Mini vodič: ločljivost zaslona televizorja

Velikost in ločljivost zaslona prav gotovo spadata med ključne kriterije pri izbiri nove televizije. Kaj pomenijo vse številke in kako opazne so razlike med različnimi ločljivostmi? Se z večjo TV diagonalo povečuje tudi ločljivost zaslona?

Velikokrat se srečamo z oznakami, kot sta 1.080p,  Full HD, 4K in celo 8K, le redko pa nam je podana tudi razlaga teh pojmov. Pri nakupu nove televizije pa je pomembno, da nas tovrstni tehnični žargon ne prestraši. Prav zato smo za vas pripravili kratek pregled vseh glavnih pojmov, ki vam bo olajšal nakup novega TV-sprejemnika.

 

Razlika ločljivost televizor Samsung

Kaj je ločljivost zaslona?

Ne glede na namen uporabe je prav ločljivost zaslona tista, ki skupaj z velikostjo zaslona najbolj vpliva na prijetnost in udobnost gledanja televizije.

Današnje televizijske sprejemnike lahko na podlagi ločljivosti zaslona razdelimo v štiri skupine:

  • kristalno čista ločljivost 8K,
  • zelo čista ločljivost 4K,
  • tretja najboljša ločljivost Full HD,
  • osnovna HD-ločljivost.

Televizor Hisense ločljivost zaslona prikaz podrobnosti

Ločljivost se nanaša na število slikovnih pik na televizijskem zaslonu. Večja ločljivost in s tem večje število slikovnih pik pomeni, da je slika razločnejša in podrobnejša. Večje število slikovnih pik nam tako omogoča večje število najmanjših podrobnosti, ki jih lahko razberemo z zaslona. Izbira ločljivosti zaslona je odvisna od naših potreb in uporabe. Dobra novica pa je, da so z izjemnim napredkom tehnologije tudi najbolj vrhunski zasloni na voljo po povsem dostopnih cenah.

 

Kristalno čista slika s 8K-televizijskimi zasloni

8K televizorji so celovit rezultat najsodobnejše tehnologije zaslonskih plošč, vrhunske tehnologije slike in najboljše tehnologije polprevodnikov. Če iščete televizor z najboljšo ločljivostjo, ki je trenutno na voljo, potem je 8K TV prava izbira.

Ločljivost 8K pomeni da ima televizor zaslon, ki ga sestavlja 7680 slikovnih pik vodoravno in 4320 slikovnih pik navpično, kar je skupaj 33 milijonov slikovnih pik. »K« v 8K pomeni kilo (1000), to pomeni, da ima televizor vodoravno ločljivost okoli 8000 slikovnih pik.

Tehnologija 8K zagotavlja neprimerljivo dobro kakovost slike. Ne le vsi tehnološki navdušenci, ampak tudi povprečni uporabniki lahko razločijo osupljivo razliko, ki jo v uporabniško izkušnjo prinaša 8K-ločljivost zaslona. Popelje vas v skoraj neskončno globino slike, kakor bi se sprehajali skozi prizore in opazovali tako natančne podrobnosti, da se jih lahko skoraj dotaknete.

Razdalje občutite na popolnoma nov način, poleg tega pa tovrstna ločljivost zagotavlja čistost, ki jo pričakujete od velikega zaslona – brez vidnih slikovnih pik, tudi če sedite tik pred televizorjem. Tudi barve boste zaznavali na popolnoma drugačen način, saj bodo le-te v vsakršni svetlobi vidite čiste, bogate in bolj podrobne.

 

Ločljivost zaslona 8K v primerjavi z ostalimi

 

Najvišja ločljivost televizorjevega zaslona zaenkrat predstavlja novost na trgu, saj trenutno še ne obstaja veliko različnih televizorjev, ki bi nudili tako visoko ločljivost. V naši ponudbi lahko najdete nekaj različnih Samsung televizorjev, ločljivosti 8K, ki pa vas nikakor ne bodo pustili ravnodušnih.

 

4K ločljivost zaslona

4K-ločljivost je pogosto imenovana tudi ultra HD-ločljivost. Ta oznaka se nanaša na ultravisoko horizontalno ločljivost 3.860 slikovnih pik. Je približno 4-krat natančnejša v primerjavi z običajnimi, nekoliko starejšimi 1.080p oz. full HD-modeli.

Tehnologija 4K pomeni, da vaš zaslon sestavlja 8 milijonov slikovnih pik. Ta osupljiva ločljivost vam omogoči veličastno vznemirljivost športnih prenosov, filmov in igric. V ponudbi Harvey Norman najdete več kot 120 različnih modelov 4K-televizij.

V preteklosti so 4K-televizijski zasloni predstavljali bistveno večji finančni zalogaj, danes pa do njih zaradi večje ponudbe lahko dostopate že po zelo ugodni ceni!

 

Ločljivost televizorja Full HD primerjava z UHD

1.080p ali Full HD – finančno ugodna izbira

Kaj pa v primeru, ko želite povsem osnovno televizijo in vam kristalno čista ločljivost ne predstavlja dodatne prednosti?

Potem je najboljša izbira Full HD oz. zaslon, ločljivosti 1.080p. Tudi Full HD označuje sliko visoke ločljivosti, ki omogoča ogled filmov in športnih dogodkov v odlični kakovosti. Če ne potrebujete zaslona vrhunske ločljivosti, so Full HD-televizijski sprejemniki finančno ugodnejša alternativa.

 

Televizor Sony vrhunska ločljivost

 

Najugodnejša, osnovna ločljivost zaslona

Za vse tiste, ki televizijo največkrat uporabljate zgolj z namenom predvajanja dodatnega zvoka v ozadju ali pa tiste, ki v svojem stanovanju potrebujete dodaten TV-sprejemnik za izjemno ugodno ceno, je na voljo še osnovna HD-ločljivost.

Ločljivost HD je sicer nekoč predstavljala najinovativnejšo možnost na trgu, danes pa ob drugih možnostih, velja za zgolj osnovno ločljivost, ki pa vseeno prinaša relativno kakovostno sliko.

Za vas pa imamo še eno dobro novico, in sicer so tudi televizorji z osnonvo HD ločljivostjo opremljeni s sistemom Smart TV. Še niste prepričani, če bi želeli imeti Smart TV ali kaj to sploh pomeni? Vse odgovore boste našli v naši blogi objavi.

 

Televizor Philips ločljivost barve

 

Dodatno pa velja opozoriti, da kljub temu da vaš novi TV-sprejemnik lahko omogoča ločljivost najvišjih kvalitet, je še vedno odvisno od kvalitete predvajane vsebine, v kakšni ločljivosti jo boste lahko gledali. Nekateri televizijski programi se namreč še vedno predvajajo v ločljivosti 576p, kar pomeni, da bo tak signal tudi na velikem zaslonu z dobro ločljivostjo kockast.

Se pa tudi izvajalci televizijskih programov vedno bolj trudijo svojim uporabnikom zagotavljati visokoločljivostne programe, pri katerih naprednejši televizorji zagotovo pridejo do izraza.

Pri nas najdete najboljše modele televizorjev po prijaznih cenah, prav tako pa redno nudimo tudi akcijske ponudbe. Na naši spletni strani lahko brskate med več kot 130 TV-sprejemniki in vsemi vodilnimi svetovnimi znamkami, kot so Sony, LG, Philips, Samsung, Panasonic, Toshiba, Hisense in drugimi.

Naj bo nakup televizije premišljen, da vam bo še vrsto let omogočal kar največje užitke ob ogledu najljubših vsebin!