželenega za vsakodnevno pomivanje kuhinje in kopalnice.

Robotski pomivalec iRobot Braava Jet M6 3

Nakup robotskega sesalnika priporočamo predvsem, če imate v stanovanju predvsem gladka tla in malo nizkih preprog. Za čiščenje debelejših preprog, stopnic ali prostorov z veliko navlake pa takšna vrsta sesalnika odpade. 

Najbolj prodajano: V svetovnem merilu med robotskimi sesalniki še vedno prevladuje znamka iRobot, ki kot vodilni svetovni proizvajalec domačih robotov že 25 let razvija robotsko tehnologijo.

Robotski sesalnik iRobot Roomba S9 S9558 6

Cenovni rang: Za osnovni model robotskega sesalnika boste morali odšteti okoli 200 evrov. Najsodobnejši robotski sesalci s številnimi dodatnimi funkcijami, ki poskrbijo tudi za globinsko čiščenje in samodejno praznjenje, pa stanejo okrog 1000 evrov ali več.

Klasični sesalnik

Klasični sesalniki omogočajo sesanje vseh vrst talnih površin, saj imajo krtačo, ki omogoča tovrstno prilagajanje. Praktično ni mesta, kamor teleskopska cev klasičnega sesalca ne bi segla. Z nakupom sesalnika klasične oblike boste v večini primerov ob nakupu dobili tudi več različnih nastavkov, ki omogočajo recimo sesanje rež, tekstila, trdih tal in podobno. Klasične sesalce odlikuje velika zmogljivost, saj imajo tudi do 4,5 litra prostora namenjenega za zbiranje umazanije. Večina jih deluje s tehnologijo tihega sesanja, zato lahko pozabite na to, da se bodo vaši sosedje še kdaj pritoževali, da sesate ob neprimerni uri. 

Klasični sesalnik Electrolux eg43wr

Klasični sesalnik predstavlja univerzalno izbiro za vsak dom. Pred nakupom morate razmisliti predvsem, če želite sesalec brez vrečke ali takšnega z vrečko. Sesalci, ki imajo za zbiranje umazanije namenjeno posebno posodo, so navadno malce dražji, a boste z njim prihranili na dolgi rok, saj vam ne bo treba kupovati vrečk. Navsezadnje pa je sesalec brez vrečke tudi bolj ekološka izbira. Če boste zraven izbrali še za pralni filter, pa se boste odpovedali tudi stroškom menjave filtra in onesnaževanju okolja.

Najbolj prodajano: V vrsti klasičnih sesalnikov sodijo med daleč najbolj iskane sesalniki Electrolux, pa sesalniki Bosch, Hoover in Philips.

Cenovni rang: Poleg vsestranske uporabe pa so klasični sesalniki tudi cenovno izjemno dostopni.  so vam na voljo že od 49,98 evrov naprej. Najdražji v tem razredu pa vas bodo stali okrog 350 evrov. 

Nakupa novega sesalca torej nikakor ne pogojujte le s ceno, za pravilno izbiro je najpomembnejši namen uporabe. Šele v drugem koraku naj sledita cenovni okvir in blagovna znamka. Le tako boste lahko z gotovostjo uživali v čistem domu dan za dnem.