Katero kuhalno ploščo izbrati?

Nekoč so se v gospodinjstvih pretežno uporabljale plinske kuhalne plošče, v zadnjih letih pa zaradi številnih svojih prednosti postajajo vse bolj priljubljene sodobne električne in tudi kombinirane kuhalne plošče.

Razlike med kuhalnimi ploščami

Kuhalne plošče se med seboj razlikujejo glede na vrsto energije, ki jo uporabljajo za delovanje, pa tudi glede na izbrano tehnologijo delovanja naprave.

Poznamo električna kuhališča (ki so lahko klasična, steklokeramična ali indukcijska), plinska kuhališča in kombinirane kuhalne plošče.

 

Različne dimenzije kuhalne plošče

V poslovalnicah Harvey Norman imamo na voljo številne različne dimenzije in tipe kuhalnih plošč. Uporabniki se lahko tako odločite za nakup plošče z zgolj dvema kuhališčema, ki so še posebej praktične za manjše kuhinje, seveda pa so še vedno najbolj pogoste  tiste, ki so opremljene s štirimi kuhališči. Prav tako pa je mogoče izbrati tudi večje kuhalne plošče, recimo s petimi kuhališči.

Glede na individualne želje in potrebe uporabnika je tako mogoče izbrati poljubno vrsto in dimenzijo kuhalne plošče.

 

Različne vrste kuhalnih plošč

Električna kuhalna plošča

Klasična električna kuhališča imajo iz litine izdelane grelne plošče, ki so vgrajene v nerjavečo kuhalno ploščo.

Poznamo več vrst električnih grelnih plošč. Lahko so navadne ali avtomatske. Slednje imajo na sredini plošče kovinsko tipalo, s katerim avtomatsko vzdržujejo nastavljeno temperaturo. Potem so tu še hitrogrelne, ki jih prepoznamo po značilnem rdečem krogu, narisanem na sredini grelne plošče in zagotavljajo, da se grelna plošča bistveno hitreje segreje v primerjavi z navadno grelno ploščo.

 

Steklokeramična kuhalna plošča

Med električna kuhališča spadajo tudi sodobne steklokeramične plošče, ki so za približno 20 odstotkov bolj varčne od klasičnih električnih kuhalnih plošč.

Za steklokeramično ploščo je značilno, da se grelno telo nahaja nekaj milimetrov pod steklokeramično površino. Steklokeramika je odporna na udarce in odrgnine, kuhalna površina pa je ravna. Slednje omogoča preprosto kuhanje in čiščenje, po tem ko se kuhalna površina ohladi do določene temperature.

Steklokeramične plošče omogočajo tudi senzorsko upravljanje: gre za elektronsko upravljanje z dotikom prsta na kuhalni plošči. Na ta način lahko določamo moč gretja izbranega kuhališča. Za manjša stanovanja z manjšimi kuhinjami je na trgu na voljo steklokeramična plošča, širine 45 cm, s tremi kuhališči, pod katero je mogoče montirati tudi vgradno pečico, širine 45 cm.

 

Indukcijska kuhalna plošča

 

AEG indukcijska kuhalna plošča

 

Najsodobnejša oblika električnega kuhališča je indukcijska kuhalna plošča.

Indukcijsko kuhališče je na prvi pogled videti povsem enako kot običajna steklokeramična plošča, vendar pa je njeno delovanje povsem drugačno. Indukcija deluje na načelu magnetnega polja, ki ga preko magnetne tuljave na posodo inducira električni tok.

Elektroprevodna posoda (posebna posoda za indukcijo iz elektroprevodne kovine) se ob dotiku plošče neposredno segreje, kuhalna površina pod njo pa ostane hladna. Tudi ko je kuhalno območje na plošči večje od dna posode, bo ostal preostali del območja hladen in posledično tudi varen za dotikanje. Takoj, ko posodo odstranimo s kuhališča, kuhalna plošča samodejno preide v stanje pripravljenosti. Indukcijska plošča torej preneha delovati takoj, ko z njene površine odstranimo posodo.

Indukcijska kuhališča postajajo v zadnjih letih vse bolj priljubljena. Med vsemi kuhalnimi ploščami ravno indukcijska kuhalna plošča najhitreje segreje hrano v posodi, pri tem pa porabi najmanj energije. Ker se kuhalna površina nikoli ne segreje močno, se po pomoti razlita vsebina ne prime na kuhalno ploščo.

Poleg tega pa pametna tehnologija indukcijske plošče zagotavlja, da plošča samodejno zaznava tudi vsebino v posodi: če vsebina izhlapi ali se olje v posodi pregreje, bo toplotni senzor samodejno prepoznal težavo in se bo indukcijska plošča izključila. Ta tehnologija uvršča indukcijo med najbolj varne kuhinjske pripomočke nasploh. Še več o primerjavi med indukcijsko in steklokeramično kuhalno ploščo pa lahko najdete tukaj.

Indukcijska kuhališča veljajo za zelo varčna, saj porabijo do 40 % manj energije kot navadna plinska kuhališča.

Plinska kuhalna plošča

 

Plinski gorilnik Gorenje

 

Plinska kuhalna plošča deluje na plin in je namenjena kuhanju na odprtem plamenu.

Na trgu lahko izbirate med dvema vrstama plinskih kuhalnikov. Pri enih so plinski gorilniki nameščeni na nerjavečo ploščo, pri drugih pa so plinski gorilniki nameščeni na steklokeramično površino. Ker ima kuhanje na plinu kar nekaj slabosti, se v zadnjem času manj kot 20 % gospodinjstev odloča za nakup plinskega kuhalnika.

Slabost kuhanja na plinu je, da moč plina nastavljamo po občutku, zato nam jedi pogosto skipijo.

Plin pri izgorevanju porablja kisik in kondenzira vlago, to pa neugodno vpliva na bivalno okolje. Tudi kuhinjska posoda se zaradi neposrednega stika z odprtim plamenom bolj in hitreje zamaže, neredko se tudi deformira, zato jo je treba pogosteje menjati. Slednje predstavlja dodaten strošek.

Prav tako se s plinom v zrak dvigajo maščobni delci, ki se primejo lesenih delov kuhinje in čiščenje ni nič kaj enostavno.

Vse plinske ali kombinirane kuhalne plošče lahko priključite na zemeljski plin ali butan plin iz jeklenke.

V spodnjem videu si oglejte, kaj vse vam omogočajo plinske kuhalne plošče Gorenje:

 

 

Kombinirana kuhalna plošča

Za vse tiste, ki morda oklevajo in se ne morejo odločiti za eno samo vrsto kuhališča, so na voljo tudi različne kombinirane kuhalne plošče.

Za nekoga bo tako prava izbira kombinacija plinskega in klasičnega električnega kuhališča, za nekoga drugega pa kombinacija indukcije in plina. Tu ni pravil, pomembno je le, kaj ustreza vam.

 

Indukcijska kuhalna plošča NEFF

 

V naši ponudbi lahko najdete kuhalne plošče svetovno priznanih proizvajalcev, ki poskrbijo za kakovostno opremljeno kuhinjo in štedilnik. Izbirate lahko med izdelki Electrolux, Bosch, Gorenje, AEG, Miele, NEFF, Candy, Samsung in drugimi, različnih cenovnih razredov. Prepričani smo, da boste zagotovo našli pravo kuhalno ploščo zase. Če razmišljate tudi o nakupu pečice, pa vas vabimo, da preberete našo blog objavo o kombiniranem štedilniku ali samostojni pečici s kuhalno ploščo.