Mini vodič: slušalke

Uživanje v naših najljubših glasbenih ritmih je neprecenljivo. V teh trenutkih lahko najdemo svojo notranjo pomirjenost in se odklopimo od zunanjega sveta. Seveda, je tovrstna izkušnja še bolj celovita in intimna, kadar glasbo poslušamo s pomočjo slušalk.

Slušalke so v zadnjih nekaj desetletjih močno napredovala. Z razvojem pametnih tehnologij so pogosto postale kar podaljšek našega pametnega telefona. Že davno namreč ne omogočajo le poslušanja glasbe, temveč lahko z njimi opravljamo tudi klice, poslušamo podcaste, igramo videoigre in še veliko več.

Posledično obstaja kar nekaj različnih vrst slušalk, ki se razlikujejo v svojih lastnostih in načinu uporabe. Za vas smo pripravili mini vodič, kjer boste lahko spoznali slušalke z vrsto različnih lastnosti in funkcionalnosti.

 

Naglavne slušalke so fizično največje slušalke

 

Naglavne slušalke

Naglavne slušalke so zagotovo fizično največje slušalke, saj se, kot nam že ime pove, usedejo na našo glavo. Ta tip slušalk v celoti pokrije naša ušesa, zato jih v angleščini imenujejo kar over-ear (čez ušesne) slušalke. Obstaja tudi nekoliko bolj kompaktna in manjša verzija naglavnih slušalk, ki pokrijejo samo vaša ušesa in nič več. V angleščini jih imenujejo on-ear slušalke. Slednje so pogosto tudi zložljive.

 

Prednosti in pomanjkljivosti naglavnih slušalk

Glavna prednost naglavnih slušalk je, da nudijo boljši zvok in bolj natančno reprodukcijo avditornega prostora. Ta tip slušalk hkrati velja za enega izmed najbolj udobnih, saj slušalke zaobjamejo vsaka ušesa, brez dodatnih pritiskov in prilagajanj. Njihova velikost pa je hkrati tudi prednost pri vzdržljivosti baterije. Večja zasnova namreč pomeni tudi več prostora za strojno opremo. To je še posebej pomemben podatek, če se odločate za brezžične naglavne slušalke, seveda pa lahko izbirate tudi med žičnimi naglavnimi slušalkami.

Ena izmed pomanjkljivosti je njihov transport. Zaradi svoje velikosti so namreč nekoliko okorne. Poleg tega gre omeniti še, da kljub odličnemu zvoku, pa tovrstne slušalke običajno ne nudijo ANC (active noise-cancelling) tehnologije. To pomeni, da bodo zvoki iz okolice lahko motili vaše uživanje v glasbi.

 

Ušesne sušalke predstavljajo najbolj priljubljeno izbiro med slušalkami

 

Ušesne slušalke

Ušesne slušalke so danes ene izmed najpogosteje izbranih slušalk po vsem svetu. Njihova majhna velikost ter vrsta različnih izvedb pritrditve v uho so jih naredile zelo široko uporabne in zaželene. Ušesne slušalke so zaradi svojega dizajna tudi veliko boljše pri pasivni izolaciji zunanjih zvokov, četudi nimajo vsi modeli vgrajene ANC tehnologije. Seveda, pa se njihovo prileganje razlikuje od modela do modela, saj so tudi naša ušesa zelo edinstvena in unikatna.

Pri ušesnih slušalkah ločujemo in-ear (poznane tudi pod nazivom earbuds) in polovične in-ear slušalke. Razlika je v blazinicah slušalk in tem, kako globoko v ušesni kanal se usedejo. Tiste, ki so usedejo globlje v ušesni kanal (in-ear), omogočajo več zvočne izolacije od zunanjega sveta, medtem ko slušalke z bolj plitko ležečimi blazinicami poleg zvoka iz slušalk prepustijo skozi tudi zvoke iz okolice.

 

Prednosti in pomanjkljivosti

Kot že omenjeno, je velikost ušesnih slušalk zelo priročna, kar pomeni, da so zelo prikladne za transport in ne zavzamejo skoraj nič dodatnega prostora. Omogočajo tudi precej dobro zvočno izolacijo v primerjavi z naglavnimi slušalkami. Ušesne slušalke hkrati še zelo kompaktne in preproste za upravljanje.

Njihova glavna prednost pa je hkrati tudi njihova glavna pomanjkljivost – majhna velikost – oziroma razlog zanjo. Kot že omenjeno zgoraj, majhna velikost namreč hkrati pomeni zelo malo prostora za strojno opremo. Majhni zvočniki pa posledično pomenijo slabšo kvaliteto zvoka. Obstajajo sicer nekateri modeli, ki nudijo vrhunski zvok, vendar je tudi njihova cena (upravičeno) precej višja. Še ena pomanjkljivost pa so hitro pokvarljivi tanki kabli.

 

Resnično brezžične slušalke brez kablov in s polnilno škatlico

 

Resnično brezžične slušalke (TWS)

Resnično brezžične slušalke (ang. true-wireless stereo) združujejo odlično uporabnost ušesnih slušalk z dodatkom funkcionalnosti, ki jo omogoča brezžično povezovanje z napravami. V danem trenutku je to ena izmed najnaprednejših vrst slušalk na trgu.

 

Prednosti in pomanjkljivosti

Če iščete največjo praktičnost in prenosljivost, so TWS prave slušalke za vas. Vsi modeli imajo tudi prenosno škatlico, ki je obenem polnilec. Ko se le-ta popolnoma sprazni, pa vse skupaj le priklopite na polnilni kabel. Zelo pogosto so tovrstni modeli slušalk tudi vodoodporni, kar pomeni, da so idealni tudi za vse športnike, ki med treningom radi poslušate glasbo. Resnično brezžične slušalke imajo pogosto vgrajeno tudi napredno tehnologijo, ki se poveže tudi z vašo pametno uro. To pomeni, da boste glasbo lahko predvajali kar direktno z vaše pametne naprave, ki je del vašega zapestja.

 

Resnično brezžične slušalke so primerne tudi za športnike

 

Največja pomanjkljivost TWS slušalk je njihova baterija. Majhne li-ionske baterijo namreč niso najbolj vzdržljive, tako da je pogosto polnjenje slušalk skoraj neizbežno. V povprečju držijo slušalke med 3 in 5 ur, nekatere bolj napredne pa do 10 ur.

 

Barvite gaming slušalke

 

Gaming slušalke

Gaming slušalke imajo določene karakteristike, ki jih naredijo izredno priporočljive za uporabo pri igranju videoiger. Zanje je značilno, da nudijo bolj realističen 3D zvok, kar pomeni dosti boljšo kvaliteto zvoka kot pri klasičnih TV zvočnikih.

 

Prednosti in pomanjkljivosti

Ena izmed največjih prednosti je torej zagotovo kvaliteta zvoka. Zelo pogosto imajo gaming slušalke tudi kompatibilno programsko opremo, ki uporabnikom omogoča izdelavo personaliziranih zvočnih profilov. Slušalke imajo običajno nase pritrjen tudi mikrofon, zato govorimo kar o gaming headsetu (slušalke in mikrofon v enem izdelku).

Gaming seti so značilni tudi po svojem bleščečem dizajnu, dodatni razsvetljavi in RGB barvah, kar jim daje zelo specifičen izgled. Če vam je to všeč, potem tu ni problema, v nasprotnem primeru pa lahko to predstavlja potencialno pomanjkljivost tovrstnih slušalk. Poleg tega so cene gaming slušalk nekoliko višje od običajnih.

 

Gaming headset sestavljajo slušalke in mikrofon

 

Kot vidite, obstaja kar nekaj različnih vrst slušalk. Vse imajo svoje prednosti in slabosti. Sedaj ko ste dodobra seznanjeni z njimi, pa lahko sami precenite, katere slušalke so prave za vas in vaše potrebe.

V naši spletni trgovini Harvey Norman lahko izberete slušalke za najrazličnejše rabe. Imamo vse prej naštete in opisane vrste slušalk, ki so primerne za vse, ki si želijo jasnega in čistega zvoka ob poslušanju glasbe, gledanju filma ali igranju računalniških iger ter celo med telefonskim pogovorom.

Če želite izpopolniti še svojo video izkušnjo, pa si preberite naslednjo objavo, v kateri boste izvedeli, kako si lahko ustvarite svoj domači avdio-video zabavni center.