Kdo je izumitelj prvega sesalnika brez vrečke?

Sesalniki so nepogrešljivi del skupine domačih pomočnikov, brez katerih si danes ne znamo predstavljati pospravljanja stanovanja. Prvi sesalnik za domačo rabo je leta 1905 patentiral Britanec Walter Griffiths in tako zatresel tla pod nogami gospodinj po vsem svetu. Do novega mejnika je nato preteklo nekaj desetletij, ko je naposled drugi Britanec leta 1993 razvil prvi sesalnik brez vrečke na svetu. Oče tega revolucionarnega odkritja je bil James Dyson, ki je svoje tehnološke dosežke opremil preprosto z imenom Dyson.

Od prototipa do sesalnika

James Dyson, izumitelj svetovno priznanih sesalnikov Dyson, je v prvi vrsti poznan kot inovator in revolucionar na različnih področjih. Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja je začel razmišljati o ideji sesalnika s tehnologijo, ki bi zagotavljala 100-odstotno sesalno moč tudi po letih uporabe. Za prvi sesalnik brez vrečke je Dyson tako porabil 5 let in 5127 prototipov.

Dyson po svetu

Prvi sesalnik Dyson so odprtih rok pozdravili na Japonskem. Tam je sesalnik požel navdušenje kupcev nad njegovo izjemno učinkovitostjo in kmalu postal statusni simbol, za katerega je bilo treba odšteti 2000 dolarjev. Dyson je nato postopoma razvijal nove modele in na trg pošiljal le njihove tehnološko najbolj napredne sesalnike.

Blagovna znamka ima sedež v Malmesburyju v Veliki Britaniji, kjer so zaposleni številni inženirji in znanstveniki, ki skrbijo za raziskave in razvoj novih tehnologij. Za izume in izboljšave naprav skrbita tudi ekipi strokovnjakov v Maleziji in Singapurju. Sicer pa je podjetje s svojimi napravami prisotno v kar 65 državah na svetu.

Fundacija Jamesa Dysona

Glavno poslanstvo fundacije Jamesa Dyson je navduševanje mladih nad znanostjo, tehnologijo in strojništvom. Program fundacije temelji na dobrodelnosti, ki s štipendijami, izobraževanji in učnimi materiali spodbuja študente ter profesorje k različnim raziskovalnim aktivnostim. Poleg tega fundacija vsako leto organizira natečaj za mlade na področjih produktnega in industrijskega oblikovanja ter inženirstva. Namen natečaja je usmerjanje študentov k izzivom, ki lahko dolgoročno prispevajo v dobrobit človeštva. Zmagovalec natečaja prejme mednarodno priznanje Jamesa Dysona.

Sesalnik Dyson Big Ball Parquet2

Sesalniki, ki skrbijo za čisto okolje

Ne samo, da so sesalniki Dyson izjemno vzdržljivi in nepredstavljivo učinkoviti, zagotavljajo tudi uporabo brez dodatnih stroškov. Dysonovi sesalniki namreč delujejo brez vrečk, imajo pralne filtre in so zato povrh vsega še prijazni do okolja. Vse sesalnike pa odlikuje tudi najnovejša tehnologija vakuumskega čiščenja in doživljenjska moč delovanja.

Tri skupine, eno ime

Sesalniki Dyson se po namenu uporabe in obliki ločijo v tri skupine. Prva skupina so cilindrične naprave, ki ujamejo tudi zelo majhne delce, kot so cvetni prah, trosi plesni ali bakterije. Zrak, ki pride iz teh sesalnikov, je čistejši, zato so še posebej primerni za alergike. V drugi skupini so Dysonovi brezžični sesalniki, ki imajo Daysonov digitalni motor. Ta deluje s tehnologijo digitalnega pulza in neodimovega magneta, kar omogoča do 110 tisoč vrtljajev na minuto. Zaradi majhnega motorja pa je sesalnik lahek in izjemno priročen. V zadnjo skupino Dysonovih sesalnikov pa sodijo ročni baterijski sesalniki, ki z enim polnjenjem omogočajo 15 minut neprekinjenega sesanja. Poleg tega pa zagotavljajo dvakratno moč kateregakoli drugega sesalnika.

Sesalnik Dyson V8 Absolute Pro z nastavkom za ročno sesanje

Neustavljiva moč sesanja

Sesalniki Dyson so zaradi svojih motorjev, ki ne izgubljajo moči in čistilcev zraka, ki iz prostora odstranijo tudi neprijetne vonjave, postali ikonični izdelki in želja vsake sodobne gospodinje. Pri nas imamo v ponudbi vse tri skupine sesalnikov Dyson. Izberite svojega in odkrijte neustavljivo moč sesanja.