Kateri hladilnik izbrati?

Se odločate za nakup novega hladilnika? Potem se zagotovo sprašujete, kako izbrati pravega, da bo izpolnil vsa vaša pričakovanja in potrebe v kuhinji.

Pri izbiri se boste srečali s številnimi informacijami, kar lahko dodatno oteži vaš nakup. Pomembno je, da najprej opredelite dimenzije, način vgradnje oziroma postavitve, prostornino, kakšno ekonomičnost želite in funkcije hladilnika. Vsako od omenjenih karakteristik bomo v tem zapisu podrobno razložili, tako da boste pred odhodom v trgovino natanko vedeli, kaj želite.

 

Velikost hladilnika

 

Hladilnik Bosch retro

 

Kakšne bodo dimenzije vašega novega hladilnika je seveda v prvi vrsti odvisno od velikosti prostora, ki ga imate na razpolago v vaši kuhinji. Prav tako se boste na podlagi obstoječega ali novega kuhinjskega pohištva odločili, ali bo vaš hladilnik vgraden ali prostostoječ.

Ko boste izmerili prostor, namenjen za hladilnik, od mere odštejte toliko centimetrov, kolikor je širina roba na vratih hladilnika. Na ta način si boste zagotovili prvi pogoj za normalno odpiranje hladilnika. Drugi pogoj pa je smer, v katero se mora hladilnik odpirati.

 

Prostornina hladilnika in zamrzovalnika

Ko enkrat veste, koliko prostora imate na voljo, potem boste lahko približno izračunali tudi prostornino novega hladilnika. Prostornina vam pove, koliko prostora boste imeli na voljo za shranjevanje živil. Če želite imeti zraven hladilnega tudi zamrzovalni del, potem morate pred nakupom skleniti tudi, koliko bo le-ta velik.

Potrebujete velik hladilni del brez zamrzovalnika, ali pa vam je majhen zamrzovalni predal znotraj hladilnika dovolj? Za vas bo primerna izbira hladilnik z enimi vrati. Odvisno od vaših potreb in želja, vendar v naši ponudbi lahko izbirate take hladilnike s prostornino vse do 395 litrov.

Želite hladilni in zamrzovalni del ločen? Potem bo za vas prava odločitev hladilnik z dvojimi vrati. Pri hladilnikih, ki imajo zamrzovalnik ločen, se le-ta lahko nahaja nad ali pod hladilnikom. Navadno so zamrzovalniki z manjšo prostornino nad hladilnikom, zamrzovalniki s prostornino okrog 80 – 90 litrov pa so nameščeni pod hladilni del.

 

Ameriški hladilnik Samsung

 

Če v vaši kuhinji potrebujete še več zamrzovalnega prostora, potem bo za vas prava izbira ameriški hladilnik. Ta vam ponuja tudi veliko večjo uporabno prostornino hladilnega dela, zato so veliki ameriški hladilniki primerni za vse, ki imate potrebe po dodatnem prostoru za shranjevanje, hlajenje in zamrzovanju.

 

Katere lastnosti je potrebno upoštevati pri nakupu hladilnika?

Hladilnik je danes vse več kot le omara za hlajenje. Proizvajalci hladilnikov vestno razvijajo nove tehnologije in posodabljajo dodatne funkcije. Te prinašajo vedno bolj napredne novosti na področju hlajenja, shranjevanja, prilagajanja, čiščenja in varčnosti.

 

Hladilni sistemi

Hladilni sistem nam pove, na kakšen način poteka hlajenje živil znotraj hladilnika.

V naši ponudi vam ponujamo štiri različne sisteme. Najbolj razširjen je klasični sistem hlajenja, ki obstaja v dveh različicah. Prva različica je statično hlajenje, ki z enim ali več motorji zagotavlja hladilni krog v hladilniku, ter ločenega v zamrzovalniku. Dinamična različica klasičnega hlajenja pa ima poleg motorja vgrajen še ventilator. Slednji poskrbi za enakomernejšo razporeditev hladnega zraka  in zagotavlja boljše pogoje za hrambo živil. Pri hladilniku s klasičnim sistemom hlajenja je 1-krat do 2-krat na leto nujno potrebno odtaliti zamrzovalnik.

 

Retro hladilnik Gorenje

 

Drugi, prav tako zelo pogost sistem hlajenja je NoFrost. Pri tem načinu hlajenja led ne nastaja, zato zamrzovalnika ni potrebno odtaljevati. Sistem NoFrost zagotavlja učinkovito kroženje zraka, ki ga s pomočjo ventilatorja razvlažuje. Posledično ne nastaja ne vlaga ne led. Imajo pa hladilniki NoFrost manjšo slabost: vsa živila morate zaradi suhega zraka pokriti s folijo, sicer se lahko izsušijo.

Prav tako znatno zmanjšuje nastajanja ledu sistem LowFrost, pri katerem poraba energije vedno ostane konstantna in vzdržuje optimalno vlažnost v hladilniku. Led v zamrzovalniku tako nastaja zelo počasi in v manjših količinah, kar pomeni, da boste zamrzovalnik morali odtaliti manjkrat.

Lahko pa se odločite tudi za sistem SmartFrost, ki najbolj  znatno zmanjša pojav nabiranja ledu na zamrznjenih živilih. Zato je odtajevanje potrebno zelo redko.

 

Energijski razred hladilnika

Pri izbiri energijskega razreda velja pravilo, da višji kot je energijski razred hladilnika, bolj je energetsko učinkovito njegovo delovanje. Pri tem je razred A+++ najbolj varčen, sledi A++ in A+. Ti hladilniki pa ne zagotavljajo samo varčnosti, ampak so tudi bolj prijazni do okolja, saj zmanjšujejo vpliv na segrevanje ozračja in prispevajo k varovanju naravnih virov. Zakaj je prav pri hladilnikih energijski razred tako pomemben? Ker delujejo 24 ur na dan, vse dni v letu, kar pa se na letni ravni pozna tudi na vašem proračunu.

Običajno pa velja pravilo, da so hladilniki višjega energijskega razreda tudi višjega cenovnega razreda.

 

Dodatne funkcije

 

 

Sodobne hladilne naprave ponujajo uporabniku tudi številne druge funkcije, ki omogočajo prijetnejšo in enostavnejšo uporabniško izkušnjo.

Odvisno, od znamke hladilnika in modela, se razlikuje dodatna ponudba, vendar pa velika večina naših hladilnikov omogoča povečevanje prostorov med policami, prilagajanje višine vratnih predalov, prilagajanje izbrane temperature v posameznih delih hladilnika, natančen nadzor vlage, zmanjševanje kondenzacije, natančno uravnavanje kroženja zraka in še veliko več. Od vas pa je odvisno, kaj potrebujete in želite. Pomembna je tudi prava izbira kuhalne plošče. Za katero se odločiti, lahko preberete na našem blogu. Nikar pa ne smemo pozabiti še na pravo izbire kuhinjske nape, ki je nujen dodatek vsake kuhalne plošče.

 

Priznane blagovne znamke in različni cenovni razredi

Harvey Norman vam omogoča nakup kakovostnega hladilnika domačega ali tujih proizvajalcev. Izbirali boste lahko med kar 13 priznanimi blagovnimi znamkami hladilnih in zamrzovalnih naprav v enem.

Za vas imamo pripravljene različne modele hladilnikov Bosch in Gorenje. Naša ponudba obsega tudi hladilnike različnih energijskih razredov proizvajalcev Candy, LG in Electrolux. Izbirate lahko med različnimi cenami hladilnikov Sharp, Hisense in Liebherr.

Lahko pa si omislite enega od vrhunskih ameriških hladilnikov blagovne znamke Haier, ki se je na svetu uveljavila kot številka na področju bele tehnike.  Naprodaj pa imamo tudi hladilnike različnih dizajnov, kot so Smeg in Vestfrost. Prepričani smo, da boste pri nas zagotovo našli pravega zase.

Nakup hladilnika v Harvey Normanu je vedno prava odločitev!