Kuhinje po meri vs. blok kuhinje: kaj izbrati?

Ko se lotimo prenove kuhinje, nas hitro postavijo pred odločitev: kuhinja po meri ali blok kuhinja?

Blok kuhinje so mamljive predvsem zaradi (vsaj praviloma) nižje cene, enostavnejše montaže in boljše razpoložljivosti na trgu. A povsem mogoče je, da med njimi ne boste našli takšne, ki bi se zares zlile z vašim domom.

Takrat pridejo v poštev kuhinje po meri. Poglejmo njihovih 8 ključnih prednosti.

 

1.    Sami izberete slog in dizajn.

Na trgu boste našli malo morje kuhinj različnih slogov, dizajnov in vzorcev. Kaj se najbolj prilega k preostalemu pohištvu v vašem domu? Vam je bolj všeč tradicionalno ali moderno?

Tudi pri barvah ste lahko izbirčni – od nevpadljive bele ali sive do bolj živahnih odtenkov. Nasvet: premislite tudi o dodatkih za dom in vse skupaj barvno uskladite. Manj je včasih več.

 

2.    Pridobite več prostora za shranjevanje.

Ker je kuhinja po meri izdelana točno po dimenzijah vašega stanovanja, lahko z dobrim izrisom pridobite več prostora za shranjevanje. Poleg tega se pri načrtovanju kuhinje upoštevajo zahteve in potrebe vaše družine. Morebitno dodajanje polic, nastavkov in stojal za lonce je enostavno.

3.    Na voljo so različni kakovostni materiali.

Kuhinje po meri sestavijo izkušeni obrtniki in so običajno izdelane iz kakovostnega lesa (tipske so mnogokrat sestavljene iz laminata in ivernih plošč).

Vsak najmanjši delček kuhinj po meri, kot so police, tečaji, predali in vodila za predale, je izdelan iz visokokakovostnih materialov, ki zagotavljajo dolgotrajno uporabo.

 

4.    Velikost kuhinje je prilagojena vašemu domu.

Za razliko od blok ali tipskih kuhinj, ki so izdelane po standardnih velikostih, se dimenzije pri kuhinjah po meri povsem prilagodijo vašemu stanovanju. To pomeni, da je pred samo izdelavo obvezna natančna izmera prostora, kjer se bo kuhinja nahajala.

Če se boste tega lotili sami, upoštevajte, da se višina omarice meri od tal do vrha omarice. Višina ne vključuje debeline pulta, ki bo nameščen na vrh omarice.

So vam všeč kuhinje z otoki? Tukaj lahko preverite, zakaj to je ali ni za vas optimalna izbira.

 

5.    Omare in predali po vaših željah.

Kuhinje po meri odlikujejo tudi glede na vaše želje in potrebe izdelane omare in predale, kar vam omogoča optimalno dostopnost do posode, jedilnega pribora, sestavin itd.

Prav tako boste na ta način kar najbolje izkoristili prostor v vsakem kotičku vaše kuhinje.

 

6.    Končna obdelava pohištva.

Končna obdelava kuhinjskih omar in predalov je, če se odločite za kuhinjo po naročilu, seveda kakovojstnejša. Izbirate lahko za različne premaze: glaziran, naravni, na vodni osnovi itd. To ne vpliva le na izgled kuhinje, temveč gre prav tako za zaščito pred praskami in vlago.

Pri blok kuhinjah je izbira nekoliko bolj okrnjena, prav tako je navadno na razpolago manjša izbira barv.

 

7.    Osvetlitev polic in predalov.

LED, fluorescentne, halogenske ali ksenonske žarnice. Pri kuhinjah po meri je osvetlitev polic in predalov povsem vaša domena. S pomočjo strokovno usposobljenega osebja, ki poskrbi za natančen izris, bo vaša kuhinja osvetljena tako, da bo funkcionalna tudi ponoči.

Kupci se najpogesteje odločajo za LED razsvetljavo, ki je tudi energijsko učinkovita in oddaja malo toplote. To pomeni, da je primerna tudi za prostore, kjer je shranjena hrana. Poleg tega lahko LED-osvetlitev ustvari paleto barv, ki ustvarijo umirjene in tople vizualne učinke.

 

8.    Mehko in tiho zapiranje.

V zadnjih letih je mehko in tiho zapiranje omaric in predalov postalo tako rekoč obvezna oprema, kar se tiče pohištva. Pri kuhinjah po naročilu si boste lahko izbrali visokokakovostne blažilnike.

Pozabite na ropot pri zapiranju, ustvarite udobje in podaljšajte življenjsko dobo vaši kuhinji.

 

Kaj pa cena?

Kot smo omenili že na začetku, so kuhinje po meri v primerjavi z blok kuhinjami običajno nekoliko dražje. Cene seveda variirajo glede na znamko in model, po grobih ocenah pa naj bi za kuhinjo po naročilu odšteli med 500 in 2000 evrov na kvadratni meter.

Zakaj so kuhinje po meri dražje? Ker so investicija na dolgi rok. Stroški so večji zaradi uporabe kakovostnejših materialov, vrhunske izdelave (običajno gre za ročno delo, v katerega je potrebno vložiti dodaten trud in čas) ter možnostjo, da vse elemente v kuhinji prilagodite svojim željam in potrebam.

Vas zanima še več? Podrobne napotke za nakup kuhinje najdete tudi na tej povezavi.

 

V trgovinah Harvey Norman ob nakupu kuhinje ponujamo celovito paleto storitev.

  • Svetovanje:

glede na dimenzije vašega prostora in vaše želje vam bodo naši strokovno usposobljeni svetovalci ponudili optimalne, funkcionalne ter trendovske rešitve za vašo novo kuhinjo.

  • 3D izris:

vam omogoča lažjo predstavo o optimalni postavitvi kuhinje v vaš prostor, veliko pa pripomore tudi pri izbiri stila kuhinje. Pri nas vam nudimo tudi 3D izris v foto tehniki.

  • Izmera:

na podlagi izrisa vam nudimo tudi natančno izmero prostora na domu. Naše strokovno usposobljeno osebje pa nato poskrbi še za nadgradnjo izrisa.

  • Dostava:

za vse kuhinje, naročene pri nas, vam nudimo zanesljiv in varen prevoz pohištva na vaš naslov. Želeni termin dostave kuhinje lahko izberete sami.

  • Vnos:

poleg hitre dostave vam omogočamo tudi vnos kuhinjskega pohištva v vaš dom.

  • Montaža:

zavedamo se pomembnosti strokovno opravljene montaže, zato vam za kuhinjo, kupljeno pri nas, garantiramo strokovno montažo brez napak.

Naročite se na brezplačen izris vaše nove kuhinje še danes!