Katero kuhinjsko napo izbrati?

Kuhinjska napa je dandanes nepogrešljiv element vsake kuhinje. Glede na način vgradnje razlikujemo:

  • popolnoma vgradne in
  • stenske kuhinjske nape.

Najustreznejši model kuhinjske nape boste izbrali glede na osnovno postavitev vaše kuhinje in način uporabe, ki si ga želite.

 

Katero kuhinjsko napo izbrati glede na vrsto in način delovanja?

 

Stenska kuhinjska napa

Na trgu so na voljo tako imenovane odzračevalne nape, pri katerih je odvod zraka speljan na prosto, ali obtočne nape, pri katerih zrak kroži v prostoru.

Brez dvoma je odzračevalni način bolj učinkovit, saj črpa onesnažen in vlažen zrak, ki je posledica kuhe, iz prostora, ga v nadaljevanju prečisti skozi maščobne filtre in ga odvaja skozi odvodno cev iz prostora na prosto.

Žal pa neposrednega odvoda ni mogoče vselej in povsod izpeljati. V takšnih primerih je pač treba izbrati obtočno različico, torej napo, pri kateri zrak le kroži skozi napo. Izčrpan zrak zaokroži skozi filtre, ki zadržijo onesnažene in mastne delce, prečiščen zrak pa vrne v prostor, v katerem je napa nameščena.

 

  1. Postavitev kuhinje in prostor, s katerim razpolagamo

Ustrezen model kuhinjske nape boste izbrali le, če boste imeli v mislih prostor, s katerim razpolagate. Tako kot ste se morali pri izbiri pravega stila kuhinje prilagoditi potrebam prostora, morate to storiti tudi pri izbiri kuhinjske nape.

Pomembne so dimenzije prostora, kjer želite imeti svojo novo napo, še posebej če jo nameravate namestiti med kuhinjsko pohištvo in opremo, kot je npr. vgradna ali izvlečna napa. Klasična širina nape namreč znaša 60 cm.

Stenske in poševne dekorativne nape so nameščene samostojno, brez povezave s kuhinjskim pohištvom. Popolnoma samostojna je tudi otočna napa, ki je nameščena točno nad kuhalno ploščo na strop kuhinje (nad kuhinjskim otokom oziroma polotokom).

Podvgradne nape so ravno tako lahko samostojno nameščene nad kuhalno ploščo na steno, kjer se delovna plošča kuhinje dotika stene, lahko pa so povezane s kuhinjskim pohištvom. Podobno velja za kotne nape, ki so nameščene v kotu kuhinje.

 

  1. Pretok zraka je pomemben podatek pri izbiri kuhinjske nape

Ključni podatek pri izbiri kakovostne kuhinjske nape je maksimalni pretok zraka. Ta podatek pove, kakšno količino zraka lahko naprava prečisti v eni uri.

Močnejši kot je pretok, bolj učinkovita je naprava. Kakovostna napa naj bi zrak v prostoru zamenjala 10- do 20-krat. V stanovanjih, kjer je kuhinja odprtega tipa in je povezana z dnevnim prostorom, je smiselno izbrati napo z zmogljivostjo do 1.000 kubičnih metrov na uro.

 

  1. Kuhinjska napa in hrup

Neslišnih kuhinjskih nap, na žalost, še ni.

Glasnost nape je neposredno povezana s hitrostjo pretoka zraka. Načeloma velja tudi, da so obtočne nape nekoliko bolj glasne od odzračevalnih.

Najtišje nape proizvajajo hrup, jakosti približno 40 do 54 decibelov, pri določenih modelih pa glasnost doseže tudi do 74 decibelov. Če vemo, da je kuhinja hkrati tudi prostor za druženje, ne želimo, da hrup kuhinjske nape moti sproščen pogovor med družinskimi člani. Raven hrupa, ki še ne moti pogovora, je med 60 in 70 decibeli. Glasnost nape pa je deloma odvisna tudi od same montaže naprave, zato to opravilo zaupajte izključno izkušenim strokovnjakom.

 

  1. Iz kakšnega materiala naj bo izbrana kuhinjska napa?

Pri izbiri kuhinjske nape bodite pozorni tudi na to, iz kakšnega materiala je izdelana.

Vedeti morate, da je čiščenje nerjavečih površin lahko zelo zahtevno, zamudno in neprijetno opravilo. Napa pa je kuhinjski element, pri katerem bo redno čiščenje zagotovo pogosto potrebno. Hitro in relativno preprosto boste odstranili nečistoče z nape, ki bo izdelana iz katerekoli vrste stekla. Številne sodobne kuhinjske naprave, med katerimi so tudi kuhinjske nape, so izdelane iz inoksa, ki zagotavlja sijajne površine brez prstnih odtisov in enostavno čiščenje.

 

Izvlečna kuhinjska napa

 

    5. Bistveni sestavni del kuhinjske nape so filtri

Kuhinjska napa prečiščuje zrak. Čiščenje poteka preko vgrajenih posebnih maščobnih filtrov.

Naloga teh filtrov je, da zadržijo mastne delce in jim preprečujejo onesnaževanje notranjih delov nape. Maščobni filtri so lahko sintetični ali kovinski, od materiala pa je odvisno, ali jih je občasno treba zamenjati ali očistiti.

Druga vrsta čiščenja zraka pa je čiščenje z oglenimi filtri. Slednje se uporablja le v obtočnih različicah kuhinjskih nap, saj so ti filtri namenjeni sočasnemu odstranjevanju neprijetnih vonjav neposredno iz zraka nad kuhališčem.

 

    6. Pri izbiri nape pazite, kako visoko so nameščeni gumbi za upravljanje funkcij!

Posamezni modeli kuhinjskih nap se med seboj razlikujejo. Določeni modeli so namenjeni visokim ljudem, zato so na takšnih napravah gumbi za upravljanje postavljeni tako, da jih ljudje nižje rasti težko dosežejo. Slednje bi vas pri vsakodnevni uporabi kuhinjske nape lahko zelo motilo. Pri izbiri in montaži nape torej bodite pozorni na to, da bo vsakodnevna uporaba za vas kar se da preprosta.

 

     7. Osvetlitev in druge uporabne funkcije kuhinjske nape

 

Kuhinjska napa osvetlitev

 

Osvetlitev delovne in kuhalne površine olajša delo in kuhanje. Kuhinjske nape imajo različne možnosti osvetlitve, najbolj pogoste so LED ali halogenske sijalke. Sodobni modeli kuhinjskih nap pa vam omogočajo tudi uravnavanje moči osvetlitve.

Olajšajte si delo v kuhinji in izberite napo, ki omogoča pravo osvetlitev za vaše potrebe.

 

    8. Dodatna 24-urna funkcija prezračevanja

Uporabna dodatna funkcija, s katero se ponašajo nekateri modeli kuhinjskih nap, je tudi funkcija 24-urnega prezračevanja.

To pomeni, da takšna naprava vsako uro prezračuje zrak v prostoru polnih 10 minut. Tako bo zrak v vaši kuhinji ves čas svež, bivanje pa zdravo in prijetno.

 

Oglejte si našo ponudbo kuhinjskih nap AEG, Bosch, Gorenje, Candy, Faber, Elica, Electrolux, Falmec, Samsung, Vestfrost in Siccabo ter izberite takšno, ki najbolj ustreza vašim željam in potrebam prostora.