Mini vodič za nakup sedežne garniture, ki vam bo služila leta

Nakup sedežne garniture ni tako preprosta naloga kot se zdi na prvi pogled. Običajno se za nakup nove sedežne garniture odločimo po nekaj letih, predvsem če je stara garnitura že odslužila svoje.  Ker je ponudbe ogromno, se mnogi znajdejo pred ključnimi vprašanji: kakšno sedežno garnituro kupiti, da bo kakovostna, udobna in funkcionalna hkrati? Kateri material izbrati, da bo enostaven za vzdrževanje? Si želimo sedežne garniture na nogah ali brez? Na vsa ta vprašanja in še več odgovarjamo v nadaljevanju.

 

1. Izmera, postavitev in proračun

V prvi fazi, še pred začetkom nakupa, morate natančno izmeriti prostor, kamor želite postaviti novo sedežno garnituro. Od velikosti prostora je namreč odvisno med kakšnimi postavitvami sedežne garniture boste lahko izbirali ter kako veliko sedežno garnituro si lahko privoščite.

Za manjša stanovanja oziroma dnevne sobe bodo zagotovo najboljša rešitev kavči z dodatnim ležiščem, če pa ležišča ne potrebujete, lahko posežete tudi po dvosedu. Nekaj več prostora pa boste potrebovali za postavitev troseda, ki pa še vseeno predstavlja praktično rešitev za nekoliko manjšo dnevno sobo. Če imate na razpolago več prostora, potem lahko brez težav razmišljate o kotni sedežni garnituri ali pa celo o kombinaciji dvosed – trosed – fotelj. Pri izbiri prve ne bo šlo še brez enega izjemno pomembnega podatka – to je postavitev. Bo vaša nova sedežna garnitura postavljena v levo ali desno? Kje v dnevnem prostoru se nahaja televizor? Ko si boste odgovorili na ta vprašanja, boste že korak bližje končni odločitvi.

Ko boste vedeli, kako veliko in kakšno sedežno garnituro lahko postavite v svoj dom, je čas, da določite tudi višino proračuna, ki ste ga pripravljeni odšteti za novo pridobitev udobja. S podatki, kot so mere, tip sedežne garniture in finančna razpoložljivost, bo precej bolj jasno, kaj sodi v vaš izbor in kaj ne.

Živite v majhnem stanovanju? Nič ne de. Preverite naše nasvete za opremljanje majhnih prostorov.

 

2. Oblika, udobje in materiali

Z naslednjim korakom boste določili kakšno obliko, material in barvo sedežne garniture želite. Odločiti se morate tudi glede opreme ostalega pohištva v dnevnem prostoru. Boste morda posegli pa novih pohištvenih kosih ali imate namen obdržati obstoječe pohištvo dnevne sobe? Če razmišljate o osvežitvi pohištva, vas toplo vabimo, da si ogledate našo ponudbo celotnih kolekcij dnevnih prostorov.

Upoštevati je potrebno tudi stil oziroma slog pohištva in izbrati ujemajočo se obliko sedežne garniture, ki je komplementarna ostalim elementom. Če je vaša dnevna soba opremljena v skandinavskem slogu, potem razmišljajte o sedežni garnituri minimalističnega stila. V kolikor se bolj nagibate h klasiki ali modernemu pohištvu, potem se lahko poigrate tudi z drugačnimi in izstopajočimi sedežnimi garniturami. Sedežna garnitura običajno zavzame dobršen, če ne celo največji del prostora, in lahko odločilno vpliva na videz celotne podobe dnevne sobe, zato je pomembno, da je stilsko usklajena s preostalim pohištvom.

 

Udobje

Nakup nove sedežne garniture je vse prej kot vsakdanje opravilo, zato ima pri nakupu eno od glavnih vlog tudi udobje. Investicija v dobro ogrodje in vzmetenje sedežne garniture se vam bo na dolgi rok zelo obrestovala. Kakovostni materiali in dobra izdelava namreč poskrbijo, da sedežna garnitura ohrani svojo prvotno obliko in udobje tudi po več letih dnevne uporabe.

Pri izbiri novega oblazinjenega pohištva boste zagotovo lahko izbirali med različnimi barvami in vzorci materialov. Določene sedežne garniture so na voljo celo v več kot 30 barvnih odtenkih in različicah materiala.

 

Materiali in vzdrževanje

Pomemben vidik pri izbiri nove sedežne garniture je tudi material. Zakaj? Zato ker si z nakupom nove garniture ali kavča ne želimo otežiti življenja, pač pa ga poenostaviti. To pomeni, da mora biti material v skladu z našim načinom življenja in kot tak preprost za vzdrževanje in čiščenje.

Prednost umetnih materialov v primerjavi z usnjem je zlasti v tem, da dobro ohranjajo svojo strukturo in obliko tudi po letih uporabe. Prav tako se ti materiali pri čiščenju ne mečkajo, ne gubajo, ne raztezajo ali krčijo. Prašne delce lahko s teh materialov odstranite preprosto s sesalnikom. Pri tem morate paziti le, da krtača ni pregroba, ker bi lahko poškodovala površino. Seveda pa ne bo narobe, če boste sedežno občasno pobrisali z vlažno krpo, najbolje se obnese tista iz mikrovlaken.

Usnjene sedežne garniture omogočajo popolnoma enostavno čiščenje, saj lahko prah in umazanijo z jih odstranite kar z vlažno krpo. Za vzdrževanje usnja v optimalni obliko boste morali usnjeno sedežno garnituro enkrat do dvakrat na leto premazati z zaščitno kremo.

Če ste ljubitelj domačih živali, vam svetujemo, da se ne odločite za nakup usnjene sedežne garniture, pač pa raje take iz blage. Nekateri tekstilni materiali imajo dodano še vrhnjo plast zaščite, ki skrbi, da se dlake vašega kosmatega družinskega člana ne primejo na površino garniture. Tako se lahko poslovite od neskončnega sesanja in čiščenja vaše nove sedežne garniture.

Ste ljubitelji usnja? Tukaj izveste prednosti usnjenih sedežnih garnitur.

Na tej povezavi pa najdete vse, kar morate vedeti, če se odločite nakup sedežne garniture iz blaga.

 

3. Katero barvo sedežne garniture izbrati?

Kot že večkrat omenjeno, je sedežna garnitura navadno osrednji element dnevnega prostora, zato lahko njena barva ključno vpliva na videz celotnega prostora.

Svetujemo vam, da v primeru barvnih sten v dnevni sobi izberete bolj nevtralno barvo sedežne garniture. Med nevtralnimi barvami so najbolj prodajani odtenki sive, peščene, rjave in bež. Seveda so vse naštete barve primerne tudi za prostore z belimi stenami, ampak v svetel in zračen bivalen prostor se zelo lepo podajo tudi živi barvni toni, ki poskrbijo za posebno atmosfero v prostoru. Tako da če ste ljubitelj živih barv, bodite drzni in izbirajte med našo barvito ponudbo.

 

4. Si želite, da bi imela vaša sedežna garnitura dodatne funkcije?

Dandanes nudijo sedežne garniture že vrsto dodatnih funkcionalnosti. Že veste, katere so prave in pomembne za vas?

Izbirate lahko med osnovnimi, kot sta npr. dodatno ležišče in predal za shranjevanje, ter nekoliko naprednejšimi: nastavljivi nasloni za roke, nastavljivi vzglavniki, izvlečni počivalniki, nastavljiva globina sedišča in še veliko več. Pri izbiri naj vam bo glavno vodilo vaš način življenja in vaše vsakdanje potrebe. Največjo ponudbo nastavljivih funkcionalnosti pri nas pa nudijo sedežne garniture znamke Polipol, ki so modularne in si jih lahko v celoti oblikujete sami.

 

Pri nakupu sedežne garniture je torej pomembno, da zadovolji vse vaše želje, kriterije, potrebe in pričakovanja po udobju, kakovosti, obliki in seveda tudi ceni. Dobro pretehtana odločitev je naložba v dobro počutje in lepo opremljen dom. Prebrskajte tudi po naši novi kolekciji dnevnih programov in sedežnih garnitur in poskrbite za kakovostno osvežitev doma.