Kateri sesalnik izbrati: baterijski, robotski ali klasični?

Ste se tudi vi že srečali z vprašanjem, kateri sesalnik je najboljši? Naj vam razkrijemo eno skrivnost: iskanje najboljšega sesalnika na trgu je praktično nemogoče. Ponudba sesalnikov namreč obsega različne oblike in vrste sesalnikov, ki se razlikujejo se tudi po načinu sesanja. Svoj dom boste z lahkoto ohranjali urejen in čist, le odločiti se morate, s katero vrsto sesalnika boste to lahko dosegli. Nekateri prisegajo na robotski, drugi na baterijski in spet tretji na klasični sesalnik. Morda pa je robotski pomivalec tal prava izbira za vas. V nadaljevanju razkrivamo vse prednosti in slabosti posameznih vrst.

 

Kateri sesalnik izbrati?

Prvo, kar morate opredeliti pred nakupom novega sesalnika, je vrsta uporabe oziroma za kakšen namen ga boste uporabljali.

Če nameravate sesati samo tla, potem je smiselno razmisliti o nakupu robotskega sesalnika, ki bo to počel kar namesto vas. Imate veliko stopnic in težje dostopnih mest, kamor se morate prebiti z uporabo podaljška? V takem primeru bo boljša odločitev nakup baterijskega sesalnika. Za čiščenje vseh vrst talnih površin, materialov in prostorov, pa bo najbolj optimalna izbira klasičnega sesalnika z ali brez vrečke.

 

Klasični sesalnik Philips FC9928 09 UPL brez vrečke ležeč na tleh

 

Baterijski sesalnik

Prednosti baterijskih sesalnikov so:

 • pogon na polnilno baterijo, brez napajalnega kabla, kar vam omogoča svobodnejše in hitrejše gibanje po prostoru,
 • pokončni baterijski sesalniki so izjemno lahki in zato tudi okretnejši za čiščenje vseh vrst talnih površin,
 • njihova priročna višina je razlog, da se lahko za vedno poslovite od bolečin v križu zaradi nepotrebnega sklanjanja med sesanjem,
 • z njim boste zlahka dosegli mesta pod posteljo in omaro,
 • hvaležni pa mu boste tudi za najbolj enostavno čiščenje stopnic, kar ste ga izkusili v življenju.

Določeni brezžični sesalniki zagotavljajo tudi več različnih načinov čiščenja v enem. Prav čiščenje 3v1 omogočajo določeni modeli baterijskih sesalnikov Philips, ki imajo poleg sistema za sesanje vgrajen tudi sistem za mokro čiščenje in ročno sesanje. Sicer pa boste skoraj vsak baterijski sesalnik lahko v manj kot minuti spremenili v manjši ročni sesalnik, s katerim boste z lahkoto posesali raztresena živila na kuhinjskem pultu, sledi radirke na otroški pisalni mizi ali notranjost avtomobila. Kako priročno!

Pri baterijskih sesalnikih je doseg uporabe omejen na čas trajanja baterije. Razpon med vzdržljivostjo baterije posameznih modelov je precej velik. Nekateri sesajo brez polnjenja le 15 minut, medtem ko drugi tudi do 4 ure. Pred nakupom dobro premislite, kako velik je vaš dom in kaj so vaše zahteve, ter preverite vzdržljivost baterije pri sesalniku, za katerega se zanimate.

Ko se sesalnik sprazni, ga je potrebno priklopiti na njegovo polnilno postajo. Pred nakupom premislite tudi, kam bi polnilno postajo namestili.

Poleg omejenega časa za uporabo pa ste pri pokončnih sesalnikih omejeni tudi s prostornino posode za zbiranje umazanije, ki je navadno manjša od enega litra.

 

Baterijski sesalnik Dyson V10 Absolute ročni način

 

Najbolj prodajano: Dyson sesalmik prednjači v priljubljenosti med ostalimi znamkami baterijskih sesalnikov. Zagotovo k temu pripomore dejstvo, da so pri Dysonu pionirji razvoja baterijskih sesalnikov, ki jih odlikuje napredna tehnologija, zmogljivost motorja, dolg čas delovanja in globinska moč čiščenja.

 

 

Robotski sesalnik

Za vsakodnevno čista tla in preproge bo, medtem ko ste vi v službi ali po opravkih, poskrbel robotski sesalnik.

Prednosti robotskega sesalnika:

 • velika večina robotskih sesalcev deluje na osnovi navigacijskega sistema, ki poskrbi za učinkovito čiščenje vseh vrst talnih površin, tudi težje dostopnih mest,
 • ko je čiščenje zaključeno, se robot samodejno priklopi na polnilno postajo, kjer se polni do naslednjega čiščenja,
 • novejši modeli robotskih sesalnikov omogočajo celo, da njihovo delovanje preko WiFi omrežja spremljate na vašem pametnem telefonu.

Med najnovejšimi pridobitvami na trgu pa so še robotski pomivalci tal. Ti so neke vrste alternativa dobro poznanim vodnim sesalnikom in jih bodo veseli vsi, ki jim pomivanje tal predstavlja velik izziv. Poleg mokrega načina čiščenja tal, vam tovrstni pomivalci nudijo tudi suho brisanje, ki je posebej priročno za lesene talne površine. Takšen mokro-suhi sesalnik je navdušil že mnoge uporabnike, saj se je izkazal za najbolj zaželenega za vsakodnevno pomivanje kuhinje in kopalnice.

 

Robotski pomivalec iRobot Braava Jet M6 3

 

Nakup robotskega sesalnika priporočamo tistim, ki imate v stanovanju predvsem gladka tla in malo nizkih preprog. Za čiščenje debelejših preprog, stopnic ali zelo polnih prostorov pa takšna vrsta sesalnika odpade.

Najbolj prodajano: V svetovnem merilu med robotskimi sesalniki še vedno prevladuje znamka iRobot, ki kot vodilni svetovni proizvajalec domačih robotov že 25 let razvija robotsko tehnologijo za sesanje.

 

Robotski sesalnik iRobot Roomba S9 S9558 6

Klasični sesalnik

Prednosti klasičnega sesalnika:

 • omogoča sesanje vseh vrst talnih površin, saj je glavni nastavek krtača, ki omogoča tovrstno prilagajanje,
 • praktično ni mesta, kamor teleskopska cev klasičnega sesalnika ne bi segla,
 • z nakupom sesalnika klasične oblike boste v večini primerov ob nakupu dobili tudi še druge nastavke za sesanje manjših in težko dostopnih rež, tekstila, trdih tal in podobno.

Klasične sesalnike odlikuje velika zmogljivost, saj imajo tudi do 4,5 litra prostora, namenjenega zbiranju umazanije. Večina jih deluje s tehnologijo tihega sesanja, zato lahko pozabite na to, da se bodo vaši sosedje še kdaj pritoževali, da sesate ob neprimerni uri.

 

Klasični sesalnik Electrolux eg43wr

 

Klasični sesalnik predstavlja univerzalno izbiro za vsak dom. Pred nakupom morate razmisliti predvsem, če želite sesalnik brez vrečke ali z vrečko. Sesalniki, ki imajo za zbiranje umazanije namenjeno posebno posodo, so navadno nekoliko dražji, a boste z njim prihranili na dolgi rok, saj vam ne bo potrebno kupovati vrečk. Navsezadnje pa je sesalnik brez vrečke tudi bolj ekološka izbira. Če boste zraven izbrali še pralni filter, pa se boste odpovedali tudi stroškom menjave filtra in onesnaževanju okolja.

Najbolj prodajano: V vrsti klasičnih sesalnikov sodijo med daleč najbolj iskane sesalniki Electrolux, Bosch, Hoover in Philips.

 

Nakupa novega sesalnika torej nikakor ne pogojujte le s ceno, za pravilno izbiro je najpomembnejši namen uporabe. Šele v drugem koraku naj sledita cenovni okvir in blagovna znamka. Le tako boste lahko z gotovostjo uživali v čistem domu dan za dnem.

Pravi sesalnik je hkrati recept za lažje spomladansko čiščenje doma. Če želite preveriti še druge nasvete za hitro in učinkovito čiščenje, preberite našo blog objavo.