Mini vodič: ločljivost zaslona televizorja

Velikost in ločljivost zaslona prav gotovo spadata med ključne kriterije pri izbiri nove televizije. Kaj pomenijo vse številke in kako opazne so razlike med različnimi ločljivostmi? Velikokrat se srečamo z oznakami, kot sta 1.080p Full HD ali 4K, le redko pa nam je podana tudi razlaga teh pojmov. Pri nakupu nove televizije je pomembno, da nas tehnični žargon ne prestraši. Prav zato smo za vas pripravili kratek pregled vseh glavnih pojmov, ki vam bo olajšal nakup novega TV-sprejemnika.

Razlika ločljivost televizor Samsung

Kaj je ločljivost zaslona?

Ne glede na namen uporabe je prav ločljivost zaslona tista, ki skupaj z velikostjo zaslona najbolj vpliva na prijetnost ogleda. Današnje televizijske sprejemnike lahko na podlagi ločljivosti zaslona razdelimo v tri skupine:

  • kristalno čista ločljivost 4K,
  • druga najboljša ločljivost Full HD,
  • osnovna HD-ločljivost.

Televizor Hisense ločljivost zaslona prikaz podrobnosti

Ločljivost se nanaša na število slikovnih pik na televizijskem zaslonu. Večja ločljivost in s tem večje število slikovnih pik pomeni, da je slika razločnejša in podrobnejša. Večje število slikovnih pik nam tako omogoča večje število najmanjših podrobnosti, ki jih lahko razberemo z zaslona. Izbira ločljivosti zaslona je odvisna od naših potreb in uporabe. Dobra novica pa je, da so z izjemnim napredkom tehnologije tudi najbolj vrhunski zasloni na voljo po povsem dostopnih cenah.

Kristalno čista slika s 4K-televizijskimi zasloni

4K-ločljivost je pogosto imenovana tudi ultra HD-ločljivost. Ta oznaka se nanaša na ultravisoko horizontalno ločljivost 3.860 slikovnih pik. Je približno 4-krat natančnejša v primerjavi z običajnimi, nekoliko starejšimi 1.080p oz. full HD-modeli. Osupljiva ločljivost vam omogoči veličastno vznemirljivost športnih prenosov, filmov in igric. V ponudbi Harvey Norman najdete več kot 110 različnih modelov 4K-televizij.

V preteklosti so 4K-televizijski zasloni predstavljali bistveno večji finančni zalogaj, danes pa do njih lahko dostopate že od 299,99 € dalje! Tehnologija 4K pomeni, da vaš zaslon sestavlja 8 milijonov slikovnih pik, kar zagotavlja neprimerljivo dobro kakovost slike. Ne le vsi tehnološki navdušenci, ampak tudi povprečni uporabniki lahko razločijo osupljivo razliko, ki jo v uporabniško izkušnjo prinaša 4K-ločljivost zaslona.

Ločljivost televizorja Full HD primerjava z UHD

1.080p ali Full HD – finančno ugodna izbira

Kaj pa v primeru, ko želite povsem osnovno televizijo in vam kristalno čista ločljivost ne predstavlja dodatne prednosti? Potem je najboljša izbira Full HD oz. zaslon, ločljivosti 1.080p. Tudi Full HD označuje sliko visoke ločljivosti, ki omogoča ogled filmov in športnih dogodkov v odlični kakovosti. Če ne potrebujete zaslona vrhunske ločljivosti, so Full HD-televizijski sprejemniki finančno ugodnejša alternativa. Cene slednjih se začnejo že pri 149,99 €.

Televizor Sony vrhunska ločljivost

Najugodnejša, osnovna ločljivost zaslona

Za vse tiste, ki televizijo največkrat uporabljate zgolj z namenom predvajanja dodatnega zvoka v ozadju ali pa tiste, ki v svojem stanovanju potrebujete dodaten TV-sprejemnik za izjemno ugodno ceno, je na voljo še osnovna HD-ločljivost. Za HD televizor FINLUX boste tako odšteli zgolj 119,99 €. Ločljivost HD je sicer nekoč predstavljala najinovativnejšo možnost na trgu, danes pa ob drugih možnostih, velja za zgolj osnovno ločljivost, ki pa vseeno prinaša relativno kakovostno sliko.

Televizor Philips ločljivost barve

Pri nas najdete najboljše modele televizorjev po prijaznih cenah, prav tako pa redno nudimo tudi akcijske ponudbe. Na naši spletni strani lahko brskate med več kot 130 TV-sprejemniki in vsemi vodilnimi svetovnimi znamkami, kot so Sony, LG, Philips, Samsung, Panasonic, Toshiba in drugimi.

Naj bo nakup televizije premišljen, da vam bo še vrsto let omogočal kar največje užitke ob ogledu najljubših vsebin!