Kdo je izumitelj prvega sesalnika brez vrečke?

Sesalnik je nepogrešljiv del skupine domačih pomočnikov, malih gospodinjskih aparatov, brez katerih si danes praktično ne znamo predstavljati pospravljanja stanovanja. Kdo pa je bil ta genij, ki si je prvi domislil sesalnika?

Prvi sesalnik za domačo rabo je leta 1905 patentiral Britanec Walter Griffiths in tako zatresel tla pod nogami gospodinj po vsem svetu. Do novega mejnika je nato preteklo nekaj desetletij, ko je naposled drugi Britanec leta 1993 razvil tudi prvi sesalnik na svetu, ki za svoje delovanje ni potreboval vrečke. Oče tega revolucionarnega odkritja je bil James Dyson, ki je svoje tehnološke dosežke opremil preprosto z imenom Dyson. Sesalnik Dyson je še danes eden izmed najbolj zaželenih sesalnikov v vsakem gospodinjstvu, saj v podjetju ves čas razvijajo nove tehnologije za napredno in zmogljivo sesanje.

 

Od prototipa do sesalnika

James Dyson, izumitelj svetovno priznanih sesalnikov Dyson, je v prvi vrsti poznan kot inovator in revolucionar na različnih področjih. Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja je začel razmišljati o ideji sesalnika s tehnologijo, ki bi zagotavljala 100-odstotno sesalno moč tudi po letih uporabe. Za prvi sesalnik brez vrečke je Dyson tako porabil 5 let in 5127 prototipov.

 

Dyson po svetu

Prvi sesalnik Dyson, ki je uspešno prestal vse teste, so odprtih rok pozdravili na Japonskem. Tam je sesalnik požel navdušenje kupcev. Predvsem so se navduševali nad njegovo izjemno učinkovitostjo in tako je sesalnik hitro postal statusni simbol, za katerega je bilo treba odšteti vrtoglavih 2000 dolarjev. Dyson je nato postopoma razvijal nove modele in na trg pošiljal le njihove tehnološko najbolj napredne sesalnike.

Blagovna znamka ima sedež v Malmesburyju v Veliki Britaniji, kjer so zaposleni tudi številni inženirji in znanstveniki. Le-ti skrbijo za raziskave in razvoj novih tehnologij. Za izume in izboljšave naprav pa dodatno skrbita še dve ekipi strokovnjakov iz Malezije in Singapurja. Sicer pa je podjetje s svojimi napravami prisotno v kar 65 državah na svetu.

 

 

Fundacija Jamesa Dysona

Glavno poslanstvo fundacije Jamesa Dyson je navduševanje mladih nad znanostjo, tehnologijo in strojništvom. Program fundacije temelji na dobrodelnosti, ki s štipendijami, izobraževanji in učnimi materiali spodbuja študente ter profesorje k različnim raziskovalnim aktivnostim. Poleg tega fundacija vsako leto organizira natečaj za mlade na področjih produktnega in industrijskega oblikovanja ter inženirstva. Namen natečaja je usmerjanje študentov k izzivom, ki lahko dolgoročno prispevajo v dobrobit človeštva. Zmagovalec natečaja prejme mednarodno priznanje Jamesa Dysona.

 

Sesalnik Dyson Big Ball Parquet2

Sesalniki, ki skrbijo za čisto okolje

Ne samo, da so sesalniki Dyson izjemno vzdržljivi in nepredstavljivo učinkoviti, zagotavljajo tudi uporabo brez dodatnih stroškov in predstavljajo cenejšo možnost na dolgi rok, saj ni potrebno kupovati vrečk. Poleg tega imajo sesalniki Dyson tudi pralne filtre in so zato povrh vsega še prijazni do okolja. Filtracijski sistem je kljub temu vrhunski, saj odstrani približno 99,97% mikroskopsko drobnih delcev, tudi do velikosti 0,3 mikrona. To pomeni, da so Dysonovi sesalniki primerni tudi za alergike. Vse sesalnike pa odlikuje tudi najnovejša tehnologija vakuumskega čiščenja in doživljenjska moč delovanja.

Zelo preprosto in učinkovito je tudi odstranjevanje umazanije iz sesalnika, ki se nabere med sesanjem. Posodo za prah preprosto postavite nad koš za smeti in jo s pritiskom na gumb spraznite. Umazanije se ne boste niti dotaknili, kaj šele vdihavali. Preprosto in higiensko!

 

Tri skupine, eno ime

Sesalniki Dyson se po namenu uporabe in obliki ločijo v tri skupine. Prva skupina so cilindrične naprave, ki ujamejo tudi zelo majhne delce, kot so cvetni prah, trosi plesni ali bakterije. Zrak, ki pride iz teh sesalnikov, je čistejši, zato so še posebej primerni za alergike.

V drugi skupini so Dysonovi brezžični sesalniki, ki delujejo po zaslugi Dysonovega digitalnega motorja. Ta uporablja tehnologijo digitalnega pulza in neodim magneta, kar omogoča do 110 tisoč vrtljajev na minuto. Zaradi majhnega motorja pa je sesalnik lahek in izjemno priročen.

V zadnjo skupino Dysonovih sesalnikov pa sodijo ročni baterijski sesalniki, ki z enim polnjenjem omogočajo od 15 minut pa vse do 60 minut neprekinjenega sesanja. Poleg tega pa zagotavljajo dvakratno moč kateregakoli drugega sesalnika. Zelo pogosto predstavljajo del baterijskega sesalnika, tako da lahko dostopate do dveh vrst sesalnikov v enem. Nekateri modeli so opremljeni še z dodatno osvetlitvijo, ki bo olajšala čiščenje in sesanje temnih kotov.

Sesalniki so izjemno preprosti za uporabo. Nič več se ne boste zapletali s kabli, vzdržljiva baterija pa bo poskrbela, da boste lahko v enem kosu posesali celotno površino vašega doma. Ko ste zaključili s sesanjem, pa sesalnik preprosto priključite na polnilno postajo, kjer vas bo, pripravljen na zmogljivo in učinkovito sesanje, počakal do naslednje priložnosti. Pa še to: stanje baterije boste lahko videli na LCD digitalnem zaslonu, tako da vas prazna baterija ne bo nikoli presenetila.

 

Sesalnik Dyson V8 Absolute Pro z nastavkom za ročno sesanje

 

Neustavljiva moč sesanja

Sesalniki Dyson so zaradi svojih motorjev, ki ne izgubljajo moči in čistilcev zraka, ki iz prostora odstranijo tudi neprijetne vonjave, postali ikonični izdelki in želja vsake sodobne gospodinje.

Pri nas lahko v ponudbi najdete najboljše izmed najboljših Dysonovih modelov. Izberite svoj baterijski sesalnik in odkrijte neustavljivo moč sesanja. Brez kabla! Brez težav! Izbirate pa lahko tudi med zmogljivimi in varčnimi sesalniki drugih priznanih proizvajalcev. Na voljo so z različnimi funkcijami, nastavki in dodatki, ki se prilagodijo vašim potrebam in željam. Če niste prepričani, katera vrsta sesalnika je prava za vas, pa preberite naslednjo blog objavo.